Lucid dreaming

Voor alle onderwerpen, vragen en discussies die niet direct kind-gerelateerd zijn.
Plaats reactie
boom
Site Admin
Berichten: 368
Lid geworden op: wo 17 feb , 2021 1:19 pm

Lucid dreaming

Bericht door boom »

Zijn jullie bekend met lucide dromen?
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Lucide_droom
Ik had er tot afgelopen week nog nooit van gehoord. Ons kind blijkt dit echter helemaal onder de knie te hebben en de meest prachtige dingen te beleven ‘s nachts. :shock: Ik hoor graag ervaringsverhalen of misschien zijn er hier mensen die er meer over kunnen vertellen? Het lijkt me prachtig om dit te “kunnen”. Ik onthoud heel vaak wat ik gedroomd heb, beleef ook (meestal) hele leuke en bizarre dingen ‘s nachts, maar controle erover? :nixweiss:
Veel wind is oké, zorg enkel voor stevige wortels. 🌲

Gebruikersavatar
Paula
Berichten: 199
Lid geworden op: za 27 feb , 2021 6:34 pm

Re: Lucid dreaming

Bericht door Paula »

:shock: Ik had geen idee dat er een term is voor hoe ik droom! Dacht eigenlijk dat iedereen min of meer op dezelfde manier droomt. Maar ja, dat dus. Tijdens een goede nacht kan ik mijn droom bijsturen en het verhaal 'maken'. Vooral bij een dreigende nachtmerrie is het fijn om een andere 'route' voor het verhaal te kunnen kiezen. Maar er zijn ook nachten dat ik gewoon onrustig slaap of beroerd droom hoor, of raar. Dan weet ik bij het wakker worden nog vaag dat ik niet prettig gedroomd heb, maar de details zijn dan weg. Bij een lucide droom blijven het verhaal en de details beter hangen, zo'n verhaal kan ik navertellen. Lucide dromen is niet iets dat ik elke nacht kan oproepen. Hééél af en toe lukt dat, maar meestal rol ik van een gewone droom in een lucide droom. Uit het artikel begrijp ik dat ik ermee kan oefenen om nog meer controle te krijgen. Ik ga me er eens wat meer in verdiepen.

Tapijt
Berichten: 36
Lid geworden op: vr 30 apr , 2021 6:27 pm

Re: Lucid dreaming

Bericht door Tapijt »

Mijn dochter heeft soms in de ochtend lucide dromen. Ze zegt dat ze dan niet te bewust moet zijn van 'Oh ik droom nu', want dan wordt ze wakker.

Ik heb het zelf soms, maar niet altijd bijzonder mooi. Gewoon een beetje bewust van mijn droom en dat ik lig. Wel heb ik een bijzondere ervaring van 15 jaar geleden: Ik heb toen dé herhalende nachtmerrie van mijn leven op stop gezet door het lucide te maken: het lukte mij eindelijk een keer op het ergste moment niet wakker te worden, en het verhaal om te draaien. Het draaide heel mooi naar overwinning en sindsdien (15 jaar) heb ik geen nachtmerrie meer gehad. Alleen af en toe onrustige of spannende dromen, Verde niet. :smile:


Overigens heb ik het idee dat kinderen vaker lucide dromen hebben dan volwassenen. In mijn jeugd vond ik het normaal en mijn tweelingbroer vond het ook normaal en heb toen met andere kinderen gesprekken over gehad, wat door hen herkend werd. ...ik weet niet of het toevallig mijn kring was, of over het algemeen kinderen dat vaker hebben.

Ik had ook met mijn tweelingbroer vaak dezelfde dromen. Dat was heel grappig. We konden over de details discussiëren. :lol:

merriedroom
Berichten: 150
Lid geworden op: vr 26 feb , 2021 4:41 pm

Re: Lucid dreaming

Bericht door merriedroom »

Ik had en heb ze ook met momenten, mijn zus ook. Maar toen zij het aan andere kinderen vertelde hoe zij dromen beïnvloedt, keken die haar aan alsof ze vuur zagen branden. Toen ik zei het wel te herkennen, gaf dat veel opluchting bij haar. Ze dacht na die reacties van andere kinderen dat ze heel vreemd was.

Dochter droomt heel intensief en kan ze regelmatig tot in groot detail navertellen. ‘s Avonds proberen we haar een eigen droom te laten bedenken, zoals ik zelf vroeger ook meestal deed. Soms lukt het haar om dat dan ook te dromen. Omdat ze zo intens kan dromen, vermoed ik dat ze er ook wel wat invloed op uitoefent, omdat ze vaak dingen daarin onderneemt die ze graag in het echt ook wel zou willen (draken berijden, een eenhoorn zijn, dat soort prachtige fantasie).

Gebruikersavatar
Pompom
Site Admin
Berichten: 249
Lid geworden op: za 06 feb , 2021 1:36 pm

Re: Lucid dreaming

Bericht door Pompom »

Jongste hier heeft het er ook weleens over. Wil graag meer beïnvloeden dan doorgaans lukt...
Luctor et emergo [snorkel]
Ik heb 2 kinderen
Ik ben leerkracht basisonderwijs

Gebruikersavatar
Hanneke
Berichten: 126
Lid geworden op: vr 26 feb , 2021 7:46 pm

Re: Lucid dreaming

Bericht door Hanneke »

Ja, ik " kan" dit. Vooral als kind vond ik het fijn, omdat ik kon bijsturen in enge dromen.

boom
Site Admin
Berichten: 368
Lid geworden op: wo 17 feb , 2021 1:19 pm

Re: Lucid dreaming

Bericht door boom »

Bijzonder, zoveel herkenning! Niet gedacht dat zovelen van jullie dit al eens hebben ervaren of het zelfs gemasterd hebben. :sleeping: :clap: Ik vind het een bijzonder fenomeen. Ik vraag me wel af in hoeverre dit ten koste gaat van je nachtrust. Mijn kind is zelfs skills (praten voor publiek) aan het trainen ‘s nachts. :student:
Veel wind is oké, zorg enkel voor stevige wortels. 🌲

Gebruikersavatar
Paula
Berichten: 199
Lid geworden op: za 27 feb , 2021 6:34 pm

Re: Lucid dreaming

Bericht door Paula »

Ik heb me eerlijk gezegd nooit afgevraagd of het iets doet met mijn nachtrust ... ook ik oefen bepaalde vaardigheden 's nachts (inderdaad, spreken voor publiek, maar ook lastige gesprekken voorbereiden). En die 'droogoefening' helpt me echt in het dagelijks leven. Maar of ik er minder uitgerust door raak? Geen idee eigenlijk. Nooit op gelet of een link gelegd.

Bissi
Berichten: 71
Lid geworden op: vr 26 feb , 2021 9:37 pm

Re: Lucid dreaming

Bericht door Bissi »

In de jaren 90 heb ik er een boek over gekocht van Steven Laberge. Het gaat niet ten koste van je nachtrust. Je moet wel zelf uitgerust zijn om het te kunnen.
Daar staat overigens ook in hoe je het zelf kunt leren.

Plaats reactie