Speelgoed

Plaats reactie
Nefertiti
Berichten: 22
Lid geworden op: za 27 mar , 2021 1:39 pm

Speelgoed

Bericht door Nefertiti »

Hi allen,

Gelukkig nieuwjaar ten eerste!

Heb veel gehad aan de tips over helpen met letters en slapen voor onze peuter hier. Die dingen gaan ook supergoed nu. Wij merken alleen dat hij op het kdv niet weet wat hij wil doen. Hij vindt maar één ding leuk en kan dat moeilijk delen, en is verder vooral met de leidster bezig (volwassenen zijn blijkbaar interessanter of hij zoekt zo aandacht of afleiding). Hij begint nu ook te duwen en dergelijke. Ze vinden moeilijk te achterhalen wat hij wel leuk zou vinden.

Hij zit nu in een fase dat hij zowel daar als thuis eigenlijk uren kan spelen met het keukentje. Hij rommelt dan aan met bekers en pannen en wil "koffie maken". Thuis kan dat zo lang als hij wil, maar als hij daar moet delen weet hij het niet meer.

'Open ended speelgoed' werkt dus heel selectief. Doen alsof hij kookt is het einde, maar alles interesseert hem verder niet. Dingen zoals duplo vindt hij iets langer leuk als een volwassene samen met hem speelt maar dat gaat op het kdv niet. Hij heeft wel al veel interesses zoals hoe een huis is gebouwd en de ruimte, maar weet niet zo goed hoe ze dat daar kunnen inzetten.

Waar spelen jullie peuters mee als ze zelf 'moeten' spelen, of op het kdv? Allicht zien wij een optie over het hoofd. Hij is 2,5 trouwens nu.

Groetjes!

MrsBucket
Berichten: 117
Lid geworden op: vr 26 feb , 2021 4:24 pm

Re: Speelgoed

Bericht door MrsBucket »

Hier werd de houten treinrails toen erg populair. Via Marktplaats vonden we een mooie set, met wat molens, een draaischijf, bruggen, stations etc. En treintjes van Thomas de trein. Daar werd erg veel mee gespeeld.

Thuis hadden we speelgoed zonder batterijen. Op het kdv was hij enthousiast over alles met lampjes enzo. Maar samen spelen lukte daar niet en ook die van ons ging veel naar de leidsters toe.

Marthe
Berichten: 153
Lid geworden op: vr 26 feb , 2021 8:57 pm

Re: Speelgoed

Bericht door Marthe »

Op die leeftijd werd er hier voornamelijk met duplo, houten trein, diertjes en kapla gespeeld.

jamathi mv 4
Berichten: 27
Lid geworden op: za 27 feb , 2021 11:49 am

Re: Speelgoed

Bericht door jamathi mv 4 »

Het is zo afhankelijk van de interesses van het kind.

De oudste 2 hier waren toen gek op legpuzzels, smartgames, sorteerspellen (montessori achtige materialen, vaak
van hout, sorteren op kleur, vorm, grootte, etc.)
Ook verkleden, spelen met popjes/dierjes, keukentje, etc.

Maar 3de kon op die leeftijd uren lang in zijn eigen wereld met een paar autootjes
of treintjes spelen. Hij vond puzzels maar niets en ging zich pas met 3+ jaar meer voor rollenspel
interesseren.

Jongste is nu 21mnd en ontwikkelt zich zoals de oudste 2, betreft haar interesses.
Moeder van 3 heerlijke hb-tieners en een nieuwsgierige en ontdekkende peuter.
Oudste dochter 2006-> 5 havo
Middelste dochter 2007 -> 4 gymnasium
Zoon 2010 2 vwo-extra
Jongste dochter 2020 voorlopig nog heerlijk thuis

Bissi
Berichten: 261
Lid geworden op: vr 26 feb , 2021 9:37 pm

Re: Speelgoed

Bericht door Bissi »

In de omgeving hier zat een antroposofische speelgoedwinkel. De eigenaars waren heel goed in het matchen van kinderen en hun voorkeuren met leuk speelgoed. Ik ging er al naartoe toen ik zelf nog geen kinderen had, maar cadeautjes zocht voor neefjes en nichtjes. Ze vroegen altijd: wat voor soort kind is het, waar houdt hij van? En dan kwamen ze met leuke suggesties waar ik zelf niet zo maar aan gedacht zou hebben. Je kon er blind op vertrouwen. Heel anders dan bij een Intertoys of zo.

Rond de leeftijd van jouw zoon hebben ze allerlei houten spullen die ook fijn aanvoelen en in de hand liggen, bij kinderen en bij jezelf. Auto's, ridderspullen, groenten en fruit, dieren, poppetjes.

En wat ze noemen 'open speelgoed ' waar een kind zelf zijn fantasie op loslaat. Bijv een grote regenboog van losse bogen van de verschillende kleuren. Dat zijn voor kinderen bruggen, boten, bedjes, torens, hekken enz.

Misschien eens naar zo'n soort gaan en advies vragen?

Nefertiti
Berichten: 22
Lid geworden op: za 27 mar , 2021 1:39 pm

Re: Speelgoed

Bericht door Nefertiti »

Het lastige met veel van het open ended speelgoed is dat hij het nogal nuchter/technisch bekijkt en het als voorwerp saai vindt zodra er niks meer aan te ontdekken valt. Bv met Kapla, daar heeft hij dan zin in, dan maakt hij een paar minuten wat verschillende soorten bouwsels, dan denkt hij "ok dat kon ik er dus mee, wat gaan we nu doen?"

Gebruikersavatar
Vlinder42
Moderator
Berichten: 618
Lid geworden op: di 02 mar , 2021 5:57 pm

Re: Speelgoed

Bericht door Vlinder42 »

Mijn kinderen maakten met Kapla niet zozeer die bouwsels, maar bijv een dierentuin, vakjes met diertjes erin. Kapla was ook goed als patat of een nep kampvuur..

Maar ik denk: ze weten al wat hij leuk vindt, namelijk het keukentje. Peuters kunnen gewoon nog niet zo goed delen. Laat hem lekker daarmee spelen zolang hij dat leuk vindt. Geef hem desnoods een eigen serviesje ofzo mee. Misschien kan hij ook een beetje helpen met drinken inschenken of tafel dekken, het fruit voor de kindjes in bakjes doen. Restaurantje, ‘thee’ inschenken of verjaardag spelen deed het hier altijd goed. En spelen met nep ijsjes. Wij hadden van die plastic ijshoorntjes voor in de zandbak.

Kleien vonden ze heel erg leuk en verven. En ‘afwassen’, alles met water eigenlijk, poppen in bad doen enzo. En buiten spelen, glijbaan, schommelen, fietsen..
Moeder van 2 meiden, de oudste op het VO, de jongste op de basisschool 1x versneld.

Anne72
Berichten: 198
Lid geworden op: vr 26 feb , 2021 4:07 pm

Re: Speelgoed

Bericht door Anne72 »

Eens met vlinder: ze weten wat hij leuk vindt nl het keukentje. Is er een reden dat hij dat niet steeds mag doen?
Vindt hij het niet ok als anderen meespelen? En zijn die anderen ook ooit aan de beurt! Of moet hij van het Kdv ook ergens anders mee spelen?

Wat ze hier leuk vonden en wat ik hieronder niet zag was het dokterskoffertje van fisher price. En dan alle poppen en knuffels onderzoeken en beter maken.
Soms was het een ziekenhuis. Soms een dierentuin.
Wel vaak dezelfde kwalen.

En veel met little village. En dan naspelen wat in het echt ook gebeurde. Soort verwerken van de echte wereld.

Anne72
Moeder van Xke 2006, 5 ath E&M en Menneke 2008 brugklas (3e jaar van 3)

Nefertiti
Berichten: 22
Lid geworden op: za 27 mar , 2021 1:39 pm

Re: Speelgoed

Bericht door Nefertiti »

We hebben het er even over gehad met het kdv (over wat hij thuis doet). Punt is inderdaad dat hij niemand anders in het keukentje wilde laten spelen. Ze hebben hem nu wat andere 'huishoudelijke' dingen laten doen zoals helpen met vegen en spullen in een tas rondsjouwen en hij leek direct blijer. Heeft ook in het keukentje gespeeld met iemand anders die dag.

Dus misschien toch goed manieren te vinden om wat volwassenen doen na te doen ipv speelgoed blijven proberen als hij dat niet leuk vindt. En bedankt voor het idee van het dokterskoffertje, die ga ik onthouden voor zijn verjaardag!

Moppetoet
Berichten: 12
Lid geworden op: ma 15 nov , 2021 7:29 pm

Re: Speelgoed

Bericht door Moppetoet »

In de peutertijd waren hier de houten treinrails favoriet. Opa&oma hebben jaren uitbreidingen kunnen kopen. Bouwen, bouwen, bouwen, soms gecombineerd met Duplo.

Er heeft NOOIT een treintje op getjoeketjoekt. Het ging hem puur om het bouwen.
Moeilijke kinderen bestaan niet.
Moeilijke omgevingen bestaan wel.

Faya
Berichten: 34
Lid geworden op: di 11 jan , 2022 10:29 am

Re: Speelgoed

Bericht door Faya »

Heb je toevallig een speelotheek in de buurt? Dat helpt niet voor het kdv, maar voor thuis misschien wel. Je kunt er allerlei soorten speelgoed lenen om uit te proberen wat leuk is. Onze kinderen zijn sowieso vaak binnen een week of zo op speelgoed uitgekeken (behalve Lego en geomag), dus dan is het ook handig. Elke keer wat nieuws om te ontdekken zonder dat je huis verandert in een veredelde speelgoedopslag ;)
Drie dochters op de basisschool

MrsBucket
Berichten: 117
Lid geworden op: vr 26 feb , 2021 4:24 pm

Re: Speelgoed

Bericht door MrsBucket »

Wij houden van kringloopwinkels. 3 dingen terug brengen is 3 nieuwe dingen kopen. En dat doen we 1 of 2 keer per maand.

Nefertiti
Berichten: 22
Lid geworden op: za 27 mar , 2021 1:39 pm

Re: Speelgoed

Bericht door Nefertiti »

Niet echt een speelotheek in de buurt, maar ben wel flink aan het marktplaatsen geslagen met dingen verkopen en dan wat nieuws voor hem zoeken. Heb een superleuke letterpuzzel gevonden waar hij heel blij mee is!

Plaats reactie