Vervroegd naar kleuterschool

Plaats reactie
JannekeT
Berichten: 80
Lid geworden op: zo 07 mar , 2021 9:23 pm

Vervroegd naar kleuterschool

Bericht door JannekeT »

Iemand ervaring met het vervroegd instromen van een peuter op de basisschool?
Zo ja, vanaf welke leeftijd en hoe is dat gegaan?
8-) 2015 , :idea2: 2017, [pompon] 2018

handzeep
Berichten: 64
Lid geworden op: wo 02 jun , 2021 3:03 pm

Re: Vervroegd naar kleuterschool

Bericht door handzeep »

Ja mijn dochter mocht 3 maanden eerder instromen. Ik had dit via de directrice aangevraagd in combinatie met observatie formulieren van het kdv. Voor mijn dochter was het een uitkomst!

Meisje16
Berichten: 41
Lid geworden op: za 27 feb , 2021 6:44 pm

Re: Vervroegd naar kleuterschool

Bericht door Meisje16 »

Hier dochter die 4 maanden eerder geleidelijk is ingestroomd idd ook in samenspraak met / na observatie kdv. Bracht haar weer plezier en uitdaging!

MrsBucket
Berichten: 117
Lid geworden op: vr 26 feb , 2021 4:24 pm

Re: Vervroegd naar kleuterschool

Bericht door MrsBucket »

Hier 3 maanden eerder ingestroomd. Na 3 weken viel zoontje uit en heeft toen nog een half jaar thuis gezeten. Het was te druk, er werd te veel van hem verwacht, hij kon het niet overzien. Werd thuis onhandelbaar.

merriedroom
Berichten: 435
Lid geworden op: vr 26 feb , 2021 4:41 pm

Re: Vervroegd naar kleuterschool

Bericht door merriedroom »

Hier mocht het niet van school. Gezeur over verzekeringen en dat er geen gekoppelde peuterspeelzaal was om het op die manier stiekem te doen. Toen een peuterspeelzaal gevonden die een dagdeel specifiek voor peuters 3+ met een ontwikkelingsvoorsprong had. Dat was een redding voor het laatste half jaar.

Gebruikersavatar
Vlinder42
Moderator
Berichten: 618
Lid geworden op: di 02 mar , 2021 5:57 pm

Re: Vervroegd naar kleuterschool

Bericht door Vlinder42 »

Bij ons is het niet gelukt, ondanks dat ze er allebei veel eerder aan toe waren. De jongste nog eerder dan de oudste. Maar het kdv wilde niets opschrijven omdat zij vonden dat ze formeel niet bevoegd waren om een ontwikkelingsvoorsprong vast te stellen. Dus ondanks wat ze mondeling hadden gezegd, stonden we bij school met lege handen. Dus toen hebben we maar doorgemodderd tot ze 4 waren.

Maar zeker bij de jongste was de kleuterklas geen verbetering ten opzichte van de peuterspeelzaal. Bij de peuterspeelzaal had ze een leidster die veel dingen met haar deed, ook cognitieve dingen. Ze leerde daar veel en vond het leuk. Bij de kleuters was het druk en eenheidsworst met te simpele werkjes, de juf had haar handen vol aan een paar kinderen met forse gedragsproblemen. Dat bekwam haar helemaal niet goed.
Moeder van 2 meiden, de oudste op het VO, de jongste op de basisschool 1x versneld.

Gebruikersavatar
Paula
Berichten: 328
Lid geworden op: za 27 feb , 2021 6:34 pm

Re: Vervroegd naar kleuterschool

Bericht door Paula »

Jongste stroomde 3-4 maanden eerder in. Onze basisschool werkte met groep 0 (instroom), 1 en 2. Nadeel was dat zoon na een paar maanden groep 0 vond dat hij er wel klaar mee was. En eigenlijk was hij dat ook. School wilde hem nog 2 jaar laten kleuteren :shock: . Uiteindelijk is hij na een paar maanden naar de 1-2 combigroep gegaan, en vervolgens versneld naar groep 3. Hij heeft uiteindelijk 1 jaar en een paar maanden gekleuterd.

Onze basisschool deed niet zo moeilijk over verzekeringen. Wel bij klasse-uitjes. Dan was zoon niet verzekerd via school. Wij losten dat op door papa als hulpouder in te zetten. Die nam dan zoon mee in zijn groepje. Kind blij, school blij.

Gebruikersavatar
Von
Berichten: 215
Lid geworden op: vr 26 feb , 2021 4:17 pm

Re: Vervroegd naar kleuterschool

Bericht door Von »

merriedroom schreef:
vr 10 dec , 2021 4:53 pm
Hier mocht het niet van school. Gezeur over verzekeringen en dat er geen gekoppelde peuterspeelzaal was om het op die manier stiekem te doen. Toen een peuterspeelzaal gevonden die een dagdeel specifiek voor peuters 3+ met een ontwikkelingsvoorsprong had. Dat was een redding voor het laatste half jaar.
Maar dat is dus geen gezeur, over verzekeringen. Het is terecht dat ze daar heel goed bij stilstaan. De school kan echt in grote problemen komen als er iets gebeurt. Als jouw kind uit t wandrek dondert en zijn armen breekt, wordt dat normaal betaald door de schoolverzekering. Jouw eigen verzekering zal dus niet betalen. En dus komt t voor rekening van de school. Geld dat de school niet heeft.
En je miet niet vergeten dat de school jouw kind nog niet kent.

merriedroom
Berichten: 435
Lid geworden op: vr 26 feb , 2021 4:41 pm

Re: Vervroegd naar kleuterschool

Bericht door merriedroom »

Maar hoe kan het dan wel bij al die andere scholen? Er goed bij stilstaan is één, maar ze stonden er niet bij stil en ze keken er niet eens naar. Natuurlijk kan ik wel indenken dat er meer bezwaren te bedenken zijn, maar dat zou dan toch besproken kunnen worden? Waarom wil deze ouder eigenlijk de peuter eerder naar school hebben? Het antwoord mag nog steeds nee zijn, maar dan heb je er een afweging in gemaakt. Dit is mijn ervaring in elk geval met vervroegde instroom :-)

Gebruikersavatar
Von
Berichten: 215
Lid geworden op: vr 26 feb , 2021 4:17 pm

Re: Vervroegd naar kleuterschool

Bericht door Von »

Misschien zijn die andere scholen wel "fout". En dan kijk ik vanuit de school, niet vanuit de ouder. Ik begrijp als ouder heel goed dat het voor je kind goed en fijn en het beste kan zijn om eerder in te stromen.
En ik vind het ook niet fout als een school het wel doet. Als dat weloverwogen gebeurt.
Maar in principe mag t niet. Kan ook zijn dat vanuit het bovenschools management gewoon strakke richtlijnen zijn.

Heel anders maar toch vergelijkbaar: ooit vroor het heel hard. Op verschillende scholen werd het plein onder water gezet om n ijsbaan te maken. Wij wilden dat ook wel. Onze directeur heeft dat gevetood . ALS er iets gebeurt, ben je als school de sjask.

En natuurlijk gaat het meestal goed. En natuurlijk kun je allerlei redenen bedenken waarom het beter is om t kind eerder te laten starten. Maar in feite heeft de school echt gelijk. ALS er iets gebeurt ben je als school de sjaak. Of je dat risico wel of niet komt nemen 8s aan de school.

Gebruikersavatar
Rabbit
Berichten: 41
Lid geworden op: ma 01 mar , 2021 11:14 am

Re: Vervroegd naar kleuterschool

Bericht door Rabbit »

Over verzekering: in de meeste verzekeringspolissen voor scholen staat een clausule dat kinderen vanaf 3,5 jaar verzekerd zijn als ze vanwege bijzondere onderwijsbehoefte eerder instromen. Dat kan de school ook navragen bij de verzekeraar. HB valt daar onder.

Onze eigen ervaring met eerder instromen is niet zo heel positief. Zoon was in het buitenland al naar een basisschool geweest (vanaf 2,5 jaar). In Nederland aangekomen een 3+ opvang gevonden, maar daar was hij snel uitgekeken. Eerder ingestroomd op school, op advies van de opvang, met 3 jaar en 9 maanden. De school stond er wel achter, maar de leerkracht niet. Zij stak geen enkele aandacht in zoon en zoon vond het niets, vooral de drukte. Na een paar maanden hebben we gevraagd of hij naar de andere kleuterklas mocht. Daar ging het wel heel goed, met een andere juf die wel openstond voor een jonge slimme leerling. Hij heeft uiteindelijk ook maar een jaar gekleuterd en ging met net 5 jaar naar groep 3. Die paar maanden bij de ongeinteresseerde juf hebben hem geen goed gedaan. Maar ik wist destijds ook geen andere oplossing voor hem.
Dochter 2012
Zoon 2014

jamathi mv 4
Berichten: 27
Lid geworden op: za 27 feb , 2021 11:49 am

Re: Vervroegd naar kleuterschool

Bericht door jamathi mv 4 »

Hier 2 kinderen die eerder (3 cq 4 maanden) gestart zijn op de basisschool.
Dochter van november mocht in augustus starten, dus een maand of 3 eerder. Dat was erg fijn, zo heeft ze toch nog een volledig jaar kunnen kleuteren. Met 4.9 jaar is ze toen naar groep 3 gegaan op een full-time Hb-school (kleuterschool was geen hb-school).

Zoon is na de herfstvakantie gestart, hij is eind januari daarna 4 geworden. Ook hij heeft een jaartje "korter" gekleuterd, maar incl het eerder starten heeft hij 1,9 jaar in totaal gekleuterd. Dus door het eerder starten eigenlijk een heel normale kleuterklas-duur gehad.

De school hier was een klein schooltje, die ons al kende van de oudste (die ook voorliep en een klas oversloeg). De verzekeringskwestie speelt inderdaad, wij hebben daar samen met de school een overeenkomst over opgesteld, dat ons kind op ons risico op school zou zijn. Hoezeer zo'n overeenkomst ook echt sluitend is in geval er iets gebeurd betwijfel ik overigens wel.

Zowel de school, onze begaafdheidsdeskundige als wij zelf waren het er over eens dat je zoiets enkel moet doen bij kinderen bij wie de voorsprong zo groot is, dat ze zeer waarschijnlijk ook een klas zullen moeten versnellen. Je wilt doorgaans namelijk niet dat eerder starten zal betekenen dat het kind in totaal langer moet kleuteren. Natuurlijk is dat niet in alle gevallen zo. Sommige scholen hebben veel kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong, waardoor ze wel goed aansluiting kunnen vinden, en die een goed verrijkingsaanbod hebben. Maar dat zijn de uitzonderingen.

Terugkijkend was het voor dochter echt de beste oplossing, omdat ze nu 1 heel jaar heeft kunnen kleuteren, ipv 3/4 jaar. Maar voor zoon was het eigenlijk niet echt nodig geweest, voor hem was de kleuterklas erg druk, veel prikkels, hij was er niet blij. Achteraf gezien was hij denk ik gelukkiger geweest als hij die 3 maanden nog in zijn peutergroep (met lieve juf die hem uitdaging gaf) was gebleven en 3mnd korter in die mega drukke kleuterklas had hoeven zitten. Sterker nog, achteraf gezien hadden we hem misschien wel beter heel groep 1 kunnen besparen en pas met 5 jaar naar school kunnen laten gaan.

Je hebt geen glazen bol helaas, je maakt de keuzes waarvan jij op dat moment denkt dat het het beste is voor je kind. Helaas krijg je geen garantie dat je keuze goed zal uitpakken.
Moeder van 3 heerlijke hb-tieners en een nieuwsgierige en ontdekkende peuter.
Oudste dochter 2006-> 5 havo
Middelste dochter 2007 -> 4 gymnasium
Zoon 2010 2 vwo-extra
Jongste dochter 2020 voorlopig nog heerlijk thuis

JannekeT
Berichten: 80
Lid geworden op: zo 07 mar , 2021 9:23 pm

Re: Vervroegd naar kleuterschool

Bericht door JannekeT »

Onze school geeft aan dat het wettelijk niet mag om voor 4jr in te stromen. Hoe hebben jullie dit geregeld gekregen? Of zijn er toch mogelijk andere regels voor kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong?

Alvast bedankt
8-) 2015 , :idea2: 2017, [pompon] 2018

Gebruikersavatar
Rabbit
Berichten: 41
Lid geworden op: ma 01 mar , 2021 11:14 am

Re: Vervroegd naar kleuterschool

Bericht door Rabbit »

Inderdaad mag het volgens de wet op het primair onderwijs niet (artikel 39). De onderwijsinspectie is verantwoordelijk voor het handhaven hiervan, maar heeft al vaak aangegeven dat ze niet handhaven als er een goede reden is voor vervroegde instroom, zoals een ontwikkelingsvoorsprong, mits de betreffende basisschool er achter staat. Het wordt dus gedoogd in de praktijk, maar als de basisschool het niet wil dan heb je daar niet zo veel aan.
Is er wellicht een andere basisschool in de buurt die hier wel voor open staat?
Dochter 2012
Zoon 2014

jamathi mv 4
Berichten: 27
Lid geworden op: za 27 feb , 2021 11:49 am

Re: Vervroegd naar kleuterschool

Bericht door jamathi mv 4 »

Zoals Rabbit ook zegt, je bent afhankelijk van of de school het wil of niet. Als zij dit niet willen doen houdt het op. Het is niet zo dat
je kind recht heeft op eerdere instroom bij een ontwikkelingsvoorsprong. Dus als school het niet aandurft, dan is dat hun goed recht.
Moeder van 3 heerlijke hb-tieners en een nieuwsgierige en ontdekkende peuter.
Oudste dochter 2006-> 5 havo
Middelste dochter 2007 -> 4 gymnasium
Zoon 2010 2 vwo-extra
Jongste dochter 2020 voorlopig nog heerlijk thuis

Gebruikersavatar
Pompom
Site Admin
Berichten: 274
Lid geworden op: za 06 feb , 2021 1:36 pm

Re: Vervroegd naar kleuterschool

Bericht door Pompom »

Er zijn ook scholen die in samenwerking met een dagopvang 3 jarigen op school ontvangen. Niet 5 dagen per week, maar ook 2 dagen kan al een oplossing zijn.
Luctor et emergo [snorkel]
Ik heb 2 kinderen
Ik ben leerkracht basisonderwijs

JannekeT
Berichten: 80
Lid geworden op: zo 07 mar , 2021 9:23 pm

Re: Vervroegd naar kleuterschool

Bericht door JannekeT »

Die hebben we inderdaad al 1 gevonden..
maar bizar genoeg wil het samenwerkingsverband en de gemeente onze peuter breed gaan onderzoeken.. indien zij zo blijkt als onze jongens (ik denk dat ze 145+ bedoeld? Maar hoop dat ze dit mogelijk maken voor alle hb kindjes), willen ze proberen haar meteen naar voltijd hb onderwijs te krijgen. Zo hoeft zij mogelijk niet hetzelfde door te maken als dr broers..
(Nr 1 ongezien (u?)hb onderpresteerder, compleet uitgevallen nu herstellende maar tijdelijk dus uit het onderwijs, nr 2 voor basisschool uhb getest 1,5mnd gr 1, 2 mnd gr 2, daarna deels gr 3 en na doortoetsen was het de vraag of dat voldoende was..)

Dus nu onderzoek afwachten; en dan afwachten of voltijd hb haar al toe laat (normaal pas vanaf gr 2).. zo nee; dan hebben we een school die mee wil gaan in eerder plaatsen..
8-) 2015 , :idea2: 2017, [pompon] 2018

Plaats reactie