Honger stillen

Plaats reactie
MamPap
Berichten: 36
Lid geworden op: wo 03 mar , 2021 10:47 am

Honger stillen

Bericht door MamPap »

Ik vroeg me af, of er ouders zijn hier, die hun kinderen ook thuis onderwijs geven, ook al gaan hun kinderen naar school ?
De reden dat ik dit vraag, is omdat ons zoontje 3,5 jaar al plus min sommetjes maakt en ook nieuwsgierig is naar keer en gedeeld door sommetjes.
Ik bedacht me van de week, dat wij als ouders even moeten bijleren wat tegenwoordig actueel is qua manier van leren, zoals dit nu op school gebeurt.
Wij kunnen namelijk niet wachten met Zoonlief totdat hij in groep 3 of 4 zit, totdat dit aan bod komt.

Wat is het beste wat we kunnen doen ? 2de hands boeken scoren op marktplaats ? Youtube filmpjes erbij halen ? Veel scholen online ivm corona.
Maar als ik bekijk wat en hoe ze leren optellen en aftrekken mbv de getallenlijn, laat staan de staartdelingen, dan denk ik, hier wordt toch iedereen tuureluurs van ? Het lijkt er naar mijn mening op, dat men nu 3 keer zoveel tussenstappen wilt hebben, dan toen ik op de basisschool zat.

Ik dacht erover na om zelf een 2tal startegien aan te gaan bieden, en kijken wat voor hem werkt. Aan de andere kant in hoeverre vinden scholen het belangrijk om nodeloze tussenstappen te gebruiken bij huiswerk en toetsingen ? Wat ik links en rechts wel eens lees, is dat er leraren zijn, die goede uitkomsten verkeerd tellen omdat tussenstappen ontbreken. Waar ik bang voor ben, is dat tussenstappen hem juist zullen opbreken.

bijv 16 + 16 is 32 zonder tussenstappen, doet Zoonlief dit uit zijn hoofd.Gisteren voor het slapen gaan zegt Zoonlief : 5 + 5 = 10 15 20 25 t/m 115
Pappa ? ik heb tot 115 geteld.Dan vraag ik me af " Hoe moet dit nu als hij straks naar school gaat ? " Tuurlijk zijn wij hardstikke trots op hem, maar tegerlijkertijd, beseffen we ons, dat wij later veel op de voorgrond moeten staan om scholen etc mee te kunnen krijgen ivm met zijn ontwikkeling.

Iemand ervaring hierin?

Bissi
Berichten: 344
Lid geworden op: vr 26 feb , 2021 9:37 pm

Re: Honger stillen

Bericht door Bissi »

Echt onderwijs geven zou ik zelf niet doen. Hij heeft deze kennis zelf van binnenuit opgedaan. Daar leert hij ook heel veel van in zijn eigen tempo. Het schoolse leren van buiten af komt later wel.

Spelenderwijs zelf met getallen bezig zijn is wat anders.
Bijvoorbeeld: een meetlint of lineaal geven? Of een weegschaal? Daar kan hij dan zelf weer vanalles mee ontdekken. Kapla of dat houten speelgoed waar je knikkerbanen mee kunt bouwen (ben even vergeten hoe het merk ook al weer heette dat wij hadden) is ook heel inspirerend.

Tegen de tijd dat hij naar school gaat kun je hem laten doortoetsen of filmpjes laten zien van wat hij al kan in voor gesprekken met scholen.

MamPap
Berichten: 36
Lid geworden op: wo 03 mar , 2021 10:47 am

Re: Honger stillen

Bericht door MamPap »

Bissi schreef:
za 06 mar , 2021 6:48 pm
Echt onderwijs geven zou ik zelf niet doen. Hij heeft deze kennis zelf van binnenuit opgedaan. Daar leert hij ook heel veel van in zijn eigen tempo. Het schoolse leren van buiten af komt later wel.

Spelenderwijs zelf met getallen bezig zijn is wat anders.
Bijvoorbeeld: een meetlint of lineaal geven? Of een weegschaal? Daar kan hij dan zelf weer vanalles mee ontdekken. Kapla of dat houten speelgoed waar je knikkerbanen mee kunt bouwen (ben even vergeten hoe het merk ook al weer heette dat wij hadden) is ook heel inspirerend.

Tegen de tijd dat hij naar school gaat kun je hem laten doortoetsen of filmpjes laten zien van wat hij al kan in voor gesprekken met scholen.
Hahaha, thx voor de tips Bissi.
Echter, de weegschaal heeft ie al gehad. de meetlint gaat maar tot 300, dus ja ook al gehad. Kapla blokken hebben we hier staan. Raakt meneer niet aan, puzzelen - geen interesse. Knikkerbanen is leuk voor een uurtje, maar cijfertjes en nu dus sommen maken vindt hij helemaal het einde.
Elke dag vraagt Zoonlief nu bijv hoeveel is 9-1 ? maar ook hoeveel is 999 + 1 ? Hij weet de uitkomst al, maar is nieuwsgierig of wij dat ook weten.
Daarnaast heeft Zoonlief zijn eigen calculator, voor als hij het niet weet of het even wilt checken.
Buiten cijfers lezen we wel eens een boekje, gedeeltelijk zelf lezen, gedeeltelijk door mama of pappa.
De speeltuin vindt hij dan gelukkig wel leuk. Daar mag je hem elke dag wel even voor roepen - ( gelukkig maar ).
We hebben gewoon te maken met een kleine spons. Als dit zo doorgaat, dan moet Zoonlief naar groep 8 ipv groep 3 tegen de tijd dat hij 6 is.
Dit is het laatste wat ik hoop trouwens, wij gunnen hem graag veel vrienden en geluk op school. Je zou maar een stukje iq uit je hoofdje kunnen scheppen en er later weer in kunnen stoppen, op de leeftijd, dat hij er daadwerkelijk klaar voor was ( beter gezegd, wanneer onze samenleving er klaar voor is).
En ik ben er bang voor, dat zijn leren er nu met de dag met sprongen op vooruit gaat. De ene dag weet ie het niet en de andere dag, weet hij je het allemaal te vertellen. Misschien dat veel kinderen zich zo ontwikkelen en maken we ons te druk. Maar ik kan moeilijk zeggen, dat hij maar met de blokken moet spelen, als hij vraagt : Mama, Papa ik weet het niet ? Dan wilt meneer het echt wel weten en dus leren en is hij pas tevreden als we het hem hebben geprobeerd uit te leggen - want tja Zoonlief is echt geen "wonderkind" en weet het niet gelijk de seconde waarop je het hem uitgelegd hebt.Zoonlief zal wat ons betreft niet bekend / beroemd worden ( wij worden er misselijk van als we dat op tv zien ).
Ik ben dus eigenlijk op zoek naar de beste leerstrategien, die zijn leren op school zo min mogelijk zullen dwarsbomen.

Voordat Zoonlief naar de ondebouw gaat, gaan we hem testen bij een HB specialist, omdat we die handvaten bij voorbaat willen hebben, ipv een jaar afwachten wat school gaat doen. Hopelijk is Zoonlief te testen ivm zijn leeftijd.

merriedroom
Berichten: 532
Lid geworden op: vr 26 feb , 2021 4:41 pm

Re: Honger stillen

Bericht door merriedroom »

Ik snap je vraag en zorg om geen verkeerde leerstrategieën aan te willen leren. De soep wordt gelukkig niet zo heet gegeten.

Bij de uitspraak van de losse letters moet je opletten dat je niet aa, bee, cee zegt maar ah, buh, suh, want dat leest erna makkelijker. Maar dit lijkt voor jullie zoon al niet meer zo relevant.

Met op- en aftellen zeggen ze de eerste jaren ‘erop’ en ‘eraf’ in plaats van plus en min. Dit is angst vanuit de scholen dat de kinderen het anders helemaal niet snappen en volledig in de war raken. Mijn ervaring met slimme kinderen is dat dit verschil niets voor hen uitmaakt, want ze begrijpen het allemaal prima en leren alle varianten snel genoeg.

En met thuisonderwijs mocht ik ineens leerkracht spelen zonder enige instructie of begeleiding. Ik heb het concept delen helemaal verkeerd uitgelegd en vermenigvuldigen helemaal niet. Maakt dochter niet uit, die kon er toch uitstekend mee uit de voeten. Ze heeft genoeg eigen begrip voor wat er rekenkundig gebeurt met de cijfers.

Aansluiten bij je kind is heel belangrijk, maar probeer het niet het schoolse in te trekken met les- en werkboeken. Er zijn door de lockdown veel verrijkingswerk en thuisproefjes online gezet waar leuke taal- en rekenopdrachten in staan. Dit zit het curriculum niet direct in de weg. En maak je geen zorgen over jullie amateuristische uitleggen; jullie zoon komt daar vast wel uit.

Gebruikersavatar
Rabbit
Berichten: 43
Lid geworden op: ma 01 mar , 2021 11:14 am

Re: Honger stillen

Bericht door Rabbit »

Wij hebben een vergelijkbare ervaring als merriedroom met onze kinderen. Voordat ze versneld waren, was bij hen de leerhonger ook niet te stillen en wilden ze thuis steeds schoolse dingen doen. Wij hebben een tweetalig huishouden en hebben toen allerlei schoolse boekjes in hun vadertaal gehaald, uit een land met een ander schoolsysteem. Uit die boekjes leerden ze totaal andere schrijfletters, andere strategieen voor rekenen, lezen, etc. Toen ze op school uiteindelijk schrijfletters en de tafels en zo gingen doen, was dat echt geen probleem. Ze hadden gelijk door dat er meerdere wegen naar Rome leiden. Dus ik zou me daar ook niet zo druk over maken.
We hebben wel geprobeerd ook andere dingen aan te bieden, naast de dingen die ze later op school gaan krijgen. Muziek en schaken waren een tijd populair. Daarvan is muziek echt blijven hangen. Best leuk om al jong goed noten te kunnen lezen en met instrumenten bezig te zijn, het helpt tegen de leerhonger en het zit school later niet in de weg. Dat is misschien ook iets voor jullie zoon.
Dochter 2012
Zoon 2014

Gebruikersavatar
Pompom
Site Admin
Berichten: 274
Lid geworden op: za 06 feb , 2021 1:36 pm

Re: Honger stillen

Bericht door Pompom »

Rekenstrategieën en hoe het genoemd wordt verschilt ook nog tussen scholen.
Ik zou zeker geen boekjes gaan aanschaffen. Gewoon in de praktijk uitleggen wat ter sprake komt bij je activiteiten.
Luctor et emergo [snorkel]
Ik heb 2 kinderen
Ik ben leerkracht basisonderwijs

Gebruikersavatar
Paula
Berichten: 471
Lid geworden op: za 27 feb , 2021 6:34 pm

Re: Honger stillen

Bericht door Paula »

Mijn ervaring met mijn eigen kinderen is dat ze spelenderwijs veel ontdekken, verbanden leggen en sprongen maken. Maar dat is nog niet hetzelfde als klaar zijn om formeel - dus uit een boekje - te leren. Dat spelenderwijs ontdekken laat zich in veel gevallen ook best een beetje sturen: bijvoorbeeld

Oudste heb ik zelf leren lezen omdat ze er bewust om vroeg. Zij was 'al' 5 toen. Ik heb haar het hakken en plakken geleerd dat op school werd aangeleerd. Na een paar dagen had ze mij niet meer nodig en kon ze eigenlijk alles lezen. Jongste (toen net 4) sprak op een dag de gedenkwaardige woorden 'ik weet wat daar staat' en bleek tot onze verbazing gewoon te kunnen lezen. Wij hadden nooit iets gemerkt.

Wat betreft cijfers en rekenen: daar zijn we eigenlijk ook niet op een schoolse manier mee aan de gang gegaan. Wel speelden we bijvoorbeeld yahtzee, domino, ganzenbord of andere spelletjes waarbij zoonlief kon tellen of de scores bijhield (2x raden wie later de 'bank' was bij Monopoly). We hebben nooit kinderversies van spellen gebruikt, dat was eigenlijk niet nodig.

Wat beide kinderen erg leuk vonden: van die werkboekjes voor iets oudere kinderen (vaak verkrijgbaar bij de zogenaamde 'witte boekhandel'). Puzzeltjes, punt-tot-punt-tekeningen, op een speelse manier met cijfers bezig zijn. Die sloten prima aan bij wat zij op dat moment leuk vonden.

Bij vragen waar je kind het antwoord niet op weet, zou je ook kunnen antwoorden "wat denk je zelf?" Zo zet je hem aan het denken en kunnen er leuke gesprekken ontstaan.

Samengevat: "gewoon" lekker inspelen op wat hem interesseert, regelmatig wat nieuws introduceren om zijn nieuwsgierigheid te prikkelen.

Gebruikersavatar
Vlinder42
Moderator
Berichten: 769
Lid geworden op: di 02 mar , 2021 5:57 pm

Re: Honger stillen

Bericht door Vlinder42 »

Ik heb mijn jongste om deze reden op pianoles gedaan toen ze een kleuter was. Ik zal niet beweren dat het een oplossing was voor alles :-), maar noten leren lezen en een instrument leren bespelen was wel iets waar ze haar tanden in kon zetten.

Als hij zoveel interesse in rekenen heeft, zou ik dat met school bespreken. Misschien hebben zij een idee wat je kunt doen. Dan zingt het ook niet teveel los van school.
Moeder van 2 meiden, de oudste op het VO, de jongste op de basisschool 1x versneld.

Bissi
Berichten: 344
Lid geworden op: vr 26 feb , 2021 9:37 pm

Re: Honger stillen

Bericht door Bissi »

Bij onze zoon voegden ze op de kleuterschool allerlei opdrachten toe. Bijv een toren bouwen met drie kinderen samen. Dan vroegen ze aan hem: hoeveel blokken zijn er gebruikt? Zoiets kun je ook doen met Kapla plankjes.
Bij een nieuw onderwerp dat in de klas besproken werd, bijv Noordzee, mocht hij mindmaps maken met allerlei woorden die hij al wist die ermee te maken hadden, plaatjes erbij zoeken en de woorden stempelen in plaats van schrijven.
Lezen had hij zichzelf thuis al geleerd door op te letten bij het voorlezen. Dat vond hij ook leuk. Maar niet door er continu eraan doorwerken, zoals op school gebeurt. Meer in een paar spurts, met tijd ertussen.

Ik had ook een boek: filosoferen met kinderen. Dat deden we ook met dochter en zoon samen. Geweldigegedachten en inzichten kwamen eruit naar voren.

Het zelf leren ontdekken hoe dingen werken en in elkaar zitten is denk ik veel leerzamer en interessanter dan een paar simpele strategieën uitgelegd krijgen.

Ik heb ook een keer een verslag gelezen van een moeder van een hoogbegaafd kind, die beschreef hoe hij met nieuw speelgoed omging, ik geloof dat het Knex was of zo. Dat hij eerst alles ging observeren en bekijken, de mogelijkheden uittesten, enz. Later bouwen, complexe structuren testen. Heel intensief ermee aan de slag. Geen hulp van ouders. Die houding is later in je leven fantastisch. Dus die ervaring als kind is heel waardevol. Waarom wil je dat soort processen doorkruisen?

Leren is iets anders dan wat je op school doet (vind ik zelf).

MamPap
Berichten: 36
Lid geworden op: wo 03 mar , 2021 10:47 am

Re: Honger stillen

Bericht door MamPap »

Hoi iedereen,
Ten eerste bedankt voor het delen van al jullie ervaringen en tips.
Voordat ik verder ga, wil ik eerst even over Zoonlief vertellen, wie hij eigenlijk is, zodat jullie daar ook een beeld bij hebben.
Zoonlief is iemand die meestal wel vrolijk en blij is. Hij houdt van grapjes maken en pappa en mama voor de gek te houden.
Daarnaast is hij een perfectionist. Kan hij het niet? Doet ie het niet. Kan hij het wel ? Been there done that. ( Wat niet wilt zeggen, dat hij het ook beheerst).
Naast zijn obsessie van cijfertjes kan meneertje ook al goed klok kijken zowel digitaal als analoog. (tja, cijfertjes).
Het alfabet kent Zoonlief zowel phonetisch als gewoon en dan ook nog in het Engels. Laatste paar weken, moeten we soms Engels tegen hem praten, anders wordt hij boos en de andere keer Nederlands. Hij is dus met verschillende dingen tegelijk bezig om zich dingen eigen te maken.
Dit gebeurt overigens allemaal spelenderwijs. Gisteren was hij alweer een youtube filmpje in het Russisch mee aan het zingen ( 1 t/m 100 ).
Geloof niet dat dit iets gaat worden. Engels is zijn favoriet.
Leren optellen en aftrekken hebben we gewoon tijdens het eten of snoepen gedaan. Ik heb 3 hagelslagjes en ik eet er 2 op etc etc.
Vermenigvuldigen doen we nu met macaroni en schaaltjes. 4 × 5. We hebben vijf bakjes en in elk bakje doen we 4 macaroni's erin. Hoeveel macaroni's
hebben we in totaal? Daar wordt hij helemaal blij van. (Zelf de schaaltjes klaarleggen, alle macaroni's in de schaaltjes gooien etc ).
We brengen dus veel spelenderwijs bij. Wat betreft speelgoed, gebeurt hier precies hetzelfde, elke keer als hij nieuw speelgoed krijgt, onderzoekt hij het helemaal. Hoe zit het in elkaar? Wat kan je ermee doen? En daarna is het afgelopen. Dan ligt het stof te happen.
Het is niet, dat we het nut van speelgoed niet inzien, maar meneertje is al heel snel uitgekeken.

We hebben zelfs een youtube kanaal opgezet, om hem op spelenderwijs via filmpjes te laten leren. Echter de filmpjes vindt hij niet meer interessant.
Bijvoorbeeld toen hij al een paar dagen met optellen bezig was, hebben we dit filmpje gemaakt https://m.youtube.com/watch?v=5Gqn92vCRcc , daar heeft ie zelf nog voor ingesproken en dat vond Zoonlief echt wel te gek, nu is hij echter verder. Filmpje is niet interessant genoeg. Ik heb er echter 1 ding
van geleerd. Ik moet ook niet gaan zingen... lol.

Ook nu zijn we bezig met phonetisch het alfabet en met zoek opdrachten via hetzelfde youtube kanaal. ( de Speeltuin ).
Dit is overigens niet om te spammen of te promoten, maar om te vermelden waar we allemaal mee bezig zijn om Zoonlief op spelenderwijs dingen te laten leren. Maar Zoonlief is al veel verder dan dat. Zodra we het alfabet klaar hebben, gaan we onderwerpen behandelen. Denk, dat we daar veel meer mee kunnen bereiken.

Dus het is niet, dat we spelenderwijs niet genoeg doen, we kunnen het niet bijbenen.
Iets met muziek een instrument zou wel leuk zijn ja. Zoonlief vindt muziek maken ook wel leuk. Maar we moeten nog even nagaan wat hij echt leuk vindt.
Gitaar in elk geval niet of nog niet. Is nog best moeilijk op het moment wat hij nu echt leuk vindt daarin.
Zoonlief kan met sommige dingen zich wel even bezig houden. Maar vaak duurt dit maar een paar dagen.

Waar ik eigenlijk heen wilde gaan, omdat Zoonlief nogal een spons is, dat ik het gevoel krijg, dat we bij het moment zijn aangekomen om dieper op de materie in te gaan. Wat betreft rekenen in ieder geval. Mocht hij dat niet leuk vinden, hoeft dat ook niet. Wij hanteren : alles mag, niks moet.

In ieder geval hartstikke bedankt voor al jullie inzichten, ervaringen en tips. Hopelijk kunnen we in de toekomst ook een bron voor anderen zijn.
Laatst gewijzigd door MamPap op zo 07 mar , 2021 10:45 pm, 1 keer totaal gewijzigd.

MamPap
Berichten: 36
Lid geworden op: wo 03 mar , 2021 10:47 am

Re: Honger stillen

Bericht door MamPap »

Hi, hierbij ook nog een reactie van Mam :)

Heel erg bedankt voor al jullie antwoorden en tips, super fijn om op deze manier te kunnen sparren en een richting te kunnen vinden. Wij zijn nieuw in dit hele proces natuurlijk, en ik heb dan wel een achtergrond in het speciaal basisonderwijs, maar dat is alweer jaren geleden en mijn referentiekader is daardoor heel anders. Zelf ben ik er ook voorstander van om niet te veel aan te bieden, maar te kijken waar de interesses liggen en van daar uit stimuleren. Dus zeker niet pushen om iets te gaan doen. Maar gezien hij zo'n honger heeft zijn we echt zoekende.

Om iets met muziek te gaan doen vind ik een onwijs goede tip! We zullen eens kijken wat de mogelijkheden daarin zijn. Verder vindt Zoonlief het ook heerlijk om mee te helpen met koken, dus misschien is dat ook nog een manier om zijn honger wat te stillen (haha) door af te wegen en te meten. Spelletjes spelen vindt hij ook erg leuk om te doen, zoals Mens erger je niet, Ganzenbord, Wie is het, Regenwormen enz. Niet eens om het winnen maar om het samenzijn, maar eigenlijk is dat ook een fase geweest en is dat nu weer een beetje op de achtergrond geraakt. Als hij het spel eenmaal kent, wordt het aan de kant geschoven zoals Pap hierboven ook al schrijft. Toch maar weer eens iets uit de kast trekken.

We hebben als het goed is ergens de komende maand / maanden ook een kennismaking op de basisschool, we hebben natuurlijk honderd vragen en verwachten wel dat ze ons hier mee kunnen helpen. Sowieso spannend en een nieuwe fase in het leven van onze kleine man :)

Nogmaals dank!

Bissi
Berichten: 344
Lid geworden op: vr 26 feb , 2021 9:37 pm

Re: Honger stillen

Bericht door Bissi »

Misschien kun je advies vragen aan een democratische school ( https://www.democratisch-onderwijs.nl/) een agoraschool ( https://www.verenigingagoraonderwijs.nl/) of een goede montessorischool, die allemaal veel meer gericht zijn op kinderen in eigen tempo en eigen belangstelling te laten leren.

Op de latere hb-school van mijn zoon was er een jongetje dat overstapte naar een andere basisschool in Rotterdam, waar hij bijv naast zijn groep 6 schoolwerk alvast psychologie en filosofie mocht studeren.
Daar waren ook kinderen die twee keer versnelden op de basisschool en later nog eens op het vo.

Als een kind echt heel hard wil gaan, kun je het denk ik als ouder met de beste wil van de wereld niet bijbenen met thuisscholing.
Dan wordt het ook lastig om op een gewone basisschool of een hb school helemaal duidelijk te maken hoe hard het gaat. Er bestaan veel visies op scholen ten aanzien van de optimale ontwikkeling van kinderen. Die zijn niet op de uitersten gebaseerd.

Gebruikersavatar
Paula
Berichten: 471
Lid geworden op: za 27 feb , 2021 6:34 pm

Re: Honger stillen

Bericht door Paula »

Bissi schreef:
ma 08 mar , 2021 10:34 am
Als een kind echt heel hard wil gaan, kun je het denk ik als ouder met de beste wil van de wereld niet bijbenen met thuisscholing.
Het wordt in elk geval lastig om te voorkomen dat je het gras voor de voeten van een toekomstige school wegmaait. Want of je het nou actief aanbiedt of niet, een kind dat gemakkelijk nieuwe informatie verwerkt en zelf verbanden legt, zal altijd sneller blijven gaan dan leeftijdsgenootjes.

@MamPap: Even voor mijn beeldvorming, kan zoonlief zichzelf bezig houden? Of heeft hij jullie nodig om bezig te zijn?

PS Wij zijn destijds ook begonnen met hagelslagjes, pepernoten en macaroni. En inderdaad, laten helpen met koken en bakken, meel en suiker afwegen, dat soort dingen. Maar daarmee konden we niet voorkomen dat hij uitzichzelf over negatieve getallen begon (en daar uitleg bij vroeg), etc. Uiteindelijk hebben we ervoor gekozen om niets actief aan te bieden maar zoveel mogelijk de interesse van de kinderen te volgen. En ja, dat botste echt wel eens met wat later op school werd aangeboden (de kinderen zijn uiteindelijk met 9 en 10 jaar naar het VO gegaan - niet ideaal maar een andere optie was er niet).

MamPap
Berichten: 36
Lid geworden op: wo 03 mar , 2021 10:47 am

Re: Honger stillen

Bericht door MamPap »

@Bissi
Hoi Bissi, we zijn net sinds december verhuisd naar een pittoresk dorpje.
In samenwerkingsverband hebben ze de beschikking over een hb specialist. Dat is in ieder geval al goede hoop.
De scholen die je opnoemde staan niet tot onze beschikking, die van het middelbare onderwijs wel. Maar daar zijn we nog lange niet aan toe :grin:
Wij ( Pap en Mam ) zijn best in staat om van alles uit de kast te trekken mocht dat nodig zijn op intellectueel niveau als op creatief niveau.
Daar ben ik dan ook niet bang voor. ( Al zullen we natuurlijk niet alles weten of kunnen doen) We zijn in ieder geval creatief genoeg om een hele lading
richting Zoonlief te gooien. ( Tenminste voor de eerst komende paar jaren ). Maar omdat Zoonlief ons enige kind is en dus weinig vergelijkingsmateriaal
hebben, zijn we blij, dat een site als deze bestaat. Om maar even dingetjes te vragen of we goed bezig zijn, of we dingen op een andere manier zouden moeten aanpakken en voor goede ideeënen tips.

Groetjes,
MamPap.

MamPap
Berichten: 36
Lid geworden op: wo 03 mar , 2021 10:47 am

Re: Honger stillen

Bericht door MamPap »

Paula schreef:
ma 08 mar , 2021 5:11 pm
@MamPap: Even voor mijn beeldvorming, kan zoonlief zichzelf bezig houden? Of heeft hij jullie nodig om bezig te zijn?

PS Wij zijn destijds ook begonnen met hagelslagjes, pepernoten en macaroni. En inderdaad, laten helpen met koken en bakken, meel en suiker afwegen, dat soort dingen. Maar daarmee konden we niet voorkomen dat hij uitzichzelf over negatieve getallen begon (en daar uitleg bij vroeg), etc. Uiteindelijk hebben we ervoor gekozen om niets actief aan te bieden maar zoveel mogelijk de interesse van de kinderen te volgen. En ja, dat botste echt wel eens met wat later op school werd aangeboden (de kinderen zijn uiteindelijk met 9 en 10 jaar naar het VO gegaan - niet ideaal maar een andere optie was er niet).
Hoi Paula,
Zoonlief kan zichzelf goed bezig houden. Tuurlijk heeft hij ook zijn momenten dat pap en of mam eraan moeten geloven.
Zo te horen hebben jullie zelf ook wat achter de rug. Hoop dat hier ook veel mooie momenten bij zitten.
Zoals het er nu uit ziet komen de negatieve getallen nu ook aan bod sinds 2 dagen terug.
Even afwachten of Zoonlief niet teveel hooi op zijn vork neemt. We kunnen natuurlijk niet alles tegelijk aanbieden en vraag me nu wel af
of we zijn aandacht even moeten kanaliseren.
Enfin, deze week hebben we de intakegesprek van de hb specialist. Erg spannend allemaal. Bij het telefonisch gesprek schreeuwde zoonlief erdoor heen :
Mam, het is 13 uur 13. Daar moest de hb specialist wel om lachen. Dus wij wisten dat we goed zaten.
Ergens hopen we dat Zoonlief niet hoog zal scoren om een hele hoop ellende te kunnen besparen. Aan de andere kant.
Misschien gaat het allemaal wel van een leien dakje met hier en daar een bump. Hb kan natuurlijk veel eenzaamheid met zich meebrengen.

Hoe is dat zo emotioneel met jouw kinderen gegaan? Als ik vragen mag?
Mag ook in pb als je dat fijner vindt, of ook helemaal niet mocht je daar niks over kwijt willen.

Baloo
Berichten: 110
Lid geworden op: di 02 mar , 2021 8:09 am

Re: Honger stillen

Bericht door Baloo »

Hoi, wat jullie zoon kan is zeker heel knap, en veel meer dan de meeste kinderen kunnen. Maar verkijk je er niet op, dat hij iets doet of zegt wil niet zeggen dat hij het ook echt beheerst. Dat hij 'dertien' zegt als hij 13 ziet, is een vorm van patroon herkenning. Maar dat wil niet perse zeggen dat hij de tijd begrijpt. Als je de cijferreeks beheerst kun je in principe tot 11238575849330 tellen, zonder iets van getallen te begrijpen. Het past bij zijn leeftijd dat hij net zo lang interesse heeft totdat het voor hemzelf genoeg is. Dat betekent dat hij van onderwerp naar onderwerp fladdert en dat het lijkt of iets zijn aandacht al snel niet meer heeft. Maar ik denk, dat zijn aandacht er voor dat moment niet meer is, omdat hij voor zichzelf op dat moment uitgeleerd is. Zijn nieuwsgierigheid is bevredigd, het is niet zo dat hij het compleet beheerst. Hij komt er op een ander moment weer bij terug. Ik zou hem vooral alleen volgen, en zelfs niet steeds actief dingen gaan aanbieden of bedenken. Laat hem zelf maar aangeven waar hij mee bezig wil zijn. Wat ook misschien de moeite waard is om een gedachte aan te wijden: waar gaan jullie ogen van glimmen? Vinden jullie het zelf ook leuk of om hem met cijfers aan de slag te zien, en voelt hij daarmee dat cijfers dus bijzonder zijn, zijn aandacht waard zijn? Een kind voelt dat haarfijn aan. Dat is uiteraard prima, het is super leuk om samen dingen te doen en plezier daarmee te hebben. Voor muziek: er zijn kinderpianos met bladmuziek in kleur, zodat hij de bijbehorende toetsen kan zoeken en zo zelf een liedje kan spelen. Is dat misschien leuk voor hem? En, hij heeft veel honger om zijn nieuwsgierigheid te bevredigen, maar die hoeven jullie niet perse de hele tijd te stillen. Ik bedoel dit allemaal trouwens niet als kritiek he, ik denk dat jullie het enorm goed aanpakken en dat hij echt een heel slim ventje is, en ik begrijp ook zeker dat het een hele uitdaging kan zijn om met hem mee te rennen en te proberen bij te houden waar hij behoefte aan heeft. Jullie doen dat heel goed, en dat is goed genoeg. Je hoeft hem echt niet 100% bij te benen of bezig te houden.

Gebruikersavatar
Pompom
Site Admin
Berichten: 274
Lid geworden op: za 06 feb , 2021 1:36 pm

Re: Honger stillen

Bericht door Pompom »

ik heb het draadje even verplaatst maar een passender subforum
Luctor et emergo [snorkel]
Ik heb 2 kinderen
Ik ben leerkracht basisonderwijs

MamPap
Berichten: 36
Lid geworden op: wo 03 mar , 2021 10:47 am

Re: Honger stillen

Bericht door MamPap »

Baloo schreef:
ma 08 mar , 2021 9:17 pm
Hoi, wat jullie zoon kan is zeker heel knap, en veel meer dan de meeste kinderen kunnen. Maar verkijk je er niet op, dat hij iets doet of zegt wil niet zeggen dat hij het ook echt beheerst. Dat hij 'dertien' zegt als hij 13 ziet, is een vorm van patroon herkenning. Maar dat wil niet perse zeggen dat hij de tijd begrijpt. Als je de cijferreeks beheerst kun je in principe tot 11238575849330 tellen, zonder iets van getallen te begrijpen. Het past bij zijn leeftijd dat hij net zo lang interesse heeft totdat het voor hemzelf genoeg is. Dat betekent dat hij van onderwerp naar onderwerp fladdert en dat het lijkt of iets zijn aandacht al snel niet meer heeft. Maar ik denk, dat zijn aandacht er voor dat moment niet meer is, omdat hij voor zichzelf op dat moment uitgeleerd is. Zijn nieuwsgierigheid is bevredigd, het is niet zo dat hij het compleet beheerst. Hij komt er op een ander moment weer bij terug. Ik zou hem vooral alleen volgen, en zelfs niet steeds actief dingen gaan aanbieden of bedenken. Laat hem zelf maar aangeven waar hij mee bezig wil zijn. Wat ook misschien de moeite waard is om een gedachte aan te wijden: waar gaan jullie ogen van glimmen? Vinden jullie het zelf ook leuk of om hem met cijfers aan de slag te zien, en voelt hij daarmee dat cijfers dus bijzonder zijn, zijn aandacht waard zijn? Een kind voelt dat haarfijn aan. Dat is uiteraard prima, het is super leuk om samen dingen te doen en plezier daarmee te hebben. Voor muziek: er zijn kinderpianos met bladmuziek in kleur, zodat hij de bijbehorende toetsen kan zoeken en zo zelf een liedje kan spelen. Is dat misschien leuk voor hem? En, hij heeft veel honger om zijn nieuwsgierigheid te bevredigen, maar die hoeven jullie niet perse de hele tijd te stillen. Ik bedoel dit allemaal trouwens niet als kritiek he, ik denk dat jullie het enorm goed aanpakken en dat hij echt een heel slim ventje is, en ik begrijp ook zeker dat het een hele uitdaging kan zijn om met hem mee te rennen en te proberen bij te houden waar hij behoefte aan heeft. Jullie doen dat heel goed, en dat is goed genoeg. Je hoeft hem echt niet 100% bij te benen of bezig te houden.
Wij snappen de bezorgdheid Baloo.
Misschien nog even wat meer info om je te laten inzien, dat Zoonlief precies weet waar hij het over heeft.
Voordat Zoonlief kon praten hielden we een briefje voor zijn neus met getallen zoals, 10 58, 85, 238, 382, 20355. Dat was toen hij ongeveer anderhalf jaar was. Het enigste wat er uit Zoonlief op dat moment kwam was een hoge hmmmm of lage hmmm en dan wist je precies of hij iets wilde of niet. Vandaar onze zorgen ook toen hij al 2 was en nog steeds niet praatte. Maar in ieder geval op de vraag waar welke nummer stond, wees Zoonlief alle nummers correct aan. Ik moet je even wijzen op de cijferreeksen zoals ze boven staan. Mocht hij de vraag niet hebben begrepen en zomaar wat aanwijzen, was dat natuurlijk allang fout gegaan.
Bij het getal 1 mijloen, weet Zoonlief heel goed dat 1 mijoen veel meer is dan 10 of 1000. Bij het zeggen, dat het 17 uur is, weet Zoonlief heel goed dat het 5 uur 'smiddags is. Of dat het om 18 uur avond is. Zoonlief weet immers ook dat de letter C - de derde letter van het alfabet is. Z de 26ste letter van het alfabet.
Als Zoonlief zegt, dat het er op bladzijde 100 van een boek, het hoofdstuk : Water heet - ga ik er niet vanuit, dat hij eigenlijk gatenkaas bedoelt.
Zoonlief neemt gewoon ontiegelijk veel tegelijk in zich op. Of dat goed blijft gaan, is een tweede, daar mag over gespeculeerd worden.
Daar zijn wij namelijk ook nog niet uit. Zekers is het natuurlijk zo, dat Zoonlief periodes heeft, dat hij liever weer met andere dingen bezig is.
Andere dingen leren. Lekker tekenen, kleuren, stempelen etc, alles komt en gaat met periodes weg of terug. Daarin volgen wij hem zekers.
Maar vaak (bijna dagelijks) komt het terug op cijfers en sommen maken. Hopelijk breekt er binnenkort een andere passie aan.

Op je vraag of wij blij worden als hij aan het tellen of rekenen is ? Soms moeten we ook gewoon zeggen, dat hij nu wel iets anders mag doen.
Elke keer met cijfers en sommen bezig zijn, is ook niet alles. We zijn immers geen robots. Soms praten we ook gewoon met hem mee hoor.
Maar het is ook weer mooi om te zien, hoe trots hij is, als hij iets door heeft qua rekenen etc. Nee hij weet niet alles, daar heeft hij nog tijd zat voor.
Alleen tijd gaat bij hem behoorlijk snel.

We zijn blij als het straks weer lente is. Lekker de deur uit, naar het bos, speeltuin, hopelijk naar de dierentuin en ja de corona maatregelen zijn niet echt je beste vriendjes. Wat hadden wij graag met Zoonlief naar een museum kunnen gaan, pretparken, de wereld buiten ontdekken.
Maar je moet het doen met de middelen die op dit moment voorhanden zijn.

Op de vraag, waar onze ogen van gaan glimmen :
Als Zoonlief lacht en zegt : " Pappa, Mama, ik houd van jullie."

Honger niet perse stillen. Hoeft niet natuurlijk, maar als wij dat al niet doen ? En later op school ook moeite gedaan moet worden om de honger te stillen of gewoon niet. Wie moet dat dan doen ? Als Zoonlief honger heeft en wij hebben er de tijd voor, dan krijgt Zoonlief wat te eten.

En maak je niet druk hoor, wij zien kritiek, ook als een vorm van input. Daarvoor zijn we tenslotte hier.
Dus bij deze, dank je wel voor je input :grin:
Laatst gewijzigd door MamPap op di 09 mar , 2021 1:12 am, 3 keer totaal gewijzigd.

MamPap
Berichten: 36
Lid geworden op: wo 03 mar , 2021 10:47 am

Re: Honger stillen

Bericht door MamPap »

Pompom schreef:
ma 08 mar , 2021 9:44 pm
ik heb het draadje even verplaatst maar een passender subforum
Excuses hiervoor en thank you :grin:

Gebruikersavatar
Paula
Berichten: 471
Lid geworden op: za 27 feb , 2021 6:34 pm

Re: Honger stillen

Bericht door Paula »

MamPap schreef:
ma 08 mar , 2021 8:17 pm
Zo te horen hebben jullie zelf ook wat achter de rug. Hoop dat hier ook veel mooie momenten bij zitten.
Het voelde lange tijd als overleven, maar uiteindelijk is het goedgekomen. Wij hadden geluk dat er een VO met een hb-onderbouw in onze woonplaats zat. Al moet ik er eerlijk bij zeggen dat ze pas écht opleefden toen ze op de uni terecht kwamen.
Ergens hopen we dat Zoonlief niet hoog zal scoren om een hele hoop ellende te kunnen besparen.
:mrgreen: Die score verandert natuurlijk niks aan wie Zoonlief is en wat hij doet ... En hb staat niet garant voor ellende hoor. Die indruk krijg je wel eens omdat hier op het forum vooral ouders schrijven wiens kind op de een of andere manier vastloopt. Ik ken ook echt ouders en hb'ers bij wie de schoolcarrière redelijk probleemloos is verlopen.
Hoe is dat zo emotioneel met jouw kinderen gegaan? Als ik vragen mag?
De samenvatting is: wisselend. Maar dat had meer te maken met het gebrek aan aansluiting op school en onbegrip van volwassenen in onze omgeving dan met hun eigen ontwikkeling. Naarmate ze ouder werden, ging het beter. Ze hebben eigenlijk altijd vrienden van 2-5 jaar ouder dan zijzelf gehad en dat heeft nooit tot problemen geleid. Ik stuur je een pb met wat meer info.

MamPap
Berichten: 36
Lid geworden op: wo 03 mar , 2021 10:47 am

Re: Honger stillen

Bericht door MamPap »

@Paula.
Fijn om te horen, dat je kinderen er uiteindelijk toch iets van hebben weten te maken.
Wat Zoonlief betreft zijn wij dolgelukkig met hem en wat dat betreft, is hij een verlengde van ons.
Wat de toekomst ook moge brengen, zolang Zoonlief gelukkig is, zijn wij dat ook.

Noelle
Berichten: 213
Lid geworden op: wo 10 mar , 2021 6:27 am

Re: Honger stillen

Bericht door Noelle »

Hi PapMam, Ik snap dat er zorgen zijn als je kind ver voorloopt. Ook omdat je vaak leest dat dat tot problemen kan leiden. Realiseer je wel dat dat niet hoeft. Ik snap de wens om te testen maar de gedachte dat dat voor school moet om direct handvaten te bieden omdat school anders niet genoeg kan aanbieden vind ik wel ‘1dimensionaal’ om het zo te zeggen.

Het staat wellicht ook los van de testwens maar het kan ook zijn dat de nadruk op school op andere dingen ligt waar je zoon misschien iets kan leren of wat leuk voor hem is. Sommige kinderen vinden het in het begin spannend in de kring te vertellen, andere dingen van het schoolritme, blijken in die omgeving moeilijk los te komen/ voldoende voor zichzelf op te kunnen komen. Nog los van andere niet cognitieve activiteiten. Ik lees dat je zoon daar ook van geniet maar soms is dat in groepsverband op gezette tijden met andere kids die ook van alles willen best wennen. Een van mijn kinderen vond speelafspraakjes maken in t begin heel spannend. Door steeds meer op school mee te doen bij het buiten spelen werd het makkelijker. Er zijn zoveel dingen op school. Natuurlijk kan het zijn dat jullie zoon zich ook daarbij als een vis in het water voelt maar ik zou het ook een beetje over me heen laten komen. Een beetje meer ‘we will cross that bridge when we come to it’ kan soms geen kwaad. En ook al bereid je je lang tevoren voor: 1 ding is (bijna) zeker. Het loopt altijd net weer anders dan je denkt. Succes! Noëlle

Bissi
Berichten: 344
Lid geworden op: vr 26 feb , 2021 9:37 pm

Re: Honger stillen

Bericht door Bissi »

In Amerika heb je veel mensen die aan microschooling doen. Dat kan je misschien ook inspiratie bieden. Waarschijnlijk ken je de website van SENG gifted wel, met veel artikelen over de sociale en emotionele kant van begaafdheid. Dat is er nu ook in Nederland, met gespreksgroepen, maar daarmee heb ik zelf geen ervaring.
Vaak zie je daarin terugkomen dat contact met leeftijdsgenoten en met ontwikkelingsgelijken belangrijk is voor kinderen. Een natuurlijke behoefte om je aan anderen te spiegelen, omdat je via anderen ook jezelf leert kennen.
De BBC heeft een aantal zeer begaafde kinderen een paar jaar gevolgd in een documentaire. Die staat op YouTube, ik dacht dat dit Child Genius was. Met onder andere een jongen die op z'n achtste zijn eerste fantasy roman uitbracht, een schaker op hoog niveau e.d.

Ik vroeg me nog wel af, wat je onderstaand schreef: wat maakte dat je dat ging doen? Toch zelf een soort test misschien?
Voordat Zoonlief kon praten hielden we een briefje voor zijn neus met getallen zoals, 10 58, 85, 238, 382, 20355.

MamPap
Berichten: 36
Lid geworden op: wo 03 mar , 2021 10:47 am

Re: Honger stillen

Bericht door MamPap »

Noelle schreef:
wo 10 mar , 2021 8:17 am
Hi PapMam, Ik snap dat er zorgen zijn als je kind ver voorloopt. Ook omdat je vaak leest dat dat tot problemen kan leiden. Realiseer je wel dat dat niet hoeft. Ik snap de wens om te testen maar de gedachte dat dat voor school moet om direct handvaten te bieden omdat school anders niet genoeg kan aanbieden vind ik wel ‘1dimensionaal’ om het zo te zeggen.

Het staat wellicht ook los van de testwens maar het kan ook zijn dat de nadruk op school op andere dingen ligt waar je zoon misschien iets kan leren of wat leuk voor hem is. Sommige kinderen vinden het in het begin spannend in de kring te vertellen, andere dingen van het schoolritme, blijken in die omgeving moeilijk los te komen/ voldoende voor zichzelf op te kunnen komen. Nog los van andere niet cognitieve activiteiten. Ik lees dat je zoon daar ook van geniet maar soms is dat in groepsverband op gezette tijden met andere kids die ook van alles willen best wennen. Een van mijn kinderen vond speelafspraakjes maken in t begin heel spannend. Door steeds meer op school mee te doen bij het buiten spelen werd het makkelijker. Er zijn zoveel dingen op school. Natuurlijk kan het zijn dat jullie zoon zich ook daarbij als een vis in het water voelt maar ik zou het ook een beetje over me heen laten komen. Een beetje meer ‘we will cross that bridge when we come to it’ kan soms geen kwaad. En ook al bereid je je lang tevoren voor: 1 ding is (bijna) zeker. Het loopt altijd net weer anders dan je denkt. Succes! Noëlle
Hoi Noelle,
Wij doen de test voornamelijk, zodat Zoonlief, goed begeleidt kan worden.
Als we gaan kijken naar onderpresteren, verveling, aanpassingsgedrag of psychische problemen, zoiets kan jaren overheen gaan eer de ouders en of school dit oppikken. Tegen die tijd heb je al hele grote problemen, die je niet zomaar 1 2 3 oplost. Het feit dat een site zoals deze bestaat, zegt al genoeg. Wat ons betreft hoeft Zoonlief niet met zijn 9de naar het voortgezet onderwijs. Zolang er geen problemen zijn, want die zijn er gewoon niet,
gaan wij niet moeilijk doen. Maar mochten zich problemen presenteren, willen we ook snel kunnen schakelen.
Tuurlijk hebben we graag dat hij samen met kinderen buiten gaat spelen of speelafspraakjes ed.

MamPap
Berichten: 36
Lid geworden op: wo 03 mar , 2021 10:47 am

Re: Honger stillen

Bericht door MamPap »

Bissi schreef:
wo 10 mar , 2021 9:04 am
In Amerika heb je veel mensen die aan microschooling doen. Dat kan je misschien ook inspiratie bieden. Waarschijnlijk ken je de website van SENG gifted wel, met veel artikelen over de sociale en emotionele kant van begaafdheid. Dat is er nu ook in Nederland, met gespreksgroepen, maar daarmee heb ik zelf geen ervaring.
Vaak zie je daarin terugkomen dat contact met leeftijdsgenoten en met ontwikkelingsgelijken belangrijk is voor kinderen. Een natuurlijke behoefte om je aan anderen te spiegelen, omdat je via anderen ook jezelf leert kennen.
De BBC heeft een aantal zeer begaafde kinderen een paar jaar gevolgd in een documentaire. Die staat op YouTube, ik dacht dat dit Child Genius was. Met onder andere een jongen die op z'n achtste zijn eerste fantasy roman uitbracht, een schaker op hoog niveau e.d.

Ik vroeg me nog wel af, wat je onderstaand schreef: wat maakte dat je dat ging doen? Toch zelf een soort test misschien?
Voordat Zoonlief kon praten hielden we een briefje voor zijn neus met getallen zoals, 10 58, 85, 238, 382, 20355.
Hoi Bissi.
Ja er zijn mooie projecten uit de grond gestampt voor hb kinderen.
In ons geval, dan moeten zulke projecten ook bereikbaar zijn voor Zoonlief, hopelijk als alles weer versoepeld is, kunnen we bij organisaties kijken
die speeluitjes ed organiseren voor HB kinderen. Op het moment ligt alles plat.

Op jouw vraag over de getallen.
We hadden dus al heel snel door dat Zoonlief heel geinteresseert was in getallen. Youtube filmpjes. Maar vooral het spelen met de afstandbediening van de tv. Hij maakte steeds cijfer reeksen ( uit zichzelf ). Daarna begonnen we hem te vragen bijvoorbeeld : maak eens 952 ?
Dat deed Zoonlief dan ook. Toen was ik wel nieuwsgierig in hoeverre hij getallen begreep. Vandaar dus dat testje met die getallen.
We wisten van tevoren al, dat Zoonlief dit foutloos zou doen, maar we wilden toch zeker zijn.

Dat is het laatste wat ik erover zeg trouwens.
Ik krijg het idee, dat er mensen zijn, die anderen graag woorden in de mond willen leggen om aan te tonen, dat zij veel expertise hebben over het onderwerp. Wat sommige mensen vergeten, is dat leren voor bepaalde kinderen een soort van spelen is.
Waarom zouden we Zoonlief zijn leren moeten belemmeren totdat hij op school zit ?
Daarmee ben je precies bezig met het tegengestelde en veroorzaak je meer en meer problemen.
Zoonlief hoeft geen schaak kampioen te worden, hoeft geen ingenieur te worden, hoeft niet beroemd te worden.
Hoeft geen bergen met geld te verdienen. Hij hoeft alleen gelukkig te zijn.

Bissi
Berichten: 344
Lid geworden op: vr 26 feb , 2021 9:37 pm

Re: Honger stillen

Bericht door Bissi »

Mampap,
Ik begrijp hoe zoiets gaat, vanuit een soort verbazing.
Ik ken je niet persoonlijk, maar ik merk uit alles wat je schrijft op dat je heel veel van je zoon houdt en zoekt naar het beste voor hem. Ik hoop dat je veel steun daarbij zult vinden op het forum en daarbuiten. We proberen elkaar van feedback te voorzien en vragen te stellen. Soms kan dat harder binnenkomen dan bedoeld. Maar dat komt deels omdat we als ouder zo betrokken zijn.

Geertje
Moderator
Berichten: 114
Lid geworden op: wo 17 feb , 2021 1:20 pm

Re: Honger stillen

Bericht door Geertje »

Sommige kinderen zijn net sponzen, die genieten van alles wat je ze aanbiedt. Ik kan me nog onze oudste voorstellen, slingerend aan een klimrek en ondertussen bezig me worteltrekken en kwadrateren, toen was ze vier of vijf denk ik. Lezen leerde ze bijna vanzelf, en ook doordat wij antwoord gaven op alle vragen. Gewoon je kind volgen, een aanbieden waar kind van geniet.

merriedroom
Berichten: 532
Lid geworden op: vr 26 feb , 2021 4:41 pm

Re: Honger stillen

Bericht door merriedroom »

Ik kan me ook nog de kriebels (spanning? nieuwsgierigheid?) herinneren over de oudste in de maanden voordat ze naar school ging. Waar zou ze staan? Hoe verhoudt ze zich tot de rest van de groep? Zullen de juffen haar zien? Krijgt ze wat ze nodig heeft? Ik had ook vragen als: wat als rekenen uitstekend gaat, maar we het knippen en kleuren helemaal zijn ‘vergeten’ te stimuleren, omdat ze dat veel minder deed? We kregen dan ook commentaar dat ze nog niet goed kon knippen. Maar daar is school toch voor? :schlaumeier:

Diverse mensen op dit forum gaven mij mee dat je vooral moet kijken naar wat je kind nu nodig lijkt te hebben en de zorgen voor morgen zijn ook voor morgen. Dit hielp me ook om mij meer op het kind van nu te richten. Alle tips hier zijn ook maar tips. Als je ziet dat jullie zoon eens uit een lesboek wil werken, dan kun je dat op zich ook eens proberen. Het gras geoeit niet harder door eraan te trekken, maar stopt ook niet door erop te gaan staan. Ik denk dat jullie al heel goed bezig zijn met meebewegen in de groei van jullie zoon. Echt top en knap!

MamPap
Berichten: 36
Lid geworden op: wo 03 mar , 2021 10:47 am

Re: Honger stillen

Bericht door MamPap »

Geertje schreef:
wo 10 mar , 2021 1:58 pm
Sommige kinderen zijn net sponzen, die genieten van alles wat je ze aanbiedt. Ik kan me nog onze oudste voorstellen, slingerend aan een klimrek en ondertussen bezig me worteltrekken en kwadrateren, toen was ze vier of vijf denk ik. Lezen leerde ze bijna vanzelf, en ook doordat wij antwoord gaven op alle vragen. Gewoon je kind volgen, een aanbieden waar kind van geniet.
Haaha, dit doet me sterk aan Zoonlief denken. Hij is nog niet met wortels en kwadranten bezig hoor.
Maar toevallig vorige week ook op de speeltuin. Wij waren de enige daar ( maandag ) en toen kwam er een jongen ( als ik zou moeten schatten 12 jaar oud ). Zoonlief stapte op hem af en begon hem te ondervragen. "Jongen? Hoeveel is 10 + 10 ?" Die jongen vond dat wel grappig en deed gezellig met hem mee. Zoonlief vroeg ook "Hey jongen? Hoeveel is 1 ÷ 2 ?" Hij antwoorde "Da's 1". Toe was het even stil. Maar het gesprek ging snel weer verder.
Op de weg terug naar huis, kon ik het echter toch niet laten om te zeggen dat 1÷2, een half of 0,5 was. Tja het zal je maar verkeerd geleerd worden.

Volgen gaan we zekers doen.

MamPap
Berichten: 36
Lid geworden op: wo 03 mar , 2021 10:47 am

Re: Honger stillen

Bericht door MamPap »

merriedroom schreef:
wo 10 mar , 2021 3:12 pm
Ik kan me ook nog de kriebels (spanning? nieuwsgierigheid?) herinneren over de oudste in de maanden voordat ze naar school ging. Waar zou ze staan? Hoe verhoudt ze zich tot de rest van de groep? Zullen de juffen haar zien? Krijgt ze wat ze nodig heeft? Ik had ook vragen als: wat als rekenen uitstekend gaat, maar we het knippen en kleuren helemaal zijn ‘vergeten’ te stimuleren, omdat ze dat veel minder deed? We kregen dan ook commentaar dat ze nog niet goed kon knippen. Maar daar is school toch voor? :schlaumeier:

Diverse mensen op dit forum gaven mij mee dat je vooral moet kijken naar wat je kind nu nodig lijkt te hebben en de zorgen voor morgen zijn ook voor morgen. Dit hielp me ook om mij meer op het kind van nu te richten. Alle tips hier zijn ook maar tips. Als je ziet dat jullie zoon eens uit een lesboek wil werken, dan kun je dat op zich ook eens proberen. Het gras geoeit niet harder door eraan te trekken, maar stopt ook niet door erop te gaan staan. Ik denk dat jullie al heel goed bezig zijn met meebewegen in de groei van jullie zoon. Echt top en knap!
Hoi merriedroom, tja het is en blijft spannend natuurlijk. De grote vraag of Zoonlief zijn draai zal vinden.
Op zich maken we ons nog eens niet zo druk om wat hij allemaal gaat leren op school. Het gaat er vooral om of hij aansluiting vindt en zich niet verveelt.
Wist je, dat als je aan een grassprieten trekt, je hem zekers 1 cm langer kan maken eer je hem uit de grond trek? LOL.

Grapje :mrgreen:

MamPap
Berichten: 36
Lid geworden op: wo 03 mar , 2021 10:47 am

Re: Honger stillen

Bericht door MamPap »

Sorry dubbele post
Laatst gewijzigd door MamPap op wo 10 mar , 2021 9:26 pm, 1 keer totaal gewijzigd.

MamPap
Berichten: 36
Lid geworden op: wo 03 mar , 2021 10:47 am

Re: Honger stillen

Bericht door MamPap »

Sorry soms wil ik reageren en kom er telaat achter, dat ik op quote heb gedrukt. :shock:

MamPap
Berichten: 36
Lid geworden op: wo 03 mar , 2021 10:47 am

Re: Honger stillen

Bericht door MamPap »

Bissi schreef:
wo 10 mar , 2021 12:32 pm
Soms kan dat harder binnenkomen dan bedoeld. Maar dat komt deels omdat we als ouder zo betrokken zijn.
Het voelt alsof wij ons constant moeten verdedigen.
Maar okay .... laten we dat maar even door de vingers zien, de meesten hier hebben natuurlijk heel wat achter de rug en wij komen pas kijken.

merriedroom
Berichten: 532
Lid geworden op: vr 26 feb , 2021 4:41 pm

Re: Honger stillen

Bericht door merriedroom »

Hoi Mampap,

Ik kreeg ook de indruk dat jullie al vaak hard moeten knocken voor jullie zoontje en in jullie omgeving niet altijd geloofd worden. Julie geven ook heel veel voorbeelden om zijn kunnen te onderbouwen. Het is voor de meeste mensen ook bijna niet voor te stellen dat een kind op zo’n leeftijd al zoveel kan en ook echt begrijpt.

Op dit forum kom je mensen tegen die je wel begrijpen en geloven, vooral omdat we in een soortgelijk schuitje varen. Jullie zijn er nog niet zo lang en ik snap dat dit vertrouwen nog moet groeien. Dat is helemaal normaal. Wat mij betreft mag je aannemen dat je hier geloofd wordt op zijn ontwikkeling en snelheid hierin. Blijf je vragen stellen en neem de tips mee die een schot in de roos zijn en bedank voor de tips die je al kent of die niet passend zijn.

MamPap
Berichten: 36
Lid geworden op: wo 03 mar , 2021 10:47 am

Re: Honger stillen

Bericht door MamPap »

merriedroom schreef:
do 11 mar , 2021 8:50 am
Hoi Mampap,

Ik kreeg ook de indruk dat jullie al vaak hard moeten knocken voor jullie zoontje en in jullie omgeving niet altijd geloofd worden. Julie geven ook heel veel voorbeelden om zijn kunnen te onderbouwen. Het is voor de meeste mensen ook bijna niet voor te stellen dat een kind op zo’n leeftijd al zoveel kan en ook echt begrijpt.

Op dit forum kom je mensen tegen die je wel begrijpen en geloven, vooral omdat we in een soortgelijk schuitje varen. Jullie zijn er nog niet zo lang en ik snap dat dit vertrouwen nog moet groeien. Dat is helemaal normaal. Wat mij betreft mag je aannemen dat je hier geloofd wordt op zijn ontwikkeling en snelheid hierin. Blijf je vragen stellen en neem de tips mee die een schot in de roos zijn en bedank voor de tips die je al kent of die niet passend zijn.
Thx merriedroom.

Baloo
Berichten: 110
Lid geworden op: di 02 mar , 2021 8:09 am

Re: Honger stillen

Bericht door Baloo »

Wat mij betreft mag je aannemen dat je hier geloofd wordt op zijn ontwikkeling en snelheid hierin. Blijf je vragen stellen en neem de tips mee die een schot in de roos zijn en bedank voor de tips die je al kent of die niet passend zijn.
Heel mooi gezegd! Uiteraard geloven we wat je verteld over jullie zoontje. Ik weet niet of je mijn post als kritiek ervaren hebt, zo was het niet bedoeld. Maar een forum als dit is ook fijn om te gebruiken als spiegel. Als je een spiegel een beetje scheef houdt dan kun je de kwestie een beetje van een andere kant belichten, dat is wat mensen hier ook proberen voor elkaar te doen. Daarmee krijg je meer zicht op je eigen situatie. Want niemand kent jullie, niemand weet hoe het precies zit. Als het licht op een andere kant of uit een ander perspectief komt, kun je voor jezelf kijken ofje daarmee iets nieuws ontdekt. Iets wat je raakt, wat je herkent, wat je opeens snapt, of waar je juist geirriteerd van wordt of boos. Dat is okee. En als het licht wat aangeboden wordt nergens op slaat, dan laat je het weer doven en had je er niks aan. Ook niet erg!

Toen onze kinderen klein waren was ik heel erg bezig met 'wat als straks op school'.... uiteindelijk ben ik blij dat ik me zeer goed had voorbereid, dat ik het e.e.a. wist. Maar alles liep uiteindelijk helemaal anders, zoals dat met kinderen gaat.

Heel veel succes met jullie mooie zoon!

Gebruikersavatar
Pompom
Site Admin
Berichten: 274
Lid geworden op: za 06 feb , 2021 1:36 pm

Re: Honger stillen

Bericht door Pompom »

Onderwerp nog een keer verplaatst vanwege een kleine aanpassing aan de inrichting van het forum.
Luctor et emergo [snorkel]
Ik heb 2 kinderen
Ik ben leerkracht basisonderwijs

Gebruikersavatar
Vlinder42
Moderator
Berichten: 769
Lid geworden op: di 02 mar , 2021 5:57 pm

Re: Honger stillen

Bericht door Vlinder42 »

Misschien vindt hij filmpjes van Rekenen met Raaf leuk op de ipad. Mijn kinderen vonden het spel Malle getallen leuk. Dat zijn kwartetspellen met sommen. Je hebt ze in allerlei varianten, plus, keer etc. Qwixx vonden ze ook leuk. Wat wij ook wel deden (ik ben even de naam van dat spel kwijt..) was met speelkaarten, ieder een half spel zonder de plaatjes en dan tegelijk ieder 2 kaarten omdraaien. En dan kan het zijn wat je afspreekt bijv. wie de hoogste uitkomst heeft van de plussom van zijn eigen 2 kaarten, mag alle 4 de kaarten hebben. Je kunt ook doen wie het eerst is of de laagste uitkomst heeft, en plus, min, of keer, of wat je maar wilt. Wij gebruikten er Skipbo kaarten voor.
Moeder van 2 meiden, de oudste op het VO, de jongste op de basisschool 1x versneld.

Aubergine
Berichten: 44
Lid geworden op: do 08 apr , 2021 9:34 am

Re: Honger stillen

Bericht door Aubergine »

Mijn dochter (inmiddels 6) heeft ook altijd een brede intresse gehad.
Maar om nu te zeggen dat we echt thuisonderwijs geven? Nee. We springen in op de vragen die ze heeft, zoeken dingen samen uit, en gaan vooral veel naar buiten, wandelen, fietsen, pretparken, spelen.
Ik vind het vooral belangrijk dat ze kind mag zijn, mag spelen, fouten maken, vallen en weer opstaan.
En soms zeggen we ook echt dat het nu even gedaan is met dingen willen weten.
Ze heeft het nodig om soms even stil gezet te worden, en weer gewoon te gaan spelen.
Kortom volg je gevoel en vooral je kind.
Dochter uit 2014

Axator
Berichten: 128
Lid geworden op: di 02 mar , 2021 9:45 am

Re: Honger stillen

Bericht door Axator »

Ik kan me die fase van de jongste nog herinneren. We hebben toen wel geprobeerd breder dingen aan te bieden. Lezen ging bijv minder hard. Maar ook andere projecten zoals hoe groeien planten, wat drijft en waarom etc. Al wilde hij het liefst rekenen. Eenmaal op school werd die behoefte wel minder. Ook al werd hij niet echt uitgedaagd, hij haalde vooral veel lol uit het spelen.

Ik zie, een paar jaar later, dat het ook wel vaak de veilige keus was. Op gebied van rekenen en later ook lezen kon hij veel, in ieder geval ruim meer dan van zijn leeftijd verwacht werd. Dus daar kun je makkelijk laten zien wat je kan met weinig moeite. Maar hij heeft ondertussen wel problemen gehad met het doorzetten bij moeilijke dingen (moeilijk kan niveau, maar ook desinteresse zijn). Als dat nooit/niet vaak hoeft, dan train je dat niet (zie de leerkuil). Dit wordt inmiddels opgepakt door de externe plusklas. Maar ook piano helpt hierbij. Het is een beruchte valkuil.

Ik zou dus vooral proberen om dingen te ondernemen die niet direct schoolgericht zijn. Maar wel net iets doorzettingsvermogen vragen. En dat kan ook best iets motorisch zijn (grove of fijne), muziek etc..

Gebruikersavatar
Paula
Berichten: 471
Lid geworden op: za 27 feb , 2021 6:34 pm

Re: Honger stillen

Bericht door Paula »

Aubergine schreef:
do 15 apr , 2021 11:01 am
Ik vind het vooral belangrijk dat ze kind mag zijn, mag spelen, fouten maken, vallen en weer opstaan, en weer gewoon te gaan spelen.
Je zult het vast niet zo bedoelen Aubergine maar mijn nekharen gingen recht overeind staan toen ik dit las. Ik realiseer me dat dat vooral te maken heeft met mijn eigen ervaringen als ouder van 2 hb kinderen (die inmiddels 20 en 22 zijn). "Ze moeten ook kind kunnen zijn en gewoon spelen" is een argument dat we regelmatig te horen kregen van goedbedoelende leerkrachten en familieleden.

Voor veel (hoog)begaafde kinderen ís leren spelen! Spelen met cijfertjes, spelen met taal, nieuwe informatie vergaren, dat valt allemaal onder spelenderwijs leren. Natuurlijk is lichamelijk bezig zijn (fietsen, rennen, klimmen, etc.) ook belangrijk want zo leren ze hun lichaam en de ruimte er omheen kennen. Maar 'spelen' is niet voor elk kind hetzelfde.

Mijn kinderen zijn altijd kind geweest. Cognitief waren ze hun kalenderleeftijd ver vooruit. De leerhonger waar je bij hb kinderen wel over leest, was zeker aanwezig. Ze lazen veel om aan die honger tegemoet te komen, daarnaast gingen we naar (interactieve) musea en zochten we peercontacten voor ze (activiteiten en kampen voor hb kinderen). Ze speelden veel, alleen en met elkaar. Contact met leeftijdsgenootjes en klasgenootjes was minimaal, daarvoor was het verschil in leefwerelden te groot. Hun spelen was meestal verweven met leren. Ze gaven hierin zelf aan wat hun behoefte was, wij als ouders volgden die behoefte. Voor buitenstaanders leek het dan alsof we alleen met het cognitieve stukje bezig waren. Maar dat was gewoon het enige stukje dat mensen op dat moment zagen. Want deze bezorgde mensen waren er niet bij wanneer de kinderen hutten bouwden of wanneer we met onze kinderen gingen zwemmen, ravotten in het bos, rolschaatsen, schaatsen, etc.

Hi hi, ik merk dat dit stukje frustratie van jaren geleden toch nog een plekje heeft bij mij. Wat ik probeer te zeggen: hb kinderen kunnen ook kind zijn als ze op een andere manier dan 'gemiddeld' spelen.

merriedroom
Berichten: 532
Lid geworden op: vr 26 feb , 2021 4:41 pm

Re: Honger stillen

Bericht door merriedroom »

Spelen en plezier hebben is zo belangrijk. Echter is het, zoals Paula zegt, heel belangrijk om te beseffen dat dit voor iemand heel anders kan zijn dan ‘we als maatschappij’ als beeld daarbij hebben.

Straf is ook zo’n relatief iets. Mijn zoontje van bijna 4 is over de meeste strafvarianten totaal niet onder de indruk. Voelt het kind zich gecorrigeerd? Mijn zoontje niet. Is het dan straf? In zijn geval niet.

Spelen voor kinderen kan heel verschillend zijn. Pas op met stellen wat spelen is en wat niet. Dit oordeel wordt snel gegeven aan cognitief leergierige kinderen. En dat is in niemand z’n belang. Als ik aan mensen vertel waarvan ik ontspan en waar ik plezier uit haal, verklaren ze me voor gek. Het zijn dingen waar anderen juist acuut stress van krijgen. Moet ik het daarom niet meer doen voor mijn ontspanning? Lijkt me niet :mrgreen:

Aubergine
Berichten: 44
Lid geworden op: do 08 apr , 2021 9:34 am

Re: Honger stillen

Bericht door Aubergine »

Paula schreef:
vr 16 apr , 2021 9:38 am
Aubergine schreef:
do 15 apr , 2021 11:01 am
Ik vind het vooral belangrijk dat ze kind mag zijn, mag spelen, fouten maken, vallen en weer opstaan, en weer gewoon te gaan spelen.
Je zult het vast niet zo bedoelen Aubergine maar mijn nekharen gingen recht overeind staan toen ik dit las. Ik realiseer me dat dat vooral te maken heeft met mijn eigen ervaringen als ouder van 2 hb kinderen (die inmiddels 20 en 22 zijn). "Ze moeten ook kind kunnen zijn en gewoon spelen" is een argument dat we regelmatig te horen kregen van goedbedoelende leerkrachten en familieleden.
Sorry daarvoor Paula, het is zeker mijn bedoeling niet geweest mensen tegen de borst te stoten.
Zoals je zelf omschrijft speelt ieder kind anders. Jij zelf kent je kind het beste. En weet ook hoe je kind speelt.
En dat is precies wat ik bedoel. Mijn dochter heeft het nodig te ontprikkelen, te klooien met zand en water, knutselen en dingen te fabriceren. Want anders zitten ze klem in mijn hoofd mamma. Haar veelvuldig voeden met cognitieve prikkels helpen haar op dat moment niet.

Kortom mijn excuus, ik denk dat we het zelfde bedoelen maar anders omschrijven.
Verderop in het forum omschreef Querzyw het volgende:
Querzyx schreef:
zo 28 mar , 2021 8:31 pm

Vlinder, ik ben het met de rest eens m.b.t. het huiswerk. Daarbij: het leven bestaat ook uit meer dan school, zeker ook voor hoogbegaafde kinderen. Ik vind het idee dat ze voldoende uitgedaagd moeten worden soms wat vermoeiend klinken, alsof ze hun capaciteiten altijd maar moeten benutten 24/7. Op school extra uitdaging: super. Maar buiten schooltijd: lekker spelen, buiten zijn, vies worden, rondhangen, aanklooien... toch? Hoe sta jij daar in?
Dit is precies wat ik bedoelde. Ik hoop dat mijn dochter niet altijd op scherp hoeft te staan, niet altijd hoeft te leren, of verplicht dingen moet aanleren, of dat mensen verwachten dat ze minstens een 8 haalt, terwijl een 6 soms ook gewoon prima is.
Dochter uit 2014

Gebruikersavatar
Paula
Berichten: 471
Lid geworden op: za 27 feb , 2021 6:34 pm

Re: Honger stillen

Bericht door Paula »

:grin: Ik denk zeker dat we hetzelfde bedoelen Aubergine. Mijn kinderen speelden ook graag en veel in bos en modder, knutselden (oudste, jongste had er de pest aan), lagen met kapla en lego op de grond, waren gek op speurtochten die ze zelf uitzetten (ze liepen dan een eind voor ons uit in het bos), verzonnen zelf toneelstukjes, schreven verhaaltjes, etc. Dus 'echt spelen' deden ze absoluut. Daarnaast sportten ze altijd veel. Oudste had op een gegeven moment 4 sporten tegelijk :shock: - iets waarvan ik altijd had gezegd dat één sport voldoende was ... maar kindlief had behoefte aan veel meer, ze had het bewegen nodig om haar hoofd leeg te kunnen maken.

We merkten bij beide kinderen trouwens heel duidelijk dat het spelen minder werd op het moment dat het aanbod op school minder paste. Dan zag je de beruchte leerhonger ontstaan en waren ze vooral bezig met lezen, informatie opdoen en sommetjes maken (die ze zelf verzonnen, voor elkaar). Zodra het aanbod op school werd aangepast, gingen ze thuis weer meer spelen.

Gebruikersavatar
Vlinder42
Moderator
Berichten: 769
Lid geworden op: di 02 mar , 2021 5:57 pm

Re: Honger stillen

Bericht door Vlinder42 »

Ik snap wat je bedoelt, Paula. Ik heb bij de oudste ook al een aantal keer te horen gekregen van school dat kinderen moeten ontspannen. Maar dan denk ik ontspannen kan ze prima, daar hebben we school niet voor nodig, we hebben school nodig om iets te leren..
Moeder van 2 meiden, de oudste op het VO, de jongste op de basisschool 1x versneld.

Plaats reactie