Slaapproblemen

Plaats reactie
Jpa
Berichten: 7
Lid geworden op: ma 28 mar , 2022 12:15 pm

Slaapproblemen

Bericht door Jpa »

Hebben meerdere ouders peuters/kleuters die niet of nauwelijks slapen? Zoonlief heeft nooit veel geslapen. Was zo snel afgeleid als baby. Elk straaltje licht of piepje was voldoende om klaar wakker te loggen. En nu met bijna 3 jaar is het niet beter, want al die vragen parkeren lukt niet altijd. Of hij ligt onwijs te draaien en friemelen.
Vandaag twee uren bezig geweest met baar bed brengen. En nog is hij twee uren wakker geweest in de nacht. Ons kan je inmiddels opvegen…

loekie
Berichten: 174
Lid geworden op: za 27 feb , 2021 7:42 pm

Re: Slaapproblemen

Bericht door loekie »

Zeker. Bij ons bleek uiteindelijk dat hij minder slaap nodig had dan we dachten. Toen we hem 's avonds later in bed legden ging het veel beter.
Na het echte voorlezen zetten we ook een cassetterecorder aan (het is al even geleden) met door mij ingesproken voorleesverhaaltjes en rustige muziek. Dat hielp ook.

Anne72
Berichten: 200
Lid geworden op: vr 26 feb , 2021 4:07 pm

Re: Slaapproblemen

Bericht door Anne72 »

Hier ook een weinig slaper. Hier was oplossing zeggen dat hij ook niet hoefde te slapen maar wel naar bed moest. Dat was niet extreem vroeg maar wel als wij merkten dat hij rust nodig had. We hoorden hem dan nog best een tijdje kwebbelen met knuffels. Soms even uit bed gaan en dat negeerden we gewoon.
Heeft hij nog jaren en jaren volgehouden en nog steeds bepaald hijzelf wanneer hij gaat slapen. Is nu bijna 14
Anne72
Moeder van Xke 2006, 6 ath E&M en Menneke 2008 4 VWO N&T

jamathi mv 4
Berichten: 27
Lid geworden op: za 27 feb , 2021 11:49 am

Re: Slaapproblemen

Bericht door jamathi mv 4 »

Onze jongste slaapt ook minder dan leeftijdsgenootjes in de nacht. Ze is nu 2.3 jaar, maar al sinds ze een vast ritme heeft (vanaf een paar maanden oud) gaat ze rond 21.00-21.30 uur de nacht in. Ze slaapt dan tot een uur of 7.00-7.30, maar is regelmatig ook tussen 3.00 en 5.00 uur wakker.
Ze weet inmiddels dat ze dan gewoon in haar bed moet blijven, ze mag gerust een klein lampje aandoen en wat gaan spelen, uiteindelijk valt ze wel weer in slaap. Ze weet wel dat de rest van het gezin slaapt als de zon onder is, dus ze mag ons alleen roepen als er wat is, dat gaat inmiddels best heel goed.

Voor ons werkt het het beste om hier relaxed mee om te gaan en haar te volgen in haar behoeften, en tegelijkertijd dus ook duidelijk grenzen te stellen, zodat wij wel lekker kunnen slapen. ;)


De oudste was trouwens ook geen grote slaper, maar zij raakte dan ook in paniek alleen in bed als iedereen sliep. Dus bij haar zou bovenstaande aanpak niet gewerkt hebben. Elk kind is anders. Bij haar hebben we domweg heel lang slechte nachten gehad, geen goede aanpak voor weten te vinden. De angstige aanleg is er nog altijd.
Moeder van 3 heerlijke hb-tieners en een nieuwsgierige en ontdekkende peuter.
Oudste dochter 2006-> 5 havo
Middelste dochter 2007 -> 4 gymnasium
Zoon 2010 2 vwo-extra
Jongste dochter 2020 voorlopig nog heerlijk thuis

Gebruikersavatar
Paula
Berichten: 406
Lid geworden op: za 27 feb , 2021 6:34 pm

Re: Slaapproblemen

Bericht door Paula »

Net zoals bij Loekie bleek onze jongste ook minder slaap nodig te hebben dan wij dachten (en hoopten). We hebben daarom de vaste bedtijden losgelaten. Zijn oudere zusje ging om 19.00u naar bed sliep allang wanneer jongste naar bed ging (rond 21.00u). We hadden wel een vast ritueel: wassen, tanden poetsen, verhaaltje voorlezen, de dag nog eventjes doorspreken. Als hij niet meteen kon slapen, mocht hij spelen met zijn knuffels maar hij moest wel in bed blijven. Daar hield hij zich alijd keurig aan. Hij begreep prima dat papa en mama wél wilden slapen en rust nodig hadden. Na een half uurtje werd het meestal vanzelf stil.

Plaats reactie