Beeldscherm is heilig

Voor groep 6,7,8 (NL) en leerjaar 4, 5,6 (België)
Plaats reactie
Bloempje
Berichten: 7
Lid geworden op: ma 01 mar , 2021 4:21 pm

Beeldscherm is heilig

Bericht door Bloempje »

Geen idee of ik in het goede forum zit, maar ik denk het wel. Heb hier een 11 jarige stiefzoon die alleen maar achter een beeldscherm zit. Is hij niet achter de pc, dan zit hij wel achter te tv etc. Hij is al snel uitgekeken op de speelplek achter ons huis en de straat is te druk om lekker te kunnen spelen. Het park vindt hij ook te klein. Het is geen kind dat er zelf op uittrekt, zelf gaat ontdekken. Wij (vriend en ik) moeten altijd mee of het iets buiten is of het is iets met speelgoed.Hij heeft niet echte vrienden, want vanwege zijn hoogbegaafdheid 'speelt' hij anders en hij wil vaak de leider zijn en zijn zin doordrijven en hangt hij vaak de agent uit als iemand iets doet wat niet mag. Ik baal hier enorm van, want juist met dat mooie weer moet je er lekker op uit, lekker rennen, buitenspelen etc. Mijn vriend heeft ook periodes dat hij zich er aan ergert, maar behalve een goed gesprek doet hij er weinig aan. Het enige sociale wat hij heeft is online gamevriend met wie hij aantal keer in de week online gamet. Is dat vele computeren en dat weinig sociale contacten iets wat hoort bij hoogbegaafdheid. Hij is ook licht autistisch en heeft weinig empathie voor anderen.

Gebruikersavatar
Pompom
Site Admin
Berichten: 201
Lid geworden op: za 06 feb , 2021 1:36 pm

Re: Beeldscherm is heilig

Bericht door Pompom »

Het lijkt me eerder auti-gerelateerd, dan hb. Er zijn heel wat hoogbegaafde kinderen die volop sporten of fantasiespel doen, uren met lego aan de slag kunnen etc.
Mijn oudste (16) zit ook veel achter beeldschermen, maar hij pakt het wel heel sociaal aan. Vaak samen met anderen (via internet). Toen hij 11 was, was dat wel veel minder, toen deed hij ook nog 2 sporten (door omstandigheden nu niet meer).

Maar ook nu, hij komt wel achter zijn scherm vandaan als er iets te doen is. Wel ook vooral als zijn zusje iemand over de vloer heeft. Maar hij kan goed tegen alleen zijn, de lessen online vindt hij ook veel fijner dan in de klas bijvoorbeeld. En als we bv naar Archeon gaan, wil hij graag mee.

En ik ken ook wel niet-hb kinderen die vooral in schermen hangen trouwens.

Ik zou me er niet al te druk over maken richting kind of vriend, maar wel proberen om iets of iemand te vinden waar hij andere dingen dan schermhangen mee doet. Een sport, of een hb-peer groep bijvoorbeeld. Of, (als het weer kan), mee nemen naar een musesum oid.
Luctor et emergo [snorkel]
Ik heb 2 kinderen
Ik ben leerkracht basisonderwijs

Gebruikersavatar
Pompom
Site Admin
Berichten: 201
Lid geworden op: za 06 feb , 2021 1:36 pm

Re: Beeldscherm is heilig

Bericht door Pompom »

Oja, over sport. Zowel hb als ass kunnen een reden zijn om te zoeken naar een individuele sport, bijvoorbeeld atletiek, tennis / badminton / padel, of roeien, boogschieten, schaken.
Luctor et emergo [snorkel]
Ik heb 2 kinderen
Ik ben leerkracht basisonderwijs

Anne72
Berichten: 19
Lid geworden op: vr 26 feb , 2021 4:07 pm

Re: Beeldscherm is heilig

Bericht door Anne72 »

Wij hebben met zoon een uur per dag offline afgesproken en in het weekend 2. Dat werkt goed.
Ook zijn er leuke combi’s van buiten en op een scherm. Denk aan geocachen en Pokemons vangen
Daarnaast is het ook nog wel interessant om bij jezelf na te gaan waarom jij last hebt van zijn gedrag. Belemmert hetjou om naar buiten te gaan, wordt hij er on aardiger van of suf, praat hij niet gezellig mee aan tafel enz enz. Dan kun je kijken of daar een andere oplossing voor is.

Anne72
Moeder van Meiske 2006, 3 gym en Menneke 2008 brugklas

Bissi
Berichten: 26
Lid geworden op: vr 26 feb , 2021 9:37 pm

Re: Beeldscherm is heilig

Bericht door Bissi »

Het fijne van stiefmoeder zijn, lijkt me, is dat het niet buiten spelen niet jouw probleem is dat je voor hem moet oplossen of waar je je druk over hoeft te maken. Hij heeft een vader (en moeder) daarvoor.

Je schrijft dat hij op sommige vlakken, vooral cognitief, voorloopt en op andere niet, met name op sociaal vlak. Zoiets komt bij veel kinderen voor. Misschien kun je hem op dat vlak op een vriendelijke manier een beetje bij de hand nemen om hem de kans te geven zich op een veilige manier daarin verder te ontwikkelen. Misschien wil hij dat wel, maar weet hij niet zo goed hoe en probeert hij dat daarom te vermijden.

Zomaar bij mooi weer de straat op sturen om met anderen te spelen werkt blijkbaar niet zo voor hem. Waar kan hij kinderen ontmoeten met dezelfde belangstelling als hij zelf heeft? Buiten of binnen? En dan liefst zonder de druk om meteen vrienden te worden.
Als dat een te grote stap is, dan misschien samen met hem buiten iets doen? Bijv skaten, basketballen of balletje trappen met zijn vader en of jou?

Gebruikersavatar
Vlinder42
Moderator
Berichten: 110
Lid geworden op: di 02 mar , 2021 5:57 pm

Re: Beeldscherm is heilig

Bericht door Vlinder42 »

Je schrijft dat hij licht autistisch is en daar past dat gedrag wel bij. Je gunt hem dat hij lekker buiten gaat spelen met vrienden, maar zo zit hij niet in elkaar. Ze hebben weinig vrienden omdat ze de antenne missen voor de non-verbale communicatie en ongeschreven regels van de wereld. Dit levert onrust en angst op en in reactie daarop ontwikkelen ze vaak een ‘speciale interesse’. Een interesse waar ze meer dan gemiddeld intensief mee bezig zijn. Gamen kan zo’n interesse zijn. Hij heeft mensen nodig die hem helpen om de sociale wereld beter te begrijpen en daar zelfvertrouwen in op te doen. Je moet als het ware steeds ‘ondertitelen’ wat er op sociaal vlak gebeurt, hoe je zou kunnen reageren etc., want die kennis doet hij niet automatisch op zoals andere kinderen. Het beeldscherm ‘afpakken’ heeft weinig zin, want dan ontwikkelt hij waarschijnlijk wel een andere speciale interesse. Ik zou idd kijken of je op een zachte manier hem een beetje kunt uitdagen en ontwikkelen op het sociale vlak, elke dag een beetje. Misschien met het gamevriendje een keer iets anders gaan doen dan gamen? Misschien hebben ze zelf wel een idee wat ze dan zouden willen doen.

Ik denk overigens dat het wel iets is om je zorgen over te maken. Want hij heeft al een achterstand op het sociale vlak. Online is de communicatie anders dan in de echte wereld omdat bijv de gezichtsexpressie etc mist omdat bijna alles wordt ingetypt en de mores zijn soms ook anders. Dingen die online kunnen, kunnen soms niet in de echte wereld, maar als je van die communicatie sowieso al niet veel begrijpt, kun je daarmee makkelijk de plank misslaan. Op die manier kan de sociale achterstand en de isolatie nog verder versterkt worden door het gamen. Het is in elk geval denk ik de moeite waard om daarover met hem te praten.
Moeder van 2 meiden op de basisschool

Bloempje
Berichten: 7
Lid geworden op: ma 01 mar , 2021 4:21 pm

Re: Beeldscherm is heilig

Bericht door Bloempje »

Zo daar ben ik weer, had problemen met inloggen, maar nu eindelijk weer gelukt. Bedankt voor jullie reacties. Helaas heb ik als stiefmoeder niet het laatste woord en zijn de verdelingen zo dat o.a moeder moet zorgen voor bijv een leuke hobby of sportclub. Helaas zijn stiefzoon en moeder zo dat als een sportclub o.i.d niet in de buurt zit, ze er ook niet heen gaan, want dat kost (vrije) tijd, zelfs als stiefzoon er zelf heen kan fietsen. Hij mist inderdaad de antenne waar Vlinder42 het over heeft, veel leeftijdsgenoten begrijpen hem niet, vinden hem maar vreemd. We proberen hem vaak bij te brengen hoe hij beter (aardiger) op iets of iemand kan reageren. Alleen is hij erg koppig en geeft hij zijn fouten niet zo snel toe en probeert hij het zo te draaien dat hij niet de schuld krijgt. Hij is niet op zijn mondje gevallen (zo nu en dan zou ik willen dat dat wel was) en praat tegen een volwassene net zoals hij met kinderen praat. Zo zei hij eens tegen een oudere mevrouw uit de buurt hier, dat ze lekker ver weg in een hutje op de hei moest gaan zitten, nadat ze hem ergens (terecht) op had aangesproken. Waarom ik mij er als stiefmoeder aan erger? Dat is een gevoel dat moeilijk uit te leggen is: als ik terugkijk op mijn eigen jeugd speelde ik veel buiten en was ik ook altijd wel actief binnen, tuurlijk zat ik ook regelmatig achter een scherm, maar niet zoveel als dat de jeugd nu doet. Ik had veel vriendjes en vriendinnetjes, maar kon mij ook prima alleen vermaken. Ik kan er niet bij dat stiefzoon niet lekker zijn energie kwijt wil na een dag school , vooral niet bij mooi weer. Hij is snel uitgekeken op het buitenspelen, maar dat is ook gelijk weer zijn vooroordeel, want echt zijn best om eens naar de mogelijkheden te kijken wat hij buiten allemaal kan doen, doet hij niet. Hij komt nog wel gewoon eten, ik ga ook gewoon naar buiten en als we iets leuks gaan doen, gaat hij gewoon mee, maar voor de rest is het een wonder als hij een keer ergens anders mee gaat spelen.

Gebruikersavatar
Pompom
Site Admin
Berichten: 201
Lid geworden op: za 06 feb , 2021 1:36 pm

Re: Beeldscherm is heilig

Bericht door Pompom »

Het klinkt mij toch allemaal vooral ass gerelateerd. Die kinderen pakken sociale interacties doorgaans niet vanzelf handig op, hebben daar veel begeleiding bij nodig, en het kost ze veel energie. Ook bij clubs en buitenspelen.
Niet alleen van het kind zelf, maar ook van de omgeving.
Veel uitleggen, veel nabespreken. Heel concreet en helder zijn. Niet 2 of 3 keer, maar soms wel 100x.
Luctor et emergo [snorkel]
Ik heb 2 kinderen
Ik ben leerkracht basisonderwijs

Gebruikersavatar
Paula
Berichten: 92
Lid geworden op: za 27 feb , 2021 6:34 pm

Re: Beeldscherm is heilig

Bericht door Paula »

Eens met Pompom. Misschien kan een stukje psycho-educatie op gebied van ASS voor jou helpen om hem beter te leren begrijpen? Dat haalt voor jullie allebei mogelijk wat spanning weg.

Gebruikersavatar
Vlinder42
Moderator
Berichten: 110
Lid geworden op: di 02 mar , 2021 5:57 pm

Re: Beeldscherm is heilig

Bericht door Vlinder42 »

Ze hebben buiten hun ‘speciale interesse’ vaak weinig andere interesses. Als je meer contact met hem wilt krijgen, zou je met hem over zijn speciale interesse kunnen praten. Als je zelf geen autisme hebt, is de manier waarop je zelf met beeldschermen om ging/gaat niet te vergelijken met hoe hij dat doet. Ik vrees dat je ergeren geen enkel effect heeft. Dat zal ook langs hem heen gaan.

Mark Hutten heeft op youtube veel informatieve filmpjes over het opvoeden van kinderen met autisme.
Moeder van 2 meiden op de basisschool

Bloempje
Berichten: 7
Lid geworden op: ma 01 mar , 2021 4:21 pm

Re: Beeldscherm is heilig

Bericht door Bloempje »

Ik denk zelf ook dat hij wel wat meer heeft dan 'lichte autisme' (dat is de conclusie na diverse onderzoeken) maar als stiefmoeder moet ik voorzichtig zijn met deze uitspraak... Hij snapt niet dat bewegen en sociale contacten erg belangrijk zijn,ook voor later.
Ook nu weer nu de zon zo lekker schijnt zit hij weer achter de computer :( .
Ik ga ook een online cursus volgen omtrent autisme.

Gebruikersavatar
Pompom
Site Admin
Berichten: 201
Lid geworden op: za 06 feb , 2021 1:36 pm

Re: Beeldscherm is heilig

Bericht door Pompom »

Bewegen is natuurlijk voor iedereen belangrijk. Ik denk dat hij dat wel snapt, maar niet weet hoe hij dat kan organiseren op een voor hem aanvaardbare manier. Mijn oudste gaat nooit alleen naar buiten, maar alleen met de jongste of mij. Als wij niet kunnen, kan oudste 'dus' ook niet. Sport is in het verleden misgelopen door sociale mismatch. En mijn oudste heeft geen ASS, alleen wat trekken.

Sociale contacten zijn niet voor iedereen even belangrijk, zeker niet IRL contacten. En, zoals eerder gezegd, kunnen contacten wel hard werken zijn voor iemand met ASS, en dus niet ontspannend, zoals je eigenlijk zou willen / verwachten.

Wat goed dat je die cursus gaat doen!
Luctor et emergo [snorkel]
Ik heb 2 kinderen
Ik ben leerkracht basisonderwijs

Bloempje
Berichten: 7
Lid geworden op: ma 01 mar , 2021 4:21 pm

Re: Beeldscherm is heilig

Bericht door Bloempje »

Hij ziet het nut er echt niet van in, als hij mocht kiezen tussen fietsen of gebracht worden met de auto naar school, dan koos hij voor het laatste. Moet ik ook wel aangeven dat zijn moeder dat karakter trekje ook wel heeft. Van ons moet hij met de fiets, tenzij het weer het niet toelaat of er een andere goede reden is. Hij is er juist van overtuigd dat veel achter de computer zitten goed is, omdat het je reactievermogen en ruimtelijk inzicht verbeterd. Ja dat klopt, maar dat hoeft dan niet de hele dag. Hij is 11 en ik vind dat je dan ook best alleen kan spelen, als je even niet achter een beeldscherm kan. Buiten spelen is hier net zoals Pompom, alleen zal hij niet zo snel gaan, wel met (een van) ons. Als andere ouders praten over beeldschermtijd dan schaam ik mij altijd diep dat stiefzoon geen limiet heeft en voel ik mij rot als foto's voorbij komen van andere ouders over hoe leuk hun kinderen wel niet spelen. Voor iemand als hij zijn sociale contacten erg moeilijk, maar ook wij kunnen niet altijd zijn 'vriendje' blijven.

Anne72
Berichten: 19
Lid geworden op: vr 26 feb , 2021 4:07 pm

Re: Beeldscherm is heilig

Bericht door Anne72 »

Hoe ziet jouw partner dit allemaal? En wat hebben jullie afgesproken over jouw rol bij de opvoeding van jouw stiefzoon. En misschien wel het belangrijkste hoe ziet hij dat?

Heb zelf geen directe ervaring met stiefkinderen. Uit mijn omgeving hoor ik wel dat de rol van stiefouder vaak erg beperkt is als het aan komt op de opvoeding. Hoeveelheid schermtijd en hoeveelheid (verplicht) bewegen gaat de stiefouder meestal niet aan is vaak de gedeelde opvatting van kinderen en hun biologische ouders.

Als dat bij jullie ook zo is, en jouw partner staat er meer laissez-faire in dan jij doet, dan zijn je opties beperkt.
Meer dan proberen te verleiden tot voor jouw meer acceptabel gedrag zit er niet in. En dat is dan misschien toch samen iets doen.

Anne72
Moeder van Meiske 2006, 3 gym en Menneke 2008 brugklas

Bloempje
Berichten: 7
Lid geworden op: ma 01 mar , 2021 4:21 pm

Re: Beeldscherm is heilig

Bericht door Bloempje »

Mijn partner maakt er geen groot probleem van. Hij snapt niet dat men het zo slecht vindt om zo veel achter een scherm te zitten. Hij deed het vroeger ook veel en na een volle werkdag achter de pc, kruipt hij in de avond tot het slapen er weer regel regelmatig achter. Hij is ook niet echt streng qua bewegen, hij vindt wel dat stiefzoon dat meer moet gaan doen, daar is regelmatig met de 11 jarige over gesproken, maar deze blijft koppig.

Ik heb een redelijke rol in de opvoeding, ik mag mee denken en mijn mening geven. Alleen officiële dingen zoals schoolgesprekken bijv. Is voor de biologische ouders. Afspraken worden ook door vriend vertelt en hij is ook de eindverantwoordelijke. Hier is sowieso de regel dat we niet als 2 of (als ze er zijn) meer volwassenen tegen stiefzoon 'preken' als het nodig is.

Anne72
Berichten: 19
Lid geworden op: vr 26 feb , 2021 4:07 pm

Re: Beeldscherm is heilig

Bericht door Anne72 »

Tja als zijn ouders het niet als een probleem ervaren of in ieder geval niet iets waar zij echt wat mee moeten. En je stiefzoon vindt het allemaal wel best dan is heel ingewikkeld om iets aan de situatie te veranderen.

Ik denk niet dat het een HB ding is. Misschien ASS? Goed dat je je daar in verdiept. Alleen is het lastig er een vervolgstap aan te geven wanneer ouders en zoon geen probleem ervaren.

In die zin lijkt het minder schermtijd en meer bewegen een strijd te zijn die je alleen aan moet gaan en die je niet kunt winnen. Probeer het los te laten. Focus je op andere dingen en laat dit bij hem en zijn biologische ouders.

In je vorige reacties lees ik ook dat je je schaamt tov andere. voor het gebrek aan schermtijd en de leuke beelden die andere delen je een rot gevoel geven. Dat is echt iets van jou. Mooi om eens te onderzoeken waarom dat zo belangrijk is. En hoe groot deel dat uitmaakt van jouw wens om iets aan de situatie te veranderen.

Anne72
Moeder van Meiske 2006, 3 gym en Menneke 2008 brugklas

merriedroom
Berichten: 59
Lid geworden op: vr 26 feb , 2021 4:41 pm

Re: Beeldscherm is heilig

Bericht door merriedroom »

Ik las ook een beetje mee, want volgens mij is dit ook een heel actueel thema. Ik proef ook bij je, wat Anne72 zegt, dat je het moeilijk vindt wat anderen hiervan vinden. In de opvoeding kom je heel veel meningen tegen en anderen weten zó goed hoe jíj je (stief)kinderen zou moeten opvoeden. Je overleeft deze druk van buiten haast alleen door die mensen maar lekker te laten kletsen. Makkelijker gezegd dan gedaan. Als het lukt om die druk van buiten ook buiten te houden, blijven alleen jouw wensen en waarden over. Dan kun je die ook misschien eens bevragen. Wat vind je zelf zo moeilijk aan zoveel schermtijd? En is het vooral de schermtijd of ook dat wat hij doet achter het scherm? Vind je het lastig om het initiatief te nemen in naar buiten gaan? Wat zou er mogelijk mis kunnen gaan als hij (nu) afhankelijk is van jouw initiatief om iets anders te gaan doen? Hopelijk helpt je dit verder?

Gebruikersavatar
Vlinder42
Moderator
Berichten: 110
Lid geworden op: di 02 mar , 2021 5:57 pm

Re: Beeldscherm is heilig

Bericht door Vlinder42 »

Ik denk dat het helpt om je in ass te verdiepen, wat je zelf ook schreef. Het heeft niet veel zin om hem te vergelijken met anderen die dit niet hebben. Als dit zijn speciale interesse is, dan kun je daar weinig aan veranderen. Hij kan er ook weinig aan veranderen. Je hoeft je niet te schamen. Jij hebt andere uitdagingen in je gezin dan die andere mensen.

Ik begrijp wel dat je je er rot over voelt als je foto’s ziet van anderen waar je het idee van hebt dat het daar goed gaat, of dat het daar gaat zoals je het in je hoofd hebt hoe het zou moeten zijn. Mijn eigen kind heeft adhd. Een van de moeilijkste dingen daarvan vind ik, dat ik zelf soms anders moet acteren als moeder dan hoe ik in mijn hoofd heb hoe ik wil of moet zijn als goede moeder. Dit omdat mijn kind in de realiteit andere dingen nodig heeft van mij, dan ik mij bewust was toen dat beeld zich vormde. Mijn gezin is ook anders dan ik van tevoren had gedacht. Het kan pijnlijk zijn om te zien dat het ergens anders wel gaat zoals je graag had gewild. Maar als dit de mensen zijn van wie je houdt, dan krijg je dit erbij, dit hoort bij hen. Mij helpt het om te praten met andere ouders van kinderen die hetzelfde hebben. Dan vind je in elk geval herkenning en ben je er minder alleen mee.
Moeder van 2 meiden op de basisschool

loekie
Berichten: 18
Lid geworden op: za 27 feb , 2021 7:42 pm

Re: Beeldscherm is heilig

Bericht door loekie »

Misschien helpt het ook om te focussen op meer bewegen en niet op minder schermtijd.

Bloempje
Berichten: 7
Lid geworden op: ma 01 mar , 2021 4:21 pm

Re: Beeldscherm is heilig

Bericht door Bloempje »

Leerde bij de cursus o.a. dat de hersenen van iemand met autisme anders werken, andere prikkel verwerking en het kan minder flexibel zijn. De hersenen moeten het e.e.a opruimen om weer andere informatie te verwerken. Misschien ruimt hij het op d.m.v. gamen? Meer focussen om te bewegen, die pogingen hebben we al veel gedaan, maar vaak zonder succes of hij loopt alleen maar te klagen als hij toch is 'overgehaald'.

En ja inderdaad moet ze lekker laten kletsen, maar dat is best moeilijk, vooral als je het met die ouders eens bent, maar je er gewoon niets mee kan. Zo heb ik 2 nichtjes, iets jonger dan hij. Zij mogen absoluut niet achter een beeldscherm (tenzij het voor school is natuurlijk) en als ze het mogen dan voor beperkte tijd. Zij kunnen zich prima alleen vermaken (ook onafhankelijk van elkaar) ook als ze bij opa en oma (mijn ouders) zijn. Ze zoeken lekker in de kast naar knutselspullen of gaan naar buiten. Stiefzoon die vraagt alle aandacht op, als hij geen beeldscherm tot zijn beschikking heeft. Hij komt niet op de gedachte van: laat ik eens de skelter pakken en op straat gaan spelen. Hij heeft ook nooit alleen leren spelen. Na de scheiding gaf mijn vriend alle aandacht aan hem toen hij daar was en hij werd al vroeg geïntroduceerd met de pc. Natuurlijk allemaal met de goede bedoelingen , maar dat heeft dus deze resultaten opgeleverd.

Marthe
Berichten: 11
Lid geworden op: vr 26 feb , 2021 8:57 pm

Re: Beeldscherm is heilig

Bericht door Marthe »

Zou je kunnen accepteren dat je stiefzoon niet anders kan dan hij nu laat zien?
Dat hij letterlijk niet kán bedenken dat hij wel met de skelter kan gaan spelen?
Dat hij letterlijk niet kán bedenken hoe iets voor iemand anders is?
Je vergelijkt je stiefzoon met je nichtjes. Dat is heel gevaarlijk.
Die nichtjes laten gedrag zien dat jij normaal en wenselijk vindt.
Zou je dingen kunnen bedenken die wel leuk zijn aan je stiefzoon?
Je stiefzoon heeft ASS en die diagnose heeft hij niet voor niets.
Je kunt hem niet vergelijken met een neurotypisch kind.
Zou je hem tegemoet kunnen komen in wie hij is?
Hij vertoont dit gedrag niet om jou of iemand anders dwars te zitten.
Zoals je zelf al zegt; zijn brein werkt anders dan bij iemand zonder ASS.
Hij zal wel jouw weerzin voelen en die helpt hem niet.
Natuurlijk is het moeilijk. Maar dit kind is wel wie hij is. Daar verander je niets aan, je kunt er alleen zo goed mogelijk mee om leren gaan. Als dat lukt is er voor hem ook mogelijkheid voor groei.

Gebruikersavatar
Vlinder42
Moderator
Berichten: 110
Lid geworden op: di 02 mar , 2021 5:57 pm

Re: Beeldscherm is heilig

Bericht door Vlinder42 »

Bloempje schreef:
di 13 apr , 2021 5:44 am
Hij heeft ook nooit alleen leren spelen. Na de scheiding gaf mijn vriend alle aandacht aan hem toen hij daar was en hij werd al vroeg geïntroduceerd met de pc. Natuurlijk allemaal met de goede bedoelingen , maar dat heeft dus deze resultaten opgeleverd.
Ik begrijp goed dat je dit zo voelt, maar ik denk niet dat het zo ligt. Hoe hij zich gedraagt komt door het autisme, niet doordat hij veel of weinig aandacht heeft gekregen. Als het gamen niet zijn speciale interesse was geworden, dan had hij wel een speciale interesse ontwikkeld voor iets anders, en had hij ook niet het gedrag vertoond wat je graag had gezien. Het moeilijke aan autisme is denk ik juist dat je er als ouder juist veel minder invloed op hebt, dan je graag zou willen. Het gedrag is heel star en hardnekkig, je kunt als ouder op je kop gaan staan, maar er verandert niets. Buiten hun speciale interesse hebben ze vaak weinig andere interesses. Dat is jammer en moeilijk om mee om te gaan. Maar het is denk ik geen ‘opvoedfout’ van je vriend. Het is gewoon moeilijk.
Moeder van 2 meiden op de basisschool

Gebruikersavatar
Paula
Berichten: 92
Lid geworden op: za 27 feb , 2021 6:34 pm

Re: Beeldscherm is heilig

Bericht door Paula »

Het boek 'Geef me de 5' van Colette de Bruin wordt ook veel gebruikt door ouders met kinderen met ASS. Het geeft uitleg en praktische tips. Colette de Bruin biedt ook cursussen voor ouders van kinderen met ASS (nee, ik heb geen aandelen :mrgreen: ).

Bissi
Berichten: 26
Lid geworden op: vr 26 feb , 2021 9:37 pm

Re: Beeldscherm is heilig

Bericht door Bissi »

loekie schreef:
ma 05 apr , 2021 6:57 pm
Misschien helpt het ook om te focussen op meer bewegen en niet op minder schermtijd.
Doet me denken aan bijvoorbeeld een stappenteller, smart watch of app op de telefoon die bijhoudt hoeveel je gedaan hebt of waar je gelopen hebt. Misschien maakt dat het ook leuker voor hem om te bewegen? Mijn zoon vond een tijdje Samsung health als app om die reden leuk. Die detecteert wat je doet en past de berekening er op aan.
Dat kun je ook samen doen en dan vergelijken wie het meeste heeft gedaan.

Wat ook leuk is om samen te doen, is geocaching: een soort speurtocht met raadsels, waarbij je uit moet zien te komen bij een schat (de cache). Gaat via de app Cgeo .

Bissi
Berichten: 26
Lid geworden op: vr 26 feb , 2021 9:37 pm

Re: Beeldscherm is heilig

Bericht door Bissi »

Martine Delfos heeft een theorie ontwikkeld over autisme ( mas1p) die ook tot meer inzicht in ongrijpbare reacties kan bieden.
. Ieder mens met autisme heeft een regenboog aan leeftijden in zichzelf. Iemand met een kalenderleeftijd van 17 jaar kan met betrekking tot
hechting 9 maanden zijn, in zijn spelgedrag 3 jaar, op het gebied van wiskunde 25 jaar en met betrekking tot treinen het niveau hebben van een getrainde professional op dat terrein.
Uitgaande van een vertraging in plaats van een defect betekent het dat er aangesloten moet worden bij de mentale leeftijd. Dan verwachten we dus groei. Om de mogelijkheden van het kind met autisme te ontwikkelen, is het noodzakelijk het kind uit te dagen. Dat lijkt haast onmogelijk wanneer we uitgaan van die regenboog aan leeftijden. Toch is de praktijk
gemakkelijker dan men vaak denkt. Eerst moet met betrekking tot een bepaald onderwerp
vastgesteld worden wat de mentale leeftijd is. Dat is erg vaak zeer jong, men komt regelmatig terecht in de eerste levensjaren. Om een mentale leeftijd met betrekking tot een onderwerp te ontdekken, is er een simpele vuistregel zolang onderzoek nog geen test voor de mas1p heeft ontwikkeld. Men neemt het verbazingwekkende en hardnekkige gedrag en
past daarop de volgende regel toe: Dit is heel normaal gedrag op de leeftijd van … Wanneer een leeftijd gevonden wordt, past men de kern van de opvoeding toe die bij dat onderwerp op die leeftijd hoort.
Toegepast op jouw stiefzoon, kom ik ook uit op een vrij jonge leeftijd, waarop kinderen niet alleen naar buiten durven gaan om te spelen. Stel dat hij wat spelen betreft een leeftijd van 2 jaar heeft, dan moet je jouw verwachting en manier van aanmoedigen eerst afstemmen op die leeftijd. Van daaruit kan hij zich dan verder ontwikkelen.
Op andere aspecten heeft hij zich al wel sneller ontwikkeld. Dat is soms ook het schrijnende eraan.

Zie onderstaand artikel voor voorbeelden hiervan:
https://www.mdelfos.nl/artikel/autism ... -tegelijk/

Plaats reactie