Pagina 1 van 1

Groep 5 en 6 2023/2024

Geplaatst: di 15 aug , 2023 9:41 pm
door Dee85
Wie schrijft er mee?

Mijn dochter start dit jaar in groep 6.
Ik hoop dat ze dit jaar zelfverzekerder zal worden met rekenen. Ze zal dit jaar met RT starten.

Dochter heeft geen zin in school, maar is erg blij dat ze haar vrienden weer zal zien.

Re: Groep 5 en 6 2023/2024

Geplaatst: wo 16 aug , 2023 6:02 am
door Faya
Mijn dochter start volgende week ook in groep 6. Ze is er echt aan toe om weer naar school te gaan, alle klasgenoten weer te zien en in de gewone dagstructuur te komen.

Re: Groep 5 en 6 2023/2024

Geplaatst: wo 16 aug , 2023 4:09 pm
door merriedroom
Dochter gaat naar groep 6 en gaandeweg dit schooljaar naar groep 7. Voorlopig schrijf ik hier dus mee. Ze heeft wel zin in deze door school geboden uitdaging.

Re: Groep 5 en 6 2023/2024

Geplaatst: za 19 aug , 2023 3:22 pm
door Halve mandarijn
Ik schrijf mee. Zoon gaat naar groep 5 en het swv wordt betrokken.

Hij staat ook niet te springen om weer naar school te gaan, maar wel om zijn vrienden weer te zien. Hij is gelukkig wel goed uitgerust.

Re: Groep 5 en 6 2023/2024

Geplaatst: zo 20 aug , 2023 7:43 pm
door Dee85
Leuk dat jullie meeschrijven.
Op een geslaagd schooljaar 23/24 dan maar. Dat ieder kind zijn of haar plekje mag vinden en tot leren komt.

Re: Groep 5 en 6 2023/2024

Geplaatst: di 22 aug , 2023 6:57 am
door Dee85
De eerste schooldag is hier een feit. Op de vraag hoe het was, kreeg ik terug 'redelijk goed'. Maar met de kanttekening dat er niet gerekend is. ;) Ze was lekker moe en was blij haar vrienden weer te zien. Dat alles weer in een bepaalde tijd moet gebeuren, is nog even wennen gezien de volle broodtrommel en drinkfles die mee naar huis kwamen. Ze lijkt met haar meester ook wel een klik te hebben.

Overigens is dochter into Harry Potter aan het geraken. Vind ik zo leuk, mijn oudsten hadden er niets mee. Deel 1 is uit, deel 2 en 3 heb ik gereserveerd bij de bieb. Ze doet veel dingen langzaam, maar lezen doet ze echt snel.

Re: Groep 5 en 6 2023/2024

Geplaatst: wo 23 aug , 2023 6:05 am
door Faya
Fijn dat ze goed begonnen is, Dee! Tof ook dat je dochter zo lekker aan het lezen is. De mijne is ook dol op dat soort boeken (al mag ze Harry Potter nog niet lezen, ik denk dat het nog te spannend is en dat ze het verhaal ook meer waardeert als ze zelf een jaar of elf is). Maar ik lees wel Geheimen van het Wilde Woud voor, en ze houdt van Narnia, De Vijf enz. Precies de boeken die ik ook altijd geweldig vond en die ik aan onze oudste niet kwijt kon.

Hier was de start ook goed, dochter heeft 's avonds haar hoofd wel helemaal vol, wat eruit komt als ze naar bed moet.
Sinds een tijdje speelt ze veel meer met de kinderen uit de buurt, wat ik aan de ene kant super leuk vind, maar aan de andere kant vinden we het nog wel lastig een goede balans te vinden met de hoeveelheid rust die ze nodig heeft. Maar goed, we gaan de komende weken samen maar eens wat boeken over overprikkeling lezen, hopelijk helpt dat haar om op tijd te herkennen wanneer haar hoofd vol dreigt te raken.

Re: Groep 5 en 6 2023/2024

Geplaatst: wo 23 aug , 2023 7:09 am
door merriedroom
Een frisse start is het hier zeker. Vooral de agenda geeft haar een groot gevoel. Nu gaan ze met de klas eindelijk voor het echte werk, huiswerk én ze heeft zelf twee keer zoveel voor taal en spelling vanwege het werk van groep 7 erbij. Ze krijgt het uiteraard gecompact, maar het zijn wel twee niveaus in één keer. Alleen het idee al is :blob:

Re: Groep 5 en 6 2023/2024

Geplaatst: wo 23 aug , 2023 7:31 am
door Dee85
Wat leuk Merriedroom, dat ze zo enthousiast is en zich zo groot voelt met de agenda en het huiswerk!

Faya, je snijdt wel een goed punt aan m.b.t. de boeken van Harry Potter. Ik denk dat deel 1 t/m 3 nog wel kan, maar daarna wordt het toch wat enger en ingewikkelder. Dochter houdt wel van het griezelgenre, maar ik weet ook dat ze sommige dingen echt eng vindt. Zo wil ze bijvoorbeeld net als haar grote zussen Stranger Things kijken, maar dat gaat voorlopig niet gebeuren. Ik denk dat het fantasy genre nu beter past. Ze leest nu ook een boek over magische dieren, dat is helemaal haar ding. Die tekent ze ook veel, verzint haar eigen magische dieren, etc.

Leuk ook dat je dochter zoveel buiten speelt. De mijne ook - is soms 3 uur achter elkaar in de speeltuin in de buurt. Daar speelt ze met iedereen, bijzonder hoe makkelijk ze aansluiting vindt. Mijn oudsten hadden dat een stuk minder.

Re: Groep 5 en 6 2023/2024

Geplaatst: za 26 aug , 2023 8:42 am
door Halve mandarijn
Harry Potter lijkt hier nog ver weg, te spannend voor zoon. Zelfs Dolfje Weerwolfje wordt al te neg bevonden:-)
Hoewel hij nu wel wolven in de stad aan het lezen is en dat had ik ook niet verwacht. En Benjamin Bontje en de magische boomhut. Waarom hij 3 boeken door elkaar leest weet ik ook niet.

En wat leuk hoe groot kinderen zich kunnen voelen door het hebben van een agenda.

De eerste week school zit erop en zoon is bekaf. Hij moet echt op tijd naar bed om een beetje bij te trekken van de dag. Maar hij slaapt nu ook onrustig, veel dromen.
Hij moet echt weer even in het ritme komen en weten waar hij staat op de sociale ladder.

Re: Groep 5 en 6 2023/2024

Geplaatst: zo 27 aug , 2023 5:55 pm
door Dee85
Hier is Dolfje Weerwolfje echt een favoriet! Echte Duiven vindt ze een hilarisch boek. Is een hele reeks van.

Ik geloof dat dochter hier wel wat moe was deze week, maar niet dusdanig erg dat ze echt moet bijkomen.
De titels van de boeken die je noemt, klinken wel interessant voor oudste, Halve manderijn. Ik ga eens kijken of het wat is voor jongste.

Ik probeer wat meer aan de slag te gaan met executieve vaardigheden. Zelf je gymtas inpakken bijvoorbeeld. Nu help ik haar nog bij elke stap, maar ik wil dat wel steeds meer afbouwen. Het helpt in deze dat ze de reserve gymkleren van school echt heel smerig vindt en er van overtuigd is dat ze nooit gewassen worden, dus die wil ze echt niet dragen. Goede motivatie om niet je gymtas te vergeten. ;)
Ook krijgen ze nu elke week huiswerk mee. Daarvoor hebben we van het weekend een mapje gekocht. Ik heb getipt om het mapje gelijk maandag op school te leggen, zodat ze het niet vergeet of kwijt raakt. Het wordt pas vrijdag nagekeken, maar dan kan ze vrijdag gelijk het nieuwe huiswerk meenemen en in het weekend maken. Zodat het maandag weer mee naar school kan. Benieuwd of dit gaat lukken. Dit en zoiets als een gymtas inpakken zijn voor haar echt moeilijk. Ze raakt snel afgeleid en vergeet dan dingen. Zo heb ik deze week bijvoorbeeld ook elke dag een volle beker drinken weer thuis gekregen en soms ook maar een half lege broodtrommel. Eet -en drinktempo ligt heel laag en ze raakt ook daar gemakkelijk afgeleid.

Re: Groep 5 en 6 2023/2024

Geplaatst: ma 28 aug , 2023 5:27 pm
door Dee85
Daar ben ik weer maar dit keer met een korter verhaal. ;)

Kennismaking met meester gehad. Oudste meiden hebben hem ook gehad en toen waren we niet altijd tevreden. Maar met jongste blijkt hij supergoed te zijn! Benoemde uit zichzelf al het rekenprobleem en onderneemt actie. Zit vaak naast haar met rekenen en leert nieuwe, handigere trucjes aan. Dat heeft na 1 week al resultaat opgeleverd! Zo blij mee en dochter ook!

Re: Groep 5 en 6 2023/2024

Geplaatst: ma 28 aug , 2023 5:58 pm
door merriedroom
Lekker zo’n start, Dee! Misschien ligt het rekenen de meester ook, dat kan handig zijn voor kinderen die ermee worstelen.

De juf zit zeer kort op de bal. Zo kort heb ik nog niet eerder mee mogen maken, maar het werkt wel goed. We kunnen als een team optrekken wat ook wel nodig is met zo’n meisje vol streken en eigen plannen. We zijn thuis ook flink aan het inzetten op eigen verantwoordelijkheid en zelfstandigheid. Volgend jaar al groep 8, dus alles gaat eerder dan verwacht. Zelf naar huis fietsen een dorp verderop, zelf brood smeren, douchen, haren kammen, zelf boodschapje bij de supermarkt doen, zelf afspraken maken, zelf huiswerk plannen, zelf de spullen voor school verzamelen. Natuurlijk helpen we, maar ze blijkt er serieus en verantwoordelijk mee om te gaan. Bemoedigend om te zien.

Re: Groep 5 en 6 2023/2024

Geplaatst: di 29 aug , 2023 7:41 am
door Dee85
Fijn die goede klik en samenwerking met de juf! En volgend jaar al groep 8...dat is even schakelen kan ik me zo voorstellen. Top dat ze het zo serieus aanpakt.

Re: Groep 5 en 6 2023/2024

Geplaatst: wo 30 aug , 2023 9:21 am
door Textueel
Kent er iemand regelingen voor vervoer van da vinci klasje weer terug naar eigen school? Wij hebben geen pgb en officiële diagnose en de school zegt doodleuk dat ze geen regeling hebben. Vervolg: werkende ouders moeten werk om kort verplaatsmoment van kind heenplannen...

Re: Groep 5 en 6 2023/2024

Geplaatst: wo 30 aug , 2023 2:37 pm
door Halve mandarijn
Wat fijn Dee dat er een klik is met de meester en dat dat nu al helpt bij het rekenen. Dat geeft vertrouwen voor de rest van het jaar.

En wat klinkt dat al groot Merriedroom, volgend jaar groep 8! Soms heb ik het idee dat jullie kinderen veel ouder zijn dan die van mij. Die zelfstandigheid is op sommige vlakken nog ver te zoeken, zelfs een pyjama aantrekken is af en toe een brug te ver en als die boterham zelf wordt gesmeerd gaat hier de vlag uit. Tja, die executieve vaardigheden... Goed, daar wordt aan gewerkt.

Re: Groep 5 en 6 2023/2024

Geplaatst: wo 06 sep , 2023 3:45 pm
door merriedroom
Niet alles is wat het lijkt. :mrgreen: Pas nu begint er besef te komen bij dochter dat haar ouders geen lakeien zijn. We haken in op dat ze sommige dingen ineens graag zelf wil doen en dat mag, maar dat betekent ook… dat is allemaal echt pas sinds kort. Verder elke week een aantal akkefietjes overal. Ze weigert dan mee te doen en weigert te luisteren naar juf/leiding. Dat is op die momenten best problematisch. Is dit hb, haar karakter of iets anders?

Re: Groep 5 en 6 2023/2024

Geplaatst: do 07 sep , 2023 10:03 am
door Dee85
Ik denk een combi van beiden? En dat versterkt wellicht als er iets op school niet lekker gaat, dus dan zou ' wat anders' er ook nog bij kunnen zitten. Aan dit antwoord heb je ook lekker veel. ;) Hoe is de sfeer in de klas?

Gister een verdrietig meisje hier. Een klasgenootje had wat nare dingen tegen haar gezegd, oa dat ze saai is en een rotopmerking over een bepaalde handeling die dochter vaak doet als ze in de klas zit (niks vreemds op zich, maar vanwege herkenbaarheid noem ik het liever niet). In 1e instantie vertelde ze dat de vriendin van het klasgenootje haar duwde. Toen dat klasgenootje iets lelijks zei, zei ze 'dat ze vergeten was' wat ze zei. Ik bleef doorvragen en toen begon ze te huilen en vertelde ze het. Afgesproken dat ze eerst dat meisje aanspreekt en anders naar de meester gaat. Blijft het spelen, dan gaan we samen naar de meester. Een ander kind zou er misschien niet zo van onder de indruk zijn, maar dochter was er echt naar van. Even goed geknuffeld en benoemd wat een geweldig meisje ze is, met zoveel talenten. Alles behalve saai!

Eerste RT sessie is ook een feit. Ze heeft een klik met de RT'er en heeft lekker gewerkt.

Re: Groep 5 en 6 2023/2024

Geplaatst: di 12 sep , 2023 1:29 pm
door Lisa80
Hallo,

graag sluit ik hier ook aan :-)
J is net gestart in groep 5 en heeft meteen een lesprogramma 'op maat' (rekent bijv. in groep 6). Medio oktober evalueren we de eerste periode op school en we zullen de komende periode ook in de gaten houden hoe het verder gaat (en houden daarbij voorzichtig rekening met een mogelijke verdere versnelling als optie). Fijne IBer, die actief meedenkt en voortvarend (in afstemming met ons) te werk gaat. Heb nog niet eerder meegemaakt dat dat aan het begin van een schooljaar meteen zo goed op poten stond. J is het vorige schooljaar (na een goede periode begin groep 4 en een erg moeizaam jaar in groep 3) niet goed geëindigd, zat slecht in haar vel, veel buikpijn. Had lieve juf, alleen sloot de lesstof vermoedelijk toch nog onvoldoende goed aan en J had daar echt last van. De start van dit jaar was ze even gespannen, maar verder zien/horen we positieve dingen.

Re: Groep 5 en 6 2023/2024

Geplaatst: di 12 sep , 2023 6:46 pm
door merriedroom
Leuk Lisa en lekker zo’n snelle start. Hopen dat school de marathon goed volhoudt. Zo kan een schooljaar toch voelen als je al direct vol begint en dat moet vasthouden.

Bemoedigend dat de klik met de RT’er goed is, Dee. Op naar een groeijaar voor rekenen.

Komende donderdag een afspraakje met de juf, ib’er en dochter erbij. Afgelopen jaar was de sfeer in de klas niet zo best. Daarom nu meteen de thermometer erin zodra het jaar een beetje gestart is. Dochter geeft aan deze nieuwe juf fijn te vinden. Dat vermoedde ik ook want het is een hele duidelijke juf die consequenties laat voelen. Dochter moest al een keertje nablijven en ik ben blij dat de juf dat aandurfde. Altijd spannend wat ouders van zoiets zouden vinden. Maar ik weet dat dochter dat nodig heeft.

Maar wat schept m’n verbazing? Ze vindt de externe verrijkingsklas saai en te makkelijk en was daar zelfs verdrietig over! Het kan best zijn dat ze de groep aan het ontgroeien is nu er weer een nieuwe lichting leerlingen bij is gekomen. Lijkt het ene even oké, loopt het ander weer niet. Enfin, zal vast het thema blijven voorlopig.

Re: Groep 5 en 6 2023/2024

Geplaatst: wo 13 sep , 2023 8:44 am
door Paula
@Merriedroom: Is de verrijkingsklas specifiek bedoeld voor hb kinderen, of voor de top ...% best presterende leerlingen op school? Dat kan nog wel eens een flink verschil maken. Als op de laatste groep gemikt wordt, is het aanbod niet per se passend bij een hb leerling.

Re: Groep 5 en 6 2023/2024

Geplaatst: wo 13 sep , 2023 9:57 am
door merriedroom
Goed punt. Het is een verrijkingsklas van het samenwerkingsverband met zo’n 14 kinderen uit groep 5-6 van heel wat scholen. Ik weet niet wat hun niveau is, maar de meesten zijn versneld. Ze doen projecten en samenwerkingsopdrachten voor de executieve vaardigheden. Ik denk dat het een combinatie is van er al een jaar in zitten waardoor er wat herhaling optreedt en dat ze inmiddels bij de oudsten hoort.

Re: Groep 5 en 6 2023/2024

Geplaatst: do 14 sep , 2023 11:19 pm
door Capri
Hallo allemaal, ik wil ook weer graag meeschrijven/lezen voor onze jongste in groep 6. Dit jaar mag hij serieus aan de bak, want er komt Spaans bij en dochter had in groep 6 ook een typecursus (met 6 dagen in de week kwartier thuis oefenen). Daar heb ik nog niets over gehoord, maar dat komt vast nog wel.

Ik hoop dat hij dit jaar iets meer zelfstandigheid laat zien bij het bedenken dat er huiswerk gemaakt moet worden (is meestal op vaste dagen, dus het moet een routine worden). Verder is hij wel goed bezig laatste tijd, thuis helpen met taakjes en hij heeft een ei leren bakken (is nog een beetje aan het uitvogelen hoe hij de juiste hoeveelheid peper of kruiden kan inschatten, en de keuken is naderhand een zootje). In de vakantie heeft hij vrijwilligerswerk bij een voedselbos ontdekt, lekker zagen en klusjes doen. En sinds kort gestart met freerunning. Ik hoop dat hij wat steviger in zijn schoenen komt te staan zo, met zijn eigen activiteiten erbij. Tot nu toe lijkt dat hem goed te doen.

Re: Groep 5 en 6 2023/2024

Geplaatst: do 21 sep , 2023 8:10 am
door Dee85
Welkom Capri! Klinkt als een paar mooie ontwikkelingen.
Dochter is hier ook serieus bezig met het huiswerk, zelfstandig. Vaak maakt ze het uit zichzelf op de dag dat het wordt opgegeven. Ook het rekenwerk.

Dochter heeft een aantal keer RT gehad. De RT'er merkt dat het onderzoek van maart alweer verouderd is/niet helemaal accuraat is. Dat betekent dat er meer geautomatiseerd is dan gedacht. We hebben nu samen een doel gesteld: tafeldiploma halen. Vlak voor de herfstvakantie mag dochter die herkansen. Haalt ze hem, dan vieren we dat met gebak!