Second opinion intelligentie onderzoek aanvragen?

Voor groep 3, 4, 5 (NL) en Leerjaar 1, 2, 3 (België)
Plaats reactie
Mango963
Berichten: 2
Lid geworden op: do 19 jan , 2023 11:39 am

Second opinion intelligentie onderzoek aanvragen?

Bericht door Mango963 »

Goedendag,

Mijn zoon van ruim 6,5 jaar heeft vorige maand de wisc gedaan in 2 delen. Hij vond het erg leuk, spannend, lastig en vermoeiend. Wij zijn naar een psycholoog gestapt met hem vanwege faalangst en aantal andere dingen die het leven voor hem wat lastig maken. De psycholoog gaf aan eerst een intelligentieonderzoek te willen doen.
Vandaag de uitslag van de Wisc-5 gehad. Hieruit kwam een flinke disharmonie naar voren.

Zijn scores waren:
Verbaal: 115-133
Ruimtelijk: 120-137
Fluid: 98-113
Werkgeheugen: 94-111 *
Verwerkingssnelheid: 85-101

Bij werkgeheugen gaf de tester aan dat ze niet goed kon inschatten of hij nou deed alsof of niet. Dat was ook het geval met de verwerkingssnelheid. Hier leek hij toch last te hebben van zijn faalangst/perfectionisme. Hij vroeg ook meerdere keren of de tester de stopwatch weg kon doen.
Goed, conclusie, niet HB, wel flinke disbalans. Maar nu las ik in veel artikelen dat het vaak voorkomt bij begaafde kindjes dat de verwerkingssnelheid en werkgeheugen flink lager scoren bij onderzoek. Die twee scores maken natuurlijk het TIQ score een stuk lager. In zijn geval iets boven gemiddeld.
Wat is jullie ervaring met begaafde kindjes en dit soort uitslagen op een onderzoek?
En is het wijs het opnieuw te doen met hem? Of over 2 jaar?

Axator
Berichten: 100
Lid geworden op: di 02 mar , 2021 9:45 am

Re: Second opinion intelligentie onderzoek aanvragen?

Bericht door Axator »

Heb je een HB-score nodig voor iets? Een plusklas bijvoorbeeld?

Een vriendje van jongste had ook zo'n profiel. Wel alles net iets hoger waardoor de TIQ net op de 130 uitkwam. Daar is toen door school heel erg ingezet op het ontwikkelen van dat werkgeheugen/verwerkingssnelheid. Aan de ene kant gaven ze de stof net op een andere manier waardoor hij het makkelijker kon oppikken en toch zijn koppie kon gebruiken. Aan de andere kant wel ermee aan het oefenen om het te verbeteren.

Als je hiermee nu de hulp krijgt die nodig lijkt, is het voor nu misschien wel genoeg. Het gaat niet om het cijfertje, maar om de hulp die nodig lijkt te zijn. En dan evt nog eens testen als hij iets ouder is?

MrsBucket
Berichten: 117
Lid geworden op: vr 26 feb , 2021 4:24 pm

Re: Second opinion intelligentie onderzoek aanvragen?

Bericht door MrsBucket »

Inderdaad: wat is het doel van de test? Als hij bij de juiste begeleider zit, denk ik niet dat het nodig is. Als hij niet gezien wordt, dan wellicht wel.

Ter illustratie; mijn zoon (7,5 jaar) is getest maar er kwam een iq uit wat behoorlijk lager ligt dan het geschatte iq. Voor de begeleiding maakt het niet uit, voor school niet, voor de toekomst VO-school ook niet. Dus gaan we hem niet belasten met nog een test (want testen kost veel energie en kan juist ook faalangst verergeren…).

Gebruikersavatar
Hanneke
Berichten: 356
Lid geworden op: vr 26 feb , 2021 7:46 pm

Re: Second opinion intelligentie onderzoek aanvragen?

Bericht door Hanneke »

Er moet toch sws een bepaalde periode zitten tussen de ene test en de volgende?

Baloo
Berichten: 88
Lid geworden op: di 02 mar , 2021 8:09 am

Re: Second opinion intelligentie onderzoek aanvragen?

Bericht door Baloo »

onze jongste (12) had bij de test (op 4-jarige leeftijd) ook een veel lagere uitslag voor verwerkingssnelheid dan voor de andere onderdelen, totaalscore wel 145+. We merken dat ook echt in haar dagelijks functioneren. Ze heeft ook een beetje last van perfectionisme en faalangstigheid. Het was voor ons fijn te weten dat de verwerkingssnelheid anders was dan verwacht. Daardoor konden we wat breder kijken naar haar functioneren. Zo hebben we mede hierdoor geprobeerd wat meer door te zoeken naar waar sommige problemen op school vandaan kwamen, en bleek al snel dat werk wat onder tijdsdruk gemaakt moest worden zeer veel spanning opleverde. Tafeldiploma binnen zoveel minuten, avi lezen, etc., alles blokkeerde. Een opdracht of nieuwe informatie heeft net iets meer tijd nodig om te landen en verwerkt te worden, voordat ze een antwoord kan formuleren. Dan had de juf al geconcludeerd dat ze het niet weet. De tijdsdruk opvoeren werkt totaal niet dan. Tegelijkertijd heeft ze ook regelmatig dat haar aandacht afdrijft. Bij een stuk informatie kost het niet alleen net wat meer tijd, maar zit haar hoofd ook direct vol met allerlei associaties die erg afleiden. Als de stof 'saai' is, is dat nog veel erger. Dan mis je informatie en kost het allemaal nog wat meer tijd. Later tijdens de basisschool hebben we haar nog eens laten onderzoeken omdat ik vermoedens had van add of dyslexie, maar daar scoorde ze bij beiden niet 'erg' genoeg voor. Wel kwam de lage verwerkingssnelheid weer naar voren (en het TIQ overigens flink lager dan eerst, nu rond 120). We zien dat ze soms ook worstelt met dingen die met aandacht en focus, en met zelfstarten te maken hebben. Het hielp haar erg om te zorgen dat de juf dit begreep, dat zij een voor haar veilige situatie creerden (door weghalen van tijdsdruk en 'streng' gedrag op werk dat nog niet af is, etc.) Nu op de middelbare (gym) gaat het verrassend goed, veel beter dan we hadden gedacht. Ik denk als we de test niet hadden gehad, we toch eerder voor een havo/vwo klas hadden gekozen, omdat we er niet op hadden durven vertrouwen dat ze het niveau aan zou kunnen. Nu konden we duidelijker zien dat het niet over niveau ging, maar over haar manier van informatieverwerking etc. Ze kan de brugklas nu gemakkelijk aan, en we weten beter hoe we haar kunnen helpen (met structuur, aan het werk raken, jezelf leren concentreren, zorgen dat er geen haast is of last minute gedoe, etc.)

Inderdaad dacht ik dat je iq testen niet te snel achter elkaar kunt doen, zeker niet dezelfde test. Bovendien wordt je kind ook misschien onzeker van al dat testen. Er is zeker iets mis met mij... Als je hem voor het grootste deel herkent in de test en iets kunt aanvangen met de aanbevelingen, dan zou ik eerst daar op inzetten.

Gebruikersavatar
Hanneke
Berichten: 356
Lid geworden op: vr 26 feb , 2021 7:46 pm

Re: Second opinion intelligentie onderzoek aanvragen?

Bericht door Hanneke »

Wat ik me nog afvroeg: denken jullie zelf wel aan hb?

Reebsji
Berichten: 8
Lid geworden op: do 13 okt , 2022 10:32 am

Re: Second opinion intelligentie onderzoek aanvragen?

Bericht door Reebsji »

Heel bijzonder, onze zoon die met 6 jaar en 2 maanden de WISC heeft gedaan vrijwel eenzelfde resultaat.
De psychologe vertelde ook hetzelfde...... Overigens niet bij een gespecialiseerde organisatie.

Wij overwegen sterk om een KIQT+ test te doen omdat naast de uitslagen ook het rapport niet past bij hoe wij onze zoon kennen.
De "actiepunten" lijken ook niet de juiste.

Al met al voor ons reden om zeer binnenkort overleg te hebben met GGD jeugdarts om een actieplan op te zetten waaronder heel waarschijnlijk een second opinion.

Overigens deze week tijdens een bijeenkomst een ouder gesproken die hetzelfde had en bij een second opinion wel een rapport kreeg waar ze iets mee konden en een heel andere score.

Axator
Berichten: 100
Lid geworden op: di 02 mar , 2021 9:45 am

Re: Second opinion intelligentie onderzoek aanvragen?

Bericht door Axator »

Hanneke schreef:
do 19 jan , 2023 5:04 pm
Er moet toch sws een bepaalde periode zitten tussen de ene test en de volgende?
Ik dacht bij de WISCV dat er 2 jaar tussen moest zitten ivm het leer-effect. Maar een andere test mag wel dacht ik.

De mijne heeft 2 jaar na de wisc voor de lol nog eent iq test gedaan, om te helpen met een onderzoek. Maar dat is een kind dat die testen leuk vindt. Als het stress oplevert en niet nodig is, zou ik het niet opnieuw doen 'alleen maar voor het cijfertje'.. Dan misschien over een jaar of 2 weer kijken.

Gebruikersavatar
Paula
Berichten: 330
Lid geworden op: za 27 feb , 2021 6:34 pm

Re: Second opinion intelligentie onderzoek aanvragen?

Bericht door Paula »

Er moet minimaal 2 jaar tussen twee iq testen zitten als je dezelfde test gebruikt. Gebruik je de tweede keer een andere test dan mag het ook binnen die twee jaar.

Ik sluit me verder aan bij wat al geschreven is. Opnieuw testen moet een duidelijk doel hebben. Als je je kind voldoende herkent in het verslag en als er voldoende handvatten voor school zijn om mee aan de slag te gaan, zou ik persoonlijk niet meteen voor een hertest gaan. Die voegt dan weinig toe. Je test immers niet om een cijfertje maar om je kind op de juiste wijze te kunnen begeleiden.
Als je de uitslag nodig hebt voor deelname aan een plusklas zou ik in eerste instantie in gesprek gaan. Als ze verstand van zaken hebben, staren ze zich niet blind op een cijfertje maar kijken ze naar wat jouw kind nodig hebben.

Overigens hebben wij bij onze kinderen behalve een iq test ook meteen een didactisch onderzoek laten uitvoeren, en een persoonlijkheidsonderzoek. Want alleen iq zegt niet zoveel over de kans op een succesvolle schoolloopbaan. Zo ontstond een heel breed beeld van hun sterke en minder sterke kanten. Dat hielp ontzettend bij het bepalen van de verdere koers.

Bissi
Berichten: 262
Lid geworden op: vr 26 feb , 2021 9:37 pm

Re: Second opinion intelligentie onderzoek aanvragen?

Bericht door Bissi »

Mango963 schreef:
do 19 jan , 2023 2:48 pm
Mijn zoon van ruim 6,5 jaar heeft vorige maand de wisc gedaan in 2 delen. Hij vond het erg leuk, spannend, lastig en vermoeiend. Wij zijn naar een psycholoog gestapt met hem vanwege faalangst en aantal andere dingen die het leven voor hem wat lastig maken.

Zijn scores waren:
Verbaal: 115-133
Ruimtelijk: 120-137
Fluid: 98-113
Werkgeheugen: 94-111 *
Verwerkingssnelheid: 85-101
Een nieuwe test kan zijn faalangst ook vergroten. Dat sommige kinderen, zoals Reeb schrijft, een hogere IQ score kregen, wil niet zeggen dat dat bij jullie zoon ook zo zal zijn. Er zijn ook kinderen waarbij dat niet zo is. Er zijn ook veel kinderen met een hoog IQ die niet happy worden van extra uitdaging op school. En van de extra verwachtingen van hun omgeving (ouders en school). Sommige kinderen met een vergelijkbare score als jouw zoon stoppen hun energie liever in muziek of sport.

Hoe blij was hij voordat hij naar school ging? Wat laat hij zien thuis? Heeft hij leuk contact met klasgenoten? Wat maakt hem blij? Wat doet jij als hij zelf kan bepalen wat hij wil doen thuis?
Waar heeft hij behoefte aan?

Wat zit je zoon nou echt dwars, waardoor hij niet lekker in zijn vel zit?

Gebruikersavatar
Vlinder42
Moderator
Berichten: 618
Lid geworden op: di 02 mar , 2021 5:57 pm

Re: Second opinion intelligentie onderzoek aanvragen?

Bericht door Vlinder42 »

In welke groep zit hij, groep 3?
Moeder van 2 meiden, de oudste op het VO, de jongste op de basisschool 1x versneld.

Gebruikersavatar
Hanneke
Berichten: 356
Lid geworden op: vr 26 feb , 2021 7:46 pm

Re: Second opinion intelligentie onderzoek aanvragen?

Bericht door Hanneke »

Bissi schreef:
za 21 jan , 2023 4:47 pm
Mango963 schreef:
do 19 jan , 2023 2:48 pm
Mijn zoon van ruim 6,5 jaar heeft vorige maand de wisc gedaan in 2 delen. Hij vond het erg leuk, spannend, lastig en vermoeiend. Wij zijn naar een psycholoog gestapt met hem vanwege faalangst en aantal andere dingen die het leven voor hem wat lastig maken.

Zijn scores waren:
Verbaal: 115-133
Ruimtelijk: 120-137
Fluid: 98-113
Werkgeheugen: 94-111 *
Verwerkingssnelheid: 85-101
Een nieuwe test kan zijn faalangst ook vergroten. Dat sommige kinderen, zoals Reeb schrijft, een hogere IQ score kregen, wil niet zeggen dat dat bij jullie zoon ook zo zal zijn. Er zijn ook kinderen waarbij dat niet zo is. Er zijn ook veel kinderen met een hoog IQ die niet happy worden van extra uitdaging op school. En van de extra verwachtingen van hun omgeving (ouders en school). Sommige kinderen met een vergelijkbare score als jouw zoon stoppen hun energie liever in muziek of sport.

Hoe blij was hij voordat hij naar school ging? Wat laat hij zien thuis? Heeft hij leuk contact met klasgenoten? Wat maakt hem blij? Wat doet jij als hij zelf kan bepalen wat hij wil doen thuis?
Waar heeft hij behoefte aan?

Wat zit je zoon nou echt dwars, waardoor hij niet lekker in zijn vel zit?
Hier wil ik op aansluiten!
Zo mee eens!

Lotje72
Berichten: 26
Lid geworden op: di 02 mar , 2021 10:08 am

Re: Second opinion intelligentie onderzoek aanvragen?

Bericht door Lotje72 »

Even het rapport van mijn dochter erbij gepakt. Daar waren iets andere categorieën (test in 2017 toen zij 8 was):

VIQ: 120-136
PIQ: 114-134
TIQ: 125-139 (134)
VB: 121-137
PO: 118-139
VS: 94-115

Dus ook duidelijk een lage verwerkingssnelheid. De cijfertjes kwamen overigens pas op pagina 13 van de 14 in het rapport. Eerst was er een stuk over de reslutaten van de vragenlijst over sociale vaardigheden, toen de observatie van de tester, en de aanbevelingen. Waar ik dus heel blij om was, is dat onze HB-begeleider een specifieke deskundige had aangewezen die goed met HB-kinderen kon omgaan. We hebben specifiek op haar gewacht en niet een week of wat eerder al bij haar collega. En ik denk dat zij onze dochter wist te bereiken, getuige bijvoorbeeld dit stukje uit haar observatie:

"XX heeft, doordat er zeer veel prikkels bij haar binnenkomen, moeite om haar gedachten en hiermee samenhangend haar gedrag te reguleren. Door het onvermogen om volledige ‘leiding’ te hebben over haar gedachten en gedrag, lukt het haar niet altijd om te laten zien wat in haar mogelijkheden ligt. XX toont een zeer goede mate van cognitieve flexibiliteit en creativiteit.

Aan de ene kant is dit een kwaliteit van haar; ze is flexibel en creatief en laat zich goed aansturen. Aan de andere kant is dit ook een valkuil voor haar; doordat ze in staat is om zeer vlot te switchen, is het voor haar brein als het ware makkelijk om snel een ‘zijweggetje’ in te slaan, waardoor ze makkelijk associeert en afgeleid is. XX raakt in gedachten snel afgeleid en is geneigd zich op de nieuwe gedachte te richten en hierover verder te praten. Ze heeft nabijheid van de ander nodig om haar aan te sporen om te starten en door te werken.

XX hoeft vermoedelijk weinig moeite te doen om leeftijdsadequate activiteiten te ondernemen en te kunnen, waardoor ze nog niet met falen heeft leren omgaan. XX laat dan vermijdingsgedrag zien. Er lijkt sprake te zijn van een fixed mindset."

Dit heeft zich op school destijds vertaald in praktische zaken als een koptelefoon, rustige plek in de klas, en af en toe even een check door de leerkrachten of ze nog bij de les was. Ook kreeg ze verrijkingswerk en een weektaak, mocht ze bij de plusklas op school, en in groep 7/8 ook bij een bovenschoolse vaardighedengroep. Ik weet niet of ze dezelfde mate van aanpassingen zou hebben gehad als het cijfertje niet "boven de streep" was geweest. Je mag hopen van wel, maar ik kan me voorstellen dat je bezorgd bent dat dat in jouw geval misschien niet lukt. Mocht je dus (na enige tijd) besluiten om opnieuw te testen, dan zou ik aanraden om hier op het forum of elders eerst informatie over de testers in te winnen.
Moeder van zoon (2006) en dochter (2009), beiden HB

Geertje
Moderator
Berichten: 105
Lid geworden op: wo 17 feb , 2021 1:20 pm

Re: Second opinion intelligentie onderzoek aanvragen?

Bericht door Geertje »

Ik vind die KIQT+ die hierboven genoemd wordt wel interessant. Deze test kende ik helemaal nog niet. https://scaliq.com/scaliq-testen-kinder-iq-test-plus/

https://scaliq.com/kiqt-whitepaper-nl/

Al denk ik dat ook deze test in de bovenste range van het IQ dat ze pretenderen te meten wel onnauwkeurig moet zijn. Je hebt in Nederland gewoon niet genoeg testpersonen om de test voor die range te nauwkeurig te ijken.

Bissi
Berichten: 262
Lid geworden op: vr 26 feb , 2021 9:37 pm

Re: Second opinion intelligentie onderzoek aanvragen?

Bericht door Bissi »

Misschien interessant in het kader van dit topic: onderpresteren bij het testen van hoogbegaafde kinderen: https://www.rcsw.nl/leven-lang-ontwikke ... twikkelen
Een webinar op donderdag 9 februari 19.30u - 20.30u een docent van de RITHA opleiding in Nijmegen.

Gratis, maae wel vantevoren inschrijven.

Ollie
Berichten: 34
Lid geworden op: vr 26 feb , 2021 7:50 pm

Re: Second opinion intelligentie onderzoek aanvragen?

Bericht door Ollie »

M.b.t. De betrouwbaarheid van de KIQT+, net als voor elke andere test geldt vanzelfsprekend dat deze in de bovenste regionen minder betrouwbaar zal zijn. Enige verschil is dat de bovenkant van alle andere tests rond de 130 ligt en van deze test is dat 170, dat maakt nogal een verschil en maakt ook dat er in de groep van pak hem beet 120 - 160 zeker wel betrouwbaar uitspraken te doen zijn.

De normering is gedaan door gebruik te maken van kinderen die op eerder intelligentieonderzoek hoge scores hebben laten zien (weet even niet meer of het 130+ of 120+ is geweest). Daarmee is deze test wel echt anders dan andere tests. Deze test is specifiek ontwikkeld om vermoedelijk hoogbegaafde kinderen betrouwbaar te kunnen testen, waar alle andere tests voor de ‘gemiddelde’ doelgroep zijn gemaakt, soms met extra aandacht voor de lagere IQ’s (zoals de RAKIT2).

Plaats reactie