Groep 5, slim meisje. Onderzoek naar hb/adhd regio den haag

Voor groep 3, 4, 5 (NL) en Leerjaar 1, 2, 3 (België)
Plaats reactie
Lieverding
Berichten: 80
Lid geworden op: do 16 sep , 2021 7:40 pm

Groep 5, slim meisje. Onderzoek naar hb/adhd regio den haag

Bericht door Lieverding »

Kan iemand mij (prive kan ook) tips geven bij wie kan ik zijn in regio den haag voor adhd/hb onderzoek of in elk geval iemand die van beide iets weet.

Ze is een pientere meisje van 8.5 nu in groep 5. Alle kenmerken hb etc (vroeg lopen, leren, karakter etc.). Vlot lezen met 5 in groep 2. School deed wat aanvullend maar niet overslaan of hb uitgesproken. Alle jaren gingen makkelijk in daarom hier niet zo actief geweest. Ze scoort uitstekend op cito rekenen zonder geen enkele fouten in groep 3-4-5 nu. Aanpak 3 heeft ze. Lezen ook top hoogste score. Spelling groep 4 gemiddeld (al nu wel beter), begrijpend luisteren groep 4 ook (score 5).
Ze is verder heel sportief: 3x tennissen, 3x hockey, 1x ballet per week, wedstrijden etc.ze wil nog paardrijden en turnen erbij. Ze is continu “bezig” van school afspreken, erna sport, weer afspreken, snel eten, weer buiten.
Ze bleek tennistalent te hebben en geselecteerd nu door knltb om 2 uur per week extra aanvullende selectie training te doen.
Prestatiegericht, doelgericht, ambitieus.

En nu hadden we startgesprek op school. Is altijd kind-leraar met ouder erbij. Gaat super goed op school, ze kon alles zelf vertellen en min en verbeterpuntjes etc. Juf gaf enkel aan dat ze veel kletst. Ze vroeg of ik vragen heb, nou zoals elk jaar vroeg ik deze juf ook of mijn dochter op school ook erg druk is. Nee, was antwoord zoals elk jaar van elk andere leerkracht. Want ze is heel timide, rustig en gewoon lief kind is. Jaren ervoor beschreef ik kind die ze op school niet zagen en ik opperde miss adhd of zo als ze zo druk is. Alle leerkrachten zeiden in een: nee zeker niet we zien totaaaaal niet wat ik beschrijf.
Nu dus ze is wat ouder en kan zelf beter dingen uitleggen. Ze zei tegen de juf zelf dat het klopt, ze is erg druk thuis en in haar hoofd. Juf begon gelijk meer vragen stellen. Dochter wil wel wat rust in hoofd vaker rust nemen, dus ze gaan wel ermee aan de slag op school (minful training).
Maar juf zei dat kan zijn dat ze adhd heeft als ik haar zo beschrijf. En als ik wil kan ik dat onderzoeken via de huisarts dan als er iets is nu of later kunnen ze helpen beter op school

Nu dus denk ik zelf (net als alle andere mensen die haar kennen) dat ze totaaal geen adhd heeft. Ik heb wat ingelezen en dat komt uit: Ze is heel bewegelijk, frimmelt, klimt, klautert, springt continu. Veel in hoofd: ze denkt over allerlei mogelijkheden en analyses van school, vrienden, wat nu doen, tennis, hockey beter worden, wat zeggen, alles tegelijk. Maar ze heeft echter geen concentratieproblemen: ze kan echt goed alles doen wat moet, volgt regels die moeten en vergeet echt niets. Heel erg prestatiegericht maar ook leert snel en wil beter doen, wil bewijzen dat ze kan en wil. School doet uitstekend, en heeft veel vriendinnetjes en heel sociaal. Wel thuis continu aan macht uitproberen en steeds regels verzinnen etc, maar ze volgt regels wel ze gaat 100x vragen gewoon aanpassing erin op een manier of de andere. Ook veel doorheen tetteren en doorheen praten. Kan niet stil staan bij tandenpoetsen (zegt zelf dat ze het niet kan)

Wel gevoelig meisje, kan huilen als haar zusje valt. Hecht heel snel zich aan mensen en verwacht prestaties van anderen. Denkt dat het normaal is zo druk te zijn en veel denken snap niet dat andere vergeten iets of houden zich niet aan afspraken. Heel erg nadenkend altijd hoe ze overkomt, wat ze zegt, wat ze draagt. Probeert altijd het beste laten zien van zichzelf en daardoor lijkt dat ze verlegen is.

loekie
Berichten: 192
Lid geworden op: za 27 feb , 2021 7:42 pm

Re: Groep 5, slim meisje. Onderzoek naar hb/adhd regio den haag

Bericht door loekie »

Veel (hoog)begaafde kinderen hebben veel energie en hun hoofd staat constant 'aan'. Dat hoeft geen teken te zijn van een stoornis. Als er geen concentratieproblemen zijn zou ik niet snel aan ADHD denken.
Waarom zou je onderzoek willen?

Marthe
Berichten: 183
Lid geworden op: vr 26 feb , 2021 8:57 pm

Re: Groep 5, slim meisje. Onderzoek naar hb/adhd regio den haag

Bericht door Marthe »

Ik ben het met Loeki eens.
In jouw beschrijving lees ik helemaal geen meisje dat ADHD zou hebben.
Ze heeft gewoon veel energie, denkt veel en diep door. Dit is wat heel veel hoogbegaafden ervaren.
Ik zou eerder een hoogbegaafdheidsonderzoek laten doen om te zien hoever ze is en wat ze nodig heeft aan eventuele extra uitdaging. Ik kan me bij jouw beschrijving voorstellen dat ze misschien wel niet op haar eigen niveau werkt en meer nodig heeft.

boom
Site Admin
Berichten: 919
Lid geworden op: wo 17 feb , 2021 1:19 pm

Re: Groep 5, slim meisje. Onderzoek naar hb/adhd regio den haag

Bericht door boom »

Eens met de reacties van Loekie en Marthe. Ik herken wel je twijfel hoor. Ik heb me ook jarenlang verbaasd, verwonderd en zorgen gemaakt over het hyperactieve gedrag van mijn jongste. De onrust (zowel overdag maar zeker ook ‘s nachts) neemt toe naarmate hij minder uitgedaagd wordt en dus minder goed in zijn vel zit. Ben je bekend met de overexcitabilities van Dabrowski? Wellicht herken je daar je dochter wel in.
Veel wind is oké, zorg enkel voor stevige wortels. 🌳

Lieverding
Berichten: 80
Lid geworden op: do 16 sep , 2021 7:40 pm

Re: Groep 5, slim meisje. Onderzoek naar hb/adhd regio den haag

Bericht door Lieverding »

Bedankt!

Ja precies ik kwam al aan psychomotorische overgevoeligheid. En tja het is precies wat ze is… ik ben ook net zo. Echt van top tot teen van het praten, denken, bewegen.

Het kwam in sprake met startgesprek ik vroeg hoe ze op school is: druk zoals thuis of niet. Vraag ik dus elk jaar en geen gehoor alsof ik andere kind beschrijf. Dit keer dochter heeft zelf gewoon ook gezegd ja dat klopt ik ben druk, denk aan verschillende dingen en echt heel veel energy heb. Blijkbaar wordt je dat serieuzer genomen en leerkracht opperde adhd, onderzoek, mogelijk pillen. Ik was een beetje in shock want tja ze is aanwezig altijd en echt heel erg “ik weet beter”, “waarom kan het niet sneller” etc dametje (net als ik;) maar pillen en adhd..
dus leerkracht zei dat ze het gaat bespreken en adhd onderzoek raden ze aan want ze kunnen dan anticiperen als er iets is.

Thuis ben ik wat lezen en zoeken en kom dus echt niet aan die lijst kenmerken bij haar. Ik zeg “druk” maar als ik goed kijk is gewoon entuatiasme en veel energy in dingen doen en beter zijn en leren. De problemen zijn vestigen zich voornamelijk thuis medio het schooljaar. Dan kan ze minder buiten zijn en dus meer thuis en de thuis lijkt te klein. Ze wordt vaker boos, veel onrust en kan dus niet tot rust komen. Terwijl dat grote deels van het jaar wel prima gaat. Ik weet niet waar het verband ligt.


Ik weet niet of ik wil testen. Ik denk niet dat ze hb is persoonlijk ze vind rekenen top en sport maar verder ze denkt niet echt logisch, praat niet zoals hb en zegt niet bijzondere dingen maar dat psychomotorische OE van dabrowski is bij haar echt dubbel en dwars aanwezig in 10000x dan in normale kind. Ik ben bang voor misdiagnose adhd of wel zonder diagnose al een bepaald kijk op mijn kind in het groep die wordt dan doorgegeven elke jaar

loekie
Berichten: 192
Lid geworden op: za 27 feb , 2021 7:42 pm

Re: Groep 5, slim meisje. Onderzoek naar hb/adhd regio den haag

Bericht door loekie »

Ik begrijp de angst voor een misdiagnose wel. Als je niet achter een onderzoek staat kun je aangeven dat je erover nagedacht hebt en dat je het (nog) niet wil, dat je het in je achterhoofd houdt als er problemen zouden ontstaan. Zoals ik het nu begrijp zijn er niet echt problemen toch?

Baloo
Berichten: 110
Lid geworden op: di 02 mar , 2021 8:09 am

Re: Groep 5, slim meisje. Onderzoek naar hb/adhd regio den haag

Bericht door Baloo »

Als ik het zo hoor, en ze op school geen problemen heeft met leren, zou ik haar niet op adhd laten testen. Wat ik lees doet me wel aan hb denken. De intensiteit van alles, de hoge prestaties op alle vlakken, de sensitiviteit, het altijd nadenken en aanstaan. Succes!

merriedroom
Berichten: 532
Lid geworden op: vr 26 feb , 2021 4:41 pm

Re: Groep 5, slim meisje. Onderzoek naar hb/adhd regio den haag

Bericht door merriedroom »

Ik vind het gevaarlijk dat school zo makkelijk met diagnoses komt en zelfs het woord medicatie in de mond neemt. Daar schrik je terecht van, want daar horen ze helemaal niet mee te komen. Ze mogen aangeven als ze een kind zien dat lastig tot leren komt door gebrek aan concentratie of dat zo druk en impulsief in de klas is dat het kind zelf en de omgeving er veel last van heeft. Dan is testen om de oorzaak te achterhalen wel zinvol. Het is aan de psychiater om vast te stellen of en welke stoornis er is.

Het verschil tussen thuis en school is wel opvallend. Ze heeft thuis als uitlaatklep (druk, boos) waar ze op school misschien te weinig ruimte ervaart. Het kan zijn dat ze niet de lesstof op haar niveau aangeboden krijgt. Een didactisch onderzoek lijkt me dan zinvoller, maar ook een iq-test kan inzicht geven in haar leerpotentieel en daarmee duidelijkheid geven in wat ze mogelijk nodig heeft.

Lieverding
Berichten: 80
Lid geworden op: do 16 sep , 2021 7:40 pm

Re: Groep 5, slim meisje. Onderzoek naar hb/adhd regio den haag

Bericht door Lieverding »

Ja precies. Ik denk dat ik dan eerst afwacht waar mee de school terugkomt. Ik vind zo’n didactisch onderzoek ook erg handig. misschien gewoon inderdaad deze doen ik heb het gevoel dat ze inderdaad niet op haar niveau zit.

Is de school dan verplicht om werk op “het niveau” geven nav didactisch onderzoek? En moet ik dat dan met school vooraf overleggen of pas resultaten delen?

Nee school heeft geen “problemen met haar”. Ze doet alles goed, valt hun enkel dat ze kletst en snel klaar is met werk. Ze omschrijven haar als een erg lief meisje die met iedereen goede banden heeft en lekker vrolijk altijd is.


Ik heb ook verder geen ervaring maar stel dat ze hb is, dat de niet ip niveau werkt maar echt veel uitdaging heeft in sport en naschoolse dingen gaat het nu goed. Maar stel krijgt ze blessure is tijdje uit het sport, school blijft hetzelfde niet genoeg uitdagend, hebben we dus dan misschien potentiële problem heel snel en gaat het te snel achteruit met haar terwijl we het konden voorkomen…

Halve mandarijn
Berichten: 134
Lid geworden op: wo 19 mei , 2021 11:29 am

Re: Groep 5, slim meisje. Onderzoek naar hb/adhd regio den haag

Bericht door Halve mandarijn »

Is het sowieso niet goed om een kind op niveau te laten werken. Onderzoek of niet. Verplicht of niet. Ze mag ook leren dat iets moeilijk is, niet meteen vanzelf gaat toch?

Als ik het zo lees denk ik ook niet aan ADHD.

Marthe
Berichten: 183
Lid geworden op: vr 26 feb , 2021 8:57 pm

Re: Groep 5, slim meisje. Onderzoek naar hb/adhd regio den haag

Bericht door Marthe »

School zou ook zonder onderzoek onderwijs op niveau moeten geven.
Jouw kind heeft het recht en ook de noodzaak om te leren, om de frustratiegrens te ervaren en om ergens moeite voor te doen.

Baloo
Berichten: 110
Lid geworden op: di 02 mar , 2021 8:09 am

Re: Groep 5, slim meisje. Onderzoek naar hb/adhd regio den haag

Bericht door Baloo »

ja, waar, maar iedereen op dit forum weet ook dat wanneer een kind geen problemen heeft, school meestal niet op zoek zal gaan naar het punt waarop er nog wat te leren valt of waarop ze tegen haar grenzen aanloopt. Gewoon omdat school de handen vol heeft, en het ook gewoon goed gaat.

Of een kind wel of niet altijd 'op niveau' moet werken vind ik ook nog niet altijd duidelijk. Onze oudste werd echt naar van het constant vervelen, het constant geen uitdaging krijgen. Zij leed daar echt onder (maar deed het overigens in de klas heel goed, was een goede leerling zonder problemen). Onze jongste vindt het niet zo erg dat sommige dingen minder uitdaging bieden, en hoewel ik denk dat het juist voor haar ook wel goed zou zijn, zie ik dat ze er niet onder lijdt en dat ze het juist wel vervelend vindt om 'apart' werk te krijgen anders dan de anderen.

Wat voor een kind goed is, is voor elk kind anders, wil ik maar zeggen. Als je het gevoel hebt dat ze thuis, of uberhaupt, te veel spanning heeft van het werken onder niveau, dan lijkt me doortoetsen goed. Overigens heeft het minder zin om door te toetsen (didactisch onderzoek) als school sowieso niet van plan is iets met de uitkomsten te doen. Dus vooraf bespreken lijkt mij wel handig.

Lieverding
Berichten: 80
Lid geworden op: do 16 sep , 2021 7:40 pm

Re: Groep 5, slim meisje. Onderzoek naar hb/adhd regio den haag

Bericht door Lieverding »

Snap ik! Bedankt

Het is hier inderdaad ook zo dat wat ze doet doet ze goed en is ermee klaar. Ze wil bijvoorbeeld graag meer dan aanpak 3 rekenen doen maar school zegt tegen haar: je doet al genoeg meer is er niet. Tja ze doet alle toetsen foutloos geen enkele fout van rekenen.

Lieverding
Berichten: 80
Lid geworden op: do 16 sep , 2021 7:40 pm

Re: Groep 5, slim meisje. Onderzoek naar hb/adhd regio den haag

Bericht door Lieverding »

Wat ik mij eigenlijk afvraag nog of zo’n gedrag geen adhd signaal is? Ik dacht het even want omdat ze het continu doen heb ik het vergeten. Ze stops bijvoorbeeld alle shirtjes in haar broek/korte broek.. maar dan echt alles en elke keer na minuut komt het uit ze doet weer in. Een soort tik of zo? Dat heeft ze al een tijdje een paar jaar..

En dit is geen adhd denk ik maar is het wel wat vaker kinderen die leeftijd hebben of zo? Mijn andere dochter van 6 heeft dan zeker niet..
Ze is ook erg altijd bezig geweest met mening van anderen en hoe ze uitziet etc. Als iemand iets zegt over de kledingstuk negatief draagt ze die ook nooit meer. Ze is nu 8 maar zegt vaak dat ze vet is en dikke buik of benen heeft. (Ze is juist dun/sporief). Ze draagt enkel kleren die “goedgekeurd zijn” door anderen en haar: heel kritisch maar dan echt heel erg.. ze draagt het liefst allemaal hetzelfde kleren dagen lang. We is vaak erg bezig met wat de andere denken, hoe ze overkomt etc. Maar misschien is gewoon iets van leeftijd

Baloo
Berichten: 110
Lid geworden op: di 02 mar , 2021 8:09 am

Re: Groep 5, slim meisje. Onderzoek naar hb/adhd regio den haag

Bericht door Baloo »

Daar klinkt meer iets van een groot perfectionisme in door, dat kan je uiteindelijk ook opbreken. Ook op andere gebieden lijkt ze het graag zo goed mogelijk te willen doen. Misschien is dat iets waar je op een of andere manier wel wat mee zou kunnen/moeten; om wat ontspannener in het leven te staan, fouten mogen maken, dingen op je eigen manier mogen doen.

Mijn dochter heeft ook last van tics gehad zo tussen 6 en 11 jaar, die zijn nu een stuk minder (hoewel ik soms denk dat ze 'denk-tics' heeft, een soort oorwurm gedachten). Ze had die vooral als ze niet zo lekker in haar vel zat (meestal ivm school). Als jouw kind ook tics van de spanning heeft, kan dat aan de ene kant komen door niet-passend aanbod, maar het zou ook kunnen dat ze veel te hoge eisen aan zichzelf stelt?

MrsBucket
Berichten: 131
Lid geworden op: vr 26 feb , 2021 4:24 pm

Re: Groep 5, slim meisje. Onderzoek naar hb/adhd regio den haag

Bericht door MrsBucket »

Lieverding schreef:
zo 19 sep , 2021 5:35 pm
Wat ik mij eigenlijk afvraag nog of zo’n gedrag geen adhd signaal is? Ik dacht het even want omdat ze het continu doen heb ik het vergeten. Ze stops bijvoorbeeld alle shirtjes in haar broek/korte broek.. maar dan echt alles en elke keer na minuut komt het uit ze doet weer in. Een soort tik of zo? Dat heeft ze al een tijdje een paar jaar..

En dit is geen adhd denk ik maar is het wel wat vaker kinderen die leeftijd hebben of zo? Mijn andere dochter van 6 heeft dan zeker niet..
Ze is ook erg altijd bezig geweest met mening van anderen en hoe ze uitziet etc. Als iemand iets zegt over de kledingstuk negatief draagt ze die ook nooit meer. Ze is nu 8 maar zegt vaak dat ze vet is en dikke buik of benen heeft. (Ze is juist dun/sporief). Ze draagt enkel kleren die “goedgekeurd zijn” door anderen en haar: heel kritisch maar dan echt heel erg.. ze draagt het liefst allemaal hetzelfde kleren dagen lang. We is vaak erg bezig met wat de andere denken, hoe ze overkomt etc. Maar misschien is gewoon iets van leeftijd
Ho! Ik zie in jouw laatste alinea toch wel wat rode vlaggen hoor. Niet op gebied van adhd/hb, maar zeker wel op zelfbeeld en kwetsbaarheid. Ik denk dat het goed is om eens uit te zoeken of ze hb is, maar ook om die kwetsbaarheid mee te laten nemen.

Lieverding
Berichten: 80
Lid geworden op: do 16 sep , 2021 7:40 pm

Re: Groep 5, slim meisje. Onderzoek naar hb/adhd regio den haag

Bericht door Lieverding »

We gaan dan alvast een goede praktijk zoeken en dan wellicht een intake nemen met specialist om te kijken wat nodig is op basis van onze vragen. Misschien komen we dan wel uit. Testen om te testen heeft inderdaad geen zin, testen om iets te bewijzen/uitsluiten ook niet. Testen om zelf wat beeld te krijgen en eventueel daarop goed mogelijk haar thuis ondersteunen /en op school als er iets is gelijk ingrijpen lijkt mij fijn.

Misschien op basis van intake kan de praktijk ons dan adviseren wat in dit geval passend kan zijn.
Ik heb zoiezo al wat gelezen maar er is zoveel informatie en mogelijkheden en tips etc. Wat we altijd fout deden denk ik is altijd haar drukte en enthousiasme als vervelend gezien. Zo zeiden we echt tig keer per dag: niet druk zijn, stop ermee, snap je het niet, je bent vervelend, je bent te druk, dat komt omdat je te druk bent etc. Nu lees ik dat met psychomotorische OE moet ik juist dat positief benaderen. Dat is dan fijn dat ik dat weer en lees maar ik had nooit gedacht zelf dan stel dat hb/b of what ever is behalve adhd dat het dan hoort erbij dat drukte. Pas nu valt het iets meer op zijn plaatst aangezien ze echt heel goed bleek in sport te zijn doordat ze zo onvermoeid en druk is….

Mensen verbazen al sinds ze 3 is continu van haar energy en wat ze allemaal doet per week. Van haar nooit gehoord “moe”. Maar het heeft wel nadeel want ze is soms zo over de top actief wn dat belemmert ook wel haar/ons/haar zusjes. Er is geen ruimte meer voor haar andere zus van 6 iets te doen, reageren, nadenen. Mijn dochter propt gelijk antwoord doorheen, doet iets, zegt ze dat iets beter kan/doet/gelijk doen. Ook inderdaad te hoge eisen voor zichzelf hoeft niet altijd. Nu ben ik zelf ook best wel hoogeisend voor mijzelf en anderen dus dat spelt ook wel natuurlijk mee denk ik. Ik denk dat er geen globale problemen zijn die elke dag zo hoog zitten dat je daar iets mee moet. Ik denk dat het op school ook niet het geval is omdat ze hebben twee leerkrachten altijd gehad en dus wat ene ziet keertje per week en de andere andere keer valt minder op als een kind elke dag “andere gedrag” vertoont. Het zijn allemaal net wat kleine dingetjes waarbij ik denk je kan er mee leven maar het is “op het randje”

Noelle
Berichten: 213
Lid geworden op: wo 10 mar , 2021 6:27 am

Re: Groep 5, slim meisje. Onderzoek naar hb/adhd regio den haag

Bericht door Noelle »

Hi Lieverding, wat Mrs Bucket al opmerkte deel ik. Onzeker over al dan niet te dik en wat durf ik aan kan zorgelijk zijn. Maar of het meer is dan wat veel meisjes hebben (al vind ik het op de leeftijd van jouw dochter erg vroeg) hebben aan onzekerheid gevoed door ideaalplaatjes in media of ecbt zorgelijk kan je zelf het beste aanvoelen. Iedere dag zelfde aan lijkt me wel weer de leeftijd. Hier veel mooie dure kleding maar iedere dag een van de 2 favoriete 13 in een dozijn H&M shirts. En als ik iets aanprijs wat ik zo leuk en origineel vind dan is ze idd bang op te vallen. Dat is volgens mij ook leeftijd. Maar t kan ook zorgelijk zijn. Lijkt me overigens niet direct in verband staan met hb. Het energieke en goed in sport klinkt alleen maar leuk en zou ik vooral stimuleren. Klinkt alsof ze er ook veel vreugde uit haalt!

Lieverding
Berichten: 80
Lid geworden op: do 16 sep , 2021 7:40 pm

Re: Groep 5, slim meisje. Onderzoek naar hb/adhd regio den haag

Bericht door Lieverding »

We hebben email van leerkracht gehad. Ze hebben beter naar haar gekeken en overlegd en vragen gesteld
Wat hun nu opvalt (hu hu pas in groep 5 terwijl we dat zeggen elk jaar) dat ze onderdrukt zichzelf op school qua drukte. Ook geeft ze aan hoofdpijn te hebben op school vooral op muziekles zegt ze dat het muziek heel hard is. Ze denken dat ze overgevoelig/overprikkeld is

Dat eerste klopt dat is natuurlijk waarom we zorgen maken.
Dat tweede klopt ook MAAR het is dus echt niet altijd of bepaald muziek. Ze kan intens genieten van bepaald soort klanten en muziek wil het het harder en meer zoals maan/marco borsato/klassiek. Anders zou ze niet intens huilen toen ze niet meer door drukke agenda naar modern dans mocht (ze deed die trouwens met 10-13 jarige les). Ze koos zelf voor alternatief jaartje naar klassiek ballet gaan.

Ze vroegen of we hebben nagedacht over adhd onderzoek want dat vinden ze heel erg passend.
Ik heb hun uitgebreide email geschreven dat we denken zelf aan hb en willen eerst daarop onderzoeken en dan pas indien nodig adhd of dergelijke. We willen dus in overleg met school het doen maar zelf weten waar want we hebben buro gevonden en specialist die wik ons volgende week intake geven adviesburohoofdbegaafdheid die ook hebben specialisme hb en adhd etc.

De school koppelde terug dat ze IQ test eerst afnemen ook passend vinden en ze willen op de hoogte gehouden worden van de ontwikkelingen :mrgreen:
maar tis betalen doen ze niet (trek ik daaruit de conclusie)

Lieverding
Berichten: 80
Lid geworden op: do 16 sep , 2021 7:40 pm

Re: Groep 5, slim meisje. Onderzoek naar hb/adhd regio den haag

Bericht door Lieverding »

We hebben van de weet een intake gehad bij hb/adhd buro. School zat het zitten en dochter kan al over een week eerste onderzoek doen. Eerst doen we breed hb en erna adhd.
Was even twijfelen rakit of wisc afnemen.. school lijkt geen voorkeur te hebben en tester ook niet echt. Wel lichte voorkeur voor wisc omdat die het allemaal wat breder en nakeuringer aangeeft. We zeiden wisc en nu denk ik rakit misschien beter aangezien dochter kan soms lastig verbaal dingen uitleggen of vertellen (te abstract of te moeilijk denken)

Noelle
Berichten: 213
Lid geworden op: wo 10 mar , 2021 6:27 am

Re: Groep 5, slim meisje. Onderzoek naar hb/adhd regio den haag

Bericht door Noelle »

Hai Lieverding, ik zou op de tester afgaan. Die weet het beste wat de meest geschikte test is. School lijkt me hierin niet deskundig en als je zelf de test regelt ook niet logisch. Ik zou me ook niet te druk maken. Hopelijk komen er goede handvaten uit het testrapport. Gr Noelle

Lieverding
Berichten: 80
Lid geworden op: do 16 sep , 2021 7:40 pm

Re: Groep 5, slim meisje. Onderzoek naar hb/adhd regio den haag

Bericht door Lieverding »

Even update: we hebben uitgebreide rapportage ontvangen van het buro. Dochter is getest met wisc v, dabrosky dingen, extra dingen nog social emotioneel etc en adhd.

Geen sprake van adhd. Wisc v 127, onderlinde scores opvallend zeer hoog bij redeneren en weekgeheugen. De rest bovengemiddeld. Creativiteit gemiddeld (maar hier heb iets beetje twijfels want ze had 15 min voor een test deed in 45 seconden). Maar ze is verder inderdaad niet erg super creatief qua tekenen of bedenken iets bijzonders naar mijn inzicht.
Zeer hoog psychomotorische score dabrowski, de rest niet opvallend. Uit het onderzoek kwam ze op hoogbegaafd profiel.

Ze heeft iets opvallends: visuele hallucinaties. Ze kijkt naar persoon die zit aan tafel, kijkt weg en kijkt weer en ziet dat het persoon staat op en loopt weg, kijkt weg en weer terug, het persoon is niet weg en heeft niet opgestaan maar zit gewoon nog steeds. We wisten niets van dat heeft ze zelf aan tester verteld. Tester gaf aan dat ze geen psychische stoornissen ziet en is misschien slaaptekort of vitaminen te kort. Twijfel dat is hier wel prima alles en eet goed en slaapt.. tester zei nog dat ze dat ook soms heeft en ze is ook HB, maar ze kon niet zeggen dat het per se iets te maken heeft met elkaar.

Advies buro: compacten reguliere prograama, plusklas, hb lijn (aanpak 4 heet het bij ons), levelwerk, peers creëeren.

Volgende week gesprek met de IB en leerkracht. Ben heel benieuwd…

Plaats reactie