Als je wil versnellen zijn er meer dingen mogelijk dan gewoon vervroegd naar groep 3 doorschuiven. Want daarmee los je het probleem meestal niet op. In de kleuterklas kun je ook verrijken, Loekie heeft daar op het vorige forum over geschreven. Je kunt fysiek versnellen, of alleen in de stof. Je kunt ervoor kiezen een kind dat goed in de groep ligt nog wat langer in die groep te houden door de aangeboden leerstof aan te passen (compacten, verrijken, versnellen in de stof). Of je kunt kiezen voor een eigen traject waarbij de jaarlagen helemaal worden losgelaten. Alles valt of staat met de bereidheid en (on)mogelijkheden van school maar zeker ook met de flexibiliteit en creativiteit van de individuele leerkracht. En niet te vergeten met de leer- en ontwikkelbehoefte van je kind.
Ervaring met mijn eigen kinderen:
Groep 1 en 2 waren voor oudste niet echt een probleem omdat ze erg van knutselen en fröbelen hield. Lezen deed ze thuis. Ze kwam lezend en rekenend groep 3 binnen. Daar zat ze al snel in het plusgroepje. Aansluiting had ze er niet. Ze heeft groep 3 en 4 in één jaar gedaan. Later deed ze groep 6-7-8 in twee jaar, met een eigen programma. Cognitief was ze in groep 7 klaar, sociaal en emotioneel was de stap naar het VO voor haar toen te groot. Ze werkte graag alleen en voor haar was een heel eigen programma een uitkomst.
Jongste deed groep 1 en 2 in één jaar, groep 3 en 4 in één jaar, werd door school daarna in groep 4 geplaatst met de stof van groep 5 omdat ze hem te jong vonden om nog een keer te versnellen

en ging na één maand groep 5 door naar groep 7 (kun je het nog volgen?

). Hij deed groep 7 en 8 'gewoon' met heel veel aanpassingen, waaronder 3 dagen per week naar school ipv 5. Hij vond het verschrikkelijk om alleen te werken, hij had behoefte aan samenwerken en samen leren. Omdat hij ook sociaal én emotioneel zijn kalenderleeftijd ver vooruit was, was voor hem 3x versnellen passend. In groep 8 had hij voor het eerst het gevoel dat hij erbij hoorde.
Beide kinderen hadden elk schooljaar aanpassingen nodig. Compacten en verrijken, externe verrijkingsklas. Halverwege zijn we van basisschool gewisseld. En als ik heel eerlijk ben, was dat allemaal niet genoeg maar het was het hoogst haalbare. Wij zorgden thuis voor uitdaging in de vorm van spelletjes, lezen, dingen uitzoeken, museabezoeken, peercontacten.