Pagina 1 van 1

Onderzoek over thuiszitters

Geplaatst: za 22 mei , 2021 6:34 am
door Vlinder42
Het Kohnstamm Instituut heeft een onderzoek gepubliceerd over thuiszitters, waaronder ook hoogbegaafde leerlingen.

Zie hier een artikel in Didactief hierover:https://didactiefonline.nl/artikel/unie ... uiszitters
en hier meer info en het rapport:
https://kohnstamminstituut.nl/rapport/z ... uiszitten/

Re: Onderzoek over thuiszitters

Geplaatst: za 22 mei , 2021 6:59 am
door merriedroom
Dit klinkt mij een beetje naar onderzoek doen in rouwadvertenties over hoe mensen over elkaar denken.

Als je naar een geschillencommissie stapt, zul je vast een conflict met school hebben als ouder. Je bent het niet eens met de school dat ze je kind naar huis sturen. Als je als ouder overtuigd bent dat jouw kind niet op z’n plek zit (eufemistisch gesteld) op die school en er geen andere geschikte plek gevonden wordt, bij wie ligt dan het probleem? Die school is vaak geen partij meer in deze als ik de documentaires en rapportages mag geloven. Je gaat dan geen geschil beginnen.

Agressie is een aanleiding om kinderen naar huis te sturen. Dat is een actieve handeling van school en zal sneller leiden tot een meningsverschil met de ouders. Maar een kind dat depressief, met angsten of vage lichamelijke klachten thuis komt te zitten? Ga je dan een geschil starten? En op welk moment dan? Meestal is dit een glijdende schaal waar school geen ‘last’ van heeft en zeker niet actief tegen hoeft op te treden. Het is immers de school niet die het kind naar huis stuurt.

Het is geen troep, maar ook verre van volledig. Ik had gehoopt dat ze een onderzoek hadden gedaan onder de thuiszittende populatie en geen bureauonderzoek met beperkt beschikbare data.