Ervaringen Utrecht

Voor als ze (bijna) zijn uitgevlogen en alle vervolgonderwijs-gerelateerde onderwerpen.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Hanneke
Berichten: 287
Lid geworden op: vr 26 feb , 2021 7:46 pm

Ervaringen Utrecht

Bericht door Hanneke »

Dochter gaat misschien studeren in Utrecht, en ze vraagt zich af of er hier mensen zijn die ervaring hebben met deze universiteit.
Haar vader studeerde er, maar dat is inmiddels 35 jaar geleden, dus niet heel representatief.

Ze vraagt zich bijvoorbeeld af hoe de sfeer is, en.of ze een beetje betrokken zijn of juist helemaal niet, enz.

Misschien kan iemand verhalen delen?
Ik weet niet of dat per pb moet misschien?

Gebruikersavatar
Rabbit
Berichten: 40
Lid geworden op: ma 01 mar , 2021 11:14 am

Re: Ervaringen Utrecht

Bericht door Rabbit »

Ik werk daar :-)
Er zijn denk ik heel grote verschillen tussen opleidingen. Grof gezegd is er meer persoonlijke aandacht bij de kleinere opleidingen dan bij de massale. Maar ook daarbinnen zijn weer verschillen en je kan ook overal geluk of pech hebben met welke docent je treft.
Dit is een interessant algemeen artikel over het welbevinden van personeel. In mijn ervaring straalt dat ook af op hoeveel aandacht er is voor studenten en hoe zij zich dus voelen: https://www.dub.uu.nl/nl/nieuws/werkdru ... -te-werken

Ik zet liever niet hier bij welke faculteit ik werk, dus stuur even een PB als je daar meer over wilt weten.
Dochter 2012
Zoon 2014

Gebruikersavatar
Hanneke
Berichten: 287
Lid geworden op: vr 26 feb , 2021 7:46 pm

Re: Ervaringen Utrecht

Bericht door Hanneke »

Leuk, bedankt voor je reactie.
Ze heeft de link met veel interesse bekeken.

Bissi
Berichten: 217
Lid geworden op: vr 26 feb , 2021 9:37 pm

Re: Ervaringen Utrecht

Bericht door Bissi »

Een vriendin van mijn dochter is er dit jaar gaan studeren. Wat mij opviel uit de verhalen was dat ze voor de Open Introductie, de UIT, kaartjes moesten kopen. Heel veel tweejaars waren er zo snel bij om die te kopen, dat de vriendin niet naar de Introductieweek kon gaan.
Het vinden van een kamer was onmogelijk voor haar als eerstejaars in Utrecht, ook niet in de buitenwijken. Ze woont sinds kort in Amersfoort in een studentenhuis, met een goede busverbinding naar de faculteit.
Sommige studies zijn massaal en hebben bijv maar 8 contacturen per week waarvan een deel grote hoorcolleges. De binding met de opleiding is dan niet zo sterk waardoor veel studenten snel afhaken.
Zij heeft vaak veel tijd tussen de colleges in (bijv 4-6 uur. Dan voelde ze zich vaak een beetje verloren in het begin. Ze is daarom lid geworden van een kleine studentenvereniging, dat helpt wel.

Voor een deel spelen deze zaken dit jaar bij veel universiteiten, niet alleen in Utrecht. Maar het is natuurlijk een grote stad met een grote universiteit.
De studieinhoud is een van de factoren waarop mensen hun studie kiezen. Maar de bijkomende factoren zoals: hoeveel contacturen, werk- of hoorcollege, reisduur van deur tot deur, zelfstudie, e.d. maken ook veel uit voor de studiebeleving in een stad.

Plaats reactie