zingeving en bore-out

Voor alle ervaringen met hb kids en teens op de middelbare school en thuis.
Plaats reactie
Tapijt
Berichten: 101
Lid geworden op: vr 30 apr , 2021 6:27 pm

zingeving en bore-out

Bericht door Tapijt »

Mijn kind loopt bij de psycholoog voor vermoeidheidsklachten. Diagnose is wat we volledig herkennen.

- Een forse voorsprong in sociale en emotionele ontwikkeling, naast (en zo groot als) de cognitieve. Dus alles behalve kalenderleeftijd harmonisch met elkaar. Een ego-ontwikkeling in de fase van overgang tussen einde van de adolescentie naar jongvolwassenheid.
- Bore-out.
- Eenzaamheid.

Uitdaging zoeken op school heeft geen zin, haar ontwikkeling is verder dan dat. Het advies is om opzoek te gaan naar iets wat haar echt boeit. Iets dat niet alleen interessant, maar ook volgens haar eigen visie nuttig is. Dat past dan niet alleen bij haar cognitieve leeftijd, maar ook bij haar morele en filosofische ontwikkeling. Een ander advies is opzoek te gaan naar een sociale omgevingen, vooral met jongeren van de leeftijdsgroep boven 20 jaar, want daar zit de aansluiting. Een zinvol project met fijne (oude) sociale omgeving zal ideaal zijn.

Zomaar een actiegroep, politieke groep of zulke dingen trekt haar niet aan. Ze heeft een zeer filosofische denkwijze en is niet snel tevreden met bijvoorbeeld een klimaatactie. Het moet naast nuttig ook ingewikkeld zijn. En dan loopt ze tegen leeftijdsgrenzen aan. Veel activiteiten die jongvolwassenen erbij hebben zijn voor 14+. Ze is nog geen 14 jaar. Verder is ze niet religieus/spiritueel en niet sportief. Ze gaat aan van introverte dingen op academisch niveau, en vermoeidheid (al is dat door boor-out gekomen) zit tegen want er is niet veel energie om dingen te ondernemen. Vermoeidheid en bore-out en eenzaamheid: een vicieuze cirkel. We zoeken de openingen om hieruit te krabbelen. Het gaat vast lukken, maar we weten nog niet hoe.

Tips, ideeën, herkenning, inzichten?

Gebruikersavatar
Rabbit
Berichten: 41
Lid geworden op: ma 01 mar , 2021 11:14 am

Re: zingeving en bore-out

Bericht door Rabbit »

Schaken al eens geprobeerd? Bij schaakclubs zitten uiteenlopende leeftijden vaak door elkaar. Als het aanspreekt kan het veel voldoening geven.
Dochter 2012
Zoon 2014

Zoonmoeder01
Berichten: 85
Lid geworden op: vr 11 jun , 2021 1:11 pm

Re: zingeving en bore-out

Bericht door Zoonmoeder01 »

Eigenlijk durf ik niet te antwoorden omdat ik het antwoord ook niet weet, het is een brainstormsessie.

Uit alles wat je schrijft blijkt dat ze dochter zeer uitzonderlijk begaafd is. Ik zit in het boek van Renate Hamsikova, Intens, authentiek en vrij te bladeren en daarin staan voorbeelden van maatwerk van (zeer)hoogbegaafde kinderen. Een kind wat 3 dagen naar de basisschool gaat en bijv. 2 dagen via de Wereldschool vakken volgt op VWO-niveau. Ik begrijp uiteraard dat jou dochter die leeftijd al voorbij is. Maar waar eigenlijk de nadruk op wordt gelegd is dat bij uitzonderlijke hoogbegaafde kinderen echt maatwerk nodig is. Waar ik aan zit de denken is een combinatie van de middelbare school en modules op de universiteit. De doelgroep van Renate Hamsikova, is waarschijnlijk basisschool, maar ik weet ik wel dat ze iemand kent, die zich daar wel mee bezig houdt, maatwerk te krijgen voor middelbare scholieren. Iemand die zeg maar ook de rechten van het kind kent, die ook weet hoe je dat ook voor elkaar te krijgen.

Een ander idee, maar niet ideaal maar het zou ook een cursus aan de Open Universiteit kunnen zijn.

Sommige scholen hebben contacten met universiteiten waar goede bovenbouw studenten, ook projecten doen op de Universiteit. Soms doen ze dat (denk ik) als invulling van hun profielwerkstuk. Lukt het de school om jouw dochter in zo'n programma te krijgen. Het voordeel zou kunnen zijn dat je dochter toch academisch wordt uitgedaagd en als het meezit "ontwikkelingsgelijken" ,oudere studenten ontmoet.

Omdat ik van Ieku advies wel eens nieuwsbrieven krijg weet ik dat er een event aan komt waarbij je ook jongeren tot 21 jaar tegen een gereduceerd tarief mee kan nemen. Ik zeg eerlijk die events zijn ontzettend duur en daarmee niet voor iedereen weggelegd, maar omdat Renate o.a. gespecialiseerd is in uitzonderlijke hoogbegaafden kinderen, is er natuurlijk grotere kans dat je een ontwikkelingsgelijke ontmoet waarmee je misschien later iets mee kan onder ondernemen.

Nu heb ik helemaal niet de indruk dat mijn kind net zo begaafd is als jou dochter, maar wat ik wel als moeder zie is dat als hij te weinig uitgedaagd wordt dat zijn energieniveau afneemt, ik zie dus ook dat verband. Wat ik bijv. zag is toen hij in de laatste twee dagen, grotendeels zijn profielwerkstuk nog moest schrijven, daar in de nacht mee door ging, terwijl hij ook nog gewoon naar school moest en naar zijn bijbaantje, dat hij na de inlever dag (mentor gaf aan hij overdag wel moe) dat hij toen nog een "experiment" ging doen en na school naar het tuincentrum vertrok. Ik heb het aan de mentor nagevraagd of het was dat hij voor school moest doen, maar dat was niet zo. Maar het bevestigde wel mijn beeld dat hij van uitdaging energie krijgt want al maanden dook hij na school zijn bed in. Jouw dochter heef academische uitdaging nodig.

Het eerder genoemde boek is te veel om in een keer te lezen, maar ik weet wel dat ik het woord moe ben tegen gekomen en dacht ook dat is een symptoom van... Ik moest denken aan iemand op dit forum, die een dochter had die moe was. Ik moest dus mogelijk aan jou denken. Omdat ik zo "aan" sta, kon ik mij gisteren opeens weer herinneren dat mijn zoon in groep 2 zo moe was. Ik maakte mijn toen al zorgen maar begreep niet wat er aan de hand was. Hij had ook aften=stress en begon zich steeds meer sociaal terug te trekken. "Later bleek dat alles wat hij leerde op school, hij al geleerd had." Maar ik heb het niet alleen over verveling, het is ook, ik zeg het maar in lekentaal een innerlijke struggel om je aan te passen aan je omgeving en tegelijk ook zeg maar jezelf zijn. Het boek gaat over hoe jij als ouder daarbij kan helpen enz. Het gaat over introvert (hoogbegaafd), eigenlijk gaat het boek gaat over alles wat met hoogbegaafd te maken heeft. Ik denk dat het boek je nieuwe inzichten zou kunnen geven.

Bissi
Berichten: 261
Lid geworden op: vr 26 feb , 2021 9:37 pm

Re: zingeving en bore-out

Bericht door Bissi »

Hoi Tapijt,
Ik moest hier aan denken: Simone Eringfeld. (link verwijderd ivm reclame).
Misschien is zij iemand met wie je dochter kan sparren?

Het is een Nederlandse jonge vrouw die in Cambridge gepromoveerd is. Na het vo heeft ze eerst een paar jaar gereisd, omdat ze niet precies wist wat ze wilde.Vervolgens schreef ze zich in voor 1 studie in Nederland en haalde die niet. Ze kwam tot de conclusie dat dat kwam doordat het te weinig uitdaging voor haar was. Vervolgens schreef ze zich in voor twee studies in Nederland en nog een online universiteit in Engeland. Die drie bachelors heeft ze cum laude gehaald, waarna ze in Cambridge verder ging studeren aan haar master. Ook die heeft ze op een bijzondere manier afgerond.

Ik zie intussen dat de link verwijderd is wegens reclame. Dat is prima. Ik wil ook geen reclame maken. Toen ik gisteren deze reactie schreef, was ik in de veronderstelling dat ze nog in Cambridge werkte als ud. Ze coachte eerst hoogbegaafden in informele groepjes, in het Nederlands ook, naast haar studie en werk in Engeland. Nu heeft ze dat blijkbaar commerciëler uitgebreid naar uhb.

Ik had haar achtergrond vorig jaar al eens genoemd in een draadje over inspirerende hoogbegaafden. Een oud-collega kent haar, persoonlijk ken ik haar niet. Ik vind haar wel een interessant persoon.
Ze is denk ik iemand die een inspirerend rolmodel kan zijn voor je dochter om ook haar haar eigen weg te leren vinden.
Laatst gewijzigd door Bissi op vr 16 sep , 2022 11:55 am, 3 keer totaal gewijzigd.

Tapijt
Berichten: 101
Lid geworden op: vr 30 apr , 2021 6:27 pm

Re: zingeving en bore-out

Bericht door Tapijt »

Dankjulliewel voor de tips.

Moppetoet
Berichten: 12
Lid geworden op: ma 15 nov , 2021 7:29 pm

Re: zingeving en bore-out

Bericht door Moppetoet »

Toen ik ontdekte dat ik in een bore-out zat, ben ik een intensieve cursus Frans gaan doen.

Voor een scholier ligt Frans minder voor de hand, dat snap ik.

Het ineens iets moeten doen (huiswerk, presentaties) heeft me een boost gegeven en anderhalf jaar later ging ik voor de Franse staatsexamens op de ambassade. DELF B1 en B2 (oude systeem) beiden gehaald, wel een examentraining gedaan, ik was al twintig jaar van de Havo af.
Daarna nog een tijdje C1 gevolgd voor de gezelligheid.

Vanwege corona kwam de klad erin en inmiddels ben ik meer fysiek bezig i.p.v. met mijn hoofd. Sinds een paar maanden ga ik zelfs naar de sportschool.

Misschien is het een idee om iets creatiefs erbij te zoeken? Kantklossen, moestuinieren of nagelstyliste, ik noem maar iets. Wat lijkt haar leuk om te leren?
Moeilijke kinderen bestaan niet.
Moeilijke omgevingen bestaan wel.

Baloo
Berichten: 88
Lid geworden op: di 02 mar , 2021 8:09 am

Re: zingeving en bore-out

Bericht door Baloo »

Misschien een cursus van Coursera? Meedoen aan Walhallab? School vragen om toestemming nu al mee te doen aan Pre-University? Hoe ver is ze werkelijk met school? Kan school een eigen leerlijn samenstellen waarin ze in de komende twee jaar bijvoorbeeld staatsexamens vwo doet, zo dat ze zo snel mogelijk door kan naar de uni?

Gebruikersavatar
Hanneke
Berichten: 356
Lid geworden op: vr 26 feb , 2021 7:46 pm

Re: zingeving en bore-out

Bericht door Hanneke »

https://spirare.org/

Ik kwam dit tegen. Van zulke initiatieven zijn er vast meer te vinden?

Tapijt
Berichten: 101
Lid geworden op: vr 30 apr , 2021 6:27 pm

Re: zingeving en bore-out

Bericht door Tapijt »

Bedankt allen, lief dat jullie meedenken.

We zijn niet opzoek naar uitdaging. Dingen zoals een nieuwe taal, extra cursussen, staatsexamens, eigen leerlijn, MOOCs,.. dat zijb jaren geleden een deel van haar leven geweest. Ze waren leuk, vaak eenzaam. Nu heeft ze de leerhonger naar zulke zaken niet.

Mijn focus wil ik graag richten op de volgende twee andere zaken: zingeving en sociale omvang met liefst 20+ers.

Alle sociale groepen die oudere jongeren erbij hebben, van toneelgroep tot ECHTA Youth Summit, filosofieclubs of Mandeville, hebben een leeftijdsgrens van 14. (Dankjewel Hanneke, Spirare had ik niet gecheckt, zal ik doen). Verder is sport of orkest niet iets wat ze zoekt. Nog iemand een idee waar groepjes met brede leeftijdscategorie te vinden zijn?

Ze zou het liefst geen cursussen willen volgen, maar werken. Er zijn leeftijdsgrenzen in Nederland. Met 13 kom je niet echt aan de bak. Ze zou vrijwillig willen werken, maar er zijn weer leeftijdsgrenzen. (Werk is vanaf 13 wel mogelijk, maar met beperking in uren.) Niet officieel vrijwillig werken is een optie maar we hebben nog geen goede connecties, en dat vinden we in een onbekende plek niet veilig voor een meisje van 13. Iemand een idee? Stage lopen kan ook leuk zijn. Iemand een idee hoe je aan stage komt?

boom
Site Admin
Berichten: 735
Lid geworden op: wo 17 feb , 2021 1:19 pm

Re: zingeving en bore-out

Bericht door boom »

Lastig Tapijt, dat ze nog zo jong is. Mijn dochter is ook dol op filosofie zoals je weet en heeft sinds kort iemand ontmoet die haar liefde daarvoor deelt en, haar woorden, “intellectueel op hetzelfde niveau zit”. Zo leuk, zo’n onverwachte match! Maar je moet maar net zo iemand tegenkomen.

Kan me voorstellen dat er wel een soort van nerd-groepjes zijn die houden van filosoferen, discussiëren? Ik zag “dejongedenkers.org”, maar dat is meer in wedstrijdverband. Ook heb ik wel eens gehoord over zo’n ecologische zeilreis voor jongeren, maar dat is superduur. Wellicht dat ze via croudfunding wat geld bij elkaar kan krijgen?
Veel wind is oké, zorg enkel voor stevige wortels. 🌳

boom
Site Admin
Berichten: 735
Lid geworden op: wo 17 feb , 2021 1:19 pm

Re: zingeving en bore-out

Bericht door boom »

En als zij gewoon de stoute schoenen aan trekt en contact opneemt met de studievereniging voor studenten filosofie? Misschien dat zij leuke activiteiten organiseren waar ze een keer welkom is? Of ze biedt haar hulp aan bij het organiseren van een activiteit. Wellicht komt ze leuke mensen tegen waar het mee klikt. Niet geschoten…. :robinhood:
Veel wind is oké, zorg enkel voor stevige wortels. 🌳

Baloo
Berichten: 88
Lid geworden op: di 02 mar , 2021 8:09 am

Re: zingeving en bore-out

Bericht door Baloo »

Het wordt al duidelijker waar je naar op zoek bent. In mijn idee zijn de meeste groepen die openstaan voor mensen van allerlei leeftijden wel ´interesse´ gericht. Bv schaken, sterrenkundige vereniging, natuurclubs, etc. Maar ik begrijp dat jullie dat ofwel al geprobeerd hebben ofwel dat ze die interesses niet heeft of het (nog) niet weet. Wat betreft werken, hou er rekening mee dat heel veel werk voor jongere mensen tot een jaar of zoveelentwintig, ook stages, niet perse intellectueel heel uitdagend is. Dan zou het misschien handig zijn als je een regio/plaats noemt, en een branche of soort werk. Dan kunnen we meedenken over ons eigen netwerk over een plek.
Ik lees dat ze iets wil dat zin heeft, maar ook ingewikkeld is. Wat is in haar ogen 'zinvol'? Iets bijdragen aan de wereld? Andere mensen of dieren helpen? Iets nuttigs kunnen? Misschien is een orientatie iets zoals in een Liberal Arts tussenjaar https://www.vrijehogeschool.nl/opleidin ... of-studie/ of zoiets als Glowup https://glowuprotterdam.nl/. School of Life (A'dam)? Of overstappen naar een Democratische school (zoals bv De vrije ruimte in Den Haag) waar alle leeftijden door elkaar zitten (4-18) en het doel is op zoek te gaan naar je intrinsieke motivatie voor leren. Welke regio is voor jullie haalbaar? Misschien heb je het al geprobeerd, maar als ik er zo over nadenk dan zou ik als organisatie nooit adverteren met een leeftijdsgrens van bv 12+ als je een bepaald niveau in je activiteiten wilt hebben. Dan zou ik 18+ zeggen. Dat betekent dat je telkens persoonlijk contact zou moeten zoeken, moeten uitleggen waarom zij haar biologische leeftijd voorbij is, en of ze voor haar een uitzondering zouden kunnen maken. Voor organisaties die iets van begaafdheid snappen zou dat een nobrainer moeten zijn. Het komt tenslotte best voor dat mensen meedoen met dingen waar ze eigenlijk nog te jong voor zijn, maar waar ze wel goed passen.

Baloo
Berichten: 88
Lid geworden op: di 02 mar , 2021 8:09 am

Re: zingeving en bore-out

Bericht door Baloo »

Hebben jullie mensen met oudere tieners in jullie omgeving? Vraag die tieners eens naar ideeen, zij weten misschien beter dan wij welke dingen ook toegankelijk zouden kunnen zijn voor haar? Zijn er op school geen mogelijkheden om aan te sluiten bij oudere kinderen? Op de school van onze kids zou dat best kunnen denk ik. Debatclub, schaken, gsa, etc.

Tapijt
Berichten: 101
Lid geworden op: vr 30 apr , 2021 6:27 pm

Re: zingeving en bore-out

Bericht door Tapijt »

Dankjewel Boom, Baloo voor de tips. Er zitten ook tips tussen die mij tot nieuwe ideeën brengen. Fijn!

Baloo, je vroeg over regio, ik pb je dat.

Baloo
Berichten: 88
Lid geworden op: di 02 mar , 2021 8:09 am

Re: zingeving en bore-out

Bericht door Baloo »

Hoe gaat het ermee? Hebben jullie al iets gevonden waar ze haar ei in kwijt kan?

Tapijt
Berichten: 101
Lid geworden op: vr 30 apr , 2021 6:27 pm

Re: zingeving en bore-out

Bericht door Tapijt »

Hoi Baloo,
Meerdere kleine dingen gevonden.

- Twee goede sollicitatiegesprekken. Die werden uiteindelijk geen bijbaan, maar waren toch positief: de ene blijft voor haar open zodat ze na haar 14e de sollicitatie voortzet (terwijl de vacature in de advertentie voor 16+ stond), bij de andere heeft de baas gezegd dat ze direct na haar 14e verjaardag mag beginnen. Dat is leuk. Nog even wachten.
- Ze heeft een positie gekregen in een groep waar tieners en volwassenen samen zitten, daarin moet men ingestemd worden, dus het feit dat ze stemmen kreeg is leuk voor haar. En dat houdt nuttig werk in.
- GSA op school.
- Er zijn intussen zaken gebeurd waardoor ze politiek meer betrokken is. Dat zorgt ook voor activiteiten en contacten.
- Misschien vrijwillig in het wijkteam.
- Haar PWS onderwerp vindt ze interessant.
- Een serie MOOCS gevonden die haar kan helpen om later zelfstandig nuttig en impactvol werk kan doen.

Als ik het zo schrijf zie ik dat het best veel is. Zeker niet slecht.
Laatst gewijzigd door Tapijt op zo 16 okt , 2022 7:40 pm, 2 keer totaal gewijzigd.

Baloo
Berichten: 88
Lid geworden op: di 02 mar , 2021 8:09 am

Re: zingeving en bore-out

Bericht door Baloo »

Dat klinkt fijn! Ik hoop dat ze er weer van opbloeit

boom
Site Admin
Berichten: 735
Lid geworden op: wo 17 feb , 2021 1:19 pm

Re: zingeving en bore-out

Bericht door boom »

Dat klinkt zeker goed! Ze krabbelt weer op zo te lezen, heel blij voor haar en voor jullie! :knuddel:
Veel wind is oké, zorg enkel voor stevige wortels. 🌳

Bissi
Berichten: 261
Lid geworden op: vr 26 feb , 2021 9:37 pm

Re: zingeving en bore-out

Bericht door Bissi »

Leuk eigenlijk ook dat het in niet-schoolse activiteiten zit, dat wilde ze ook.

Tapijt
Berichten: 101
Lid geworden op: vr 30 apr , 2021 6:27 pm

Re: zingeving en bore-out

Bericht door Tapijt »

Bedankt.

Lotje72
Berichten: 26
Lid geworden op: di 02 mar , 2021 10:08 am

Re: zingeving en bore-out

Bericht door Lotje72 »

Hoi,

Ik ben hier een tijdje niet geweest, maar ben gisteren geïnspireerd door een hele mooie presentatie van Desirée Houkema, "Het label begaafdheid voorbij", over de belevingswereld van hoogbegaafden. Ze vertelde heel mooi over de intense manier waarop hoogbegaafden de wereld beleven, en hoe ze steeds bevestigd krijgen dat ze 'anders' zijn dan de rest van de wereld, en daardoor een verwrongen zelfbeeld kunnen krijgen.

De lezing zelf kan ik niet zo a, 2, 3 even samenvatten, maar zij noemde wel een flink aantal films en boeken: Dit lijkt wel aan te sluiten op de belevingswereld van je dochter, dus hopelijk heb jij (en andere meelezers) er iets aan.
Moeder van zoon (2006) en dochter (2009), beiden HB

Tapijt
Berichten: 101
Lid geworden op: vr 30 apr , 2021 6:27 pm

Re: zingeving en bore-out

Bericht door Tapijt »

Dankjewel, Lotje.

Tapijt
Berichten: 101
Lid geworden op: vr 30 apr , 2021 6:27 pm

Re: zingeving en bore-out

Bericht door Tapijt »

Baloo schreef:
za 17 sep , 2022 5:05 pm
Het wordt al duidelijker waar je naar op zoek bent. In mijn idee zijn de meeste groepen die openstaan voor mensen van allerlei leeftijden wel ´interesse´ gericht. Bv schaken, sterrenkundige vereniging, natuurclubs, etc. Maar ik begrijp dat jullie dat ofwel al geprobeerd hebben ofwel dat ze die interesses niet heeft of het (nog) niet weet. Wat betreft werken, hou er rekening mee dat heel veel werk voor jongere mensen tot een jaar of zoveelentwintig, ook stages, niet perse intellectueel heel uitdagend is. Dan zou het misschien handig zijn als je een regio/plaats noemt, en een branche of soort werk. Dan kunnen we meedenken over ons eigen netwerk over een plek.
Ik lees dat ze iets wil dat zin heeft, maar ook ingewikkeld is. Wat is in haar ogen 'zinvol'? Iets bijdragen aan de wereld? Andere mensen of dieren helpen? Iets nuttigs kunnen? Misschien is een orientatie iets zoals in een Liberal Arts tussenjaar https://www.vrijehogeschool.nl/opleidin ... of-studie/ of zoiets als Glowup https://glowuprotterdam.nl/. School of Life (A'dam)? Of overstappen naar een Democratische school (zoals bv De vrije ruimte in Den Haag) waar alle leeftijden door elkaar zitten (4-18) en het doel is op zoek te gaan naar je intrinsieke motivatie voor leren. Welke regio is voor jullie haalbaar? Misschien heb je het al geprobeerd, maar als ik er zo over nadenk dan zou ik als organisatie nooit adverteren met een leeftijdsgrens van bv 12+ als je een bepaald niveau in je activiteiten wilt hebben. Dan zou ik 18+ zeggen. Dat betekent dat je telkens persoonlijk contact zou moeten zoeken, moeten uitleggen waarom zij haar biologische leeftijd voorbij is, en of ze voor haar een uitzondering zouden kunnen maken. Voor organisaties die iets van begaafdheid snappen zou dat een nobrainer moeten zijn. Het komt tenslotte best voor dat mensen meedoen met dingen waar ze eigenlijk nog te jong voor zijn, maar waar ze wel goed passen.
Weet je, Baloo, sommige van je tips hier zijn heel interessant. Bijvoorbeeld liberal arts tussenjaar. Dank daarvoor. We zijn erover aan het nadenken. We hebben meerdere opties gevonden om over na te denken. Voorbereiden jaar bij een kunstacademie, zulke dingen.

Ik doe een poging om nog meer te communiceren hier, want jullie tips en inzichten helpt ons. Ik reageer op sommige tips hierboven:

- Tapijtje doet dit jaar een paar staatsexamens. Met de vorige behaalde staatsexamens komt ze dit jaar heel dichtbij een vwo examen, maar zal nog niet alle vakken in de pocket hebben. Er blijven enkele vakken over voor het volgende schooljaar, maar dat zal niet veel werk worden.

- We gaan er even vanuit dat wij volgende jaar met de LPA overweg kunnen, dus geen gedoe over schoolplicht.

- Ons plan A is, dat dit jaar haar laatste schooljaar wordt. Dat ze volgende jaar iets buiten de VO wereld heeft, met 18+ers, en daarnaast op eigen houtje de resterende vakken afrondt om een diploma te halen. Een tussenjaar dus.

- Dingen als Fenieks of Spirare lijkt me niet passeend. In mijn beeld zijn die gericht op dropouts, of depressieve hB'ers, of onderpresteerders of wie even met zichzelf in de knoop zit. Terwijl tapijtje niet depressief is, autonoom is, zelfkennis heeft en weet wat ze leuk vind. Dan denk ik dat de geboden begeleiding en de sfeer tussen jongeren niet is wat ze nodig heeft. ...Maar ik ben zelf nooit bij Fenieks of Spirare geweest. Dit denk ik alleen door wat op hun website staat. Het kan best dat mijn beeld niet klopt. Als het niet klopt, vind ik het fijn om te weten.

- Beeldende kunst vindt ze interessant. We zijn geïnspireerd in de kunstacademie, particuliere kunstopleidingen, liberal arts, enzovoort. Iemand tips?

- Taal vindt ze leuk. Maar we hebben nog niets gevonden. Weet iemand van een taal of schrijfopleidingen, of journalistiek opleiding, dat je zonder een VO diploma kan volgen, wat een hoog niveau biedt? Soms zijn er bepaalde opleidingen in creatieve richtingen, waar als je geen diploma hebt, je een toelatingstest mag maken. Kent iemand iets in de richting van schrijverschap?

- Of filosofie?

- Iemand ervaring met breakjaar?

- Ervaring met Intermijn?

- Andere tips?
Laatst gewijzigd door Tapijt op zo 13 nov , 2022 4:38 am, 1 keer totaal gewijzigd.

Tapijt
Berichten: 101
Lid geworden op: vr 30 apr , 2021 6:27 pm

Re: zingeving en bore-out

Bericht door Tapijt »

boom schreef:
za 17 sep , 2022 4:46 pm
En als zij gewoon de stoute schoenen aan trekt en contact opneemt met de studievereniging voor studenten filosofie? Misschien dat zij leuke activiteiten organiseren waar ze een keer welkom is? Of ze biedt haar hulp aan bij het organiseren van een activiteit. Wellicht komt ze leuke mensen tegen waar het mee klikt. Niet geschoten…. :robinhood:
Ook een goede tip, dankjewel

Tapijt
Berichten: 101
Lid geworden op: vr 30 apr , 2021 6:27 pm

Re: zingeving en bore-out

Bericht door Tapijt »

Bissi schreef:
do 15 sep , 2022 9:15 pm
[...]Het is een Nederlandse jonge vrouw die in Cambridge gepromoveerd is. [...]
Bissi, dankjewel. Ze heeft dit toen gelezen en de vrouw op de web gevonden. Ze zei: Interessant,maar ik heb geen rolmodel nodig. :-)

Hoewel gok ik dat alleen even op de web de vrouw zien goed en inspirerend voor haar was. Misschien wel goed genoeg. ;-)

Gebruikersavatar
Vlinder42
Moderator
Berichten: 618
Lid geworden op: di 02 mar , 2021 5:57 pm

Re: zingeving en bore-out

Bericht door Vlinder42 »

Moeder van 2 meiden, de oudste op het VO, de jongste op de basisschool 1x versneld.

Tapijt
Berichten: 101
Lid geworden op: vr 30 apr , 2021 6:27 pm

Re: zingeving en bore-out

Bericht door Tapijt »

Dankjewel

Plaats reactie