Depressieve bijna 15 jarige jongen

Voor alle ervaringen met hb kids en teens op de middelbare school en thuis.
Plaats reactie
Vinkie
Berichten: 4
Lid geworden op: ma 04 apr , 2022 4:54 pm

Depressieve bijna 15 jarige jongen

Bericht door Vinkie »

Hallo
Onze zoon zit in 3 havo en sinds een half jaartje zit hij totaal niet lekker in zijn vel en de laatste maand zijn het echt wel depressieve gevoelens. Wij gaan sinds januari met hem naar een jeugdpsycholoog en zij heeft zeer sterk het vermoeden dat hij hoogbegaafd is. Zelf natuurlijk daarna er veel over gelezen en hij past zeker in dit plaatje. Waar hij nu heel erg tegenaan loopt, is (volgens hem) de nutteloosheid van school. Hij wil heel graag naar de popacademie, hij is heel muzikaal en verder heeft hij weinig interesse in de andere vakken op school. Het is nu zo erg, dat hij nu bijna niet meer naar school toe gaat. Soms fietst hij er wel naartoe, maar komt dan even later weer thuis. Hij is dan echt van slag, huilend valt hij dan in mijn armen en zegt dat hij het echt niet meer kan om naar school te gaan en een ‘beetje leuk te gaan zitten doen’ zoals hij dat zelf zegt. Hij zegt dat het niet aan de school zelf ligt, maar aan het hele schoolsysteem.
Is er hier iemand die hier ervaring mee heeft?

boom
Site Admin
Berichten: 915
Lid geworden op: wo 17 feb , 2021 1:19 pm

Re: Depressieve bijna 15 jarige jongen

Bericht door boom »

Je hebt een pb.
Veel wind is oké, zorg enkel voor stevige wortels. 🌳

Baloo
Berichten: 110
Lid geworden op: di 02 mar , 2021 8:09 am

Re: Depressieve bijna 15 jarige jongen

Bericht door Baloo »

welkom! ik denk dat hier wel een heel aantal mensen zitten die soortgelijke ervaringen hebben. Ik zelf niet, maar in elk geval wil ik je veel sterkte wensen. Het is heel lastig om tegelijkertijd met een depressie en met een niet-passende school om te gaan. Het lijkt me goed als je in contact komt met een deskundige op het gebied van HB die jullie kan ondersteunen. En misschien is het goed om je te orienteren op scholen die uitgaan van wat het kind wil bereiken of leren, zoals democratisch onderwijs (zoals De Vrije Ruimte in Den Haag), zodat hij zich kan richten op de dingen die hem wel interesseren. Of een school verbonden aan een muziekopleiding? Ik weet niet in welke regio je zit maar in Rotterdam heb je de Havo voor muziek en dans.

Zoonmoeder01
Berichten: 127
Lid geworden op: vr 11 jun , 2021 1:11 pm

Re: Depressieve bijna 15 jarige jongen

Bericht door Zoonmoeder01 »

Wij hebben hier thuis een vergelijkbare ervaring gehad toen onze zoon ook 15 jaar was. Maar mijn zoon wou op zich wel zijn school af maken maar functioneerde niet meer binnen het schoolsysteem. Hij is toen naar een drop-out voorziening van het samenwerkingsverband gegaan, waar hij wel zijn 3e schooljaar (vwo) kon afmaken. Met een overgangsbewijs 3 havo of 3 vwo hebt ben je toelaatbaar op niveau 3 en 4 van het mbo. Mogelijk is er een geschikte mbo opleiding te vinden, zelf denk ik bijv. aan de Herman Brood Academie voor jou zoon. Maar de havo voor Muziek en Dans kan ook een goed idee zijn, maar die jongeren op die school krijgen daar natuurlijk wel gewoon ook hun theorievakken en ik weet niet of jou zoon daarop zit te wachten. Mijn zoon knapte op de drop-out voorziening na enkele dagen al enigszins op maar de depressie was natuurlijk niet meteen voorbij. Doordat hij op de drop-out voorziening zelf aan de slag moest en mocht, functioneerde mijn zoon al snel veel beter. Hij had het gevoel dat hij niet meer eindeloos op alle uitleg hoefde te wachten. Natuurlijk liepen er ook dingen minder goed, maar het belangrijkste was dat mijn zoon al snel enigszins opknapte en dat zijn overgangsbewijs veilig werd gesteld. Ik vond de situatie van mijn zoon zeer zorgelijk en als ik jullie verhaal lees, krijg ik er opnieuw buikpijn van. Eigenlijk hou vooral een pleidooi om het overgangsbewijs van havo 3 veilig te stellen. Desnoods door thuisonderwijs als dat je zoon dat misschien beter ligt. En misschien lukt dat dit jaar niet, dan misschien volgend jaar, want dat overgangsbewijs is belangrijk. Want er komt een tijd dat hij misschien wel wil (kan) leren en houdt hij enigszins aansluiting met het schoolsysteem mbo of evt. de Vavo. Er zijn in het uiterste geval ook enkele drop-out voorzieningen speciaal voor hb- jongeren in het land, maar of dat nog zo is dat weet ik niet. Mijn zoon zit inmiddels in het speciaal onderwijs waar hij hopelijk via het staatsexamen zijn havo diploma gaat halen. Maar het verschil met jou zoon is dat hij op zich wel wil leren, ik bedoel daarmee de schoolse vakken, hoewel hij er tegelijkertijd niet te veel moeite voor wil doen. Nooit geleerd om te leren. Ik wil indien gewenst best meedenken met jou/jullie situatie per PB. Mijn vragen aan jou zouden zijn: Welke hulp is er vanuit school al ingezet? Hebben ze door dat jou zoon mogelijk hb is? Is de hulp van het samenwerkingsverband ingeschakeld? Is de leerplichtambtenaar in beeld? Wat voor advies geeft de psycholoog? (Is hij/zij hb gespecialiseerd?) Heeft de depressie ook te maken met de coronaperiode? Is thuisonderwijs om in ieder geval dat overgangsbewijs te halen een haalbare optie? Heeft jullie samenwerkingsverband een drop-out voorziening en zou dat een mogelijkheid kunnen zijn? Elke situatie is natuurlijk net even anders.

Vinkie
Berichten: 4
Lid geworden op: ma 04 apr , 2022 4:54 pm

Re: Depressieve bijna 15 jarige jongen

Bericht door Vinkie »

Bedankt voor jullie reacties. We zitten wat betreft school nog in de begin fase van gesprekken met mentor. Tot nu toe zijn deze fijn en niet pusherig. Zelf naar de scholen gekeken in Den Haag en Rotterdam, maar deze zitten net te ver weg. Reistijd van anderhalf uur vind ik wat veel en hij ook. Maar ik ga zeker verder rond kijken welke scholen er een beetje dichterbij zitten, die op een andere manier les geven. Het vervelende is dat hij pas net op een andere school zit, sinds afgelopen januari. Hij wilde heel graag snel weg hij z’n oude school. Niet omdat hij gepest werd of zoiets. Maar alles valt nu pas op z’n plaats, dat het niet z’n oude school was, maar dat het hele schoolsysteem is dat hem niet ligt. Het is ook geen hele makkelijke prater, dus het is veel vragen en ‘vissen’ bij hem wat hij vaak bedoeld. Samenwerkingsverband had ik ook nog niet van gehoord. Veel nieuwe info, waar we naar opzoek gaan. Wat corona betreft, dat heeft denk niet meegeholpen met erachter komen dat hij vermoedelijk hoogbegaafd is.

Zoonmoeder01
Berichten: 127
Lid geworden op: vr 11 jun , 2021 1:11 pm

Re: Depressieve bijna 15 jarige jongen

Bericht door Zoonmoeder01 »

De Herman Brood Academie (MBO) zit in Utrecht. Mogelijk is dat wel bereikbaar omdat dat midden in het land ligt. Misschien houden ze daar op korte termijn nog een open dag. Soms helpt het een kind om een duidelijk doel voor ogen te hebben. Als je zoon inderdaad dusdanig depressief is, dan moet naar mijn inziens naast de mentor ook de zorgcoördinator betrokken worden, hij/zij staat bovendien in contact met het samenwerkingsverband. Dat jou kind al een keer van school is gewisseld en nu al weer in de problemen zit dan is dat een zeer ernstig signaal. Ik heb destijds bij iedereen aan de bel moeten trekken voordat de school de problemen echt serieus nam. Pas toen er gedragsproblemen ontstonden (na doubleren) kwam de school pas echt in actie want daar had de school last van. Het eerdere voorstel van school was gezinsbegeleiding en desnoods mijn zoon naar school sleuren. :shock: :evil:

Mijn zoon kwam uiteindelijk op een drop-out/time-out voorziening terecht (ik weet niet hoe ze zelf noemen) omdat ik absoluut niet wou dat hij op het SO kwam in onze regio. (een veel lager niveau en niet met het gewenste profiel) Als ouder zette in op dat overgangsbewijs, dat heeft hij gekregen, hoewel ze later aangaven dat hij eigenlijk niet over was. (???) Ze hadden hem het liefst gedumpt op het mbo maar dat wou hij helemaal niet. Hij kwam uiteindelijk op een SO buiten onze regio terecht en hij vindt dat hij daar veel meer aandacht krijgt. Deze school is niet geheel onbekend met problematiek rond (hoog)begaafdheid. Voor het eerst trof ik een mentor die begreep wat ik als moeder zei. (Die ook door heeft dat het geen autisme is al mag ze dat officieel niet zeggen.)

Wat mijn zoon ook een positieve boost gaf toen het zo slecht met hem ging was het contact met ontwikkelingsgelijken. Helaas konden ze in coronatijd niet samen komen. Maar dat was dus één van de adviezen die wij van onze hb-psycholoog hadden gehad. Wij hadden het geluk dat in onze omgeving net een hb-begeleider was gestart, die zulke peergroepen aanbod. Naast evt. individuele begeleiding en voor de ouders psycho-educatie. Maar mede door de situatie op school, die we niet aangepast kregen, was deze inzet niet genoeg.

Baloo
Berichten: 110
Lid geworden op: di 02 mar , 2021 8:09 am

Re: Depressieve bijna 15 jarige jongen

Bericht door Baloo »

Zoek ook eens op vooropleidingen voor muziek bij jullie in de buurt. De meeste vakopleidingen hebben die. Dat kun je naast je school doen, en dan kun je daar tenminste dat ei in kwijt. Behalve democratisch onderwijs zijn er ook Sudbury scholen (zelfde idee maar andere naam) of Agora.
En is Spirare misschien iets voor jullie? Daar kan hij ook overnachten als jullie te ver weg wonen.

Vinkie
Berichten: 4
Lid geworden op: ma 04 apr , 2022 4:54 pm

Re: Depressieve bijna 15 jarige jongen

Bericht door Vinkie »

Wat fijn dat jullie zo hebben meegedacht, alleen dat al geeft steun. Je komt toch als ouders zijnde ergens in terecht, wat je van te voren niet had bedacht en daarom wisten wij ook niets over zorgcoördinatoren, extra projecten en diversiteit van scholen en etc. Afgelopen dagen veel gegoogeld en gesproken met elkaar en met de school. De school kwamen we achter is een agora school en hebben speciaal een project, 1 dag in de week voor kinderen die extra uitdaging nodig hebben. Hier is onze zoon wel enthousiast over (nu in ieder geval) wat ik hier ook fijn aan vindt, is dat hij waarschijnlijk gelijkgestemden tegenkomt. Ik denk dat zijn behoefte hiernaar groot is en ook dat het voor hem duidelijk is, dat hij hierin niet de enige is. Ook is er de afspraak dat hij minder uren naar school toegaat. Wat hierin de toekomst is, blijft natuurlijk lastig. Maar zo kan hij nu in iedergeval even bijkomen.

boom
Site Admin
Berichten: 915
Lid geworden op: wo 17 feb , 2021 1:19 pm

Re: Depressieve bijna 15 jarige jongen

Bericht door boom »

Fijn dat hij het zelf wel ziet zitten, dat project. Belangrijk ook dat hij zich gehoord voelt door school. Hopelijk geeft het minder naar school gaan ook wat lucht. Succes, fijne paasdagen!
Veel wind is oké, zorg enkel voor stevige wortels. 🌳

Zoonmoeder01
Berichten: 127
Lid geworden op: vr 11 jun , 2021 1:11 pm

Re: Depressieve bijna 15 jarige jongen

Bericht door Zoonmoeder01 »

Ik lees vooral positief nieuws. Een school die meedenkt. Begrip heeft voor de situatie.Een uniek onderwijsconcept. Extra uitdaging en mogenlijk kans op ontwikkelingsgelijken. Een school waar hij mogelijk gezien en gehoord wordt. Een kind dat het plan ziet zitten. Doordat hij één dag minder reguliere les heeft moet hij aan de bak.
Vinkie schreef:
wo 13 apr , 2022 12:57 pm

Het is ook geen hele makkelijke prater, dus het is veel vragen en ‘vissen’ bij hem wat hij vaak bedoeld.
Ik kan het niet hard maken er is ook geen hard wetenschappenlijk bewijs, doe dus met de informatie wat je wil, maar voor veel hb-deskundigen die ik heb gesproken is dit geen onbekend verschijnsel. Ook mijn jongste zoon heeft hier last van, het is trekken en duwen. Ik vertel het nu in leken taal maar waar het vaak een beetje op neer komt, het kind is zich zelf een beetje kwijt geraakt. Het heeft al lang door dat de andere kinderen net iets anders zijn dan zijzelf. Heeft ook door dat hun ouders en leerkrachten hun ook niet altijd begrijpen. Het zijn vaak gevoelige kinderen die juist veel observeren. Ze kunnen bang en onzeker zijn of juist erg boos en gefrustreerd. Samengevat ze hebben emotionele problemen. Omdat ze niet praten heb je pas in een veel later stadium door wat er aan de hand is. Ik denk dat jou zoon zich waarschijnlijk heel goed in muziek kan uiten. Intressegelijken in o.a. de muziek zullen inderdaad ook belangrijk voor hem zijn.

Wat ik bij mijn zoon zag, dat hij na het eerste contact met ontwikkelingsgelijken, hij meteen meer ging praten. Hij danste na de eerste ontmoeting letterlijk door de kamer. Helaas ging na het doubleren, de vooruitgang onmiddenlijk weer achteruit. Bij plaatsing op de time-out groep leefde hij weer enigzins weer op. Later na plaatsing op het speciaal onderwijs is het weer achter uit gegaan. En misschien heeft hij het gedrag niet van een vreemde, zijn vader is ook geen prater en toen ik klein was werd ik gedwongen om thuis te praten. geloof mij, dan praat je juist niet. En vroeger durfde ik ook niet te schrijven omdat ik dat niet foutloos kan. Nu denken mensen wanneer hou je je mond en daar heb je haar weer met haar verhalen. Ik weet dat mijn jongste ook heel goed kan praten (en schrijven) maar hij doet het meestal niet. En gevoelens zijn bij hem taboe, terwijl hij tegerlijkertijd juist zo opmerkzaam en gevoelig is. Toen ik ziek was gaf juist deze zoon mij spontaan een knuffel, nu ik weer beter ben, krijg ik niks. Het is natuurlijk helemaal niet cool om je moeder te knuffelen.

boom
Site Admin
Berichten: 915
Lid geworden op: wo 17 feb , 2021 1:19 pm

Re: Depressieve bijna 15 jarige jongen

Bericht door boom »

Hier inderdaad dezelfde ervaring met een zeer gevoelig kind dat geen woorden (meer) kan geven aan zijn gevoel. Die paar keer dat dat wel lukte gingen ze door merg en been. “Waarom is niks leuk wat ik doe”, zei hij op 9-jarige leeftijd. Dit was niet lang na de eerste iq-test, die achteraf niet bleek te kloppen, maar die de deuren naar het hb-onderwijs voor hem gesloten hield. Hij riep al zo lang “alles is saai” “volgens mij hoor ik in een hogere groep” “ik ben alleen maar de antwoorden aan het invullen”, maar kreeg geen gehoor. Tja, dan kom je denk ik ook steeds verder van je gevoel af te staan. Als je niet gehoord wordt, keer je naar binnen. :cry:
Veel wind is oké, zorg enkel voor stevige wortels. 🌳

Zoonmoeder01
Berichten: 127
Lid geworden op: vr 11 jun , 2021 1:11 pm

Re: Depressieve bijna 15 jarige jongen

Bericht door Zoonmoeder01 »

Boom, fijn om herkenning te lezen. Het komt naar mijn indruk vaker voor dan we denken. Soms wordt het door sommigen, waaronder hb-deskundigen "selectief mutisme" genoemd, maar naar mijn indruk gaat het hier niet zozeer om angst. Selectief mutisme was ook de eerste diagnose van mijn jongste zoon. Ik las dacht ik hier op forum, een term als taal afasie, waarbij ik mij af vraag of het om vergelijkbaar gedrag gaat. Ik merk dat het bij hoogbegaafde kinderen het niet spreken wel wordt vastgesteld maar niet apart wordt gelabeld. (Hoeft ook niet als je maar snapt wat er aan de hand is) Soms wordt er mede door het weinige praten en het moeilijk uiten van emoties aan een vorm van autisme gedacht. Het in de buitenwereld nauwelijks spreken was voor oudste zoon was het één van de velen redenen waarom hij destijds in de autismegroep werd opgenomen.

Mijn jongste zoon kreeg van de reguliere GGZ na een nieuwe IQ-test een cluster 3 advies (voor o.a. kinderen met taalproblemen) omdat hij nauwelijks tegen de onderzoeker sprak. Zij dacht dat hij niet kon spreken. Maar dit was hetzelfde kind wat de antwoorden door de klas riep. Dit was de ib-er van school, "toevallig" even vergeten te vertellen. Terwijl het vermoeden van hoogbegaafdheid juist door de basisschool was geuit, zij dachten dat hij twee jaar voorliep. Maar dat vermoeden werd onmiddellijk opzij geschoven, omdat dat niet uit de test kwam en de deskundige van de GGZ, die hem maar een paar uur ziet natuurlijk gelijk heeft. De psycholoog van cluster 3 zag tijdens haar observaties helemaal niks bijzonders, maar ging toch onmiddellijk in het advies mee. Waarom doe je dan eigenlijk observaties? Dit was een zoon die volgens het volgsysteem met begrijpend lezen jaren vooruit liep. Die hartstikke snel kan lezen, al doet hij dat niet graag. Die bijna de hoogste scores voor taal haalde op de basisschooleindtoets enz. Maar inderdaad bij zijn Iq-test sprak hij bijna niet en hij nam de onderzoeker bovendien in de maling. (Ik mocht er deels bij zijn en ik ken mijn pappenheimer goed) Maar moeder werd helemaal niet geloofd (in ontkenning) als die vertelde dat als het hem dat uit kwam hij heel goed kon praten. Inderdaad kan een kind zich naar binnen keren en dan is hij/zij heel moeilijk bereikbaar. Maar een kind kan zich ook naar de buitenwereld keren waarbij het gedrag bijv. op adhd lijkt. Internaliserende en externaliserende gedragsproblemen.

Plaats reactie