Geen zin

Voor alle ervaringen met hb kids en teens op de middelbare school en thuis.
Plaats reactie
Nefertiti
Berichten: 22
Lid geworden op: za 27 mar , 2021 1:39 pm

Geen zin

Bericht door Nefertiti »

Hi,

Even nieuwsgierig of er hier ouders van brugklassers zijn die tegen hetzelfde aanlopen en hoe jullie er mee omgaan.

Mijn oudste is dit jaar naar het gymnasium gegaan, wilde al sinds hij klein was graag naar die school en zit er sociaal gezien echt eindelijk op zijn plek. Toen hij klein was was hij heel leergierig, maar problemen op de basisschool hebben geleid tot onderpresteren, school stom vinden en nergens zin in hebben.

Volgende week adviesgesprek I.v.m. de onvoldoendes. Als hij het niet kan ophogen laatste maanden van dit schooljaar moet hij dus naar een andere school. Probleem zit hem enerzijds in niet veel ervaring hebben met "leren leren", m.n. woordjes voor talen. Ik heb zelf een talenstudie gedaan en hij wilde liever advies van mij dan huiswerkhulp van school (want minder uren per week :roll: ), maar hij neemt weinig van mij aan als moeder. Anderzijds heeft hij gewoon geen zin in huiswerk en doet het dan maar niet. Gaat ook gerust naar een proefwerk en heeft dan de helft van de stof gewoon niet eens bekeken.

Het is een wonder dat hij gemiddeld maar twee onvoldoendes staat met ongeveer 10 min schoolwerk per dag, dus hij moet het makkelijk kunnen. Wat doen anderen met kinderen met tegenzin hiermee vroeg ik me af? Allicht brengt het me nog inspiratie ;)

Routines opleggen en overal bij meekijken of het wel gebeurt wekt bij mijn extreem anti-autoritaire kind zoveel onrust op dat het voor onze verstandhouding weinig goeds doet. Hij voelt zich ook oprecht zó rusteloos in die situaties dat er dan ook echt niets uit zijn handen komt.

Baloo
Berichten: 110
Lid geworden op: di 02 mar , 2021 8:09 am

Re: Geen zin

Bericht door Baloo »

pfoe lastig, Nefertiti!
Hier ook een brugklasser, maar deze is juist bijzonder gemotiveerd om goede cijfers te halen.
Omdat je zoon niks van jou wil aannemen, is het denk ik vooral belangrijk dat hij zelf gaat besluiten wat hij nu eigenlijk wil, en wat de beste manier voor hem is om daar te komen. Misschien kan er iemand van school een coach zijn voor hem daar in? Dus niet een 'preek' over huiswerk maken, maar een gesprek over drijfveren, motivatie. Wil hij op het gymnasium blijven (waarom wel/niet)? Zo ja, wat is daarvoor nodig, en wat heeft hij nodig om tot leren/huiswerk maken te komen? Hoe houdt hij het voor zichzelf overzichtelijk, aantrekkelijk, hoe beloont hij zichzelf? Zijn er andere externe motivatie dingen te bedenken die veel voor hem betekenen? Zijn er manieren te bedenken om het werk te beperken? (onze dochter is bv begonnen om voorafgaand aan het leren voor een toets, een proeftoets te doen. Zo weet ze waar de gaten in haar kennis zitten en dan leert ze alleen dat. Dat scheelt veel tijd). Autonomie staat voorop voor hem, maar die komt ook met verantwoordelijkheid. Kan en durft hij die voor zichzelf te nemen?
Succes!

Anne72
Berichten: 210
Lid geworden op: vr 26 feb , 2021 4:07 pm

Re: Geen zin

Bericht door Anne72 »

Ongemotiveerde intelligente autonome tieners daar heb ik wel ervaring mee. Groot verschil is dat hij op een school met een driejarige havo vwo brugklas zit. Deels ook omdat ik verwachtte dat hij dan meer tijd zou hebben om nog wat te rijpen en meer grip op eigen handelen en denken te krijgen. Ik heb het gevoel tijd genoeg te hebben om hem zelf te laten ontdekken en ervaren.

Ook een verschil ons menneke heeft goede begeleiding gehad op de basisschool van een hbspecialist. Hij kan reflecteren op eigen gedrag en daar over praten. Daar heeft hij / hebben wij een taal voor ontwikkeld. Hij is dus veerkrachtiger van de basisschool afgekomen dan jouw kind.

Ons menneke vind echt bijna alles interessanter dan school: gamen, games maken, computer bouwen, scouting, muziek luisteren en viben met zijn matties. En eigenlijk kan ik hem dat niet kwalijk nemen.
Daar heb ik wel altijd veel energie op gezien. Hoe is dat voor jou zoon? Ik gebruik die energie bij onze plansessies: we plannen wat hij daarmee wil doen en bereiken ook in. Het is een manier om hem aan te zetten.

Hier is veel veranderd toen ons menneke bedacht dat hij school wil afmaken en liefst VWO wil doen. Vanaf dat moment stond hij open om met mij te werken aan waar zijn uitdaging lag: plannen, overzicht en afmaken. Hij vond laatst ook een filmpje over productivity van een Indigame developer. https://youtu.be/DlVkznQwtww Daar werken we nu ook mee.

Die omslag, keuze om school af te maken, is gekomen nadat we een gesprek hebben gehad over leerplicht en startkwalificatie. Hij vond nl een eigen bedrijf beginnen wel een goede optie in plaats van een diploma. Ik heb toen gezegd dat we in Nederland leerplicht hebben en dat je een startkwalificatie nodig hebt en dat hij dat dan maar even uit moest zoeken. Ik heb nooit gevraagd wat hij ontdekt heeft maar school (en dan vwo) leek hem een betere optie.

Sterkte in ieder geval

Anne72
Moeder van Xke 2006, 6 ath E&M en Menneke 2008 4 VWO N&T

Marthe
Berichten: 183
Lid geworden op: vr 26 feb , 2021 8:57 pm

Re: Geen zin

Bericht door Marthe »

Als hij van jou weinig aanneemt zou ik huiswerkbegeleiding overwegen.
Iemand die met hem plant, hem ook aan die planning houdt en op die manier uiteindelijk de succeservaringen geeft dat hij met wat meer inzet zijn huiswerk prima aankan.

Nefertiti
Berichten: 22
Lid geworden op: za 27 mar , 2021 1:39 pm

Re: Geen zin

Bericht door Nefertiti »

Gisteren wel een goed gesprek met hem gehad, wat denk ik ook wel eindelijk meer kon gaan over waar het voor hem uiteindelijk toe moet leiden. En dat straks niet het beroep kunnen doen wat je wilt omdat je nu op YouTube wilt, toch wel zonde is. Maandag hebben we het gesprek op school, ik ben benieuwd hoe hij er op reageert als de mentor over dit soort dingen begint.

V.w.b. de methodes: dat van de proeftoetsen zou inderdaad een goede zijn, maar hoe komen jullie daaraan? Bezig zijn met hoe hij werkt zoals in dat filmpje komt hier vanzelf aan bod, omdat het toevallig mijn werk is om anderen daarin te adviseren. Heel soms is er een moment dat hij wel echt naar me luistert, maar afhankelijk van hoe de school er maandag in staat zal dat toch iemand van buitenaf moeten worden.

Baloo
Berichten: 110
Lid geworden op: di 02 mar , 2021 8:09 am

Re: Geen zin

Bericht door Baloo »

proeftoetsen: bij sommige vakken worden diagnostische toetsen in het boek aangeboden, soms krijgt ze die van school of worden ze in de klas gemaakt in de week voorafgaand aan de echte toets. Er is volgens mij ook een site die 'toets mij' heet of zoiets waar je tegen betaling van een klein bedrag proeftoetsen voor elke methode en elk niveau kunt krijgen.

Marthe
Berichten: 183
Lid geworden op: vr 26 feb , 2021 8:57 pm

Re: Geen zin

Bericht door Marthe »

Zitten die proeftoetsen ook niet in het digitale materiaal dat via het leerlingportaal bereikbaar is?

Inde
Berichten: 120
Lid geworden op: zo 28 feb , 2021 10:39 am

Re: Geen zin

Bericht door Inde »

Ik heb twee van die tieners thuis. Op twee verschillende middelbare scholen. Ik heb de oplossing nog niet gevonden helaas. De redenen zijn hier inmiddels wel duidelijk. Ten eerste simpelweg de lesstof. Die wordt gebracht op een manier die niet interessant genoeg voor ze is. Het gaat vaak heel erg traag en het proces wordt dan ook nog eens vertraagd doordat klasgenoten vragen gaan stellen over dingen die al gezegd zijn of al in de tekst stonden. Dat zijn de momenten dat mijn kinderen mentaal volledig afhaken. Ik herken dat zelf van vroeger en nu nog steeds als ik moet vergaderen. Ten tweede is het huiswerk heel repetitief en ze ervaren het daarom als geestdodend. Het lukt letterlijk niet om met het huiswerk aan de slag te gaan. Ze zien er het nut niet van in. Ze doen hun kennis liever op andere manieren op. Bijvoorbeeld door binnen een week drie dikke boeken over een onderwerp uit te lezen.

Mijn kinderen hebben overigens een idyllische basisschooltijd gehad met project- en atelieronderwijs en zijn nog steeds heel leergierig. Het ligt m.i. echt aan de manier van kennisoverdracht, inoefening en toetsing op de middelbare school.
oudste: klas 3 | jongste: klas 2

Nefertiti
Berichten: 22
Lid geworden op: za 27 mar , 2021 1:39 pm

Re: Geen zin

Bericht door Nefertiti »

Vandaag op school geweest. Mentor steunde ook het idee dat als het de relatie thuis in de weg zit dat hij van ons geen bemoeienis wil, iemand anders dan beter zou werken. Zoonlief heeft met frisse tegenzin geaccepteerd dat hij twee middagen in de week naar huiswerkbegeleiding gaat. Dit is op school en dan moet hij blijven tot 17.30. Eerste keren zal hij allicht vergeten voldoende boeken mee te nemen, maar zodra het erin zit kan ik me ook inbeelden dat hij dan lekker bijna alles af kan hebben in 2 middagen en meer vrijheid met betere cijfers kan ervaren. Fingers crossed!

Plaats reactie