
Er druppelen wat meer cijfers binnen hier. Dochter heeft al 2 van de 7 tekorten weggewerkt. Supergoed van 'r!
Naam niet op het blaadje gezet…Eekhoorntje76 schreef: ↑wo 27 okt , 2021 12:55 pmHier gaat het nog erg gevarieerd. Ik zag net dat ze een 1 voor Latijn heeft, ze zei gisteren tegen mij dat dat goed was gegaan, dus raar…. Hier heeft ze voor veel vakken nog maar een toets gehad of nog helemaal niets. Ik vraag me echt af wat er is mis gegaan bij Latijn. Ze vind het een leuk vak, ik heb haar er voor zien leren, en vorig jaar was ze hier gewoon nog goed in. Misschien heeft ze het verkeerde geleerd, of is er iets anders fout gegaan. Ik hoop dat ze het zo uit zichzelf durft te vertellen.
Helaas pikken niet alle ouders die signalen op…
Ik ken het zelf ook wel, de boog hoeft ook niet altijd gespannen te staan, maar dan wel na gedane inspanning. De combinatie met de slechte cijfers van de oudste maakt dat ik het bij haar momenteel slecht trek. Maar ik zie dit vooral als mijn probleem
Ik snap ook gewoon niet waarom dat er niet is voor kinderen op havo en vwo. Ik ken wel wat hb leerlingen die er baat bij zouden hebben, net als natuurlijk leerlingen in het autistisch spectrum en/of “gewoon” met zwakke executieve vaardigheden.Dee85 schreef: ↑wo 10 nov , 2021 9:02 amDochter haar vorige mentor zei dat ze voorstander is van leerwegondersteunend onderwijs op de havo en het vwo. Stel dat dit zou worden ingevoerd, dan zal ik een gat in de lucht springen. Het is nu toch vooral een kwestie van roeien met de riemen die je hebt met alle beetjes hulp en zorg bij elkaar sprokkelen.
Beetje late reactie, maar ik herken enorm veel van jouw dochter in mijn jongste dochter. Alleen heeft mijn dochter geen autismediagnose, maar wel zeker kenmerken hiervan.Dee85 schreef: ↑wo 10 nov , 2021 9:02 amDank voor je begripvolle reactie Inde. Je vat het goed samen - dat zijn vaak de vragen die opkomen en waar ik nooit een pasklaar antwoord op heb.
Dochter zelf vindt havo niet fijn omdat ze dan moet stoppen met Chinees. Het verdriet was groot toen ze tijdens de eerste keer brugklas niet door kon gaan met Chinees omdat haar cijfers dat niet toelieten. Ik heb ook het idee dat ze het als falen ziet, maar daar moet ik eigenlijk nog een keer goed het gesprek met haar over aan gaan om te kijken of dat klopt.
Zelf zou ik de havo prima vinden als zij dat wil en als dat een deel van de oplossing is. Over dat laatste heb ik een beetje twijfels. Natuurlijk is de stof wat minder ingewikkeld en dat kan de druk verlichten. Maar het gaat niet de moeilijkheden met plannen en leren veranderen. Ik denk dat begrijpend lezen ook nog steeds een struikelblok zal blijven.
Dochter haar vorige mentor zei dat ze voorstander is van leerwegondersteunend onderwijs op de havo en het vwo. Stel dat dit zou worden ingevoerd, dan zal ik een gat in de lucht springen. Het is nu toch vooral een kwestie van roeien met de riemen die je hebt met alle beetjes hulp en zorg bij elkaar sprokkelen.
Ik zie jullie problemen niet als luxeproblemen, hoor. Is opvoeden sowieso niet voor een groot deel 1 grote les in loslaten? Alleen in ons geval zijn er wat extra hindernissen te nemen. Loslaten is voor de meesten best moeilijk.
Edit: Oh wat stom! Ik zie net dat ik me tot gister had kunnen inschrijven voor de ouderavond op dochter haar school. Mail totaal aan me voorbij gegaan.![]()
School van dochter is 'gespecialiseerd' in hooggevoelige kinderen en daar ontdekken de kinderen al vroeg dat ze allemaal op een andere manier hooggevoelig zijn. Bij het eerste kinderfeestje op die school (met meiden van7 t/m een jaar of 15) in een zwembad hielden ze dan wel weer allemaal hun handen op hun oren als er iets omgeroepen werd
Herkenbaar, hier is het echt huilen met de pet op bij zowel Frans, Duits, Grieks als Latijn. Tweeën, drieën en vieren. Engels spreekt ze zeer goed dus daar kan ze met haar reeds opgedane kennis nog wel een tijdje vooruit (gelukkig, aangezien ze tto doet). Maar ze zal echt anders moeten gaan opereren met woordjes en grammatica leren. Luistertoetsen en tekstverklaringen gaan wel goed, dat draagt niet bij aan haar motivatie om te gaan stampen voor de reproductietoetsen.Bloemetje75 schreef: ↑vr 12 nov , 2021 9:43 pmJongste had weer een onvoldoende voor Frans, bijna voldoende dit keer. Idem bij Latijn… mmmm misschien eerder beginnen en nog eens woordjes en grammatica herhalen? Hij ging er over nadenken.
Ik denk dat ik zoon zou aansporen om contact met de mentor op te nemen om dit te bespreken.juist ook voor dit soort zaken is er de mentor. Via de email is ook een optie.Maccupid schreef: ↑vr 12 nov , 2021 5:19 pmHoop dat het bloed prikken meeviel, Eekhoorntje, en dat er iets gevonden wordt waarmee ze snel geholpen kan worden. Fijn, Dee, zo'n opsteker voor wiskunde. Volgens mij konden jullie dat allebei wel even gebruiken.
Zoon heeft moeite met zijn docente Nederlands. Ze wil heel specifieke antwoorden in opdrachten, maar geeft volgens hem dan vrij vage feedback, waarmee hij nooit uitkomt op hoe zij het goed vindt. Ik heb mee gekeken bij een opdracht en moet zeggen dat ik er ook niet op gekomen zou zijn.... Ze blijkt dan ook regelmatig te verwijzen naar wat in de les besproken is, waar hij niet bij aanwezig is, omdat hij dan ICT heeft. Standaard reactie is dan dat hij maar aan klasgenoten na moet vragen wat er in de les besproken is, maar dit gaat soms dus echt over details.
Nu kan ik me voorstellen dat de docent niet bij kan houden wat hij mist, maar ik vind het ook veel gevraagd dat hij dat na elke les tot in detail met een klasgenoot moet bespreken (ook voor de klasgenoot, trouwens). Hoe zien jullie dit?
Tweede vraag heeft hiermee te maken. Zoon durft dit niet bespreekbaar te maken, omdat hij bang is te gaan huilen (hij huilt makkelijk bij frustratie). Daar heb ik tips voor gegeven, maar het blijft (te) spannend. Zouden jullie dit oppakken met de docent of mentor, of zou een tweedeklasser dit zelf moeten doen? Hij is pas 12 en ik merk bij mezelf toch wel de behoefte om de mentor in te seinen. Maar ja, daar is zoon ook vrij makkelijk in (mamma lost het wel op).
Ik vind het heel lastig. Dochter heeft een slechte glazuurlaag op enkele van haar kiezen (kan ze niets aan doen) en ze heeft jaren een beugel gehad, dus poetsen is extra belangrijk. Maar, elke avond checken werkte ook niet.Querzyx schreef: ↑do 11 nov , 2021 1:29 pmHier ook van die gekke tegenstrijdigheden. Alleen zachte broeken willen dragen, niet tegen koptelefoons of oortjes kunnen. Maar op andere gebieden is hij niet bepaald hooggevoelig (sfeer aanvoelen, harde geluiden, drukke omgeving = allemaal geen issue).
Karan, hoe ga jij om met dat tanden poetsen vergeten? Hier moet zoon nu elke paar maanden naar de mondhygiënist voor tandsteen omdat hij te slordig poetst. Ik help hem wel tweemaal daags herinneren aan tanden poetsen, maar om er nou ook nog bij te gaan staan en te checken of hij wel goed poetst... daar is hij toch te oud voor? Wat vinden jullie?
Hij volgt ICT als extra vak, want hij kan niet én in de gymnasiumklas én in de ICT-klas. Zo lukt dat dus wel. Zoon heeft prima prestaties en zeker de kernvakken vindt hij in het algemeen ontzettend simpel (en saai!). Wat dat betreft is het geen probleem.Inde schreef: ↑za 13 nov , 2021 8:19 am
Inhoudelijk vind ik het wat raar dat de docent de verantwoordelijkheid voor het overdragen van de lesstof neerlegt bij een klasgenoot, maar misschien ligt dat aan mij. Wat is de reden dat hij een ander vak volgt op het tijdstip van Nederlands? Met de kernvakken zou ik daar toch wat huiverig voor zijn als de prestaties achterblijven.
Wat bedoelen jullie met leerwegondersteunend onderwijs? Aan wat voor soort ondersteuning denk je? Verwacht je dan dat dit tegen het einde van het vo voor je kind op niveau is voor een vervolgopleiding? Of is het waarschijnlijk ook daarna nodig jn de vervolgopleiding?Dochter haar vorige mentor zei dat ze voorstander is van leerwegondersteunend onderwijs op de havo en het vwo.
Dat staat nu erg in de belangstelling. Bij ECIO vind je bijv allerlei handreikingen en presentaties over studeren met een functiebeperking en ook veel specifiek over autisme.Zijn er eigenlijk faciliteiten op het hoger onderwijs voor studenten met een leerprobleem of ontwikkelingsstoornis? Daar weet ik helemaal niks vanaf
Er is een overlap hè, tussen ADD en hoogbegaafdheid. Ik zeg dit ook omdat dochter hier afgelopen week ook ineens zei dat ze dacht dat ze misschien ADD had. Ja, ze concentreert zich zeer lastig de laatste tijd, maar het is dan ook een puber met onvoldoende leerstrategieën die onderwijs krijgt dat primair gericht is op reproduceren, dit alles midden in een coronacrisis met alle onzekerheid, gebrek aan structuur en gebrek aan toekomstperspectief van dien. Kan nu zelfs niet meer sporten om haar overtollige energie kwijt te raken, want dat speelt zich allemaal na 17.00 uur af.Eekhoorntje76 schreef: ↑vr 03 dec , 2021 8:34 pm
Dochter heeft gisteren een gesprek gehad met een docent omdat ze bij de mentor had aangegeven dat ze moeite heeft met concentreren, na dit gesprek gaf deze docent aan dat ze misschien kan laten onderzoeken of ze misschien ADD heeft. Vandaag hadden we een eindgesprek van haar prikangst training dus ik heb gelijk ook wat advies gevraagd aan de betrokken psychologen, ze gaven aan dat ze er ook wel aan gedacht hadden, maar in het kader van de trainingen was het nog niet van belang. Zelf geeft dochter aan er nu best wel last van te hebben, meer dan ik dacht eigenlijk. Ze geeft nu ook aan dat het tot nu toe nooit zoveel problemen gaf omdat ze nergens heel veel moeite voor moest doen, en dat ze nu wel wat meer aan de bak moet. Het advies was nu eerst om het er thuis nog over te hebben en dan via de huisarts een verwijzing te krijgen mochten we meer uitgezocht willen hebben.
Bloemetje75 schreef: ↑za 04 dec , 2021 3:40 pmWoordjes reproduceren en losse grammatica toepassen is voor sommige kinderen een broodnodige tussenstap, voor sommigen een stok achter de deur om de woordjes in etappes te leren en voor sommigen een manier om punten op te halen….
Ik vind het ook zo lastig om te bepalen wat nou waaraan ligt. De kinderen zitten al zo lang in een rare fase qua onderwijs en sowieso qua alles vanwege corona.Eekhoorntje76 schreef: ↑za 04 dec , 2021 2:43 pm
@Inde: Ik ben me zeer bewust van de overlap tussen AD(H)D en HB. Maar het grappige is dat mijn eigen psycholoog er ook aandacht bij mij, maar daar is nu geen focus op, vanwege mijn andere dingen, en ze was er ook zeker nog niet van overtuigd. De twee psychologen (die dus een heel andere training gaven aan dochter) hebben er dus ook wel over nagedacht maar weten dus ook niet zeker over het niet uit onderprikkeling komt. Maar zij gaven aan dat het pas iets is om wat aan te doen als ze er echt last van heeft. En de online periode is niet fijn geweest voor dochter, het feit dat ze nu niet veel buitenschoolse activiteiten heeft is ook niet fijn voor haar (voorheen meerdere reeksen tegelijk van MuseumJeugdUniversiteit, zodat ze de zondagen daar mee bezig wacht. Sterrenwacht ging niet door vorig jaar ( en nu waarschijnlijk ook nog niet), etc..
Ik snap de frustratie over woordjes leren (zelf ook kinderen op tto). Een manier om losse woordjes makkelijker te leren is deze zelf te onthouden in ene context, dus voor elk woordje een zin te bedenken en ze zo te onthouden.Inde schreef: ↑za 04 dec , 2021 10:55 pmWat mij erin frustreert is dat dochter in een tweetalige gymnasiumklas zit en ik verwacht had dat het daarom allemaal veel meer top-down zou zijn. Omdat ik in goed contact sta met o.a. de mentor weet ik dat veel van haar klasgenoten aan het worstelen zijn. Dan denk ik: maar dit is bij uitstek een klas waarin je die tussenstappen kunt overslaan. Zeker gezien wat er in de bovenbouw wordt verwacht bij de vreemde en klassieke talen zou je toch denken dat er geen enkel kwaad in zit om wat sneller over te gaan naar de inzichtfase en niet al anderhalf jaar in de reproductiefase te blijven hangen.Bloemetje75 schreef: ↑za 04 dec , 2021 3:40 pmWoordjes reproduceren en losse grammatica toepassen is voor sommige kinderen een broodnodige tussenstap, voor sommigen een stok achter de deur om de woordjes in etappes te leren en voor sommigen een manier om punten op te halen….
Het is mogelijk dat jouw dochter een compenserende lezer is, die goed scoort op tekstbegrip, maar niet op woordbegrip.Als een leerling slecht scoort op een woordentoets wil, dat niet altijd zeggen dat die leerling ook moeite heeft met het begrijpen van teksten. Andersom kunnen leerlingen met een goede score op de woordentoets toch onvoldoende presteren op een tekstbegriptoets.
Zo zijn er drie soorten lezers te onderscheiden.
Zo hebben we de compenserende lezer.
Deze leerling leest bijvoorbeeld heel gemakkelijk op hoofdzaken. Hij heeft een natuurlijke strategie om snel de kern van de boodschap te pakken, maar als het aankomt op een meer gedetailleerd begrip op woord- en zinsniveau haakt hij af. Als hij taalproblemen heeft, dan is dat vaak het gebrek aan woordkennis.
De tweede soort lezer is de schoolse lezer.
Deze leerling let juist erg op de details in een tekst. Hij is geconcentreerd op woorden en zinnen en ziet soms door de bomen het bos niet meer. Hij heeft moeite hoofd- en bijzaken te onderscheiden. Vaak vindt dit type lezer het heel vervelend als hij een bepaalde woordbetekenis niet kent en
grijpt hij vaak naar een woordenboek in plaats van te proberen de woordbetekenis uit de context af te leiden. Dat is jammer want deze leerling is voldoende taalvaardig en kan ook vlot genoeg (technisch) lezen. Deze leerling kan baat hebben bij het aanleren van bepaalde leesstrategieën.
De derde soort lezer is de probleemlezer.
Hij heeft zowel taal- als leesproblemen. Hij komt veel woorden tegen die hij niet kent en loopt op tegen zinnen die lastig voor hem zijn geformuleerd. Daarnaast leest hij nog niet zo vlot en past weinig leesstrategieën toe. Deze lezer loopt het risico af te haken. Hij gaat leestaken vermijden waardoor hij steeds verder achterop raakt.
bron: https://static.diatoetsen.nl/media/file ... g_2013.pdfDe compenserende lezer moeten leren dat hij bij het lezen van teksten vooral moet letten op onbekende woorden, hij moet oefenen met woorden en een woordenschrift aanleggen. Daarnaast is het belangrijk dat hij bij alle teksten, ook die uit de zaakvakken, pre-teaching krijgt waarbij de nieuwe woorden uit de tekst worden aangeleerd.
Een compenserende lezer heeft vaak moeite op microniveau maar compenseert dit door op meso/macroniveau hoog te scoren. Deze leerling kan zijn lagere woordenschat vaak compenseren met andere leesstrategieën. Dit lezerstype wordt ook wel bij dyslectici gesignaleerd. Deze leerling leest als het ware top-down.
De schoolse lezer die ondanks een relatief goede woordkennis toch zwak leest, heeft baat bij het expliciet aanleren van leesstrategieën gericht op een betere aanpak van teksten. Een schoolse lezer leest heel secuur en heeft een hoge microscore. Deze leerling overziet het geheel echter
minder goed wat resulteert in een lagere meso- en macroscore. Deze lezer leest als het ware bottom-up.
De probleemlezer heeft niet alleen een tekort aan woordenschat, maar ook te weinig vaardigheid in begrijpend lezen en is wellicht ook onvoldoende technisch leesvaardig. Deze leerlingen moeten vooral weer lol krijgen in lezen! Motivatie en geschikt tekstmateriaal is van groot belang. Zoek leuke en uitdagende boeken voor hem en motiveer hem daar waar mogelijk. Als zijn motivatie en
het plezier in lezen toeneemt, schiet zijn woordenschat vanzelf omhoog.
Heel erg bedankt voor je input, Bissi. Deze laatste alinea vat het wel zo ongeveer samen. Het is zeker zo dat dochter er niet meer zo veel zin in heeft om op die manier te leren. Het ontbreekt haar ook aan strategieën om het dan tóch te doen. Naast haar top-down inslag hangt dat ook wel samen met het algehele gevoel van malaise dat ze nu heeft na dik 1,5 jaar pandemie.Bissi schreef: ↑di 07 dec , 2021 6:50 pm(…)
Is het onwil of onkunde bij je dochter? Haar talent voor topdown leren staat haar een beetje in de weg. Misschien is het vooral ongeduld? Dat ze niet zo'n zin meer heeft om (bottom up) woorden te leren wanneer ze het idee heeft dat ze wel weet wat er staat.
Inde, wat een heerlijk voornemen dit! Hoe gaat het tot nu toe?
Wás het maar zo dat dochter zelf aan probleemanalyse deed!
Ik vind ook dat mijn kinderen weinig doen na schooltijd. Mijn jongste sprak altijd al weinig af, die heeft veel tijd alleen nodig, maar van mijn oudste had ik dit niet verwacht. Ik moet ook zeggen dat haar klasgenoten erg strak worden gehouden. Haar BFF gelukkig niet, maar haar andere vriendinnen hebben meerdere keren per week huiswerkbegeleiding of worden niet geacht om na schooltijd nog even de stad in te gaan, maar moeten direct naar huis. Dit is ZO anders dan toen ik op de middelbare zat
Herkenbaar hoor. Heb nu ook een kind in de brugklas waar ik eerder best wel zorgen over had. Niet zozeer op het vlak dat jij beschrijft, want mijn kind ging (gelukkig!!) wel tevreden door het leven, maar wel echt een heel afwijkende leerstijl en sowieso een nogal afwijkende manier van denken en zich manifesteren. Maar die doet het vanaf begin dit jaar echt prima. Oké, ik weet dat er nog veel kan veranderen, maar ik hoop gewoon dat je zoon en mijn jongste dit kunnen vasthouden!Eekhoorntje76 schreef: ↑di 14 dec , 2021 1:10 pmLastig inderdaad Inde, wij zien het nu ook bij dochter gebeuren. Nooit gedacht dat we voor haar toch problemen kregen. Zoon is al vanaf de Peuterspeelzaal een aaneenschakeling van aanpassingen, ongelukkig zijn, coaching etc. Nu in de eerste gaat het bij hem super, maar dat was ook zo bij dochter.
Hij heeft het gemist omdat hij er voor gekozen heeft het iedere keer niet te doen ook al stond het op zijn planbord en heb ik er wel naar gevraagd. Hij had er geen zin in denk ik. En bedacht afgelopen week dat hij het toch moest doen en toen bleek het heel veel werk te zijn. Er komt nog een toets over het boek dat ze moesten lezen en wat ze vragen over moesten beantwoorden. Dat wordt open boek. Weet niet of dat ook vandaag al was of volgende week. Wir wurden das sehen…
Ik heb precies hetzelfde. Heeft jouw dochter geen baat bij noodopvang, mochten de scholen na de kerstvakantie online onderwijs gaan geven?Dee85 schreef: ↑zo 19 dec , 2021 4:52 pmZie wel op tegen thuisonderwijs. Vraagt veel van manlief. Ik heb een vitaal beroep en als ik werk, moet hij al die ballen hoog houden. Lastig voor hem. En uiteindelijk voor mij, want soms kan ik dan na het werk nog puinruimen. En helpen bij het schoolwerk vind ik ook niet echt leuk. We maken het onszelf maar makkelijk en doen alleen het hoogst noodzakelijke.
Wij sjoelde ook altijd op oudejaarsavond! Maar helaas heb ik wat familieleden die niet van spelletjes houden, dus het is uiteindelijk afgeschaft.Inde schreef: ↑zo 26 dec , 2021 12:22 pmHaha Maccupid! Gewoon die sjoelbak in het zicht zettenIk associeer sjoelen vooral met oudejaarsavond met mijn grootouders en andere familie.
Dochter hier komt helemaal tot rust in de vakantie/lockdown. Dat is echt duidelijk merkbaar. We hebben ook een heerlijk chille kerst met alle gezinsrituelen erop en eraan. Jammer dat ik zelf nog in hyperalerte modus sta, maar ik ben hierna nog een paar dagen vrij![]()