Jong naar het VO

Voor alle ervaringen met hb kids en teens op de middelbare school en thuis.
Plaats reactie
MrsBucket
Berichten: 32
Lid geworden op: vr 26 feb , 2021 4:24 pm

Jong naar het VO

Bericht door MrsBucket »

Op het oude forum waren een hoop topics over versnellen en jong naar het VO gaan. Die topics mis ik hier een beetje, dus ik hoop in dit topic die schat aan ervaring weer te kunnen bundelen.

Zoals het er nu naar uit ziet, gaat mijn zoontje voor de 2e keer versnellen. Als dat voldoende is, zal hij straks 10 jaar zijn als hij naar het VO gaat. Het kan ook prima zijn dat hij nog een 3e keer gaat moeten versnellen, maar dat is wat de toekomst moet uitwijzen. Er is geen intermezzo-school in de buurt, dus die optie valt helaas af.

Hoe verging het jouw kind wat jong op het VO terecht kwam? Wat waren aandachtspunten? Wat had je van tevoren graag geweten? Had je, met de kennis van nu, toen dezelfde keuze gemaakt?
Zoontje uit maart 2015.

Dee85
Berichten: 158
Lid geworden op: za 27 feb , 2021 12:38 pm

Re: Jong naar het VO

Bericht door Dee85 »

Om maar met je laatste vraag te beginnen: nee.
Voor mijn oudste leek de versnelling op dat moment een goed idee (met de kennis die we toen hadden). Aansluiting in de oude klas slecht, goede Cito scores, externe plusklas, ze wilde zelf versnellen. Helaas bleken de sociale problemen niet opgelost met een versnelling. En die Cito scores waren slechts een indicatie - ik heb wel om doortoetsen gevraagd, maar de school vond het niet nodig en ik ging akkoord. Had ik niet moeten doen.
De groep 8 waar ze in terecht kwam was wel een hele lieve klas. Daardoor kon ze wel een beetje op adem komen en ontspannen. De Cito M8 had ze niet goed gemaakt, helaas heeft de basisschool niet ingezet op extra ondersteuning (ze startte in januari in groep 8). Wel boden ze in april o.i.d. een traject aan bij de schoolmaatschappelijk werker, maar dat vonden we toen wat laat.

Achteraf gezien zou een tussenjaar beter zijn geweest. Helaas is die optie er bij ons in de buurt niet. We hebben het eerste jaar brugklas beschouwd als een tussenjaar. Nu doet ze de brugklas voor de tweede keer. We weten inmiddels ook dat er toch wel wat meer aan de hand is, vorig jaar februari kwam de diagnose ASS naar boven. Dat staat nu meer op de voorgrond dan IQ.
Ze is een vroege leerling en in het najaar is ze 12 geworden en is nu nog steeds een van de jongere leerlingen in haar klas. Ze voelt zich fijn in deze klas. Vorig schooljaar heeft ons een schat aan informatie opgeleverd en we zien het jaar dan ook zeker niet als weggegooid.

Dus bij ons wel hele specifieke redenen waarom de versnelling geen succes was. Maar omdat ik het met je eens ben dat het forum zo'n schat aan informatie biedt, wil ik hier toch graag ons verhaal delen voor de ouders die ook een kind hebben met ASS of waarvan het vermoeden is dat er ASS in het spel is.
Oudste 1 gym voor de 2e keer/Middelste groep 7/ Jongste groep 3

Karan_1
Berichten: 37
Lid geworden op: di 02 mar , 2021 6:55 pm

Re: Jong naar het VO

Bericht door Karan_1 »

Ik lees graag mee. Onze jongste is 1 x versneld, wat eigenlijk niet voldoende is/was. Om diverse redenen lijkt ons nogmaals versnellen niet passend voor hem en houden we hem met wat moeite, waar hij zit.

Met heel jong naar het VO geen ervaring, mijn dochter was al 11. Zijn liep vooral in het eerste jaar tegen wat issues op, maar moeilijk te zeggen of dit door haar leeftijd kwam.

Bloemetje75
Berichten: 50
Lid geworden op: vr 26 feb , 2021 8:57 pm

Re: Jong naar het VO

Bericht door Bloemetje75 »

Jongste is versneld van groep 4 naar groep 6 en was 11,5 toen hij naar de brugklas ging dus niet heel jong. Een tweede versnelling hebben we overwogen maar gelukkig is groep 8 gelukt met levelwerk, plusklas, masterclass op de middelbare school, veel voetbal, schaken etc.

Jongste zit nu in 2 gym en dat gaat prima. Veel inspanning levert hij niet. Vorig jaar voor covid verving hij 3 reguliere uren door 1x schaakles geven aan klasgenootje, 1x robotica en 1x eigen project. Helaas met covid liep eigen project fout (deels omdat wij thuis niet juiste materiaal hadden voor de proefjes deels omdat jongste vast liep in hoe nu verder, hulp vragen en doorzetten).
Hij zou gaan versnellen met wiskunde maar vindt buitenspelen nu met vriendjes veel belangrijker dan na school daar wat aan doen, zeker "omdat ik er geen voordeel aan heb want die 3 uur ofzo die in 6VWO dan wegvallen, zitten midden in mijn rooster".
Hij kan plannen als hij het nut er van in ziet. Hij heeft zeker met online lessen al zijn huiswerk tijdens de les normaal al af.

Zou ik die versnelling weer doen? Ja zeker!
Zou zijn dagprogramma er zonder covid anders uit zien? Ook dat, want dan zou hij weer 2 a 3 reguliere uren skippen voor schaakles/schaakvooruitgang of eigen project of wellicht toch wiskunde versnellen.

Is mijn kind gelukkig nu met alle dagen vanaf 14/14:30 buiten spelen? Ja!
Leert hij leren, doorzetten etc... ik betwijfel het.
Komt het goed op deze school als ze weer volledig mogen gaan. Ik denk het wel.

Gebruikersavatar
cacao
Berichten: 13
Lid geworden op: vr 26 feb , 2021 4:22 pm

Re: Jong naar het VO

Bericht door cacao »

Met de kennis van nu zouden wij dezelfde keuze hebben gemaakt. Onze zoon was al een jonge leerling en sloeg groep 6 over, en ging dus als 10-jarige naar het VO.

Eerlijk gezegd ben ik zelfs blij dat er bij ons op dat moment geen Intermezzo of groep 9 was. Mijn zoon was geestelijk gewoon klaar om de overstap naar het voortgezet onderwijs te maken, inclusief zelfstandig reizen. Wel hebben we hem nog een tijd lang geholpen met zijn planning, maar van de school begrepen we dat dat een aandachtspunt was voor de meeste 1e en 2e-klassers.

Onder zijn klasgenoten is z'n leeftijd ook nooit een issue geweest. Hij hoort er gewoon bij. Voor onze zoon was het zelfs een opluchting: eindelijk zat hij tussen mensen die hem begrepen, waar hij niet voortdurend vanalles aan hoeft uit te leggen. Dat was hem namelijk het meest tegengevallen van zijn versnelling: dat hij op sociaal gebied nog steeds weinig aansluiting had. Het scheelt mogelijk wel dat hij op een betrekkelijk klein gymnasium zit, waar leerlingen zich gekend voelen.

Inmiddels zit hij in het voor-examenjaar. Hij kijkt reikhalzend uit naar het moment dat hij kan gaan studeren. En ik geloof ook wel dat hij die stap straks als 16-jarige kan maken. Alleen op zichzelf wonen is nog een stap te ver, maar dat hoeft ook niet met de studie die hij op het oog heeft.
Moeder van een zoon (2005)

Gebruikersavatar
Paula
Berichten: 157
Lid geworden op: za 27 feb , 2021 6:34 pm

Re: Jong naar het VO

Bericht door Paula »

Wel een paar jaar geleden (kinderen zijn inmiddels 20 en 22) maar ook hier ervaring. Onze oudste ging met krap 10 jaar en jongste met krap 9 jaar naar het VO. Wel een VO met een onderbouw voor hb leerlingen.

Oudste heeft redelijk probleemloos het VO afgerond, vervolgstudie afgerond, en is nu bezig met haar PhD.
Jongste was cognitief en qua leerstof helemaal aan het VO toe, maar wat betreft algemene vaardigheden, studievaardigdheden en motorische ontwikkeling niet. Daarnaast had hij een enorme weerstand tegen alles wat school was en er hoefde maar íets te gebeuren of het was voor hem een bevestiging dat school/docenten inderdaad niet deugden. Hij had een hobbelige schoolroute en heeft uiteindelijk op de Vavo zijn einddiploma gehaald. Op de uni zit hij stukken beter op zijn plek, en dat heeft alles te maken met motivatie (en natuurlijk ook een stukje rijping, hij is gewoon volwassener en kan beter kijken naar zijn eigen rol in een situatie).

Sociaal gezien zijn er geen problemen geweest, beide kinderen hadden ook op de basisschool al vriend(inn)en van 2-5 jaar ouder. Dat is op het VO en ook nu niet veranderd.
Voor praktische zaken waren altijd praktische oplossingen te vinden.
Het lastigste waren docenten met weinig kennis c.q. veel vooronderstellingen als het ging om hb en jonge, versnelde leerlingen.

Eekhoorntje76
Berichten: 43
Lid geworden op: vr 26 feb , 2021 3:42 pm

Re: Jong naar het VO

Bericht door Eekhoorntje76 »

Hier twee kinderen met 1 versnelling. Oudste is van april dus was 11 toen ze in de eerste begon. De versnelling is bij beide groep 2/3 in een jaar geweest. Dus ze zijn meegegroeid met de groep. Wel hebben we ook een schoolwissel gehad naar voltijd hb. Dit heeft vooral voor jongste gezorgd voor betere aansluiting.
Als we de schoolwissel niet hadden gedaan werd er in groep 5 al gesproken dat dochter dan waarschijnlijk nog een keer zou versnellen (groep 8 overslaan), zoon was toen nog een kleuter, maar bij hem was dat dan waarschijnlijk ook het geval.

Dochter is nu dus bijna 13 en zit in de tweede. De andere meiden vergeten dat ze een jaar jonger is (alleen de Queen B van de klas niet, met opmerkingen zoals jij hoeft ook nog geen deo want je bent jonger). Ze heeft het heerlijk op school en heeft een vrienden groepje buiten haar klas met een paar 3e klassers, waarvan er in ieder geval één ook versneld is.

Zoon is 10 en gaat aankomend jaar naar de eerste en wordt dan na een paar weken 11(eind september). Voor hem hadden we meer twijfels bij de initiële versnelling ivm soc/emo. Maar dat viel dus bijna helemaal weg op de nieuwe school. Wel is hij ook erg gevoelig en niet zo flexibel, maar ook weer erg zorgzaam en knuffelig. Als ik hem nu en vorig jaar op de open dag en kennismakingsgesprek op de toekomstige school zie, is hij er ook echt aan toe. Maar maak me er wel iets meer zorgen over. (Maar niet heel veel, ik hoop vooral dat hij daar weer vriendjes krijgt.) In het sociale groepje van dochter zit soms ook nog een broertje die nu in de eerste zit en die volgens dochter op zoon lijkt, dus daar kan hij ook mee “connecten”.

Maar bij ons dus maar één versnelling. Waar we helemaal achterstonden en ervaring van dochter is heel goed op het VO. Onze kinderen passen wel makkelijk in het schoolsysteem, dat helpt denk ik in ons geval.
Overigens is het een zelfstandig gymnasium en zitten er bij dochter in de klas nog twee versnelde kinderen, dus school is wel gewend aan in ieder geval één versnelling. Toen we inschrijfgesprek hadden voor zoon, vond ze het een leuk detail dat zoon nog 10 zou zijn.
Dochter (april 2008) 2 Gym
Zoon (september 2010) Groep 8

jamathi mv 4
Berichten: 10
Lid geworden op: za 27 feb , 2021 11:49 am

Re: Jong naar het VO

Bericht door jamathi mv 4 »

Onze 2de dochter versnelde in het begin van het basisonderwijs ook flink, ze ging met haar 4 jaar naar groep 3 voltijds Hb-onderwijs.
Toen ze 4, 5, 6 jaar oud was kwam de gedachte aan nog een versnelling ook geregeld opzetten.

Maar uiteindelijk hebben we na groep 6 juist besloten een versnelling terug te draaien, om sociale redenen.
Cognitief zou blijven versnellen geen oplossing bieden, dus kozen we ervoor haar in de sociaal best passende omgeving te zetten, en bij die
leeftijdsgroep zit ze nu nog in de groep en het is echt goed dat ze niet een jaar (of twee jaar) hoger zit, daar zou zij sociaal op haar tenen moeten lopen en niet goed tussen passen.

Maar dit geldt uiteraard niet voor alle hb-leerlingen, sommigen zijn ook (of juist!) sociaal heel erg ver en hebben op sociaal vlak veel baat bij versnellingen. Dochter haar beste vriendin is 2x versneld en zit nu met haar 11 jaar in de 2de klas perfect op haar plek, heeft goede aansluiting, een leuke vriendinnenclub en wordt volledig geaccepteerd.

Gedachte die bij mij nu (na 3 versnelde kinderen) overheerst, is: Als een kind cognitief en didactisch ver voorloopt, dan biedt een versnelling op dat vlak doorgaans maar tijdelijk een oplossing (het kind is die klas dan vaak ook al snel vooruit). Zoek dan naar de sociaal best passende omgeving, dat kan de eigen leeftijdsgroep zijn, maar ook 1, 2 of 3 klassen hoger, en biedt daar een uitdagend programma aan dat aansluit bij de ontwikkeling van het kind.

Een ideaalbeeld, dat weet ik, want dat passende aanbod is er vaak niet. Maar versnellen zorgt er niet per sé voor dat dat er wel is. Een sociaal goed passende omgeving is minstens zo belangrijk.
Moeder van 3 heerlijke hb-tieners en een nieuwsgierig en ontdekkend dreumesje.
Oudste dochter 3VWO
Middelste dochter 2VWO-Extra
Zoon groep 8
Jongste dochter voorlopig nog heerlijk thuis

Gebruikersavatar
Paula
Berichten: 157
Lid geworden op: za 27 feb , 2021 6:34 pm

Re: Jong naar het VO

Bericht door Paula »

Helemaal eens met Jamathi. Cognitief gezien zou een 3e versnelling voor onze oudste goed geweest zijn, maar sociaal gezien niet. Ze is daarom in de groep gebleven (met aanpassingen) waarin ze sociaal gezien het beste paste. Later op het VO zagen we trouwens dat ze - vanuit een stabiele basis - sociaal gezien ineens een spurt doormaakte.

Ik denk dat al onze verhalen vooral laten zien dat het wel/niet (meerdere keren) versnellen en wel/niet jong naar het VO hartstikke persoonlijk is! Er is geen pasklaar antwoord, geen algemeen geldende oplossing. Je moet altijd blijven kijken naar de ontwikkel- en onderwijsbehoefte van je kind, de (on)mogelijkheden van school, etc.

ElisHug
Berichten: 14
Lid geworden op: ma 15 mar , 2021 1:00 pm

Re: Jong naar het VO

Bericht door ElisHug »

Achteraf denk ik wel eens dat we bij onze oudste hadden moeten versnellen. Ze is van zichzelf al een jonge leerling (eind november is ze jarig) en ze ging met 11 jaar dus naar het VO. Probleem op de basisschool was dat ze niet in de groep paste en dat probleem blijkt ze nu in de tweede klas van het gymnasium op een begaafdheidsprofielschool nota bene nog steeds te hebben. Ze denkt écht anders dan de andere kinderen, is met andere dingen bezig. Puberen doet ze niet want dat vindt ze 'niet nuttig'. Inmiddels is ze onder behandeling van een pscyholoog en blijkt ze mentaal ver voor te lopen op haar klasgenoten. Het geeft echt zorgen hier. Ze is op de basisschool nooit versneld omdat ze geen 'vervelende' leerling was, ze deed wat ze moest doen en als ze klaar was ging ze tekenen of lezen. Plus dat ze en vorm van dyslexie heeft en meer dan genoeg uitdaging had bij spelling. Maar sociaal gezien was het zéker wenselijk geweest als ze wel versneld was.

ZL is wel een jaar versneld. Bij hem was ik bang dat hij het sociaal niet bij zou benen, maar dat is echt geen enkel probleem. Hij past prima in zijn klas. Komend jaar gaat hij naar het VO, en ik kijk er niet naar uit eerlijk gezegd. Op het moment van de versnelling was versnellen echt de beste keuze en sociaal is het ook meer dan prima. Maarrrrr… hij heeft no zóveel te leren op het gebied van executieve functies. Ik ben echt bang dat hij daar op vast gaat lopen.

Gebruikersavatar
Paula
Berichten: 157
Lid geworden op: za 27 feb , 2021 6:34 pm

Re: Jong naar het VO

Bericht door Paula »

@ElisHug: als je bang bent dat de executieve functies van ZL nog niet voldoende ontwikkeld zijn, kan het zinvol zijn om - als dat financieel haalbaar is - meteen vanaf het begin externe huiswerkbegeleiding in te zetten. Zo leert ZL meteen hoe hij moet plannen en wordt ook in een vroeg stadium inzichtelijk waar hij moeite mee heeft of eventueel op kan vastlopen. Mogelijk kun je echte problemen zo voorblijven. Als blijkt dat hij met minder ondersteuning toekan dan 4-5 keer per week huiswerkbegeleiding, kun je afbouwen naar bijv 2x per week of helemaal stoppen. Het is niet voor eeuwig hè ;) .

Gebruikersavatar
cacao
Berichten: 13
Lid geworden op: vr 26 feb , 2021 4:22 pm

Re: Jong naar het VO

Bericht door cacao »

ElisHug schreef:
di 20 apr , 2021 11:22 am
hij heeft no zóveel te leren op het gebied van executieve functies. Ik ben echt bang dat hij daar op vast gaat lopen.
Is er geen school in de buurt waar ze een groep 9 / tussenjaar / intermezzo / pre-brugklas aanbieden? Daar wordt juist veel aandacht besteed aan plannen en executieve funties. Soms zijn ze aangesloten bij een basisschool-koepel, maar vaker bij middelbare scholen, volgens mij. Misschien de moeite waard om eens rond te kijken.
Moeder van een zoon (2005)

ElisHug
Berichten: 14
Lid geworden op: ma 15 mar , 2021 1:00 pm

Re: Jong naar het VO

Bericht door ElisHug »

cacao schreef:
wo 21 apr , 2021 2:34 pm
ElisHug schreef:
di 20 apr , 2021 11:22 am
hij heeft no zóveel te leren op het gebied van executieve functies. Ik ben echt bang dat hij daar op vast gaat lopen.
Is er geen school in de buurt waar ze een groep 9 / tussenjaar / intermezzo / pre-brugklas aanbieden? Daar wordt juist veel aandacht besteed aan plannen en executieve funties. Soms zijn ze aangesloten bij een basisschool-koepel, maar vaker bij middelbare scholen, volgens mij. Misschien de moeite waard om eens rond te kijken.
Helaas niet anders was hij daar zeker naartoe gegaan!

ElisHug
Berichten: 14
Lid geworden op: ma 15 mar , 2021 1:00 pm

Re: Jong naar het VO

Bericht door ElisHug »

Paula schreef:
di 20 apr , 2021 3:20 pm
@ElisHug: als je bang bent dat de executieve functies van ZL nog niet voldoende ontwikkeld zijn, kan het zinvol zijn om - als dat financieel haalbaar is - meteen vanaf het begin externe huiswerkbegeleiding in te zetten. Zo leert ZL meteen hoe hij moet plannen en wordt ook in een vroeg stadium inzichtelijk waar hij moeite mee heeft of eventueel op kan vastlopen. Mogelijk kun je echte problemen zo voorblijven. Als blijkt dat hij met minder ondersteuning toekan dan 4-5 keer per week huiswerkbegeleiding, kun je afbouwen naar bijv 2x per week of helemaal stoppen. Het is niet voor eeuwig hè ;) .
De mevrouw van de VO-school die we spraken adviseerde huiswerkbegeleiding vanaf de herfstvakantie. Zodat we eerst in kaart kunnen brengen waar het misloopt bij ZL. Ik twijfel nog tussen gelijk huiswerkbegeleiding of zoals geadviseerd vanaf de herfstvakantie.

Gebruikersavatar
Paula
Berichten: 157
Lid geworden op: za 27 feb , 2021 6:34 pm

Re: Jong naar het VO

Bericht door Paula »

Als het haalbaar is (qua tijdsinvestering, geduld, acceptatie van ZL), kun je ook eerst zelf helpen met die begeleiding. Samen kijken wat gemaakt/geleerd moet worden, samen een planning maken. Dan krijg je ook een redelijk idee van wat er eventueel fout gaat. Ik heb dat gedaan met jongste totdat hij mijn bemoeienis niet meer accepteerde.

ElisHug
Berichten: 14
Lid geworden op: ma 15 mar , 2021 1:00 pm

Re: Jong naar het VO

Bericht door ElisHug »

Paula schreef:
do 22 apr , 2021 9:01 am
Als het haalbaar is (qua tijdsinvestering, geduld, acceptatie van ZL), kun je ook eerst zelf helpen met die begeleiding. Samen kijken wat gemaakt/geleerd moet worden, samen een planning maken. Dan krijg je ook een redelijk idee van wat er eventueel fout gaat. Ik heb dat gedaan met jongste totdat hij mijn bemoeienis niet meer accepteerde.
Ik snap dit idee en zou het graag willen uitvoeren maar ik ben nogal sceptisch :mrgreen: . Met name wat betreft geduld (beide kanten) en acceptatie van ZL. Er is één ding wat ik me alvast voorgenomen heb en dat is dat ik NIET elke dag ruzie ga maken met ZL over school. Sfeer boven school zeg maar. ZL is een heerlijk kind en we kunnen echt heel veel lol samen hebben, maar niet als ik de rol van juf/huiswerkbegeleider heb ben ik afgelopen jaar achter gekomen. Dus als we dat stukje af kunnen kopen met huiswerkbegeleiding doe ik dat heel graag.

Gebruikersavatar
Paula
Berichten: 157
Lid geworden op: za 27 feb , 2021 6:34 pm

Re: Jong naar het VO

Bericht door Paula »

Dat bedoelde ik ook ;) . Het leverde bij ons op den duur zoveel strijd op dat externe begeleiding een uitkomst was. ZL was 9 toen hij naar het VO ging, tot zijn 13e accepteerde hij mijn inbreng nog wel, daarna niet meer.

Bissi
Berichten: 52
Lid geworden op: vr 26 feb , 2021 9:37 pm

Re: Jong naar het VO

Bericht door Bissi »

Op sommige categorale gymnasia of juist vernieuwende scholen staan ze ook open voor een hybride jaar: deels groep 8, deels brugklas.
Misschien kun je zelf contact opnemen en vragen of er mogelijkheden zijn?

MrsBucket
Berichten: 32
Lid geworden op: vr 26 feb , 2021 4:24 pm

Re: Jong naar het VO

Bericht door MrsBucket »

Bissi schreef:
vr 30 apr , 2021 6:59 pm
Op sommige categorale gymnasia of juist vernieuwende scholen staan ze ook open voor een hybride jaar: deels groep 8, deels brugklas.
Misschien kun je zelf contact opnemen en vragen of er mogelijkheden zijn?
Ik heb al contact met iemand die hb-kinderen op een specifieke middelbare school begeleidt, ik ken haar privé en mag daar gebruik van maken. Ze weet dus ook dat mijn zoontje ‘eraan komt’ en heeft deze ‘casus’ al besproken. Dus dat is wel goed voor elkaar. Er zijn mogelijkheden genoeg op dat gebied, iedereen staat ook helemaal open voor allerlei samenwerkingen als het nodig gaat zijn :)

Ik denk dat wij het komend schooljaar voor een tweede versnelling (moeten) gaan, omdat het ook met verbreding/verrijking/verdieping zo ontzettend snel gaat. Zoontje gaat dan van groep 3 naar groep 5. En ik sluit niet uit dat er nog een versnelling komt daarna.
Zoontje uit maart 2015.

MrsBucket
Berichten: 32
Lid geworden op: vr 26 feb , 2021 4:24 pm

Re: Jong naar het VO

Bericht door MrsBucket »

Paula schreef:
ma 26 apr , 2021 9:29 am
Dat bedoelde ik ook ;) . Het leverde bij ons op den duur zoveel strijd op dat externe begeleiding een uitkomst was. ZL was 9 toen hij naar het VO ging, tot zijn 13e accepteerde hij mijn inbreng nog wel, daarna niet meer.
9 jaar is erg jong, maar ik denk dat wij daar ook op uit gaan komen. En als dat zo is, is het ook prima. We hebben ondertussen goede begeleiding om ons heel verzameld die we er goed bij kunnen betrekken.
Zoontje uit maart 2015.

Gebruikersavatar
Paula
Berichten: 157
Lid geworden op: za 27 feb , 2021 6:34 pm

Re: Jong naar het VO

Bericht door Paula »

MrsBucket schreef:
za 01 mei , 2021 5:27 pm
Paula schreef:
ma 26 apr , 2021 9:29 am
Dat bedoelde ik ook ;) . Het leverde bij ons op den duur zoveel strijd op dat externe begeleiding een uitkomst was. ZL was 9 toen hij naar het VO ging, tot zijn 13e accepteerde hij mijn inbreng nog wel, daarna niet meer.
9 jaar is erg jong, maar ik denk dat wij daar ook op uit gaan komen. En als dat zo is, is het ook prima. We hebben ondertussen goede begeleiding om ons heel verzameld die we er goed bij kunnen betrekken.
Soms is het wat het is. Toen wij de kinderen in groep 1 afleverden, hebben we nooit gedacht 'zo, laten we eens zo snel mogelijk door die basisschool heenvliegen'. Hun ontwikkeling verliep gewoon anders - sneller - dan gemiddeld en ondanks alles wat uit de kast werd getrokken (compacten, verbreden, verrijken, externe plusklas, dag minder in de week naar school) was dat niet voldoende om de kinderen 'in het gareel' te houden. Wat ik vooral heb geleerd, is niet al te ver vooruit te kijken. Natuurlijk houd je bij elke beslissing 'wat als' in je achterhoofd. Maar je moet m.i. vooral kijken naar het hier en nu. Wat heeft mijn kind NU nodig om verder te kunnen. Hoe geven we dat vorm. Als dat een 2e of zelfs 3e versnelling is omdat er geen betere alternatieven zijn, dan is dat maar zo. Ik vind wel dat alle mogelijke alternatieven bij elk beslissingspunt opnieuw bekeken moeten worden. Gewoon omdat met 9 jaar naar het VO in de meeste gevallen nu eenmaal niet de meest ideale stap is (in ons geval was ZL er cognitief, sociaal en emotioneel klaar voor. Maar zijn (studie)vaardigheden lieten flink te wensen over, hij had veel moeite met het elke dag móeten en zijn motoriek was voor een 9-jarige zwak waardoor hij voortdurend een strijd leverde met zijn eigen lijf).

ElisHug
Berichten: 14
Lid geworden op: ma 15 mar , 2021 1:00 pm

Re: Jong naar het VO

Bericht door ElisHug »

Bissi schreef:
vr 30 apr , 2021 6:59 pm
Op sommige categorale gymnasia of juist vernieuwende scholen staan ze ook open voor een hybride jaar: deels groep 8, deels brugklas.
Misschien kun je zelf contact opnemen en vragen of er mogelijkheden zijn?
Dat klinkt goed! Maar in geval van Zoon hadden we dat dan vorig jaar moeten doen denk ik...

Gebruikersavatar
Paula
Berichten: 157
Lid geworden op: za 27 feb , 2021 6:34 pm

Re: Jong naar het VO

Bericht door Paula »

ElisHug schreef:
ma 03 mei , 2021 9:08 am
Bissi schreef:
vr 30 apr , 2021 6:59 pm
Op sommige categorale gymnasia of juist vernieuwende scholen staan ze ook open voor een hybride jaar: deels groep 8, deels brugklas.
Misschien kun je zelf contact opnemen en vragen of er mogelijkheden zijn?
Dat klinkt goed! Maar in geval van Zoon hadden we dat dan vorig jaar moeten doen denk ik...
En ook dat is niet altijd een oplossing ... ook hier was een school die een groep 9 bood, voor leerlingen die klaar waren met de basisschool maar nog niet klaar om naar het VO te gaan. Zij gaven aan voor zoon niets te kunnen betekenen. Ze verwachtten dat hij met 4 maanden klaar zou zijn met hun programma en dan hadden ze hem eigenlijk niets meer te bieden. Vandaar dus die stap om met 9 jaar naar het VO te gaan. We hebben destijds echt alles geprobeerd om het nog een jaar uit te stellen maar omdat hij met 8 jaar al klaar was met de stof van de basisschool, was 2 jaar uit stel gewoon niet haalbaar. Maar gelukkig zijn er inmiddels ook VO-scholen die wat meer kunnen bieden op dit gebied. Dus zeker de moeite waard om te onderzoeken!

Lotje72
Berichten: 13
Lid geworden op: di 02 mar , 2021 10:08 am

Re: Jong naar het VO

Bericht door Lotje72 »

Onze zoon is met 10 jaar naar het VO gegaan. Ik zou iedereen aanraden de versnellingswenselijkheidslijst van het CBO te Googlen. Ik zie hem nu hier https://talentstimuleren.nl/?file=197&m ... e.download maar wie weet vervallen dat soort links nog wel eens. Het heeft ons veel geholpen met de beslissing.

Mijn zoon is OK geland in zijn VWO/gymPlus-klas. Hij heeft een leuke klasgenoot waar hij veel mee omgaat en ligt verder ook redelijk in de groep. Er zijn meer versnelde kinderen maar niemand anders was 10. Hij is lang voor zijn leeftijd maar het eerste jaar merkte je wel dat hij kinderlijker was. Nu is hij 14 is en ook gewoon een boomlange tiener met alles erop en eraan, en zit hij meer op dezelfde golflengte als de rest van de groep.

Het pluswerk bij zijn school bestond eruit dat de woensdag was vrijgeroosterd voor groepsprojecten en lessen via de universiteit. De groepsprojecten werden nogal dramatisch want zijn executieve functies liepen nogal achter. Oftewel: regelmatig telefoontjes van de mentor dat zijn groepje bij haar stond omdat hij gewoon naar huis was gegaan terwijl ze hadden afgesproken. Hij kreeg er ook zoveel stress van dat we in de 3e in overleg het pluswerk hebben laten vallen en in plaats daarvan o.a. huiswerkbegeleiding hebben ingezet.

Plannen is nog steeds moeizaam en hij compenseert dit met zijn intelligentie, maar dit baart ons wel zorgen. Het is alleen niet gezegd dat hij hier beter in zou zijn geweest als hij langer op de basisschool was gebleven. Wie weet was hij dan wel helemaal afgehaakt. Want over het algemeen loopt hij nu best lekker, al haalt hij op het moment vooral zessen. Maar zijn leerhonger is niet uitgedoofd, want over sommige vakken is hij bij vlagen enthousiast. Al met al ongeveer het gehoopte resultaat.

Noelle
Berichten: 19
Lid geworden op: wo 10 mar , 2021 6:27 am

Re: Jong naar het VO

Bericht door Noelle »

Het is weliswaar niet de vraag maar misschien voor het beeld toch goed om ook te reageren vanuit de keuze om niet te versnellen. Onze kinderen liepen/lopen cognitief ver voor op de basisschool maar vonden het daar wel fijn. Wij hebben ervoor gekozen niet te versnellen. er waren geen problemen en de cognitieve voorsprong zou er met bv een jaar versnellen nog steeds zijn. De kinderen geven aan het erg leuk te hebben gevonden op de basisschool. Het was gezellig en ze hadden plezier in sommige (sport en creatieve) activiteiten. Inmiddels 2 kinderen op de middelbare school. Ook daar hebben ze het naar hun zin. School is nog steeds ‘makkelijk’ voor ze in de zin van erg weinig tijd aan huiswerk (hoeven) besteden en erg hoge cijfers halen. Het geeft ze - zeker voor de coronabeperkende maatregelen- de gelegenheid om veel tijd aan hobbies en sociale activiteiten te steken en andere dingen die ze leuk vinden. Voor hen en ons is het prima zo en zouden we geen meerwaarde hebben gezien in versnellen al snap ik dat jonger naar het VO niet tot problemen hoeft te leiden en zie ik ook veel kinderen die dat wel doen in de dagelijkse omgeving.

Gebruikersavatar
Paula
Berichten: 157
Lid geworden op: za 27 feb , 2021 6:34 pm

Re: Jong naar het VO

Bericht door Paula »

Juist goed om ook de keuze 'niet versnellen' te belichten Noelle. Want inderdaad, niet elke hb'er ervaart de basisschool als een straf. Er zijn heus kinderen die het naar hun zin hebben, ook als de stof wat te gemakkelijk is en er niet of nauwelijks problemen zijn. Hb zijn betekent niet automatisch dat je ook jong naar het VO moet.

On te versnellen moet je denk ik altijd een goede reden hebben - en die reden zal voor elk kind, voor elke ouder en voor elke situatie verschillen. Daarom is er ook nooit een goed of fout antwoord op de vraag 'wel of niet jong naar het VO'.

Ik denk niet dat onze kinderen zo extreem versneld zouden zijn als ze het op de basisschool naar hun zin hadden gehad. Maar zij waren er doodongelukkig en vonden geen aansluiting bij leeftijdsgenootjes zodat versnellen echt noodzaak was. Cognitief was het geen echte oplossing want ook na de versnellingen liepen ze of meteen al, of na korte tijd weer voor. Dochter en zoon geven allebei al jaren aan dat ze heel blij zijn dat ze niet nog langer op de basisschool hoefden door te brengen.

Ollie
Berichten: 14
Lid geworden op: vr 26 feb , 2021 7:50 pm

Re: Jong naar het VO

Bericht door Ollie »

Ik ben wel benieuwd of er ook mensen zijn die ervaring hebben met versnellen omdat dit sociaal-emotioneel gewenst is en niet perse omdat er over de hele breedte sprake is (of lijkt te zijn) van een enorme cognitieve voorsprong.

Gebruikersavatar
Vlinder42
Moderator
Berichten: 178
Lid geworden op: di 02 mar , 2021 5:57 pm

Re: Jong naar het VO

Bericht door Vlinder42 »

Een vriendinnetje van m’n dochter is groot van stuk, is in het najaar jarig en ging zonder cognitieve voorsprong vervroegd naar groep 3. Sociaal ging het prima, maar ze bleef uiteindelijk zitten in groep 4 na 2 jaar op haar tenen lopen.
Moeder van 2 meiden op de basisschool

MrsBucket
Berichten: 32
Lid geworden op: vr 26 feb , 2021 4:24 pm

Re: Jong naar het VO

Bericht door MrsBucket »

Ollie schreef:
vr 07 mei , 2021 9:54 am
Ik ben wel benieuwd of er ook mensen zijn die ervaring hebben met versnellen omdat dit sociaal-emotioneel gewenst is en niet perse omdat er over de hele breedte sprake is (of lijkt te zijn) van een enorme cognitieve voorsprong.
Mijn zoontje is 6 jaar, uhb en tot nu toe 1x versneld. Hij heeft geen aansluiting bij zijn klasgenootjes, of daar buiten. Hij heeft wel 1 uhb vriendje buiten school.
De kans dat hij op school ergens aansluiting gaat vinden, lijkt ons enorm klein. Dat laten wij ook meewegen. Maar dan nog vind ik het lastig om te zeggen wat voor volgend schooljaar wijsheid is.
Zoontje uit maart 2015.

merriedroom
Berichten: 109
Lid geworden op: vr 26 feb , 2021 4:41 pm

Re: Jong naar het VO

Bericht door merriedroom »

De afweging om te versnellen, lijkt juist vaak om de sociale aansluiting te gaan, maar meestal loopt zo’n kind dan ook cognitief voor of zelfs nog verder voor. Versnellen zonder dat een kind cognitief de lesstof van een hoger niveau aan kan, lijkt me zeer onwenselijk. Mogelijk dat de mismatch in sociaal contact met de klas bij andere oorzaken gezocht moet worden.

Gebruikersavatar
Paula
Berichten: 157
Lid geworden op: za 27 feb , 2021 6:34 pm

Re: Jong naar het VO

Bericht door Paula »

Ollie schreef:
vr 07 mei , 2021 9:54 am
Ik ben wel benieuwd of er ook mensen zijn die ervaring hebben met versnellen omdat dit sociaal-emotioneel gewenst is en niet perse omdat er over de hele breedte sprake is (of lijkt te zijn) van een enorme cognitieve voorsprong.
Bij jongste was het een combinatie: grote voorsprong over de gehele breedte en sociaal en emotioneel ook ruim 3 jaar vooruit op zijn leeftijd. Oplossingen in de eigen groep zoeken was daarom niet wenselijk, hij had er nul aansluiting. Pas na 3 versnellingen zat hij sociaal ook enigszins op z'n plek. Waarbij ik wel moet aantekenen: dat een hb kind behoefte heeft aan contact met oudere kinderen (meestal bij gebrek aan ontwikkelingsgelijken), betekent niet automatisch dat die oudere kinderen (of hun ouders) ook op een veel jonger klasgenootje zitten wachten! Zo'n stap kan best wat weerstand opleveren, en de houding van de leerkracht is daarbij van cruciaal belang.

Ik kan me overigens bijna niet voorstellen dat er een school is die een leerling versnelt op alleen sociaal-emotionele grond, dus zonder dat er (ruime) een didactische voorsprong is gemeten.

Ollie
Berichten: 14
Lid geworden op: vr 26 feb , 2021 7:50 pm

Re: Jong naar het VO

Bericht door Ollie »

Probleem hier is dat de voorsprong er zeker wel is, maar dat die inmiddels niet (meer) zo zichtbaar is… vanwege herkenbaarheid kan/wil ik er niet te diep op ingaan, het is nogal een dilemma…

Lisa80
Berichten: 22
Lid geworden op: vr 26 feb , 2021 4:24 pm

Re: Jong naar het VO

Bericht door Lisa80 »

Toen wij een poos geleden voor de 'beslissing' van versnellen stonden, hadden wij ook vragen over 'wat als... later...' Je kunt niet in de toekomst kijken en dat is goed, maar soms ook best lastig. Wat ik toen heb meegenomen van dit forum was dat er een aantal forummers (is dat een woord?) dat precies beschreven: je baseert je keuze op wat je op dat moment weet. Natuurlijk denk je er goed over na, weeg je verschillende dingen af, enz. Maar uiteindelijk weet je pas (veel) later hoe het zal uitwerken...
Wat mijn kinderen betreft (O en M zijn versneld) gaf voor ons de uiteindelijke doorslag dat verder gaan met hoe het ging, sowieso niet kon (qua welzijn).

M zit nu in groep 8 en start als 10-jarige in de brugklas (en hij is dan ook niet bijna jarig). Hoe spannend hij dat ook vindt (en wij) en hij bijv. zijn oude klas nog wel eens mist, hij zou het niet anders gewild hebben. We bekijken het samen, stap voor stap.
O 2008
M 2010
J 2015

merriedroom
Berichten: 109
Lid geworden op: vr 26 feb , 2021 4:41 pm

Re: Jong naar het VO

Bericht door merriedroom »

Of er worden meer van dit soort overgangsjaren georganiseerd zodat jonge leerlingen beter begeleid aan het vo beginnen. Kan wat hoofdbrekens en kopzorgen schelen.

https://www.slo.nl/zoeken/@18657/handre ... versnelde/

Plaats reactie