HB en (vermoedelijk) ASS

Voor alle ervaringen met hb kids en teens op de middelbare school en thuis.
Plaats reactie
Lotje72
Berichten: 26
Lid geworden op: di 02 mar , 2021 10:08 am

HB en (vermoedelijk) ASS

Bericht door Lotje72 »

Hallo allen,

Ik ben al een tijdje niet heel actief geweest hier. Maar 'ineens' zijn wij in een nieuwe zoektocht beland.

Achtergrond: zoon is nu bijna 16 en loopt vast in 6 gymnasium. Op de basisschool groep 5 overgeslagen (heb toen enorm veel steun gehad aan dit forum). Hij gaat op zich prima, maar met zijn profielwerkstuk gaat het helemaal mis. Wat we ook geprobeerd hebben, het lukt hem absoluut niet om ook maar de eerste stap te zetten. Toen de tijd steeds meer begon te dringen kwamen we na wat 'missers' bij onze HB-specialist uit die hem (en zijn zusje) destijds een paar keer heeft begeleid. Zij gaf nu aan dat zij hem niet kon helpen, en dat we bij een (specifieke, gespecialiseerde) psycholoog eens moesten kijken of het toch in de richting van een diagnose van een ontwikkelingsstoornis zou kunnen liggen.

Gisteren ben ik op intake geweest met hem, en mijn wereldbeeld is weer eens een paar graden gekanteld. De psycholoog was geweldig, ze voelde heel goed aan wanneer hij verduidelijking wilde en stelde hem zo op zijn gemak dat het een heel openhartig gesprek werd. En toen bleek dat zoon al een maand of 3 zelf denkt dat het ASS zou kunnen zijn. Een paar vrienden/bekenden hadden lijstjes voorgelezen aan een klasgenoot (die later ADD bleek te hebben), en hij merkte dat hij bijna alle kenmerken zelf ook had. En in het groepje waar hij sinds dit voorjaar regelmatig D&D mee speelt (tot onze grote vreugde; peers!) heeft 'zo'n beetje iedereen' ASS of ADD. Hij gaf zelfs aan dat hij het een beetje frustrerend vond dat wij zo terughoudend waren in het toelaten / onderzoeken van ASS. 'Met de beste bedoelingen' voegde hij er wel direct aan toe (de schat).

Wow. Wel even het een en ander te verwerken. Het zou mij (en mijn man) niet verbazen als hij inderdaad 'twice exceptional' zou blijken te zijn. Veel van zijn eigenaardigheden zijn wel te verklaren als HB-kenmerk, maar langzamerhand is het besef gegroeid dat hij toch wel erg 'anders' is. En dat dit bij de volgende fase wel problematisch wordt als we hem niet helpen zichzelf beter te begrijpen. Daarnaast ben ik ook heel blij dat er in zijn ogen helemaal niet zo'n groot stigma op ASS zou rusten. Integendeel bijna. En ik besefte dat we dit proces veel gelijkwaardiger met hem samen doormaken dan vroeger (we liepen thuis in gesprekken vaak tegen een muur aan, dus ik had geen idee dat hij er zelf onderzoek naar had gedaan).

Nu wil ik me dus wel eens gaan verdiepen in de materie. Vandaar dus de vraag aan het forum: wat zijn goede bronnen om meer over ASS en HB te lezen? Ik zag op het basisschoolforum al een draadje waar dit document stond: https://www.anneliesspek.nl/wp-content/ ... dheid-.pdf. Dat soort dingen dus. En ik wil ook wel een keer deze docu gaan kijken https://vimeo.com/ondemand/2emovie. Nog andere aanraders voor boeken of sites? Of gewoon andere ervaringen en tips uit de praktijk?
Moeder van zoon (2006) en dochter (2009), beiden HB

Gebruikersavatar
Vlinder42
Moderator
Berichten: 618
Lid geworden op: di 02 mar , 2021 5:57 pm

Re: HB en (vermoedelijk) ASS

Bericht door Vlinder42 »

Ha Lotje72,

We hebben ook een ander topic over HB en ASS, dat staat hier: viewtopic.php?f=25&t=177
Moeder van 2 meiden, de oudste op het VO, de jongste op de basisschool 1x versneld.

Lotje72
Berichten: 26
Lid geworden op: di 02 mar , 2021 10:08 am

Re: HB en (vermoedelijk) ASS

Bericht door Lotje72 »

Ah, dank je! Stom dat ik die niet had gevonden (ik keek alleen in de schoolgerelateerde mappen denk ik).
Moeder van zoon (2006) en dochter (2009), beiden HB

boom
Site Admin
Berichten: 739
Lid geworden op: wo 17 feb , 2021 1:19 pm

Re: HB en (vermoedelijk) ASS

Bericht door boom »

Ha Lotje,
Mag ik vragen waarom je zoon zelf dacht aan ASS? Welke kenmerken herkent hij bij zichzelf die niet (alleen) onder het hb-hoedje passen?
Veel wind is oké, zorg enkel voor stevige wortels. 🌳

Bissi
Berichten: 262
Lid geworden op: vr 26 feb , 2021 9:37 pm

Re: HB en (vermoedelijk) ASS

Bericht door Bissi »

Hallo Lotje,
Over studeren en autisme is deze site ook informatief: https://ecio.nl/?s=autisme+. Misschien een beetje zoeken, maar er staat vanalles bij, van ervaringsverhalen tot een lijst met tips voor docenten, welke aanpassingen handig zijn. Op basis van die lijst kun je naar een docent toe makkelijker woorden geven aan wat je nodig hebt. Hier nog een link met veel infobronnen op een rijtje: https://ecio.nl/veelgestelde-vragen/stu ... -autisme/
Bij een PWS kan ik me voorstellen dat de opdracht veel te vaag omschreven en te losjes begeleid wordt. Daar knappen veel leerlingen op af.

Ik zie wel dat slimme studenten met ASS die zichzelf goed kennen en leren zichzelf te accepteren, veel fijner en gemakkelijker door het levengaan. Dus super dat jouw zoon er zo in zit.

Tegenwoordig praten we eigenlijkover neurodivers :-)

Gebruikersavatar
Vlinder42
Moderator
Berichten: 618
Lid geworden op: di 02 mar , 2021 5:57 pm

Re: HB en (vermoedelijk) ASS

Bericht door Vlinder42 »

Moeder van 2 meiden, de oudste op het VO, de jongste op de basisschool 1x versneld.

Lotje72
Berichten: 26
Lid geworden op: di 02 mar , 2021 10:08 am

Re: HB en (vermoedelijk) ASS

Bericht door Lotje72 »

Wow, heel erg bedankt voor alle info.

Boom, hij denkt aan ASS vanwege o.a.:
  • Bij het PWS (en ander projectwerk) is het bijna fysiek onmogelijk voor hem om te starten
  • Hij maakt niet gemakkelijk oogcontact
  • Gesprekken met anderen werken alleen als ze een gedeelde interesse hebben waardoor hij 'aan' gaat (en lopen anders stroef)
  • Afgelopen zomer wilden wij dat hij een baantje zocht, en toen hij soort van versteende/weigerde bleek dat hij dit absoluut niet durft/kan
  • Hij heeft aardig wat kenmerken die op beide 'lijstjes' passen (overgevoeligheid voor geluid, introvert, zeer sterke interesses)

Ik ben er nog steeds niet van overtuigd dat het zo is, maar er is wel echt iets aan de hand dus we gaan een serie onderzoeken starten.
Moeder van zoon (2006) en dochter (2009), beiden HB

Elisabeth
Berichten: 22
Lid geworden op: wo 27 jul , 2022 8:54 am

Re: HB en (vermoedelijk) ASS

Bericht door Elisabeth »

Wij hebben hier ook ineens mee te maken. Zoon (15) vastgelopen op school, GGZ ingeschakeld.
Na test blijkt er sprake te zijn van autisme, lichte vorm. Ik had al gedacht dat ze dit zouden zeggen, tijdens gesprekken stuurden ze hier op aan. Telkens vroegen zij hoe het gaat met oogcontact maken, kriebeltruien etc. En ja, het is zover. Zij willen de uitslag met onze zoon bespreken. Daar heeft hij recht op. Ik worstel hier nog enorm mee.

Als ouders zijn we nogal terughoudend 1) het verslag is erg gedetailleerd opgesteld in een periode waarin het niet goed ging 2)het verslag is te negatief - gebaseerd op een bepaalde tijdsperiode 3) zoon zit al niet lekker in zijn vel, is het handig om hier mee terug geconfronteerd te worden 4) autisme is tegenwoordig in onze omgeving een scheldwoord onder jongeren, wat doet het met zijn zelfbeeld 5) heeft het zin om uberhaupt een label te hebben, ipv leren omgaan met lastige dingen 6) label voelt als definitief, ik heb het gevoel dat zoon volop in ontwikkeling zit nog, en wil hem niet door label idee geven dat het vaststaand is. Vroeger was hij een normaal functionerend kind - wel wat gevoeliger dan gemiddeld, maar sociaal etc. sinds 3 jaar problemen, vooral op sociaal vlak.

Ik vind het moeilijk om hier goed mee om te gaan. Wat is de meerwaarde van het weten, behalve dat men er dan rekening mee houdt?
Kunnen mensen alleen rekening houden met iemand als er een diagnose is? Als een soort verklaring/verontschulding voor alles, ach laat maar want hij is ....

Bissi
Berichten: 262
Lid geworden op: vr 26 feb , 2021 9:37 pm

Re: HB en (vermoedelijk) ASS

Bericht door Bissi »

Ja, dat is inderdaad een lastige afweging. Maar zoals Lotje aangeeft: het kan ook zijn dat hij daar zelf al over nadenkt en er een bepaald beeld bij heeft, positief of negatief.

Ik denk dat het allerbelangrijkste is dat je zoon zichzelf goed leert kennen, zijn sterke en zwakke punten en hoe daarmee om te gaan. En leert accepteren dat hij die heeft en dat het ook sterke eigenschappen zijn of kunnen worden.

Ik ken mensen via mijn werk die als kind al een diagnose autisme kregen, maar waarbij je er op latere leeftijd (begin 20) weinig van merkt.
Het omgekeerde, dat als ze als kind alleen wat gevoelig waren en naarmate ze opgroeien de kenmerken van autisme nadrukkelijker werden, dat komt ook voor en is lastiger voor de omgeving.

Met of zonder diagnose verandert er niet zomaar iets. Waarom loopt hij vast, hoe kan hijzich daarin verder ontwikkelen?

Lotje72
Berichten: 26
Lid geworden op: di 02 mar , 2021 10:08 am

Re: HB en (vermoedelijk) ASS

Bericht door Lotje72 »

Hoi Elisabeth, jeetje wat een vergelijkbaar verhaal. Ik heb allerlei ellenlange vragenlijsten moeten invullen en de onderzoeken zijn de tweede week van de kerstvakantie. Ik ben me wel aan het inlezen en wat podcasts aan het luisteren. Want als hij inderdaad asperger zou hebben, zou ik de diagnose wel willen hebben. Een paar zaken die mij zijn bijgebleven uit de info die ik tot nu toe heb opgenomen:
  • Asperger en ADHD zijn ontwikkelingsstoornissen. Het kind ontwikkelt zich anders dan neurotypische personen, en als de ontwikkeling voltooid is (begin 30), stabiliseert deze op een lager niveau.
  • Als het kind gedrag vertoont dat het gevolg is van de stoornis en de omgeving reageert hierop zoals je op een neurotypisch persoon zou reageren, dan is dit kwetsend/beschadigend.
  • Bij mijn dochter (en man, haha) vermoed ik eerder ADHD. Ik las daarom met veel interesse dit artikel in de NY Times:
    https://www.nytimes.com/2021/08/06/well ... =share-url. Ik werd vooral geraakt door de (vele) opmerkingen van lezers die pas op volwassen leeftijd een diagnose kregen, na decennia lang het gevoel te hebben gehad dat er iets mis was met ze. Dit lijkt me ook van toepassing op ASS'ers.
Maar inderdaad, ik denk er wel veel over hoe het zal zijn als hij asperger blijkt te hebben, en hoe de diagnose zelf zijn levensloop zal beïnvloeden. We moeten dus ook goed met hem doorspreken of hij het wel aan iedereen zal vertellen als het zo is.
Moeder van zoon (2006) en dochter (2009), beiden HB

Gebruikersavatar
Vlinder42
Moderator
Berichten: 618
Lid geworden op: di 02 mar , 2021 5:57 pm

Re: HB en (vermoedelijk) ASS

Bericht door Vlinder42 »

Hoi Lotje72, hartelijk bedankt voor de link naar dat artikel over adhd. Ik heb deze ook even in ons topic over hb en adhd vermeld, hier:
viewtopic.php?f=25&t=160

Ik zal later ook nog even inhoudelijk op je bericht reageren.
Moeder van 2 meiden, de oudste op het VO, de jongste op de basisschool 1x versneld.

Bissi
Berichten: 262
Lid geworden op: vr 26 feb , 2021 9:37 pm

Re: HB en (vermoedelijk) ASS

Bericht door Bissi »

Ik kwam op LinkedIn dit artikel tegen over een hb/ ass jongen die vastliep en zijn eigen plek vond: https://www.prickerproducties.nl/projec ... 5AAAE.html

Zoonmoeder01
Berichten: 85
Lid geworden op: vr 11 jun , 2021 1:11 pm

Re: HB en (vermoedelijk) ASS

Bericht door Zoonmoeder01 »

Op dit forum vind je waarschijnlijk genoeg informatie van ons verhaal over mijn twee zonen.

Mijn jongste zoon heeft op papier de diagnose PDD-NOS. Na een heftige schoolperiode is hij uitgevallen en naar het speciaal onderwijs gegaan. Inmiddels zijn wij ouders al lang niet meer overtuigd van zijn ASS-diagnose. Opvallend zijn mentor op het speciaal onderwijs, hoewel dat geen bewijs is, zag het ook niet. Met peers (andere hb-jongeren) leefde hij hellemaal op. Een van de hb-deskundigen heeft binnen haar expertise (en beperkingen) o.a. gekeken naar zijn executive functies en de conclusie was dat daar eigenlijk niet zoveel mis mee was. Wel was de voorspelling dat hij deze pas zou gaan inzetten dat als hij dacht dat hij die nodig had. Ik als moeder zag hetzelfde. Emotioneel, dat schat ik als moeder in, zie ik wel afwijkingen. Als moeder viel mij op dat hij op het vwo, eigenlijk geen verslagen maakten, het lukte die te ontwijken, omdat de andere cijfers goed genoeg waren, waardoor het de leerkrachten jaren lang niet opviel ondanks dat ik dat als ouder aan gaf. Eigenlijk zag ik een enorm vermijdgedrag (problematiek rond hoogbegaafdheid) waar niet op werd ingegrepen. Wel had hij een begeleider die hem vanwege zijn autisme wilden helpen met plannen e.d. De waarheid is dat mijn zoon niet gaat plannen, zolang hij het zonder planning af kan. Uiteindelijk is mijn zoon op het speciaal onderwijs terecht gekomen en kon daar alleen een niveau lager doen. Maar ook op de havo moet je een PWS maken. Iedereen had angst gaat dat wel lukken. Mijn zoon moest ook nog staatsexamen doen, dus van enig uitstel is geen sprake. Welke hulp zouden we voor hem in kunnen schakelen? Het voorstel van de mentor was om aan zijn executive functies te gaan werken. Zoals bekend kunnen mensen met ASS daar problemen mee hebben, ADHD, maar ook jongeren die hoogbegaafd zijn omdat ze niet hebben leren leren. Executive functies het toverwoord. Toen ik een boek kocht om aan die specifieke functies te werken, stelde ik vast dat met de meeste functies niet zoveel mis is, wel is mijn kind stront eigenwijs. Ik vroeg dus de mentor aan welke effectieve functies hij dus moest werken, maak je bewering dus concreet. Dat wist ze dus niet. Inmiddels verstreek de tijd, ik had niet de indruk dat mijn zoon druk met zijn PWS bezig was. In de laatste week, voordat hij het moest inleveren is hij ineens gaan schrijven, vaak tot diep in de nacht. Natuurlijk een verschrikkelijk ingewikkeld onderwerp dat een gemiddeld kind op de havo niet interesseert. Hij heeft zich niet helemaal aan het format gehouden (daar had hij geen tijd meer voor) en sleepte er een nette/krappe voldoende uit. Als ik naar het gedrag kijk dan zie ik niet zozeer iemand met autisme die bepaalde dingen niet kan, ik zie sterk vermijdgedrag zoals bekend is bij kinderen die zeer begaafd zijn. Alleen de meester van groep 8 heeft ooit zijn vermijdgedrag aangepakt door hem te laten na blijven. Ook destijds bleek dat hij prima in staat was om een op stel te schrijven. Inderdaad heeft mijn zoon blokkades in zijn hoofd, hij vond het moeilijk om een PWS te maken maar het probleem is niet het starten, de onduidelijkheid, het overzicht of wat je ook kan verzinnen, hij moet het gewoon gaan doen en oefenen. Dit jaar moet hij weer een PWS gaan maken. Of het goed wordt dat weet ik niet, ik merk wel dat hij op tijd is begonnen.

Lotje72
Berichten: 26
Lid geworden op: di 02 mar , 2021 10:08 am

Re: HB en (vermoedelijk) ASS

Bericht door Lotje72 »

Even een update. We zijn nu 2 maanden verder en komen net terug van het adviesgesprek bij de psycholoog. Zij hebben inderdaad de diagnose ASS gegeven, lichtste niveau (wat vroeger dan Asperger zou zijn geweest). Psych gaf wel direct aan dat zijn overlap met HB ervoor zorgt dat het 'echt maatwerk' wordt, en in de komende sessies gaan we uitpluizen welke blokkades vanuit zijn autisme komen en welke vanuit zijn HB. Dat laatste hebben we nu overigens voor het eerst getest, en hij kwam uit op een TIQ van 133-145. Laagst scorende onderdeel was verwerkingssnelheid.

We moeten het rapport nog per mail krijgen en rustig doorlezen, en dan ons een beeld gaan vormen hoe dingen nu gaan lopen. Hij wordt er niet ineens een ander kind door. Maar ik ben wel blij dat bij het traject ook een aantal sessies psycho-educatie horen, voor hemzelf en voor ons (hij mocht kiezen en wilde dit liever apart van ons). Pfff, ik ga nu maar even een stukje fietsen of zo.
Moeder van zoon (2006) en dochter (2009), beiden HB

Gebruikersavatar
Vlinder42
Moderator
Berichten: 618
Lid geworden op: di 02 mar , 2021 5:57 pm

Re: HB en (vermoedelijk) ASS

Bericht door Vlinder42 »

Sterkte. Het is misschien fijn om meer duidelijkheid te hebben, maar je moet het toch even verwerken voor jezelf. Dat herken ik tenminste van toen onze dochter getest was.
Moeder van 2 meiden, de oudste op het VO, de jongste op de basisschool 1x versneld.

Gebruikersavatar
Paula
Berichten: 330
Lid geworden op: za 27 feb , 2021 6:34 pm

Re: HB en (vermoedelijk) ASS

Bericht door Paula »

@Zoonmoeder01: De executieve functies van onze jongste waren vooral een bron van zorgen voor ons en voor zijn docenten :mrgreen: . Hem interesseerde het niet. Hij deed er pas een tandje bovenop wanneer de situatie daar écht om vroeg - waarbij hij regelmatig te laat op gang kwam, dat waren belangrijke leermomenten. Vaak bleek dat hij het dan wel kon, maar dat hij er gewoon niet eerder het nut van inzag. "We doen het altijd zo" of "dit is de beste methode" wat op school veel gehoorde 'argumenten' zijn, was voor zoon het teken om er tegenin te gaan. Hij bepaalde zélf wel hoe en wat hij ging doen. Dus, achteraf gezien, een combinatie van desinteresse, weerstand tegen 'moeten', uitstelgedrag, vermijdingsgedrag en eigenwijsheid. Met de executieve functies bleek het eigenlijk wel mee te vallen toen hij eenmaal op het VO zat.
Dat uitstelgedrag en die weerstand zien we nu nog steeds overigens ;) . Behalve wanneer iets zijn interesse heeft, dan start hij meteen en zijn er geen problemen met doorwerken.

Lotje72
Berichten: 26
Lid geworden op: di 02 mar , 2021 10:08 am

Re: HB en (vermoedelijk) ASS

Bericht door Lotje72 »

Ik denk dat wij ook heel lang hoopten dat onze zoon net als die van Paula en Zoonmoeder 'gewoon' een HB'er met slecht ontwikkelde executieve functies was. Vandaar ook dat we hem nu pas hebben getest, en ook omdat we altijd gewaarschuwd waren voor het risico op misdiagnose vanwege de overlap tussen HB en ASS. Maar nu ik iets meer over autisme weet (direct dit weekend natuurlijk de boeken ingedoken) zie ik het echt wel bij hem. Hij lijkt zich ook enigszins bevrijd te voelen, en zit de hele tijd zoemgeluidjes te maken op zijn kamer (ik denk dat hij dat eerder meer onderdrukte). Hopelijk lukt het nu om samen met de psycholoog en andere ondersteuning toch iets van het PWS te maken, eventueel met een jaartje uitstel wat dan wel nuttig wordt ingevuld.
Moeder van zoon (2006) en dochter (2009), beiden HB

Plaats reactie