Het is nu 25 feb 2020, 20:33
 Pagina 1 van 1 [ 5 berichten ] 
Auteur Bericht
 Berichttitel: Snelle kleuter groep 1
BerichtGeplaatst: 10 feb 2019, 23:49 
Volwassene

Geregistreerd: 09 feb 2019, 19:52
Berichten: 23
Onze zoon van bijna 5 verbaasd ons steeds meer. Was altijd al vlotte jongen motorisch, snelle prater etc. En met drie in alles geïnteresseerd. Al snel moest de bieb er aan te pas komen want wilde hij bijv alle bomen leren kennen etc. Met net vier hadden we al boeken over menselijk lichaam (de binnenkant), dino’s en de ruimte van de bieb geleend. Het is vooral een jongen die alles wil weten over natuur, lichaam, oorlog, dood etc. Houd van Lego en kon binnen korte tijd zelfstandig Lego van 7 jaar en ouder maken. Verder merkten we nog niet veel bijzonders schoolgewijs. Wisten dus ook niet of dit nu normaal was of niet.

Hij heeft tot de herfstvakantie (begonnen in februari) altijd gemeld dat hij niks deed op school. Na de zomer werd hij erg vervelend en boos thuis, dit paste niet bij hem. Wat hij los liet was alleen dat hij geen groep 2 werkjes mocht doen, terwijl al zijn vriendjes dat wel mochten. Hij heeft alleen groep 2 vriendjes. Na de herfstvakantie kort aan de juf aangegeven dat hij dit had gezegd en ze bood hem meteen ruimte om mee te doen met groep 2. We kregen voor het eerst een kind die meldde dat hij iets had gedaan op school. Hij is wel erg kritisch op zichzelf, kruis door dingen die fout zijn en dan moet het blad ook weg. En juf gaf ook aan dat ie snel opgaf. Na paar weken dus weer frustratie. Met juf kort besproken dat hij vindt dat alles perfect moet en ze heeft dit met hem besproken en sindsdien gelukkig een vrolijk kind. Maar ook een kind dat zich thuis nu razendsnel ontwikkeld. Van net na herfstvakantie de cijfers 1 tot en met 10 lezen naar nu ook cijfers tot in honderd- en duizendtallen lezen (bijv 2356). Ook rekenen krijgt hij steeds meer door en de letters / cijfers schrijven gaat van niks kunnen tijdens de herfstvakantie na erg veel nu. Ondertussen hebben we een kind die echt de hele dag vragen stelt vooral over de wondere wereld van cijfers, maar ook over allerlei andere wetenswaardigheden. Super intensief voor ons. Maar wat hij op school doet vertelt hij niet echt meer. Hij wil ook niks leren zegt ie.

Nu hebben we deze week een 10 minuten gesprek met de juf en we vragen ons af hoe we dit gesprek het beste kunnen insteken. we maken ons best zorgen hoe dit ontwikkelt als hij zo blijft doorgaan. En weten ook niet meer goed hoe we hem met deze leerhonger thuis kunnen begeleiden. Ik denk verder niet aan hoogbegaafdheid maar zie en lees nu ook steeds meer dat dit niet standaard kleuterniveau meer is. Hopelijk hebben jullie tips!


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Snelle kleuter groep 1
BerichtGeplaatst: 11 feb 2019, 10:23 
Volwassene

Geregistreerd: 11 feb 2018, 22:46
Berichten: 198
Dit is zeker geen standaard kleuter niveau. Is de juf op de hoogte wat je zoontje thuis laat zien? Meedoen met groep 2 lijkt mij ook niet voldoende om hem uit te dagen, daar is meer voor nodig.
Onze oudste is ook versneld naar groep 2 en krijgt hiernaast plusopdrachten. Voornamelijk smartgames en andere hersenkrakertjes. Dit mag ze dan samen doen met een ander kindje dat ook voorloopt in haar ontwikkeling. Ook mag ze lezen als ze dat wil. Echter is dit voor haar ook niet voldoende, maar ze laat geen probleem gedrag meer zien op school en gaat inmiddels graag. Dat is wel anders geweest. Na schooltijd gaat ze uit haarzelf aan de slag met lezen en cijfers/rekenen. De snelheid waarmee je zoon dingen oppikt is voor mij erg herkenbaar.
Ik zou eerst aanhoren hoe de juf je zoon ziet en daarna proberen duidelijk aan te geven wat jij ziet bij je kind. Hebben jullie rekening gehouden bij de schoolkeuze met de ontwikkelingsvoorsprong van je zoontje?_________________
Dochter juli 2014
Dochter mei 2016
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Snelle kleuter groep 1
BerichtGeplaatst: 11 feb 2019, 14:31 
Volwassene

Geregistreerd: 09 feb 2019, 19:52
Berichten: 23
Dank voor je reactie!
De juffen zijn nog niet op de hoogte. Aantal vakanties tussendoor en ook juist in deze vakanties is het ontzettend snel gegaan. Hij bijv nu binnen twee weken de honderdtallen leren lezen en hij kan uit het hoofd opzeggen hoe je het schrijft. Met het gesprek in zicht hebben we het er dus met juf ook niet meer overgehad. Voor ons dus ook verrassing wat hij nu laat zien op school. Ik denk niet veel. Ook omdat hij is van ‘zoals het hoort’ dus groep 1 doe je ngo niet wat groep 2 doet en laat alleen zien wat hoort in groep 1. Ondertussen speelt hij ook niet echt meer thuis en leert hij vooral. De witte blaadjes met tekeningen en letters die komen hier hele dag langs :)

Ook dachten we tot voor kort wel dat het een pienter en leergierig ventje was maar hadden geen idee of dit nu standaard was of niet. Ook omdat het vooral buitenschoolse interesses zijn zoals natuur, geschiedenis en lego en geen rekenen of taal. Nu hij daar zo op groeit gaat het wel echt op vallen dat het niet meer helemaal standaard is. Onze school doet wel wat met plusklas maar verder is het de school in onze wijk. Er is ook geen speciale keus in ons dorp qua scholen, zijn allemaal ongeveer hetzelfde. Het is voor ons dus helemaal nieuw hoe hier mee om tw gaan en dit als ouders zo goed mogelijk te begeleiden zodat hij blij is op school maar ook thuis. Handvaten hebben we nog niet echt en daarom ook hier berichtje. En lees ik ook ervaringen.


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Snelle kleuter groep 1
BerichtGeplaatst: 13 feb 2019, 17:46 
Volwassene

Geregistreerd: 09 feb 2019, 19:52
Berichten: 23
Ondertussen gesprek gehad en juf stond er echt voor open. Verbaasd ook want hij had zoals verwacht niets laten zien. Afgesproken dat ze met hem erover hebben en stimuleren om ook de wat uitdagendere werkjes te doen. En binnenkort gesprek met iber erbij. Zelf met hem erover gehad en nu is ie los. Al twee dagen in schrijfhoek en helemaal blij. Hopelijk gaan we nu verder de goede kant op


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Snelle kleuter groep 1
BerichtGeplaatst: 13 feb 2019, 18:57 
Volwassene

Geregistreerd: 11 feb 2018, 22:46
Berichten: 198
Fijn om te lezen dat je een goed gesprek hebt gehad en de juf ervoor open staat. Dat de IBer erbij wordt betrokken is al een stap in de goede richting._________________
Dochter juli 2014
Dochter mei 2016
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
 Pagina 1 van 1 [ 5 berichten ] 


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: loekie, Von


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar: