Het is nu 05 jul 2020, 21:57
 Pagina 1 van 1 [ 18 berichten ] 
Auteur Bericht
 Berichttitel: Dus toch... na jaren eindelijk bevestiging: zoon (14) is hb
BerichtGeplaatst: 25 sep 2019, 20:39 
Volwassene

Geregistreerd: 20 aug 2012, 12:41
Berichten: 1929
De titel zegt eigenlijk alles. Zoon, op zijn achtste niet hb-getest, blijkt na jaren van ellende rondom school, toch echt hb.
Jaren geleden is hij getest met de Rakit, vandaag is hij getest met de WISC-V. Na die eerste iq-test in groep 5 hebben we al die jaren op de basisschool, waar hij achteraf overduidelijk signalen vertoonde van ondervraging en overprikkeling, die signalen nooit geduid als zijnde tekenen van hb. Hij had immers slechts een bovengemiddeld iq. Dat hij altijd alles saai vond, dat hij zei dat hij alleen maar de antwoorden aan het invullen was en nooit hoefde na te denken, dat hij afhaakte bij lange uitleg, dat hij elke paar weken thuis zat met hoofdpijn, met name dat laatste, hebben we nooit gekoppeld aan ondervraging, laat staan aan hb.
Totdat hij dus afgelopen januari thuis kwam te zitten. Hij zat inmiddels in 2 vwo. We kwamen bij de kinderneuroloog terecht omdat hij inmiddels elke week hoofdpijn had. Zij stuurde ons door naar een kindertherapeut, die na twee sessies constateerde dat zijn klachten 100% schoolgerelateerd waren en we serieus moesten denken aan hb. Zou het dan toch? Uiteindelijk kwamen we terecht bij een orthopedagoog gespecialiseerd in hb. Ook zij kwam tot de conclusie dat al zijn problemen waarschijnlijk gerelateerd zijn aan ondervraging en zij adviseerde, om handvatten te hebben richting school, toch een iq-test te doen. Dat was dus vandaag.
En ondanks dat zoon een echt wel bijzonder joch is met veel talenten en heel veel kenmerken van hb, had ik niet meer gedacht dat zijn talenten te vangen zouden zijn in een iq-test. Ik had me ook volledig neergelegd bij die vorige uitslag: hij is gedreven en getalenteerd, maar niet bijzonder intelligent. Ik ging hem daarom zonder verwachtingen ophalen en was oprecht verbaasd over de uitslag: overduidelijk hb! Pffffff... wat? Echt? Ja echt.

Na al die jaren op dit forum actief te zijn, kan ik nu dus ook echt hardop zeggen: mijn kind is hb. Al zal ik dat in het echte leven niet zo gauw doen. :wink:_________________
"Een boom beweegt niet, tenzij er wind is."
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Dus toch... na jaren eindelijk bevestiging: zoon (14) is hb
BerichtGeplaatst: 25 sep 2019, 21:37 
Volwassene

Geregistreerd: 28 feb 2010, 20:43
Berichten: 1439
Jeetje Boom, wat een ontknoping. Ik wil je er wel heel hartelijk mee feliciteren!

Het is voor de rest van zijn leven gewoon “erg handig” om te weten dat hij hb is. En niet alles is te verklaren door hb, maar in geval van mijn 2 zonen vielen er ook wel heel veel kwartjes op zijn plek. Zie je wel, we zijn toch niet gek?!?

Bij oudste was het overduidelijk en er kwam dan ook een torenhoog iq uit zijn test op kleuterleeftijd. Jongste was een ander verhaal. Bij hem kwam er aanvankelijk een bovengemiddeld iq uit zijn test. Prima hoor, maar wij herkenden hem absoluut niet in het verslag. Omdat ik destijds gesprekstherapie had bij een (andere) psycholoog (om met school om te leren gaan) besprak ik dit ook met haar. Zij adviseerde met klem om hem te hertesten. Zo geschiedde en hier kwam wel een hb iq uit.

Ik ben haar nog steeds enorm dankbaar. Zoonlief deed nl. niet zoveel op school; hij liet niet heel veel zien (een echte onderpresteerder). Hij kwam vaak thuis met hoofdpijn, buikpijn en klaagde over school. Sociaal ging het wel goed. Hij had vriendjes en maakte geregeld speelafspraakjes. School zag niet veel bijzonders in hem. We moesten maar niet zeuren.

In gr 5 ging het steeds minder met hem (qua gezondheid). Dagelijks hoofdpijn en buikpijn. In de regio startte er een Leonardoschool. Daar hebben we hem aangemeld. Omdat zijn iq-test verouderd was, moest hij opnieuw worden getest. Dit werd de WISC en ook hier scoorde hij hb. Hij kreeg een plekje op de school.

Vervolgens heeft hij het VWO doorlopen en inmiddels is hij 2e jaars student aan de UU.

Ik moet er niet aan denken hoe het gelopen zou zijn wanneer hij als kleuter niet opnieuw zou zijn getest. Ook wij zouden er dan vanuit gegaan zijn dat hij niet hb was.

Voor hem was de hertest in feite levensbepalend. Hij zou never nooit op de universiteit terechtgekomen zijn. En daar hoort hij absoluut. Hij is zoveel gelukkiger. Hij heeft jarenlang geklaagd over school, maar nu hoor ik hem vrijwel nooit meer klagen.

Hij zet zich in, studeert zelfstandig en haalt prachtige cijfers.


Laatst bijgewerkt door rianne2 op 26 sep 2019, 17:17, in totaal 1 keer bewerkt

Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Dus toch... na jaren eindelijk bevestiging: zoon (14) is hb
BerichtGeplaatst: 26 sep 2019, 10:36 
Volwassene
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 02 feb 2012, 15:21
Berichten: 5236
O Boom, wat een opluchting. Ja, zo zou ik het toch noemen en voelen denk ik.
Hopelijk zorgt dit weten toch ook weer voor de nodige extra handvatten.

Edit: hoe reageerde hij zelf?


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Dus toch... na jaren eindelijk bevestiging: zoon (14) is hb
BerichtGeplaatst: 26 sep 2019, 15:09 
Volwassene
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 04 apr 2011, 10:08
Berichten: 2124
Bijzonder Boom. Wat een opluchting. En wat goed dat jij al die jaren in hem bent blijven geloven en zijn klachten serieus genomen hebt. Je bent het forum blijven gebruiken als 'sparringpartner '. Dat valt nu allemaal op z'n plek zeg maar.
Hij zal blij zijn met jou als moeder!


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Dus toch... na jaren eindelijk bevestiging: zoon (14) is hb
BerichtGeplaatst: 26 sep 2019, 18:44 
Volwassene

Geregistreerd: 20 aug 2012, 12:41
Berichten: 1929
Dank voor jullie reacties! :rainbow:

@rianne2: fijn om te lezen dat het nu zo goed gaat met je zoon! Goed dat jullie zo snel tot hertesten over zijn gegaan. Wij hadden destijds een iq-cijfer dat veel lager uitviel dan we verwacht hadden, maar we herkenden hem wel in het rapport. Dingen als "hij heeft moeite met stilzitten bij makkelijker opgaven'', was heel herkenbaar voor ons. De tester had ook verstand van hb. Geen idee waarom het er toen niet uitkwam. Het heeft alleen wel veel consequenties gehad voor zijn schoolloopbaan. Dat is spijtig en kunnen we helaas niet terugdraaien. Daarom zijn we nu des te blijer dat hij nu wel de mogelijkheid krijgt om in het begaafdentraject in te stromen op zijn middelbare school. Zonder twijfel of hij daar wel of niet thuishoort.

@hanneke: het voelt niet eens echt als een opluchting, omdat ik geen verwachtingen had van die test. :oops: Voor mij was hij hb, maar dan met een iq<130. Ik merkte wel dat ik emotioneel werd van de uitslag. Opeens is het echt overduidelijk. We zochten dus wel echt in de juiste hoek. Het voelt alsof onze zoektocht ten einde is gekomen. Hij krijgt nu de juiste begeleiding en we kunnen de zorgen nu gedeeltelijk uit handen geven.
Zoon reageerde trouwens heel laconiek op de uitslag. Bijzonder. Ik had toch wel een iets vreugdevoller reactie verwacht.

@Bissi: ja bijzonder hè, dat ik al die tijd ben blijven hangen hier. Dat is overigens niet helemaal waar, na de uitslag van de eerste test heb ik kortdurend afscheid genomen. Na verloop van tijd heb ik toch weer de weg teruggevonden. Herkenning, zoveel herkenning! Ik voelde en voel me hier gewoon thuis. De mensen die hier schrijven gaan zo respectvol met elkaar om, hb of niet hb. Het is gewoon een warm bad, dit forum._________________
"Een boom beweegt niet, tenzij er wind is."
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Dus toch... na jaren eindelijk bevestiging: zoon (14) is hb
BerichtGeplaatst: 26 sep 2019, 21:37 
Volwassene
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 02 feb 2012, 15:21
Berichten: 5236
Bijzonder, die laconieke houding.
Is misschien ook een beetje de leeftijd. Of is hij er in zijn hoofd misschien meer mee bezig dan zo op het oog lijkt.
Wel echt bijzonder hoor. Fijn ook trouwens dat het hem wel lukte echt iets te laten zien. Op de test dus.
En ik begrijp jouw emoties ook heel goed.

En ja, hij was gewoon hb, maar nu klopt het cijfer ook. En dat geeft denk ik ook heel veel rust, uiteindelijk.


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Dus toch... na jaren eindelijk bevestiging: zoon (14) is hb
BerichtGeplaatst: 27 sep 2019, 14:42 
Volwassene

Geregistreerd: 20 aug 2012, 12:41
Berichten: 1929
Ik merk ook dat het rust geeft. Al draait mijn hoofd nu wel overuren om al die signalen die er ooit zijn geweest terug te halen en nu te kunnen plaatsen.

Mijn man en ik zijn terug gaan denken en hij is alleen al op de basisschool, naast de psycholoog die hem toen getest heeft, vervolgens een paar keer met die vage hoofdpijn en later depressieve klachten bij de huisarts beland (hooikoorts? migraine?), bij een kinderarts (een keer, zag alleen maar een ontzettend fit kind en “hij behandelde enkel hele zieke kinderen”), bij een kinderpsycholoog (een sessie, zij zag geen reden tot vervolgstappen), bij een kindertherapeut (half jaar, zij twijfelde wel aan de uitslag van de iq-test) en ook nog bij een orthopedagoog een paar maanden voor depressieve klachten.
Jemig, als ik dit zo opschrijf klinkt het best ernstig. Dat was het gelukkig niet de hele basisschooltijd lang. Maar wel elke paar weken drie-vier dagen thuis. Achteraf compacte hij daardoor de stof voor zichzelf, naast dat hij even tot rust kwam in een prikkelarme omgeving.

Het afgelopen jaar is hij dus met hoofdpijn bij de kinderneuroloog beland (“geen migraine, maar spierspanningshoofdpijn”), die hem doorstuurde naar een kindertherapeut (zij dacht meteen aan hb), vervolgens kwamen we nog voor een sessie bij de psycholoog van het ziekenhuis (“ik heb geen verstand van hb, ik stuur je door naar een gespecialiseerd bureau”) en toen uiteindelijk dus bij deze orthopedagoog (twijfelde niet aan hb), die hem dan nu getest heeft. En daarmee is het cirkeltje rond, want zij werkt voor hetzelfde bureau als waar hij jaren geleden de eerste keer is getest. Einde zoektocht. Pfffff... :pffft:

En hanneke, hij is er inderdaad nu toch wel mee bezig. Vertelt verder niemand er wat over, maar had wel uit zichzelf wat youtubefilmpjes gekeken over hoogbegaafde kinderen. Daardoor was hij nu ook wel nieuwsgierig naar zijn iq-cijfertje. Die krijgen we over een paar weken in het verslag._________________
"Een boom beweegt niet, tenzij er wind is."
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Dus toch... na jaren eindelijk bevestiging: zoon (14) is hb
BerichtGeplaatst: 27 sep 2019, 19:20 
Volwassene

Geregistreerd: 20 feb 2016, 17:23
Berichten: 2397
Als je het zo opsomt is het wel een hele zoektocht geweest he? Lijkt wel een beetje op die van ons. Zoveel verschillende signalen en eigenlijk weet je zelf wel wat er aan de hand is maar toch twijfel je wel eens omdat het niet zwart op wit te zien is. Of in ieder geval niet eenduidig. Fijn dat er nu eindelijk duidelijkheid is en school nu gericht actie kan ondernemen. Ik denk dat het voor hem, na de eerste gewenning, ook wel een opluchting zijn. Hij snapte zelf vast ook niet waarom het allemaal anders ging dan met andere kinderen. Nu is er duidelijkheid. Fijn!_________________
Zoon van 16 in 6 gym
Zoon van 14 in 3 tvwo
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Dus toch... na jaren eindelijk bevestiging: zoon (14) is hb
BerichtGeplaatst: 10 okt 2019, 19:10 
Volwassene

Geregistreerd: 20 aug 2012, 12:41
Berichten: 1929
Het verslag is binnen! :D
Zoon heeft met name hoog gescoord op verbaal begrip, fluid redeneren en werkgeheugen. Opvallend is dat verbaal begrip op zeer hoogbegaafd niveau uitkomt. Hij is in het dagelijks leven namelijk nogal kort van stof. :lol:

In het verslag stond veel informatie over top-down leren. Ik ben alleen wel benieuwd hoe zoon dat nu zou kunnen gaan toepassen op het leren van proefwerken. We gaan dat nog wel vragen aan de orthopedagoog, maar misschien dat er iemand tips heeft hoe hij met een top-down aanpak bijvoorbeeld zijn aardrijkskunde, Duits of natuurkunde het beste zou kunnen leren?_________________
"Een boom beweegt niet, tenzij er wind is."
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Dus toch... na jaren eindelijk bevestiging: zoon (14) is hb
BerichtGeplaatst: 11 okt 2019, 13:05 
Volwassene
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 15 jun 2010, 13:17
Berichten: 3283
Met de opbouw van het onderwijs zoals het is, hoofdstuk voor hoofdstuk, "hapje voor hapje", is het best lastig om top-down te leren. Maar zelf ben ik er in de bovenbouw van het VWO achter gekomen dat het voor mij goed werkte om het hele boek van dat jaar vooruit door te lezen, zodat ik wist waar de stof naartoe ging. Meestal snapte ik na het doorlezen de stof al voor het grootste deel en kon ik daardoor de stukjes veel beter plaatsen en onthouden.
nadeel daarvan is dat je eigenlijk aan het begin van het schooljaar zo'n beetje alles al wel begrepen hebt en je vervolgens er een jaar lang over "mag" gaan doen om die stof te oefenen en leren...

Maar dat was wel mijn manier van top-down leren. En ook bij de kinderen zie ik wel dat dat werkt. Ze hebben een biologie lerares die topdown werkt, zij behandelt direct alle stof van het boek van dit jaar, maar begint wat oppervlakkiger en gaat steeds meer de diepte in. De eerste toets gaat direct over het hele boek, maar dan hoeven ze het maar globaal te kennen, en aan het eind van het jaar moeten ze het hele boek volledig beheersen.
Daardoor weten de kinderen al na de eerste weken de basis van alle stof van dat jaar en kunnen ze alle diepere kennis aan die basis ophangen. Dat werkt heel fijn. Ze moesten daar wel eerst erg aan wennen hoor, waren dat gewoon niet gewend, maar ik vind het super dat dit op een VWO-extra zo gedaan wordt (door maar één docent, helaas..)_________________

Moeder van 3 heerlijke HB-ers:
♀ (2006, 2 vwo-extra)
♀ (2007, 1 vwo-extra)
♂ (2010, gr. 7)
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Dus toch... na jaren eindelijk bevestiging: zoon (14) is hb
BerichtGeplaatst: 11 okt 2019, 13:10 
Volwassene
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 02 feb 2012, 15:21
Berichten: 5236
Ik kom niet verder dan vooruit toetsen, en dan alleen oefenen wat je nog niet weet. Maar op het VO lijkt me dat lastiger dan op de BS.
Ik ken 2 mensen die klas oversloegen toen ze dreigden te blijven zitten. Dat werd daarna ook topdown leren, en een groot succes. Maar niet iedere school of ieder kind staat daarvoor open denk ik.


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Dus toch... na jaren eindelijk bevestiging: zoon (14) is hb
BerichtGeplaatst: 11 okt 2019, 23:08 
Volwassene

Geregistreerd: 30 okt 2015, 18:16
Berichten: 421
Het zou mooi zijn als de leerkrachten de klas een paar leerdoelen voor elk hoofdstuk of onderwerp zouden kunnen vertellen, en ook de leerdoelen van het jaar als geheel en de samenhang met andere vakken. Als het goed is, werkt alle stof uiteindelijk naar leerdoelen toe. Die kunnen inhoudelijk zijn (bv. weten hoe en waarom de tweede wereldoorlog begon), en dan is het fijn als de leerkracht kan uitleggen waarom dat belangrijk is om te weten of kennen. Maar leerdoelen kunnen ook anders zijn: bv. leren hoe gebeurtenissen in het ene land invloed hebben op de levens van mensen elders, of leren hoe geschiedkundigen te werk gaan, leren wat de historische context was van ontwikkelingen in techniek, kunst en cultuur, of ook leerdoelen zoals leren ordenen, informatie leren verwerken en hoofdzaak van bijzaak leren onderscheiden. Als hij steeds weet wat de leerdoelen zijn, en hoe deze leerdoelen samenhangen met het onderhanden zijnde hoofdstuk of proefwerk, krijgt het meer samenhang.


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Dus toch... na jaren eindelijk bevestiging: zoon (14) is hb
BerichtGeplaatst: 12 okt 2019, 09:33 
Volwassene

Geregistreerd: 28 nov 2010, 22:08
Berichten: 5998
Mooie ideeen hierboven! Ik heb alleen een minitip voor duits, schuif hem in 1 keer het hele naamvalschema onder zijn neus en laat hem van daaruit alle regels en uitzonderingen leren. Die opbouw met eerst alleen de 1e en 4e naamval en dan later de andere twee ertussen werk mi alleen maar ontzettend verwarrend.
Wel fijn dat jullie nu bevestiging hebben!_________________
Be the change you want to see in the world
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Dus toch... na jaren eindelijk bevestiging: zoon (14) is hb
BerichtGeplaatst: 13 okt 2019, 11:45 
Volwassene

Geregistreerd: 20 mei 2017, 15:38
Berichten: 712
Boom, wat fijn dat er nu eindelijk duidelijkheid is. Ik hoop dat het rust geeft en mogelijkheden tot goede begeleiding._________________
O, 2001
M, 2003
J, 2010
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Dus toch... na jaren eindelijk bevestiging: zoon (14) is hb
BerichtGeplaatst: 14 okt 2019, 09:46 
Volwassene

Geregistreerd: 20 feb 2016, 17:23
Berichten: 2397
Voor verschillende vakken zijn allerlei filmpjes te vinden op internet. Als je dan eerst het filmpje kijkt, heb je overzicht over het gehele onderwerp en vervolgen kun; je dan inzoomen op de stof. Wat je ook kunt doen is eerst de oefentoets na het hoofdstuk maken en dan kijken wat je nog niet weet._________________
Zoon van 16 in 6 gym
Zoon van 14 in 3 tvwo
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Dus toch... na jaren eindelijk bevestiging: zoon (14) is hb
BerichtGeplaatst: 16 okt 2019, 07:45 
Volwassene

Geregistreerd: 24 sep 2013, 21:17
Berichten: 659
Fijn die bevestiging.

Wat ik hier merk van de behoefte voor top down is dat dochterlief erg op zoek is naar wat ben ik aan het doen. Ik noem het wel het kader om de puzzelstukjes heen. Ze zoekt houvast om dingen die ze moet leren in in te passen.

Wat hier werkt is over de stof praten en samen zoeken naar wat de bedoeling of samenhang is tussen de losse paragrafen. Dus ik probeer door vragen te stellen, haar aan het denken te krijgen. Ze zit nu in 2 VWO_________________
Mama van 2 guppies (grote gup geb 2007, 1 x versneld, nu bijna naar de 3e en kleine gup geb 2010, groep 6)
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Dus toch... na jaren eindelijk bevestiging: zoon (14) is hb
BerichtGeplaatst: 26 jan 2020, 13:57 
Volwassene

Geregistreerd: 16 dec 2013, 10:15
Berichten: 3929
Boom, ik lees je topic weer eens door en ik herken er heel erg mijn middelste dochter van 9 in. Een gemeten IQ van rond de 120, maar zelfde klachten: alles is saai, zoveel uitleg en zoveel herhaling en de hoofdpijnklachten nemen toe (vooral migraine bij haar). Ze heeft al een paar keer gehuild toen ze naar school moest. We zijn al van plan om in gesprek te gaan met school daarover. Maar ik wilde het toch even kwijt, ik herken je verhaal ineens heel erg. Ook die hb kenmerken zie ik in haar terug._________________
Moeder van drie meiden.
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Dus toch... na jaren eindelijk bevestiging: zoon (14) is hb
BerichtGeplaatst: 26 jan 2020, 17:18 
Volwassene

Geregistreerd: 20 aug 2012, 12:41
Berichten: 1929
Dee, er is een ding dat ik hiervan heb geleerd: je eigen dagelijkse observaties zijn duizendmaal betrouwbaarder dan een iq-test. Vertrouw vooral ook op je gevoel en laat je niet verblinden door dat cijfertje dat nu niet boven de 130 uit kwam. Het gaat om haar, om wat zij bewust (het is saai) en onbewust (hoofdpijn) aangeeft en om wat zij nodig heeft (uitdaging!!!!!!!!). Go for it! [opera]_________________
"Een boom beweegt niet, tenzij er wind is."
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
 Pagina 1 van 1 [ 18 berichten ] 


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar: