Het is nu 16 okt 2019, 01:43

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]
 Pagina 8 van 8 [ 148 berichten ]  Ga naar pagina Vorige  1 ... 4, 5, 6, 7, 8
Auteur Bericht
 Berichttitel: Re: De citotoets, terug van weggeweest?
BerichtGeplaatst: 18 apr 2016, 11:06 
Volwassene

Geregistreerd: 15 feb 2011, 14:22
Berichten: 637
Het eerste wat ik die kinderen vraag is wat ze willen bereiken. Daar stippelen we een pad naar uit die zoveel mogelijk opties open laat, en daar willen ze ook voor werken. Meestal is dat een grote tekening met tussendoelen en meerdere wegen naar Rome. Ik plastificeer die, en we halen hem drie keer per jaar tevoorschijn om te kijken waar we staan. Dat werkt heel goed om ze te herinneren waarvoor ze werken en wat ze al bereikt hebben.

Mijn kinderen zijn hoogbegaafd en ze gaan er vanuit dat ze alles wel kunnen bereiken, in die zin zijn ze veel luier, maar juist doordat ze deze kinderen zien weten ze hoe rijk ze zijn dat ze de keuze hebben. Soms krijgen ze ook mee dat het lastige gesprekken zijn met de scholen en ze weten dat opstromen een gunst is en afstromen maar al te snel gebeurd. Ze zijn gewaarschuwd.

Opstromen is een gunst, geen recht. Ga er niet vanuit dat het zomaar kan als je cijfers maar goed genoeg zijn of je iq hoog genoeg.
Doubleren is een gunst, geen recht, zelfs niet als de puberteit toegeslagen heeft en je een toetsweek verknald hebt.
Afstromen is zo gebeurd en opklimmen is na afstromen in onze regio erg moeilijk.

Dit is mijn ervaring, hij is anekdotisch maar doe er je voordeel mee en prent je kinderen in dat ze niet in situaties terecht moeten komen waarin ze van gunsten afhankelijk zijn.
Je hebt op school geen rechten, alleen maar plichten en gunsten moeten verdiend worden.


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: De citotoets, terug van weggeweest?
BerichtGeplaatst: 18 apr 2016, 11:15 
Volwassene
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 02 feb 2012, 15:21
Berichten: 4830
Helder verhaal Franciska!!

En inderdaad, wat een zinvol en mooi werk doen jullie. Het lijkt me voor deze kinderen al heel fijn dat iemand ze ziet, en hen serieus neemt.


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: De citotoets, terug van weggeweest?
BerichtGeplaatst: 18 apr 2016, 11:17 
Volwassene

Geregistreerd: 18 jun 2015, 10:05
Berichten: 206
Mijn ouders zijn eind jaren zestig naar Nederland gekomen, hebben beperkt opleiding genoten en zijn de Nederlandse taal niet/beperkt machtig. Ouders waren dag en nacht bezig met hun eigen zaak en hebben 5 kinderen opgevoed. Je kunt je voorstellen dat in zo'n situatie niet de voorwaarden worden gecreëerd voor een optimale schoolcarrière van de kinderen.

Ik was stil, heel stil, op de basisschool (1976-1982). Droomde altijd weg, lette nooit op. Als eens een keer een vraag werd gesteld, dan vroeg ik standaard ''sorry, wat was de vraag?''. De leraren op de BS gingen er maar vanuit dat ik het allemaal niet begreep. Wat de leraren en mijn ouders niet wisten was dat ik op jonge leeftijd al regelmatig de krant las, naar het ''grote mensen'' journaal keek en Bosatlas & geschiedenisboeken van binnen en van buiten kende. Je kunt je voorstellen dat mijn schoolprestaties gewoon slecht waren. Advies: 5 jarig MAVO (eerste jaar in 2 jaar); dat zou nog moeilijk genoeg worden!

MAVO, MDS, MEAO, HEAO, Post HBO, universiteit ... mijn schoolcarrière was lang, heel lang. Overdag werken en studeren in de avonduren is niet altijd even fijn. Leraren die ik naderhand ben tegengekomen kunnen bijna niet geloven dat ik de universiteit heb voltooid en een fantastische baan heb bij een multinational. Daarom is mijn motto ''als je hard werkt, en je bent in het bezit van enig verstand/intellect, dan komen de talenten zeker tot wasdom''. Maar het had ook anders af kunnen lopen en dan bedoel ik niet per definitie negatief.

Mijn zoon liep vorig jaar behoorlijk vast op school. Driftbuien, nachtmerries, slaapwandelen en behoorlijk slechte schoolresultaten. BS zag geen probleem, want hij was zo lief en werkte zo hard, etc. Uiteindelijk zoon laten testen en daaruit bleek HB. Zoon is letterlijk een kopie van mij (vader). Sindsdien denk ik regelmatig aan mijn jeugd, de scholen waar ik op heb gezeten. En snap ik waarom ik me altijd een buitenbeentje heb gevoeld. Mijn ouders waren dag en nacht met de zaak bezig, vertrouwden volledig op het oordeel van de leraren op de BS, maar wisten vooral niet veel beter. Ik zie dat het niet lekker loopt met mijn zoon, ga me er tegenaan bemoeien, en heb nu een compleet andere zoon (school: compacten reguliere stof, verrijking/verbreding via Levelwerk en plaatsing in Hi-Levelklas, thuis: bezoeken musea, muziekles, kids university en mad science).

Dus ja, kinderen met hoogopgeleide ouders krijgen (gemiddeld) een hogere middelbare schooladvies. Uiteraard maak 1 voorbeeld nog geen theorie.


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: De citotoets, terug van weggeweest?
BerichtGeplaatst: 18 apr 2016, 11:57 
Volwassene

Geregistreerd: 15 feb 2011, 14:22
Berichten: 637
SjakieZulu schreef:
MAVO, MDS, MEAO, HEAO, Post HBO, universiteit ... mijn schoolcarrière was lang, heel lang. Overdag werken en studeren in de avonduren is niet altijd even fijn. Leraren die ik naderhand ben tegengekomen kunnen bijna niet geloven dat ik de universiteit heb voltooid en een fantastische baan heb bij een multinational. Daarom is mijn motto ''als je hard werkt, en je bent in het bezit van enig verstand/intellect, dan komen de talenten zeker tot wasdom''.


Daar heb ik nou respect voor!
Het is heel hard werken en je hebt een enorme berg doorzettingsvermogen nodig, maar ik snap dat ze jou een fantastische baan gegund hebben, je hebt bewezen dat je een enorme ijver en zelf-discipline hebt, en niet te vergeten visie en het vermogen om je doelen na jaren hard werken te bereiken.

Je kunt je zoon dit pad besparen en voor hem de weg wat plaveien. Hij zal z'n eigen draken moeten verslaan, maar je kunt het aantal koppen daarvan beperken en hem vooraf wat training geven.
Je zoon heeft geluk.


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: De citotoets, terug van weggeweest?
BerichtGeplaatst: 18 apr 2016, 13:28 
Volwassene

Geregistreerd: 28 feb 2010, 19:19
Berichten: 1376
Woonplaats: Twente
Franciska schreef:
Die ambachtsscholen, of nog beter een leerling-gezel-meester-opleiding, dat zou ideaal zijn voor hoogbegaafden zoals mijn zusje (na het vwo naar de mts-fijnmechanica Leidse instrumentmakersschool gegaan) en mijn zoon. Ze zijn erg goed met hun handen, ze zijn geinteresseerd in techniek en ze zijn ontzettend slim.

Nou had mijn zusje er ook via de mavo heen gekund, van zowel mijn zusje als van mij is ons lhno-advies na een cito van 550 bijgesteld naar mavo, maar we zijn beide blij dat ze met haar vwo alle mogelijkheden nog open had liggen.
Overigens was dat lhno-advies gebaseerd op werkhouding (we deden niets in de klas) en toekomstperspectief (kleinkinderen van een boerenarbeider zouden nooit iets kunnen bereiken, niemand zou ze aannemen in een goed betalend beroep). Wat ben ik blij dat onze ouders met de cito en het advies in de hand naar de middelbare school zijn gegaan en voor ons een plekje in een havo/vwo brugklas hebben weten te bemachtigen.

....Als kleinkinderen van een (boeren) arbeider niks konden bereiken.....ik ben zelf kleinkind van een arbeider. Een redenering dus die ik werkelijk nooit eerder gehoord heb. Op geen enkele school.
Mijn vrouw is boeren kleindochter....haar vader arts, haar oom geneesheer directeur, haar moeder bedrijfskundige, tante ook geneeskundig specialist, andere oom ingenieur....mensen die allemaal voor wo2 geboren zijn, die oom en tantes.

Welke school zei dat soort dingen? En ik welke tijd?


Een fijn mechanika school, op hts(+) niveau dan, had ik trouwens ook wel zien zitten als kind.

Verder petje af voor wat je doet voor die kinderen....ze zo bijspijkeren._________________
Talenten zijn er om te ontwikkelen, niet om die af te remmen (mt 25 : 14-30 )
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: De citotoets, terug van weggeweest?
BerichtGeplaatst: 18 apr 2016, 15:01 
­
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 27 sep 2010, 10:48
Berichten: 3953
Rijke boeren konden uiteraard prima hun kinderen laten studeren. Zon rijke boer zit ook in mijn voorouders. Die liet gewoon al zijn zonen studeren in de tijd dat studiebeurzen nog niet bestonden. Dat waren er dus 10.

We vergeten geloof ik dat het plaatje ook wel wat ingewikkelder is dan alleen opleiding op zich. Het gaat in feite om SES, sociaal economische status.

Opleiding en inkomen hangen samen, maar zoals hier al vele voorbeelden gegeven zijn, is dat niet 1 op 1._________________
“Concerning matter, we have been all wrong. What we have called matter is energy, whose vibration has been so lowered as to be perceptible to the senses. There is no matter.” Albert Einstein
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: De citotoets, terug van weggeweest?
BerichtGeplaatst: 18 apr 2016, 15:11 
Volwassene

Geregistreerd: 15 feb 2011, 14:22
Berichten: 637
reinier schreef:

Als kleinkinderen van een (boeren) arbeider niks konden bereiken.....ik ben zelf kleinkind van een arbeider. Een redenering dus die ik werkelijk nooit eerder gehoord heb. Op geen enkele school.
Mijn vrouw is boeren kleindochter....haar vader arts, haar oom geneesheer directeur, haar moeder bedrijfskundige, tante ook geneeskundig specialist, andere oom ingenieur....mensen die allemaal voor wo2 geboren zijn, die oom en tantes.

Welke school zei dat soort dingen? En ik welke tijd?


Noord-oost Groningen, jaren 80, mijn basisschool.
Het platteland van Groningen kent een behoorlijke rangen- en standencultuur, je had (here)boeren, arts, notaris en burgemeester, daarna kwam de middenstand, dan het vee, en ten slotte de boerenarbeiders.
Het klinkt alsof ze een eeuw achterlopen en dat klopt ook. Een boer is boer totdat hij sterft en pas dan erft zijn zoon/dochter de boerderij. Een boer is dus meestal achter in de 50 als hij eigen baas wordt op de boerderij die hij al jaren draaiend gehouden heeft. Tot die tijd hebben zijn ouders de macht in handen, en zullen die gebruiken ook.
Een klasgenootje van mij was een boerendochter en wilde met de zoon van een timmerman trouwen. Ze pasten goed bij elkaar en de wederzijdse ouders vonden het prima. Haar grootouders hebben er een stokje voor gestoken en ze heeft afstand moeten doen van naam en erfenis. Haar ouders mochten niet op haar bruiloft zijn (ze zouden van de boerderij gezet zijn).
Na de dood van haar grootouders zijn de verhoudingen wel weer redelijk genormaliseerd, maar het heeft lang geduurd voordat dat het geval was en het is niet helemaal meer goed gekomen.
Overigens werd deze handelswijze in het dorp heel normaal gevonden, zo lagen de zaken nu eenmaal.


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: De citotoets, terug van weggeweest?
BerichtGeplaatst: 18 apr 2016, 16:12 
Volwassene
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 27 feb 2011, 23:50
Berichten: 4045
Toch wel herkenbaar. (off topic) Het had niet veel gescheeld of mijn vader en moeder (ook van het platteland van Groningen) waren niet getrouwd. Ze hadden verkering toen mijn vader 16 was en mijn moeder 14. Mijn vader was zoon van een arbeider en mijn moeder van de hoofdmeester van de lagere school. Haar ouders gingen om met de dokter, de dominee en andere hooggeplaatsten en zeker niet met de ouders van mijn vader, hoewel ze bij dezelfde kerk zaten. Meer dan groeten was het niet. Het schijnt de enige keer geweest te zijn dat mijn moeder tegen mijn opa in is gegaan, (en ik ga TOCH!) en omdat ze altijd erg verstandig en braaf was, heeft hij toch de conclusie getrokken dat het wel echt heel serieus moest zijn, en vooruit dan maar.
Maar de relatie tussen mijn vader en zijn schoonfamilie is nooit warm geworden._________________
Groeten van Von, moeder van E(m, augustus 2001), S (j, januari 2004) en J(m, juli 2007)
http://gelukkighagelthetniet.blogspot.nl/
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
 Pagina 8 van 8 [ 148 berichten ]  Ga naar pagina Vorige  1 ... 4, 5, 6, 7, 8

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar: