Het is nu 20 apr 2019, 08:33
 Pagina 1 van 1 [ 15 berichten ] 
Auteur Bericht
 Berichttitel: examenvrees.....
BerichtGeplaatst: 05 mei 2014, 10:24 
inactief

Geregistreerd: 02 mei 2014, 09:43
Berichten: 9
Hoi,
Mijn zoon is 15 jaar en ik moet zeggen tot nu toe hebben we alle problematiek rondom extra slim zijn goed kunnen opvangen.
We hebben problemen bv ineens stotteren op 4 jarige leeftijd, veroorzaakt door het sneller denken dan fysiek mogelijk was om te kunnen praten! (opgelost met praten als een slakje niet als een haas en zelf 1 week niet ratelen maar langzaam praten! probleem weg hahaha).
Beter gamen als al zijn vrienden en neefjes van 14 op 6 jarige leeftijd, waardoor er jaloezie opstak en daardoor afwijzing van de groep, geleerd om een ander ook eens te laten winnen, want sociale vaardigheden zijn net zo belangrijk als intelligentie!!!!
En zo kan ik nog honderden voorbeelden geven........

Wij wonen in een klein dorp met nergens in de buurt onderwijs voor hbers, op internaat was voor ons uitgesloten dus we hebben geroeid met de riemen die we hadden.
Het is tot nu toe prima gegaan, nu lopen we echter tegen een probleem aan waar we het zelf niet meer weten....

hij zit op t aso wetenschappen wiskunde (gymnasium in nl?) in het 4e leerjaar en komt thuis met punten waar je alleen van kan dromen (ik toch want zo slim ben ik niet)
zijn dagelijks werk wiskundepunt is 85% maar zijn examens verlopen nooit goed altijd maar een magere 60%.... voor deze richting te kunnen blijven volgen moet je gemiddeld (alles bij elkaar opgeteld van een heel jaar minimaal 75 % scoren) hij zit dus op 72%....en einde schooljaar nadert...
We hebben 2 wiskundeleraren en een kennis die fysica studeert hem eens bijles laten geven, resultaat-snapt alles is vooruit op leerstof, pikt de fouten die ze expres als test erin gezet hadden er zo uit.

Zijn leermethode is t dus echt niet en zijn huidige leraar wiskunde zegt over hem - al jaren niet zo een goede wiskundeleerling gehad!!
Het is dus examenvrees alleen voor wiskunde.....Nou gaat hij zowiezo door mogen in wiskunde zegt de school, dus dat is het probleem niet voor ons.
Voor zijn toekomst is het belangrijk dat hij zijn (onbewuste) examenvrees onder de knie krijgt.. hij wil niet naar een psycholoog (koppige tieners he)

Wij willen hem voorbereiden op het leven, en hem alle mogelijke tools aanreiken die iemand nodig heeft voor te slagen, de leefwereld van een hber is nu eenmaal tussen alle mensen niet alleen tussen peers! Voor ons is het sociale dus nr 1 waar we naar kijken en sturen, hijzelf is echter vastbesloten en onwrikbaar in zijn studiekeus (fysica scoort hij 95% maar wil hij niet ) dus wij steunen hem in zijn wiskundeplannen.
iemand tips voor ons?


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: examenvrees.....
BerichtGeplaatst: 05 mei 2014, 12:15 
­
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 31 mei 2010, 11:42
Berichten: 7608
Weet je zeker dat het examenvrees is? Bespreekt hij zijn toetsen na afloop met de docent? Sommige leerlingen laten bij wiskunde (veel) punten liggen doordat ze te grote denkstappen maken en te weinig opschrijven. Een totaal ander probleem dan faalangst dus!_________________
Luctor et emergo [snorkel]
Ik heb 2 kinderen
Ik ben leerkracht basisonderwijs
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: examenvrees.....
BerichtGeplaatst: 05 mei 2014, 14:28 
inactief

Geregistreerd: 02 mei 2014, 09:43
Berichten: 9
Hoi,


We hebben eerst bijles gedaan zoals je leest die niet nodig was volgens de 3 leraren.
Toen hebben we zijn studiemethode met hem doorgenomen (met leraar samen) die was en is goed.
examens worden door leraar met hem besproken en ingezien, waaruit blijkt dat hij de materie beheerst en correct toepast, alleen ontzettend domme! :D fouten zoals een -teken vergeten, optelfouten (maar dan echt 1+1 optelfouten he! ) maakt.
De leraren hebben ook overleg met de overige wiskundeleraren (8 totaal) en niemand snapt t hoe en waarom hij t doet.
Ook vinden ze t vreemd dat hij als beste scoort op fysica (van meer dan 4000 leerlingen) want je snapt fysica alleen als je goed bent in wiskunde whahaha.
Ook de verrijkingsleerstof doet hij op zn sloffen en goed, al zijn andere examens (11 totaal) alles perfect en ver boven t gemiddelde.
Niemand snapt t nog of weet nog wat te doen er moet door hemzelf onbewust een blokkade gecreeerd zijn voor wiskundeexamens......
want hij geeft aan dat hij relaxed en ontspannen zijn examen maakt en ik of leraren merken ook niks gespannens aan hem op examendag
raar he


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: examenvrees.....
BerichtGeplaatst: 05 mei 2014, 14:34 
inactief

Geregistreerd: 02 mei 2014, 09:43
Berichten: 9
Ik ben nou gewoon bang dat wat hij als doel heeft (wiskunde studeren) door dit fenomeen niet gaat lukken,
hij zal wel mogen verder gaan in die richting maar onbewust is t aan t spoken in dat hoofd van m en we moeten dat spook eruit krijgen!
of verplaatsen naar een vak waar hij niks mee heeft qua interrese :lol: zoals bv frans


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: examenvrees.....
BerichtGeplaatst: 05 mei 2014, 14:40 
­
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 16 feb 2010, 17:37
Berichten: 2858
Woonplaats: The City of Dreaming Spires
Hoi solleke,

Dit klinkt niet als iemand met examenvrees. Wel als iemand die ontzettend goed is in wiskunde en (juist daardoor allicht?) veel slordigheidsfouten maakt. Dat is iets lastigs om aan te pakken, maar het kan zeker wel. Veel wiskundedocenten op de universiteit krijgen het ook voor elkaar om 2+1=2 en aanverwante vaagheden op het bord te schrijven. Minnetjes verschijnen en verdwijnen ook overal. Dat is zeker geen reden om geen wiskunde te gaan studeren.

Schrijft je zoon voldoende tussenstappen op? Het helpt om de uitwerkingen van toetsen en examens regelmatig door te nemen, zodat je weet voor wat voor kleine dingen je punten krijgt. En dan de slordigheidsfouten: als het gaat om rekenfouten, kun je minstens 3x per toets alles narekenen. Daar zal je zoon vast wel tijd voor hebben, aangezien hij zo goed is in wiskunde. Sommige slordigheidsfouten zijn er vrij simpel uit te halen als je er nog eens naar kijkt. Veel slordigheidsfouten zijn bovendien doorrekenfouten die je maar één keer worden aangerekend. Dus als je ergens zegt 2x3=5, dan wordt je antwoord verder goedgerekend als je met die 5 doorrekent en je stappen verder goed zijn. Schrijf je deze tussenstappen niet op, dan kan de docent niet zien dat je gewoon een rekenfout hebt gemaakt en moet hij de hele opgave foutrekenen. Andere slordigheidsfouten zijn van het caliber 'vraag niet beantwoord' of 'uitwerking onvolledig'. Dat kun je allemaal jezelf aanleren, als je maar weet waar je punten voor krijgt._________________
Where there's blood there's death not glory.
Flogging Molly
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: examenvrees.....
BerichtGeplaatst: 05 mei 2014, 14:56 
Volwassene
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 27 feb 2010, 18:10
Berichten: 5590
Bij mijn dochter gaat het net zo. Van een vergelijking bijvoorbeeld ziet ze vaak de oplossing in één oogopslag, maar de docent verwacht dat ze alle tussenstappen noteert die zij dus niet meer ziet. Gevolg: ze schrijft maar wat op en de opgave wordt in zijn geheel fout gerekend, en dat is echt niet omdat ze het niet snapt en al helemaal geen faalangst. Bij de huiswerkopgaven speelt het veel minder omdat daar bij het nakijken meer op de uitkomsten gelet wordt dan op de tussenstappen.

Wat bij mijn dochter een beetje geholpen heeft is dat de wiskundedocent haar elke keer vertelde wat voor glanzend cijfer ze zou hebben gekregen als ze de tussenuitkomsten wel genoteerd had. Maar de laatste keer (met die vergelijkingen dus) was het weer meer dan verschrikkelijk, want daar snapte ze écht niet wat er nou op te schrijven viel :roll:._________________
LOEK HOES TOKKING

Dochter Tweety apr 2001, Slim, regulier onderwijs, 1x versneld
Zoon Calimero aug 2004, Slim & ADHD, cluster 4, 1x versneld
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: examenvrees.....
BerichtGeplaatst: 05 mei 2014, 15:04 
inactief

Geregistreerd: 02 mei 2014, 09:43
Berichten: 9
Ja er gaat me een :idea: branden als ik jullie reacties lees, heel herkenbaar!
Ben iets minder ongerust nou!
Ik kom dus weer uit op dat slakje en dat haasje :D :D dat ongeduld, dat overslaan, dat eigenwijze t blijft toch levenslang denk ik


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: examenvrees.....
BerichtGeplaatst: 05 mei 2014, 15:42 
Volwassene
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 01 maart 2010, 19:43
Berichten: 19934
Woonplaats: Gelderland
Pompom schreef:
Weet je zeker dat het examenvrees is? Bespreekt hij zijn toetsen na afloop met de docent? Sommige leerlingen laten bij wiskunde (veel) punten liggen doordat ze te grote denkstappen maken en te weinig opschrijven. Een totaal ander probleem dan faalangst dus!
Dat was mijn vraag ook. Als het slordigheidsfouten zijn die hij maakt, zal hij moeten leren om zorgvuldig te werken (ook als dingen logisch of saai zijn voor hem). Als hij niet op de juiste manier noteert tijdens het uitwerken (stappen overslaan), is dat ook iets dat je kunt leren.

Gebaseerd op wat ik lees, denk ik net als mijn voorgangsters eerder aan niet accuraat genoeg werken dan aan examenvrees. Dan kun je nog zoveel kennis hebben, maar als je niet nauwkeurig genoeg werkt of niet noteert zoals de docent of de examencommissie dat wil zien, dan haal je geen hoge cijfers. Mijn kinderen hebben dat door schade en schande moeten leren._________________
De beste leraar is hij, die het meest van zijn leerlingen opsteekt (C. Buddingh 1918-1985)
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: examenvrees.....
BerichtGeplaatst: 06 mei 2014, 12:32 
inactief

Geregistreerd: 02 mei 2014, 09:43
Berichten: 9
Hallo Paula,
Hij heeft gisteren zijn examenbespreking gehad, en inderdaad weer die slordigheid en stappen overslaan he je hebt gelijk!
Ik heb m gevraagd hoe het zit met beoordelen van t examen, een rekenfout, een stap snel overslaan enz word de gehele som fout geteld, ook al heb je de stellingen en bewijzen goed, dus dat tikt al snel aan met de minpunten..Hoe leer ik m dat nou af? daar zijn we al jaren mee bezig...
Ik denk idd dat als ze naar een gespecialiseerde school gaan dat dat beter opgevangen zou worden..
Ik heb nou al vanaf vorige week woensdag 3x gebeld om de leerlingenbegleiding te spreken, krijg telkens ja hij belt u terug, niks dus!!


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: examenvrees.....
BerichtGeplaatst: 07 mei 2014, 08:32 
Volwassene
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 01 maart 2010, 19:43
Berichten: 19934
Woonplaats: Gelderland
Wij hebben uiteindelijk wekelijkse RT (wiskunde) en studiecoaching ingezet. Vooral jongste had moeite met dat zorgvuldige werken en nauwkeurig noteren. Het gaat nu (na een jaar) de goede kant op maar het viel niet mee om een werkwijze die er gedurende jaren ongestraft ingeslopen is, te veranderen._________________
De beste leraar is hij, die het meest van zijn leerlingen opsteekt (C. Buddingh 1918-1985)
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: examenvrees.....
BerichtGeplaatst: 08 mei 2014, 08:43 
inactief

Geregistreerd: 02 mei 2014, 09:43
Berichten: 9
Hoi Paula,

Mooi dat het nou beter gaat met je jongste! Er is dus hoop....
Ik ben teruggebeld door de leerlingenbegeleiding onze zoon heeft vandaag een gesprek met de psycholoog, hoop dat hij zich ook opent voor hem en niet de gesloten norse tiener speelt!

De stress was gisteren weer goed merkbaar (mede veroorzaakt door het feit dat hij een gesprek heeft met de psycholoog :? ).
Voor het eten zit hij hier aan zijn wiskunde te werken en legt hij mijn man exact uit hoe hij de verdiepingssommen moet oplossen, staat op gaat eten, loopt terug naar zijn huiswerk en is t vergeten :? :? .
Blijft voorts 3 uur voor het huiswerk zitten totaal gestrest (en wij maar zeggen stop ermee heeft geen zin zo) waardoor hij driftig word en om 10 uur al naar bed gaat .
Mijn hoop is dat ik nou eindelijk hulp krijg van iemand met verstand van zaken.

Het gesprek wat ik met m had was heel goed, hij had meer ervaring met de stress en slordigheidsproblemen, toevallig blijkt hij ook nog in de leerlingenraad te zitten die deze week de studenten gaan beoordelen of ze een positief attest krijgen voor de richtingen die ze volgend jaar willen volgen, dit is mooi want dan heeft hij meer inzicht in mijn zoon (die hem onbekend was).
En mocht hij dan een negatief attest krijgen en een andere studierichting in moeten dan word in ieder geval het gevoel van falen ook begeleid, wat voor ons zeer, -misschien wel het belangrijkst- is.

Grote vraag is nu wat was er eerst- de faalangst (perfectionisme) of de slordigheid,of is zijn inzicht in wiskunde toch niet voldoende?


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: examenvrees.....
BerichtGeplaatst: 08 mei 2014, 10:02 
Volwassene
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 01 maart 2010, 19:43
Berichten: 19934
Woonplaats: Gelderland
Vaak is juist het inzicht het probleem :wink: . Ze begrijpen de stof, zien de oplossing, maar werken de opdracht gewoonweg niet voldoende uit op papier. En alleen een antwoord opschrijven of slechts een paar tussenstappen noteren levert nu eenmaal niet de maximale punten voor een vraag op. Als je die 'slordigheid' bij elke vraag toepast ... kom je al snel de helft van de punten tekort.

:? Je kunt beter wat minder inzicht hebben geloof ik. Dan word je gedwongen om systematisch met alle tussenstappen te werken, anders raak je het overzicht kwijt.

Faalangst en perfectionisme ontstaan vaak hand-in-hand, doordat een leerling lange tijd beneden z'n niveau werkt. Hij 'leert' zo dat je eigenlijk altijd alles meteen kunt en weet (lang nadenken is immers niet nodig, gestructureerd werken ook niet, want je ziet de uitkomsten toch wel). En dat kan paniek opleveren als het in een later stadium (meestal secundair onderwijs) eens niet zomaar meteen lukt.
Die faalangst wordt op de basisschool vaak niet herkend, zeker niet als een leerling overwegend bovengemiddeld presteert.

Hopelijk kan de psych je zoon bereiken en kan er een vertrouwensband ontstaan. Want wat de oorzaak ook is van zijn tegenvallende resultaten, een beetje hulp kan hij er wel bij gebruiken._________________
De beste leraar is hij, die het meest van zijn leerlingen opsteekt (C. Buddingh 1918-1985)
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: examenvrees.....
BerichtGeplaatst: 09 mei 2014, 08:37 
inactief

Geregistreerd: 08 jun 2011, 19:58
Berichten: 440
Kan het ook zijn dat hij zichzelf juist bij wiskunde extra druk oplegt omdat dit nou juist de richting is die hij uitwil en hij die toetsen dus juist heel goed moet maken, itt tot andere vakken waar hij niet in verder wil?_________________
Zoonlief - feb 2006 - groep 5
Dochterlief - aug 2007 - groep 4
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: examenvrees.....
BerichtGeplaatst: 09 mei 2014, 12:02 
inactief

Geregistreerd: 02 mei 2014, 09:43
Berichten: 9
Hij heeft gisteren t gesprek met de psych gehad,zou een uur duren duurde 2 uur! die had zich ingelezen in zijn schooldossier (hij staat niet bekend bij de leraren als hb, bij de leerlingenbegeleiding wel, )
Dit moet ik ff toelichten....

dit is toen hij jonger was door ons gevraagd omdat er hier in het kleine dorpje een competitie ontstond van ouders die perse wilden dat hun kind slimmer was en wij die druk van hem af wilden houden. Er waren ouders die hun kind hadden leren lezen voor groep 1. Onze zoon was met 3 ook zo ver...dus ik dacht ga met m naar de bieb en laat m spelenderwijs zijn gang gaan. Ik werd daar zowat uitgeblaft :evil: door de bibliothekaresse waar ik wel mee bezig was..... :oops:

Daar had ik dus echt geen zin in, terwijl mij de les gelezen werd rende hij rond door de bieb roepend , kijk mama daar een A daar een P enz. toen draaide ze als een blad aan de boom om en wou ze helpen, ik had zo iets van laat maar zitten hij heeft in veel meer dingen interesse niet alleen in lezen. Dus hij startte groep 1 niet lezend...binnen 6 weken had hij leesnivo 9 dit werd gezien door de leesmoeders en dat word zo rondgeklept he!!!

Dan krijg je meteen die afgunst, onze zoon is zeer gevoelig dus we hebben bewust openbaar zijn resultaten geminimaliseerd als iemand ernaar vroeg (binnenshuis hebben wij hem gestimuleerd en geprezen voor zijn goeie punten).

Ik ben dus zelf niet hb he !! Het heeft gewerkt voor hem, vriendjes genoeg, maar heb als ik t hier zo lees misschien toch een misser gemaakt op dat vlak...... :(

de psych zijn conclusie is dat de leerstof te gemakkelijk voor m is en dat het daar mis loopt..... alle symptomen van iemand die perfectionistisch is, slordig is, zelf de druk opvoert, last heeft van zijn v/p kloof enz.

Ze gaan met m aan de slag....volgens hem is hij slim genoeg om zijn zwakke examenpunten zo te laten verdwijnen met wat hulp van hun.

Het was absoluut geen examenvrees dus :| , de conclusie die ik eruit trek is dat ik misschien (samen met mijn man) sociaal zijn leven goed gehouden heb maar het probleem verschoven heb naar het niet ten volle laten gebruiken van zijn potentieel......

Ze gaan actief nou met m aan de slag met gesprekken en hulp waar hij dat nodig heeft, ook gaat hij opnieuw getest worden hoe het nou eigenlijk allemaal zit qua iq en emotioneel, sociaal enz en krijgen we tips hoe met hem om te gaan!

Dit hebben we ook nodig want op bijna volwassen lichamelijk, emotioneel 15, gooi daar hb bij !! dat is voor ons te moeilijk om alleen te doen :oops:


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: examenvrees.....
BerichtGeplaatst: 09 mei 2014, 14:08 
Volwassene
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 01 maart 2010, 19:43
Berichten: 19934
Woonplaats: Gelderland
Het begeleiden van een hb puber is zeker een uitdaging. Helemaal niet gek dus dat jullie daar wat hulp bij willen. En fijn dat ze dat ook kunnen en willen bieden!_________________
De beste leraar is hij, die het meest van zijn leerlingen opsteekt (C. Buddingh 1918-1985)
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
 Pagina 1 van 1 [ 15 berichten ] 


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar: