Het is nu 27 jan 2021, 02:37

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]
 Pagina 1 van 1 [ 17 berichten ] 
Auteur Bericht
 Berichttitel: Ze/hij is nog jong. Wat hiermee te doen
BerichtGeplaatst: 02 maart 2020, 23:21 
Volwassene

Geregistreerd: 16 jan 2014, 12:23
Berichten: 1212
Vanavond had ik een gesprek met de gymdocent van dochter (1e klas VO), die ook de rots en water training gaat geven. En daarvan krijg ik de opmerking:” Ze is nog jong”.

Deze opmerking krijg ik ook regelmatig te horen van bv de leerkracht van zoon (gr 7).

Maar ik weet niet zo goed wat ze er mee bedoelen, en wat ze dan van ons verwachten. Soms voelt het als een soort verwijt, dat we onze kinderen hebben laten versnellen, maar denk dat dat niet zo bedoeld wordt.

Voorbeeld waar de gymdocent mee kwam, was dat ze verdrietig wordt van bepaalde opmerkingen tijdens de gym. Dochter is echt niet goed in gym, maar doet erg haar best. Maar als er bv teamsporten gedaan worden is ze wel de zwakste schakel en dan wordt er wel eens wat gezegd, en waarschijnlijk nooit kwaad bedoeld. Ze gaat dan soms huilend naar de kant en doet dan ook niet meer mee. Ik ben het eens dat ze hier mee om moet leren gaan en zich niet helemaal gek moet laten maken. Maar is dit dan jong gedrag? Dan heb ik ook nog steeds jong gedrag. (Ok ga niet huilend aan de kant zitten, maar kan me echt wel gek laten maken op werk bv, waar ik overigens ook al een paar keer tranen had, maar dat heeft waarschijnlijk meer te maken met een algeheel op zijn.)

Zoon is heel heel gevoelig voor dingen, en houdt over het algemeen niet van wild gedoe. Vind films/boeken/games vaak erg spannend. Houdt van knuffels geven, etc. Is dit dan ook jong gedrag? Of gewoon zijn karakter icm zijn gevoeligheid?

We hebben het idee dat het nu op school goed gaat met dochter, iig beter dan op de basisschool en dat ze echt op haar plek is. En als ik vraag hoe het op school gaat komt ze met enthousiaste en positieve verhalen. Ik heb ook nog niet echt veel gehoord over de gym, alleen een paar kleine opmerkingen. Ze verteld dit dus ook niet thuis, en daar maak ik me ook wel een beetje zorgen over.

Wat is jong gedrag, moeten we hier iets aan doen, en hoe?

Ze voelt zich duidelijk beter op haar gemak bij de kinderen van minimaal een jaar ouder. Al vindt ze het ook heel leuk om te moederen over jongere kinderen, en kan ze ook prima spelen met bv haar broertje (2,5 jaar jonger)_________________
Dochter 2e klas(4-2008)
Zoon gr 8 voltijd hb (9-2010)
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Ze/hij is nog jong. Wat hiermee te doen
BerichtGeplaatst: 03 maart 2020, 00:29 
Volwassene

Geregistreerd: 27 aug 2018, 11:55
Berichten: 72
Ik zou beginnen met vragen aan diegenen die de opmerkingen maken wat ze ermee bedoelen, nu kun je alleen maar gissen. En vervolgens, moeten/kunnen we daar iets mee/aan doen? Zolang je kinderen zich happy lijken te voelen zou ik mij niet al te veel zorgen maken. Overigens wel bijzonder dat een rots- en watertraining docent een dergelijke, niet-onderbouwde opmerking maakt... Sterkte!


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Ze/hij is nog jong. Wat hiermee te doen
BerichtGeplaatst: 03 maart 2020, 00:30 
Volwassene
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 27 feb 2011, 23:50
Berichten: 4412
Ik herken dat wel, met name van onze middelste, die versneld is van half groep 3 naar half groep 4 destijds. Hij is van 2 januari, en was ie op tijd geboren, dan had ie dus volgens de regeltjes al in deze klas gezeten. Maar toch werd er vooral.op de basisschool vaak geschermd met "hij is ook nog zo jong" En dan zei ik maar weer:"hij is gewoon een beetje anders". Als ie in de pauze niet meevoetbalde bijvoorbeeld, maar beestjes zocht, of als ie verdrietig was omdat iets niet eerlijk ging. Dat kan ie nog wel hebben trouwens.
Ik zie dat ook niet als jong gedrag, maar vooral heel mooi anders._________________
Groeten van Von, moeder van E(m, augustus 2001), S (j, januari 2004) en J(m, juli 2007)
http://gelukkighagelthetniet.blogspot.nl/
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Ze/hij is nog jong. Wat hiermee te doen
BerichtGeplaatst: 03 maart 2020, 07:28 
Volwassene

Geregistreerd: 04 maart 2015, 13:34
Berichten: 1090
Ik vermoed dat men dan doelt op emotiebeheersing. Naarmate we ouder worden leren we beter te relativeren en onze emoties te beheersen. Bij mijn eigen dochter zie ik dat ze op dit gebied "jong" is inderdaad: ze is niet of nauwelijks in staat haar emoties te beheersen, ook in sommige situaties waarin dat gepaster zou zijn.

Ik zou inderdaad navragen wat men er mee bedoelt en het is ook belangrijk te kijken waar het vandaan komt (algehele frustratie, stress, rechtvaardigheidsgevoel).


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Ze/hij is nog jong. Wat hiermee te doen
BerichtGeplaatst: 03 maart 2020, 08:59 
Volwassene
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 12 apr 2011, 16:35
Berichten: 2294
Woonplaats: Den Haag
Idd, emotieregulatie en veerkracht/incasseringsvermogen.
Er wordt verwacht dat ze in bepaalde lastige situaties (bijv tegenslagen) tegen een stootje kunnen en niet meteen opgeven/uit de situatie gaan en blijven. Dus dat ze wat 'aan kunnen'.

We zien in het algemeen toch vaker dat jongere kinderen stampvoetend of overstuur weg kunnen rennen uit situaties, maar bij brugklassers vinden we dat toch wat ongebruikelijk? Dit is wat de docent aangeeft.

Dus ja, dit:
Citaat:
Ze gaat dan soms huilend naar de kant en doet dan ook niet meer mee. Ik ben het eens dat ze hier mee om moet leren gaan en zich niet helemaal gek moet laten maken. Maar is dit dan jong gedrag?_________________
ECHA-specialist hoogbegaafdheid en Psycholoog NIP
http://www.sachageerlings.nl
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Ze/hij is nog jong. Wat hiermee te doen
BerichtGeplaatst: 03 maart 2020, 09:54 
Volwassene

Geregistreerd: 20 jul 2012, 11:13
Berichten: 1121
Ik geef zelf al meer dan 20 jaar training aan de leeftijdcategorie 11-16 jaar en wat mij opvalt is dat zelfs in een jaarcategorie er veel verschil is in kinderen die in het begin van het jaar zijn geboren en die aan het eind van het jaar zijn geboren. Zowel motorisch, als emotioneel en ook bijvoorbeeld met betrekking tot de aandachtsspanne en andere executieve functies. Vooral in de groep 11 en 12 jarigen kan dit verschil heel erg groot zijn, en als je jongens en meisjes met elkaar vergelijkt is dat verschil nog groter.
Bij de 13/14 jarigen zie je dat die verschillen steeds minder groot worden.
Bij een kind die versneld op het VO zit en tussen de 13 jarige zit, kan het verschil dus enorm groot zijn zeker bij gym._________________
Zoon J 2008, 2020-2021 2 VWO+
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Ze/hij is nog jong. Wat hiermee te doen
BerichtGeplaatst: 03 maart 2020, 10:07 
Volwassene
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 27 feb 2011, 23:50
Berichten: 4412
Bij mijn jongste (ook brugpieper) is het probleem met gym ook het grootste, al gaat het nu wel steeds beter. Het is misschien jong gedrag, maar ook... ach, ook gewoon karakter. En bovendien in een klas met een paar meiden die soms echt gemeen zijn is het soms best lastig je te handhaven.

Het heeft lang gespeeld bij haar orkest, en heel soms nog wel. Haar vriendinnetje op het orkest heeft ook een nichtje op het orkest, dat ook met haar bevriend is. Van deze 3 meiden is mijn jongste de oudste. Nichtje heeft soms de neiging mijn dochter buiten te sluiten, en soms voelt mijn dochter zich buitengesloten terwijl dat niet het geval hoeft te zijn. In ieder geval is het ook zo dat ze ervaart dat dit een band is waar zij nooit aan zal kunnen tippen, want ze is geen familie. (en misschien zit daar ook een beetje dieper liggende jaloezie bij, ze heeft helemaal geen neefjes en nichtjes). Maar wanneer er problemen zijn, is zij degene die huilend wegloopt en er het meeste last van heeft (nou ja, vriendinnetje heeft soms last van het feit dat ze er tussenin zit, maar blijft meestal rustiger). En het nichtje, het jongste meisje, is eigenlijk soms een beetje stiekem en kan zo met haar hand bij de oren van het middelste meisje fluisteren. Heel lastig en je kunt dan altijd zeggen dat het over iets anders ging, hoezeer je ook zag dat ze naar je keken...
Ehm…. wat ik bedoel te zeggen... ik begrijp haar gevoelens heel goed. Misschien is het jong gedrag, maar ik zie ook iets van machteloosheid, die niet zozeer met leeftijd te maken heeft._________________
Groeten van Von, moeder van E(m, augustus 2001), S (j, januari 2004) en J(m, juli 2007)
http://gelukkighagelthetniet.blogspot.nl/
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Ze/hij is nog jong. Wat hiermee te doen
BerichtGeplaatst: 03 maart 2020, 10:15 
Volwassene

Geregistreerd: 16 dec 2013, 10:15
Berichten: 4148
Ik hoor nu ook vaak van de mentor dat dochter nog zo jong is. En de mentor doelt dan op emotieregulatie. Ze noemt het een stukje rijping wat ze nog mist t.o.v. haar klasgenoten. Maar ook m.b.t. de executieve functies. Al zijn die sowieso al zwakker omdat ze die op de basisschool nooit heeft hoeven ontwikkelen. Zonder ging het immers ook altijd wel.

Mijn dochter beleeft emoties sowieso heel erg intens, wat volgens mij het effect heeft dat ze nog jonger wordt ingeschat. Ze reageert tijdens de gymlessen exact hetzelfde als jouw dochter, Eekhoorntje. Wat wel opvalt, is dat ze dit eerder heeft als ze moe is. Heeft dat dan ook weer te maken met jong zijn? Pubers hebben juist ook weer veel slaap nodig.

Edit:
Voorbeeldjes van intensiteit:
- compleet overstuur raken van een kitten op sterk water
- bij een discussie over dierenleed na afloop in tranen uitbarsten omdat het zo erg is en besluiten om vega te gaan eten
- huilen bij zielige reclames over Afrikaanse kindjes
- boos worden en huilen omdat de kinderen in de klas geen respect hebben voor elkaars geloofsovertuiging_________________
Moeder van drie meiden.
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Ze/hij is nog jong. Wat hiermee te doen
BerichtGeplaatst: 03 maart 2020, 11:02 
Volwassene
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 27 feb 2011, 23:50
Berichten: 4412
Ik weet het niet. Dat intense voelen is natuurlijk ook niet per definitie jong. En je zo aantrekken van wat er in de wereld gebeurt... Ik vind dat allerminst jong gedrag, al is het handig voor je eigen geestelijke gezondheid om daarvoor wel een soort muurtje voor op te kunnen bouwen._________________
Groeten van Von, moeder van E(m, augustus 2001), S (j, januari 2004) en J(m, juli 2007)
http://gelukkighagelthetniet.blogspot.nl/
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Ze/hij is nog jong. Wat hiermee te doen
BerichtGeplaatst: 03 maart 2020, 11:16 
Volwassene

Geregistreerd: 16 dec 2013, 10:15
Berichten: 4148
Ik vind het zelf ook niet, dat het intense haar jonger maakt. De buitenwereld vindt dat vaak wel heb ik gemerkt, ook nadat ik heb uitgelegd hoe ze in elkaar steekt en reageert. Ik herken het van mezelf, alleen ik kan me heel goed stoïcijns houden. Ik verwerk die emotie in als het ware in stilte, ik heb een sterk ontwikkeld geweten en probeer zoveel mogelijk naar mijn geweten te handelen. Ik kan zaken ook redelijk nuchter bekijken en help dochter daar weer mee om dat muurtje op te bouwen. Ik snap haar keuze om vega te gaan eten bijvoorbeeld goed. Ik heb die keuze zelf ook 15 jaar geleden gemaakt. We kunnen daar altijd goed over praten. Alleen moet ik uitkijken dat ik in mijn nuchterheid de emoties van dochter niet wegredeneer. Het werkt doorgaans beter om even wat ruimte te bieden voor de emotie en dan te kijken of het om kan zetten in actie, als ze dat graag wil._________________
Moeder van drie meiden.
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Ze/hij is nog jong. Wat hiermee te doen
BerichtGeplaatst: 03 maart 2020, 11:27 
Volwassene
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 27 feb 2011, 23:50
Berichten: 4412
Ja, mooi Dee..._________________
Groeten van Von, moeder van E(m, augustus 2001), S (j, januari 2004) en J(m, juli 2007)
http://gelukkighagelthetniet.blogspot.nl/
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Ze/hij is nog jong. Wat hiermee te doen
BerichtGeplaatst: 03 maart 2020, 12:07 
Volwassene

Geregistreerd: 23 jul 2015, 14:42
Berichten: 6
Ik vraag me af waarom het erg is als een docent / ander bepaald gedrag als 'jong' kwalificeert?
Dit lijkt me ook een manier om aan te geven dat zij/hij er alle vertrouwen in heeft dat het probleem dat het kind heeft (bv met emotieregulatie) met de tijd vanzelf verdwijnt.
Alleen als je het gevoel hebt dat er iets aan de hand is waar juist meer actie op nodig is (maw als je zelf denkt dat het gedrag / de emoties / etc. van je kind niet veranderen zullen en je kind hier wel last van heeft) dan zou ik dat wel duidelijk benoemen.


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Ze/hij is nog jong. Wat hiermee te doen
BerichtGeplaatst: 03 maart 2020, 12:10 
Volwassene
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 27 feb 2011, 23:50
Berichten: 4412
Bij een versneld kind kan dat wel degelijk een probleem zijn. Want als dan alles wordt afgeschoven op "hij of zij is nog wel erg jong" kan het zijn dat het als smoes gebruikt wordt om er niets mee te doen. Of het wordt als een soort veroordeling gebruikt. Zie je wel, versnellen is een slecht plan. Hij is er nog te jong voor.
Ik heb dat bij mijn middelste wel gemerkt._________________
Groeten van Von, moeder van E(m, augustus 2001), S (j, januari 2004) en J(m, juli 2007)
http://gelukkighagelthetniet.blogspot.nl/
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Ze/hij is nog jong. Wat hiermee te doen
BerichtGeplaatst: 03 maart 2020, 12:21 
Volwassene
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 16 maart 2010, 11:04
Berichten: 748
Het kan natuurlijk zijn dat de mensen die dit zeggen er in jullie geval wel iets mee bedoelen of iets van jullie verwachten. Maar de 3 of 4 keer dat ik dit over mijn zoon heb gehoord, heb ik na wat nadenken besloten dat het niet iets was waarmee ik of mijn zoon iets kon. Ja, hij is nog jong. En ja, hij zit wat eerder in een bepaalde klas dan gemiddeld. Discussie gesloten. Wat ik wil zeggen, is dat het misschien ook een optie is om zulke opmerkingen van je af te laten glijden. (En nee, ik ben echt niet iemand die dat zo makkelijk doet.)

Het merkwaardigste voorval waarbij deze opmerking een rol speelde, was trouwens in de brugklas. Een lerares vond dat zoon na een klassefeest niet buiten op zijn ouders mocht wachten, omdat-ie nog zo jong was (10 of net 11). Twaalfjarigen mochten dit wel. Ik heb besloten dat dit meer zei over de dame in kwestie dan over mijn zoon, een rustig joch dat niet in 7 sloten tegelijk loopt. En dat ze het vast goed bedoelde._________________
Moeder van een zoon (eind 2005)
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Ze/hij is nog jong. Wat hiermee te doen
BerichtGeplaatst: 03 maart 2020, 14:23 
Volwassene

Geregistreerd: 16 jan 2014, 12:23
Berichten: 1212
Von schreef:
Bij een versneld kind kan dat wel degelijk een probleem zijn. Want als dan alles wordt afgeschoven op "hij of zij is nog wel erg jong" kan het zijn dat het als smoes gebruikt wordt om er niets mee te doen. Of het wordt als een soort veroordeling gebruikt. Zie je wel, versnellen is een slecht plan. Hij is er nog te jong voor.
Ik heb dat bij mijn middelste wel gemerkt.


Dit is inderdaad wat ik ook af en toe ervaar. Dit is dan vooral bij jongste het geval. Maar bij oudste had ik het eigenlijk nog nooit gehoord. Dat is eigenlijk het enige waar ik bang voor ben.

Ik ben blij dat ze zien dat dochter (en zoon) bij sommige dingen nog wat hulp kan gebruiken. Dat zien we zelf ook wel. Maar ik denk ook dat niet alles op het jong zijn geschoven kan worden. Bij dochter (en zoon denk ik ook) speelt ook een flinke portie faalangst, die er helaas nog steeds niet uit is. (Ik constateerde dat bij de kleuters, en dacht dat we er wel goed mee aan de slag waren geweest.)
Bij gym is het ook een portie frustratie (en faalangst) en misschien ook wel het jonger zijn, die haar parten speelt. Ze is gewoon al niet zo handig met gym/sporten en dat ze dan ook nog een jaar jonger is helpt fysiek natuurlijk ook niet.

Ik vind het wel verhelderend om ieders mening te lezen, helpt het bij mij een beetje op een rijtje zetten._________________
Dochter 2e klas(4-2008)
Zoon gr 8 voltijd hb (9-2010)
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Ze/hij is nog jong. Wat hiermee te doen
BerichtGeplaatst: 03 maart 2020, 20:07 
Volwassene
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 01 maart 2010, 19:43
Berichten: 20397
Woonplaats: Gelderland
Bij mijn kinderen heb ik ervaren dat de opmerking "hij/zij is nog jong" de ene keer niks anders dan een constatering was, zonder lading, en de andere keer een kapstok om alles wat de desbetreffende docent niet kon plaatsen of wat niet beviel aan op te hangen. een vraag als "Hoe bedoel je dat?" wil nog wel eens helpen om duidelijk te krijgen waar de opmerking vandaan komt._________________
De beste leraar is hij, die het meest van zijn leerlingen opsteekt (C. Buddingh 1918-1985)
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Ze/hij is nog jong. Wat hiermee te doen
BerichtGeplaatst: 03 maart 2020, 20:38 
Volwassene
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 04 apr 2011, 10:08
Berichten: 2187
Citaat:
Soms voelt het als een soort verwijt, dat we onze kinderen hebben laten versnellen, maar denk dat dat niet zo bedoeld wordt.

Ik denk dat het je om bovenstaande reden zo raakt. En dat is iets wat je in jezelf kunt oplossen, waarna het je minder als een verwijt in de oren klinkt en je er neutraler op kunt reageren.
Per kind verschilt het ook of ze na een versnelling jong overkomen. Bij onze oudste zeiden ouders op de basisschool na een half jaar: ze zat toch altijd al in deze klas? Zij is bijv ook binnen dat half jaar toen fysiek heel erg gegroeid.

Onze zoon is van december en niet versneld. We hebben er nooit opmerkingen over gehad van anderen. Maar qua sensitiviteit scoort hij zeker hoger dan gemiddeld. In de brugklas viel dat verder niet op in zijn gymnasiumklas, daar waren wel meer sensitieve kinderen.
Hij had ook een hoogbegaafde klasgenoot die een jaar versneld was en hele grote moeite met emotieregulatie heeft. Hij huilde bij elke gymles, ging vrijwel dagelijks klasgenoten slaan wanneer hij boos werd, had moeite met samenwerken. Dat is vrij extreem 'jong' gedrag in mijn ogen, dat je eerder verwacht in groep 6/7 -zou ik denken. Hij groeit er hopelijk wat meer overheen, leert er beter mee omgaan in de loop der tijd. Maar juist in een brugklas, waarin veel kinderen zich snel ontwikkelen richting wat ouder gedrag , kun je daar opmerkingen over krijgen.

Zo heeft iedereen een innerlijk beeld van een kind met gedragsuitingen die gezien worden als jonger of ouder dan leeftijdgenoten.


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
 Pagina 1 van 1 [ 17 berichten ] 

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar: