Het is nu 20 jun 2019, 22:22

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]
 Pagina 1 van 1 [ 15 berichten ] 
Auteur Bericht
 Berichttitel: Problemen in 4 VWO
BerichtGeplaatst: 09 okt 2018, 10:11 
Volwassene

Geregistreerd: 12 sep 2010, 20:26
Berichten: 42
Ik lees al veel jaren mee op het forum, maar loop nu vast met mijn oudste zoon in 4 VWO. Hopelijk hebben jullie tips... Oudste was erg ongelukkig op onderbouw van de reguliere basisschool. Naar aanleiding van uitgebreid psychologisch onderzoek kwam er uit dat hij ADHD heeft, hoogbegaafd is en veel kenmerken van autisme had. Autise kon nu niet aangetoond worden, maar wellicht dat hij sociaal wenselijke antwoorden had weten te geven door zijn intelligentie. Advies was om eerst met hoogbegaafdheid aan de slag te gaan. Oudste is Leonardo onderwijs gaan volgen en bloeide helemaal op door de soortgenootjes. Problemen verdwenen als sneeuw voor de zon, autistische trekjes zijn gebleven, maar dit veroorzaakte niet veel overlast.

Na de basisschool gestart in brugklas TTO VWO, hij heeft de eerste drie jaar op het VWO best hard moeten werken met redelijk veel sturing en begeleiding van mij. Plannen lukt niet (hij heeft ook veel moeite met het houden aan planningen), samenvattingen maken gebeurd te snel/slordig en worden niet nauwkeurig geleerd en woordjes leren kost heel veel tijd. Halverwege het derde jaar werd mijn sturing steeds minder gewaardeerd door oudste en ik heb het hem op zijn eigen manier laten doen, cijfers gingen inderdaad naar beneden. Hij heeft de eerste 3 jaar nooit onvoldoendes op zijn rapport gehad. Halverwege de derde klas heb ik er uitgebreid met hem gesproken om eerst havo te gaan doen en daarna eventueel VWO. Hij wilde dit persé niet, hij wil naar de TU en daarvoor heeft hij VWO nodig.

In augustus is oudste gestart in 4 VWO en het valt vies tegen. Ik heb hem zijn gang laten gaan en het resultaat na 3 weken was twee enen en een 4.5. Hij had er hard voor gewerkt, maar zijn leerstrategieen schieten te kort. Hij stortte zo ongeveer in en had het al over zitten blijven. Dit kon ik niet aanzien en ik ben hem weer gaan helpen.

Inmiddels steun ik hem waar ik kan. Als ik alles voorbereid (kaartjes maken voor talen, samenvattingen mee maken, planningen maken, stimuleren, motiveren), dan lukt het en kan hij voldoendes halen. Maar dit houden wij (hij en ik) niet vol tot 6 VWO. Zijn werktempo is veel te langzaam en hij dwaalt voortdurend met zijn gedachtes af, waardoor hij uren en uren zit te leren, maar feitelijk weinig doet.

Zoon is gemotiveerd en heel intelligent, dan zou het toch eigenlijk moeten lukken? Of zou zijn autisme kenmerken/ADHD hem zo in de weg zitten dat hij echt geen VWO aan kan? Zal ik op zoek gaan naar ondersteuning bij het leren of op zoek gaan naar een psycholoog die hem kan ondersteunen bij zijn ADHD? Moeten we nu misschien nog snel proberen over te stappen naar 4 havo?

Hopelijk hebben jullie tips / ervaring...


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Problemen in 4 VWO
BerichtGeplaatst: 09 okt 2018, 12:42 
Volwassene
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 02 maart 2010, 15:47
Berichten: 2987
Slikt hij al medicatie? Voor dochter met vergelijkbare problemen zijn we vorig jaar in 5 VWO eindelijk gestart met concerta. Helaas pas nadat ze compleet was vastgelopen. Achteraf had ze dat beter veel eerder kunnen krijgen. In de onderbouw kon ze met haar IQ nog genoeg compenseren. In de bovenbouw lukte dat niet meer._________________
Wijsheid verwerven, inzicht verkrijgen, dat moet je boven alles gaan. Houd de wijsheid in ere, dan zal ze je groot maken; omhels haar, dan zal ze je aanzien geven. Zij zal de kroon op je hoofd zijn, de krans om je schouders.De Bijbel, Spreuken 4:7-9
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Problemen in 4 VWO
BerichtGeplaatst: 09 okt 2018, 12:50 
Volwassene
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 12 apr 2011, 16:35
Berichten: 2145
Woonplaats: Den Haag
Dit lijkt me het belangrijkste om nu aan te pakken:

Citaat:
Zijn werktempo is veel te langzaam en hij dwaalt voortdurend met zijn gedachtes af, waardoor hij uren en uren zit te leren, maar feitelijk weinig doet.


Medicatie kan daarbij helpen, maar misschien zijn er ook andere manieren. Gaat het beter als er iemand bij hem zit? En heb je al gekeken naar actieve werk/leervormen, waardoor afdwalen lastiger wordt? Opdelen in hele kleine taken (5-10 minuten) met een glasheldere structuur en eventueel inzetten van een beloningssysteem/afstreepkaart of wat ook voor hem werkt, kan wenselijk zijn. Goed analyseren wanneer hij precies afdwaalt: wat vraagt de taak dan van hem, wat hem op de huidige manier niet lukt?
Er zijn mensen die hier goed op kunnen begeleiden (o.a. ik), in welke regio zit je?

Nog een vraag: je zoon kan wel TU Delft willen, maar het moet wel haalbaar zijn. Wat hebben de vakdocenten afgelopen jaar op dit gebied aangegeven?


Laatst bijgewerkt door Sacha op 09 okt 2018, 13:41, in totaal 2 keer bewerkt


_________________
http://www.sachageerlings.nl
www.eerstehulpbijstudiestress.nl
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Problemen in 4 VWO
BerichtGeplaatst: 09 okt 2018, 13:22 
Volwassene

Geregistreerd: 26 okt 2010, 19:48
Berichten: 81
Mijn oudste zoon kan ook niet focussen met huiswerk. Hij zit vwo 2. Ik help hem veel met planning, structuur, controle en overhoren. Hij vindt het prettig anders verdrinkt hij in zijn eigen chaos in zijn hoofd. Dwaalt anders constant af...


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Problemen in 4 VWO
BerichtGeplaatst: 09 okt 2018, 20:04 
Volwassene

Geregistreerd: 20 feb 2016, 17:23
Berichten: 2029
Ik zou ook kijken naar medicatie. Je bent al jaren bezig om hem te leren leren, maar er is blijkbaar geen ruimte voor vooruitgang. Medicatie kan die ruimte geven. Je merkt enorm snel of het werkt. Mijn zoon startte aan het einde van de brugklas met medicatie. Het was een verademing voor hem, vanaf dag 1. Als de medicatie helpt, zal het meer rust geven en dan kan een kind zich veel makkelijker ontwikkelen en dus ook structureel vooruitgang boeken in de aanpak van huiswerk. Dan kun je de dingen die Sacha aangeeft proberen.

Hij heeft een mooie droom. Het is zonde om die niet door te laten gaan omdat hij ADHD heeft. De frontale kwab van jongens ontwikkelt zich tot minimaal 23 jaar (of langer). Dus al die tijd kan hij nog flink groeien in zijn executieve functies._________________
Zoon van 16 in 5 gym
Zoon van 13 in 2 tvwo
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Problemen in 4 VWO
BerichtGeplaatst: 10 okt 2018, 08:58 
Volwassene
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 25 mei 2010, 13:48
Berichten: 2300
Citaat:
Hij heeft een mooie droom. Het is zonde om die niet door te laten gaan omdat hij ADHD heeft. De frontale kwab van jongens ontwikkelt zich tot minimaal 23 jaar (of langer). Dus al die tijd kan hij nog flink groeien in zijn executieve functies.


Vind ik erg mooi gezegd. Afstromen naar HAVO lijkt me nu totaal niet de oplossing, omdat ik denk dat de kans groot is dat hij daar tegen dezelfde problemen aanloopt._________________
Moeder van 3
x 2004 4 tweetalig ath
y 2005 2 tweetalig ath
z 2007 groep 8
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Problemen in 4 VWO
BerichtGeplaatst: 10 okt 2018, 12:45 
Volwassene
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 04 apr 2011, 10:08
Berichten: 1996
Ik heb inderdaad ook bij een kind gezien hoe medicatie rust kan brengen en grip op het leven.
Nog een ander iets om te overwegen: als ouder ben je soms zo betrokken bij je kind, dat leerstrategieën aanleren heel moeilijk gaat. Helpen is iets anders dan aanleren.
stapt makkelijk in de valkuil van dingen overnemen, zoals planning, samenvattingen en flashcards. Ook accepteren kinderen de hulp op een gegeven moment niet meer, zoals je ook zelf aangeeft.
Het uitbesteden van de begeleiding bij huiswerk maken is dan veel effectiever. En je hebt dan weer tijd om moeder te zijn en op andere manieren contact te hebben met je zoon.


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Problemen in 4 VWO
BerichtGeplaatst: 10 okt 2018, 15:32 
Volwassene

Geregistreerd: 12 sep 2010, 20:26
Berichten: 42
Bedankt voor jullie reacties!

Inmiddels heb ik een afspraak gemaakt met de arts om zijn medicatie te heroverwegen, jullie reacties ondersteunen mijn gevoel. Hij slikt Concerta, maar hij is afgelopen jaar ontzettend veel gegroeid en ik twijfel of het nog toereikend is. Daarnaast is de medicatie rond 19.00 uur uitgewerkt, terwijl hij rond deze tijd moet starten met zijn huiswerk.

@Sacha je stelt goede vragen. Helaas woon je op bijna twee uur rijden en waarschijnlijk heb je aan 1 sessie niet voldoende. Maar je hebt gelijk: het gaat beter als ik naast hem ga zitten (ook al doe ik iets totaal anders) en het leren gaat beter als ik hem zeg dat hij hardop Franse woordjes moet gaan leren terwijl hij rondloopt en het werkt goed om zijn werk op te delen in kleine blokjes. Maar hij kan deze afwegingen schijnbaar niet zelf maken en ik ben niet capabel om hem dat inzicht te geven en het duurt nog wel heel lang voor hij 23 is... :roll:

Ik heb contact gelegd met iemand voor huiswerkbegeleiding, maar twijfel of dat het juiste pad is.


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Problemen in 4 VWO
BerichtGeplaatst: 10 okt 2018, 15:46 
Volwassene

Geregistreerd: 20 feb 2016, 17:23
Berichten: 2029
Swinny, kan je zoon niet eerder starten met huiswerk maken? Mijn zoon maakt altijd zo snel mogelijk na school huiswerk (nou ja, als ie het maakt ;), omdat idd anders de medicatie uitgewerkt is. Hij heeft Medikinet en dat werkt tot een uur of 4. Soms neemt hij dan nog een lage dosering kortwerkend medicijn, als hij goed moet leren voor een toets of zo. Maar 's avonds leren lukt sowieso niet, hij kan dan ook geen medicatie meer nemen, want dan krijg je slaapproblemen._________________
Zoon van 16 in 5 gym
Zoon van 13 in 2 tvwo
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Problemen in 4 VWO
BerichtGeplaatst: 10 okt 2018, 16:27 
Volwassene

Geregistreerd: 12 sep 2010, 20:26
Berichten: 42
Zou dat maar kunnen Drietje, dat zou ik mijn zoon gunnen!

Mijn zoon heeft een heel vervelend rooster. Minimaal 5 tussenuren per week (vorige week en deze week nog meer). Hij komt vier dagen per week pas na 17.00 uur thuis uit school, de vijfde dag een uurtje eerder. In de tussenuren kan hij nergens rustig gaan zitten, hierover zijn we met school al in gesprek, maar school heeft hierin geen verplichting richting een leerling. De bedoeling van school is dat hij tussen de kruimels van de onderbouw gaat zitten, hier is echt te veel afleiding en te veel prikkels voor hem, of in de mediatheek, maar daar wordt hij vaak weggestuurd omdat deze ruimte ook gebruikt wordt voor andere activiteiten. Overdag verdoet hij dus veel tijd.


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Problemen in 4 VWO
BerichtGeplaatst: 10 okt 2018, 17:37 
Volwassene
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 04 apr 2011, 10:08
Berichten: 1996
Wat in me opkomt:
Hoe zit het met huiswerkbegeleiding op school, aansluitend op de lessen? Is dat een optie?
Het klinkt als heel veel lesuren, vier dagen tot 17.00u. Is vermindering van het aantal verplichte lesuren een optie in overleg met school?


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Problemen in 4 VWO
BerichtGeplaatst: 10 okt 2018, 18:16 
Volwassene

Geregistreerd: 20 feb 2016, 17:23
Berichten: 2029
Ik vind het ook lange dagen, mijn zoon heeft dat nu ook. Ook veel tussenuren. Op school leren is geen optie, om de redenen die jij aangeeft, maar ook omdat hij het veel te gezellig heeft met zijn vrienden. Hij hoeft niet zo heel veel te doen om voldoendes te halen en doet dan ook het minimum. Dat snap ik ook. Hij lost het op door op de dag dat ie eerder thuis is wat meer te doen en in het weekeinde natuurlijk.

Wat Bissi zegt vind ik een hele goede optie. Zeker op die dagen dat er één of twee tussenuren zijn en dan nog een uurtje les. Ik zou proberen die te skippen.

Beide scholen van mijn kinderen hebben trouwens speciale rustruimtes voor kinderen die dat nodig hebben. Daar kun je ook huiswerk maken. En werkt school niet mee, dan af en toe een dagje ziekmelden en de boel weer even vlot trekken._________________
Zoon van 16 in 5 gym
Zoon van 13 in 2 tvwo
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Problemen in 4 VWO
BerichtGeplaatst: 10 okt 2018, 20:35 
Volwassene
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 12 apr 2011, 16:35
Berichten: 2145
Woonplaats: Den Haag
Citaat:
het gaat beter als ik naast hem ga zitten (ook al doe ik iets totaal anders) en het leren gaat beter als ik hem zeg dat hij hardop Franse woordjes moet gaan leren terwijl hij rondloopt en het werkt goed om zijn werk op te delen in kleine blokjes. Maar hij kan deze afwegingen schijnbaar niet zelf maken


Bekend is dat bij mensen met aandachtsproblemen het altijd werkt als er mensen naast zitten - ze hoeven idd niet eens actief mee te doen.
Wat je beschrijft zijn problemen in de zelfregulatie, en waar het teveel gevraagd wordt voor hem, heeft hij dus mensen en systemen om hem heen nodig die maken dat het niet meer teveel gevraagd wordt.

Het is goed mogelijk dat er nu door hogere eisen en misschien andere factoren een kloof is ontstaan tussen wat hij aan kan en wat er van hem gevraagd wordt.

Persoonlijk denk ik dat hij echt individuele huiswerkbegeleiding op maat nodig heeft, afgaande op wat ik nu heb gelezen.

Verder benoem je zelf al dat het moment waarop de medicatie nodig is, het juist is uitgewerkt. Lijkt me zeker iets om naar te kijken hoe dat anders ingericht kan worden.

Medicatie alleen is nooit genoeg, het is alleen een basis waarop er gewerkt kan worden, maar ondersteuning en training zal verder nodig blijven, tot het niveau waarop hij taken wel aan kan. Dus er zit niet veel anders op dan echt een compleet werkend systeem te ontwerpen van medicatie en (individuele) begeleiding en manieren van werken die voor hem te doen zijn.

Ik denk dat je baat kan hebben bij gespecialiseerde begeleiding met kennis van HB en ADHD. In welke regio zit je? Misschien kun je ook navragen bij het CBO in Nijmegen of zij een ECHA-specialist hoogbegaafdheid met kennis van ADHD (psycholoog/orthopedagoog) bij jou in de buurt weten. Die zou dan een plan kunnen ontwerpen wat kan worden uitgevoerd door bijvoorbeeld een scholier of student of stagiare die de begeleiding kan uitvoeren. Misschien is er een PGB potje waaruit je dit zou kunnen bekostigen?

Overigens erg vervelend die heel lange en prikkelrijke schooldagen, Eigenlijk lijkt mij op zo'n dag dat je in de avond amper nog energie over hebt voor intensief schoolwerk (leerwerk)....dus als hij dan heel ineffectief leert snap ik dat volledig! Het emmertje is gewoon leeg, lijkt me.
Dus dat is toch ook wel een factor om naar te kijken: in hoeverre is het mogelijk al het leerwerk in het weekend te doen? En doordeweeks alleen nog het minimale doorkijken van de leerstof, en maakwerk._________________
http://www.sachageerlings.nl
www.eerstehulpbijstudiestress.nl
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Problemen in 4 VWO
BerichtGeplaatst: 11 okt 2018, 18:17 
Volwassene
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 04 apr 2011, 10:08
Berichten: 1996
Citaat:
Het emmertje is gewoon leeg, lijkt me.

Eens met wat je schrijft Sacha.
Het enige wat ik grappig vond, is dat ik het juist zou omschrijven als: het emmertje is gewoon helemaal vol. Er kan niks meer bij, eerst tot rust komen :-)


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Problemen in 4 VWO
BerichtGeplaatst: 11 okt 2018, 19:45 
Volwassene
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 12 apr 2011, 16:35
Berichten: 2145
Woonplaats: Den Haag
:lol: Helemaal gelijk Bissi, dat bedoelde ik ook: de emmer zit vol (met prikkels), maar de accu is helemaal leeg. :D

NIemand kan goed werken als je geen puf meer hebt, en als je ADHD hebt wordt het helemaal teveel gevraagd._________________
http://www.sachageerlings.nl
www.eerstehulpbijstudiestress.nl
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
 Pagina 1 van 1 [ 15 berichten ] 

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: loekie


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar: