Het is nu 20 jun 2019, 22:11

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]
 Pagina 4 van 26 [ 518 berichten ]  Ga naar pagina Vorige  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 26  Volgende
Auteur Bericht
 Berichttitel: Re: 2e jaar VO 2018/2019
BerichtGeplaatst: 10 okt 2018, 08:22 
Volwassene

Geregistreerd: 20 aug 2012, 12:41
Berichten: 1512
Wat een ontwikkelingen in het begin van jaar twee!

Wij zijn erg op onze hoede wat de tweede betreft. Zoon komt uit een geslacht van wel vier indetweedeblijvenzittendeofafstromende familieleden - allemaal mannen overigens. We zitten hem dus wel achter de broek, maar hij lijkt daar nauwelijks van onder de indruk: gaat gewoon lekker zijn gang, veel sporten met volle weken en weekenden en weinig tijd voor huiswerk.
So far, so good... [sombrero]_________________
"Een boom beweegt niet, tenzij er wind is."
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: 2e jaar VO 2018/2019
BerichtGeplaatst: 10 okt 2018, 08:26 
Volwassene

Geregistreerd: 20 feb 2016, 17:23
Berichten: 2029
Eleanora, voor mijn oudste kwam elke week een vers afgestudeerde orthopedagoge met een startende eigen praktijk. Soms een half uur, soms een uur. Gewoon bij ons thuis. Samen gingen ze dan plannen en ze hielp hem ook op weg met uittreksels maken. Ik denk dat zij ook heel goed had kunnen begeleiden met proefwerken leren. Moesten we zelf betalen, maar was niet zo duur omdat ze net begon (weet niet meer hoeveel precies) en wij ook maar een half uur tot uur per week nodig hadden. Via via zou je eens rond moeten vragen._________________
Zoon van 16 in 5 gym
Zoon van 13 in 2 tvwo
Online
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: 2e jaar VO 2018/2019
BerichtGeplaatst: 10 okt 2018, 15:18 
Volwassene
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 15 jun 2010, 13:17
Berichten: 3220
Herkenbare verhalen helaas

Ook hier 2 magere voldoendes en een 7, verder 2-en en 3-en :shock:

Volgens M. hoort ze hiermee bij de meerderheid van de klas, slechts een paar uitzonderingen in de klas staan geen of "maar één" onvoldoende.
Ik vind het persoonlijk vreemd dat 90% van de klas een 2 heeft op een wiskundetoets of een geschiedenistoets. Ik wil graag M. zelf verantwoordelijk
houden voor haar eigen resultaten, maar hierbij ga ik me toch afvragen wat er in het onderwijs wellicht mis gaat. Of doen de docenten dit bewust, om
ze allemaal even te laten voelen dat het VWO toch echt anders is dan H/V? Wel een harde les, want een 2x tellende 2 ophalen wordt een pittige kluif.

Maar net als bij Drietje houdt M. zich er wel goed onder en heeft wel vertrouwen dat ze het wel weer ophaalt. Ze is wel heel serieus bezig overigens,
aan haar inzet ligt het niet.

Ik hoop stiekem ook wel dat ze het wel gaat halen dit jaar. Ze heeft nu eindelijk een fijne klas, voelt zich veilig en heeft vriendinnen. Dat is zoveel waard!
Als ze terug zou moeten naar havo zie ik de sociale bui alweer hangen._________________

Moeder van 3 heerlijke HB-ers:
♀ (2 vwo, 2006 )
♀ (gr. 8, 2007 )
♂ (gr. 6, 2010 )
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: 2e jaar VO 2018/2019
BerichtGeplaatst: 17 okt 2018, 21:30 
Volwassene

Geregistreerd: 20 feb 2016, 17:23
Berichten: 2029
Hier sijpelen nog steeds wat magere cijfers binnen, maar die zijn uit de tijd dat ik nog niks deed, zegt zoonlief :mrgreen: Klopt, de docenten zijn niet echt snel met nakijken. Hij heeft een hoop lessen geleerd in de afgelopen weken. Heeft strafwerk gehad omdat hij geen aantekeningen maakte, is uit de les gestuurd, kende bij een toets Engels de grammaticale termen niet, waardoor hij een onvoldoende haalde terwijl hij heel goed is in Engels (eerder stond er altijd een voorbeeld, maar nu niet meer).

En er wordt nog steeds gewerkt thuis. Niet alleen maar een paar minuten met een schoolboek op bed, maar ook echt even grammatica of wiskunde oefenen. Niet lang en alleen voor een toets, maar toch. Een grote vooruitgang vind ik het. Nu gun ik het hem ook echt wel dat hij het terug gaat zien in zijn cijfers, en dat verwacht ik eigenlijk ook wel.

Ondertussen heb ik nog steeds een heel vrolijk en energiek kind. Daar ben ik zo blij mee._________________
Zoon van 16 in 5 gym
Zoon van 13 in 2 tvwo
Online
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: 2e jaar VO 2018/2019
BerichtGeplaatst: 18 okt 2018, 09:18 
Volwassene

Geregistreerd: 25 sep 2013, 10:28
Berichten: 480
Oudste heeft inmiddels bijna alle cijfers uit de toetsweek terug. Met een 5,1 voor Frans en een 8,4 voor ak, de rest hoger dan een 6, lijkt het erop dat ze de goede lijn weer te pakken heeft. Ze heeft echt nog de sturing en begeleiding nodig, dat ziet ze nu zelf ook wel in. We doen elke keer een klein stapje terug, dan komen we uiteindelijk ook bij zelfstandig kunnen leren en plannen. Oudste was erg opgelucht, ze heeft er heel hard voor gewerkt.
Gesprek met de mentor was goed, hij zag geen probleem in het niveau voor oudste. School
staat open voor aanpassingen indien nodig, maar voorlopig gaan we gewoon zo verder.
Traject met de psych is gestart, eerste intakegesprek hebben we afgelopen maandag gehad, over 2 weken een gesprek zonder oudste en weer 2 welen verder een gesprek met alleen oudste. We gaan zien wat dit traject ons brengt. Ik wil iig vragen of ze kunnen bekijken waar deze telkens terugkerende angst/paniek vandaan komt en het star vasthouden aan haar eigen (leer)strategiën en maniertjes._________________
mama van A. 12-'05 (2e klas Tto-atheneum) en E. 08-'10 (hb-onderwijs groep 5)
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: 2e jaar VO 2018/2019
BerichtGeplaatst: 18 okt 2018, 09:30 
Volwassene
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 02 feb 2012, 15:21
Berichten: 4708
Wat fijn Drietje en Muppet, dat het zo gaat.
Hopelijk gaat het traject jullie en haar fijne handvatten geven Muppet.
En Drietje, vrolijk en energiek zijn, dat is toch de basis voor alles, eigenlijk.

Hier gaat het wisselend. Van hele hoge cijfers tot kleine onvoldoendes (die hard aankomen trouwens).
Zoon is wel serieus , en laat zich niet ontmoedigen. Dus gewoon maar rustig doorgaan.
Vandaag heeft hij sportdag. Heerlijk!!

De gitaar voor muziek was trouwens serieus.........Volgens de docent lukte het 80% van de leerlingen. Ik zei tegen zoon: dan zeg jij maar dat je bij de overige 20% hoort, en dat een echt musicus zijn instrument NOOIT uitleent. 8) Of je haalt er eentje bij Intertoys :lol: Daar zag zoon wel de humor van in geloof ik.


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: 2e jaar VO 2018/2019
BerichtGeplaatst: 18 okt 2018, 14:39 
Volwassene
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 01 jul 2015, 11:18
Berichten: 20
Drietje schreef:
Eleanora, voor mijn oudste kwam elke week een vers afgestudeerde orthopedagoge met een startende eigen praktijk. Soms een half uur, soms een uur. Gewoon bij ons thuis. Samen gingen ze dan plannen en ze hielp hem ook op weg met uittreksels maken. Ik denk dat zij ook heel goed had kunnen begeleiden met proefwerken leren. Moesten we zelf betalen, maar was niet zo duur omdat ze net begon (weet niet meer hoeveel precies) en wij ook maar een half uur tot uur per week nodig hadden. Via via zou je eens rond moeten vragen.


Goed idee! Inmiddels ben ik dankzij een tip ook gewezen op leerstrategie-onderzoek. Zou ook goed kunnen helpen denk ik.

De cijfers gaan hier na een lichte dip weer wat lekkerder. Tis wel bijzonder dat dochter elke dag al heel snel klaar is met huiswerk/leerwerk. Ook de extra (Dalton)opdrachten maakt ze netjes op school dus hoeven niet zoals vorig jaar vaak thuis nog gemaakt worden. Merk dat ze door die ruimte in haar vrije tijd wel wat uitdaging kan gebruiken. Nu is het meestal uit gewoonte een game spelen of netflixen. Iemand nog tips? Een educatieve website wellicht?

@Muppet: fijn dat het traject gestart is! Hoop dat het jullie iets positiefs oplevert.


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: 2e jaar VO 2018/2019
BerichtGeplaatst: 18 okt 2018, 21:19 
Volwassene

Geregistreerd: 20 aug 2012, 12:41
Berichten: 1512
Hier ook druk met leerstrategieontwikkeling. Vorig jaar heeft zoon het allemaal op zijn manier gedaan: er naar kijken, wat doorbladeren en dan telkens wegkomen met krappe voldoendes. Ik kon het niet langer aanzien nadat ik hem overhoorde voor een vak en hij er echt helemaal niets van leek te kennen. Het was te laat voor die toets -waar hij toch weer een magere voldoende voor heeft weten te halen, ik snap echt niet hoe-, maar sinds deze week heb ik hem iets geheel nieuws bijgebracht: aan tafel gaan zitten met pen en papier en een samenvatting maken en die samenvatting vervolgens uit je hoofd leren. Resultaat voor de eerste toets: een ruime voldoende, sterker nog: het hoogste cijfer van de klas! Nog nooit vertoond. :mrgreen:
En nu dit zien vol te houden, want het kost aanzienlijk meer tijd en energie. We gaan het zien.


Laatst bijgewerkt door Boom op 18 okt 2018, 21:33, in totaal 1 keer bewerkt


_________________
"Een boom beweegt niet, tenzij er wind is."
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: 2e jaar VO 2018/2019
BerichtGeplaatst: 18 okt 2018, 21:31 
Volwassene

Geregistreerd: 20 feb 2016, 17:23
Berichten: 2029
Ja Boom, dat helpt he, gewoon aan een bureau werken, met pen en papier. Vers in de brugklas deed zoonlief dat ook nog wel eens, maar de uittreksels werden alsmaar korter en verdwenen al snel helemaal. En de cijfers gingen van negens naar zevens met af en toe een onvoldoende. Maar pen en papier worden nu wel weer gebruikt om wiskunde te oefenen. Tot nu toe werd wiskunde voor een toets gewoon even doorgelezen :mrgreen: Ook grammatica wordt geoefend en er zijn zelfs plannen om voor de volgende natuurkundetoets te oefenen. Het moet niet gekker worden. :lol:

Wat ik wel raar vind is de leeslijst van school. Jongste kwam thuis met een heel simpel stripboekje voor Engels en de Griezelbus voor Nederlands. De Griezelbus heeft ie in groep 5 al eens gelezen. Dat is toch geen boek voor 2 vwo? Thuis verslindt hij al jaren young adult boeken, ook in het Engels. Beetje vreemd._________________
Zoon van 16 in 5 gym
Zoon van 13 in 2 tvwo
Online
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: 2e jaar VO 2018/2019
BerichtGeplaatst: 18 okt 2018, 21:32 
Volwassene

Geregistreerd: 20 feb 2016, 17:23
Berichten: 2029
Muppet, fijn dat de therapie gestart is, hopelijk werkt het snel!

Hanneke, hier moeten ze een keyboard regelen. Tja..._________________
Zoon van 16 in 5 gym
Zoon van 13 in 2 tvwo
Online
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: 2e jaar VO 2018/2019
BerichtGeplaatst: 18 okt 2018, 21:38 
Volwassene

Geregistreerd: 20 aug 2012, 12:41
Berichten: 1512
Drietje schreef:
Ja Boom, dat helpt he, gewoon aan een bureau werken, met pen en papier
:mrgreen:

Drietje schreef:
Wat ik wel raar vind is de leeslijst van school. Jongste kwam thuis met een heel simpel stripboekje voor Engels en de Griezelbus voor Nederlands. De Griezelbus heeft ie in groep 5 al eens gelezen. Dat is toch geen boek voor 2 vwo? Thuis verslindt hij al jaren young adult boeken, ook in het Engels. Beetje vreemd.

Ja, dis wel vreemd idd. Maar misschien gaat het de docent meer om de opdracht die eruit voort vloeit, dan om het boek an sich?


Laatst bijgewerkt door Boom op 18 okt 2018, 21:43, in totaal 1 keer bewerkt


_________________
"Een boom beweegt niet, tenzij er wind is."
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: 2e jaar VO 2018/2019
BerichtGeplaatst: 18 okt 2018, 21:41 
Volwassene

Geregistreerd: 20 feb 2016, 17:23
Berichten: 2029
Boom schreef:
Drietje schreef:
Ja Boom, dat helpt he, gewoon aan een bureau werken, met pen en papier
:mrgreen:

[quote=“Drietje”]Wat ik wel raar vind is de leeslijst van school. Jongste kwam thuis met een heel simpel stripboekje voor Engels en de Griezelbus voor Nederlands. De Griezelbus heeft ie in groep 5 al eens gelezen. Dat is toch geen boek voor 2 vwo? Thuis verslindt hij al jaren young adult boeken, ook in het Engels. Beetje vreemd.

Ja, dis wel vreemd idd. Maar misschien gaat het de docent meer om de opdracht die eruit voort vloeit, dan om het boek an sich?[/quote]

Zou kunnen. Geen idee of er een opdracht uit voort komt, eigenlijk. Ik hoop het ;)_________________
Zoon van 16 in 5 gym
Zoon van 13 in 2 tvwo
Online
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: 2e jaar VO 2018/2019
BerichtGeplaatst: 19 okt 2018, 09:11 
Volwassene

Geregistreerd: 25 sep 2013, 10:28
Berichten: 480
Herkenbaar die minder/niet efficiënte leerstrategiën. Dat is hier ook onderdeel van het probleem. Dus hier ook een stevige vinger aan de pols. Ook met woordjes leren trouwens, alleen leren op de pc werkt niet zo goed. Oudste schrijft ze ook op, dan gebruik je ook je motorisch geheugen. Resulteerde hier in een 8,1 voor Engels.
Ook die wisselende cijfers zijn herkenbaar. Ik twijfel nog of we met haar een bootcamp snappen en stampen moeten gaan doen. Waar kan je zo’n leerstrategieonderzoek laten doen?

Bij oudste mogen geen Engelse boeken op de lijst voor ne. Geen punt, boeken worden hier verslonden. Van mij mag ze de boeken die ze in de grote vakantie leest (stuk of 8 dit jaar) ook op de lijst zetten. Voor Engels leest ze de Engelse Harry Potter boeken._________________
mama van A. 12-'05 (2e klas Tto-atheneum) en E. 08-'10 (hb-onderwijs groep 5)
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: 2e jaar VO 2018/2019
BerichtGeplaatst: 19 okt 2018, 09:59 
Volwassene
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 01 jul 2015, 11:18
Berichten: 20
@muppet: als je zoekt op ‘MILS onderzoek’ kun je kijken waar in je regio je terecht kunt. Zijn meerdere aanbieders zag ik. Ook met verschillende prijzen. De praktijk die ik een mail heb gestuurd reageert niet dus ik zoek ook verder.

Schrijven is hier trouwens ook een hele goede methode. Maar ja, dat kost tijd en moeite :roll:


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: 2e jaar VO 2018/2019
BerichtGeplaatst: 19 okt 2018, 10:48 
Volwassene

Geregistreerd: 20 feb 2016, 17:23
Berichten: 2029
muppet schreef:
Geen punt, boeken worden hier verslonden. Van mij mag ze de boeken die ze in de grote vakantie leest (stuk of 8 dit jaar) ook op de lijst zetten. Voor Engels leest ze de Engelse Harry Potter boeken.


Hier worden de boeken ook verslonden. Maar thuis leest ie dus hele series young adultboeken in het Engels en op de lijst voor Engels zet ie dan dat stripboek. Zelfde geldt voor Nederlands. Lijkt of hij niet wil laten zien dat hij heel veel leest of zo._________________
Zoon van 16 in 5 gym
Zoon van 13 in 2 tvwo
Online
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: 2e jaar VO 2018/2019
BerichtGeplaatst: 19 okt 2018, 10:55 
Volwassene
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 02 feb 2012, 15:21
Berichten: 4708
Dochter ( nu in de derde) leest sinds groep 8 young adult in het Engels. Dat vond ik wel vlot, en ik weet ook dat ze goed is in Engels, maar is dit in de brugklas of de tweede klas van het VO ook nog bijzonder? De meeste kinderen die op een hoog schoolniveau zitten doen dat toch wel? Of is het ook dan wel uitzonderlijk? ( even voor mijn beeldvorming)


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: 2e jaar VO 2018/2019
BerichtGeplaatst: 19 okt 2018, 11:07 
Volwassene
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 25 mei 2010, 13:48
Berichten: 2300
Bij middelste nu tto 2 ath lezen ze nu klassikaal sjakie en de choclade fabriek in het engels. Is al weer het tweede boek, wat ze hiervoor lazen, weet ik eigenlijk niet.
Oudste moest in 3 tto ath een eindexamentest van het VWO maken als leestoets.
Helpt dit in de beeldvorming?_________________
Moeder van 3
x 2004 4 tweetalig ath
y 2005 2 tweetalig ath
z 2007 groep 8
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: 2e jaar VO 2018/2019
BerichtGeplaatst: 19 okt 2018, 11:10 
Volwassene
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 01 jul 2015, 11:18
Berichten: 20
Mijn oudste deed dat inderdaad ook al sinds de basisschool Hanneke. Maar de jongste las tot een jaar geleden alleen maar de Donald Duck zo’n beetje (en las al sinds kleutertijd). Nu moest ze laatst voor Engels een boekje lezen maar dat was een dunne. Geloof niet dat het naar interesse verder heeft. Ben allang blij dat ze tegenwoordig graag NL boeken leest.


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: 2e jaar VO 2018/2019
BerichtGeplaatst: 19 okt 2018, 11:23 
Volwassene

Geregistreerd: 20 feb 2016, 17:23
Berichten: 2029
hanneke schreef:
Dochter ( nu in de derde) leest sinds groep 8 young adult in het Engels. Dat vond ik wel vlot, en ik weet ook dat ze goed is in Engels, maar is dit in de brugklas of de tweede klas van het VO ook nog bijzonder? De meeste kinderen die op een hoog schoolniveau zitten doen dat toch wel? Of is het ook dan wel uitzonderlijk? ( even voor mijn beeldvorming)


Hier ook Engelse Young Adult idd vanaf groep 8. Daarom vind ik het dus ook zo raar dat ze nu een (heel simpel en dun) stripboekje op de lijst mogen zetten. Al die boeken die zoon mag kiezen zijn zo makkelijk. En dat is nog wel tto. Maar op zich vind ik dat raar, maar niet erg. Ik vind het wel erg dat zoonlief zo erg onderduikt. Echt minimaal vijf jaar terug in de tijd.

Oudste leest nu Lord of the flies, dat is dus het gewenste niveau in de vijfde (maar geen tto)._________________
Zoon van 16 in 5 gym
Zoon van 13 in 2 tvwo
Online
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: 2e jaar VO 2018/2019
BerichtGeplaatst: 20 okt 2018, 21:15 
Volwassene
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 02 feb 2012, 15:21
Berichten: 4708
Annemiek schreef:
Bij middelste nu tto 2 ath lezen ze nu klassikaal sjakie en de choclade fabriek in het engels. Is al weer het tweede boek, wat ze hiervoor lazen, weet ik eigenlijk niet.
Oudste moest in 3 tto ath een eindexamentest van het VWO maken als leestoets.
Helpt dit in de beeldvorming?


Sjakie lezen ze hier in de brugklas. Geen tto. En in de tweede deden ze het vmbo examen. Dus daar zit dan ook weer veel verschil blijkbaar


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
 Pagina 4 van 26 [ 518 berichten ]  Ga naar pagina Vorige  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 26  Volgende

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: bloemetje75, Marije mv L en N


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar: