Het is nu 18 feb 2018, 09:51
 Pagina 23 van 23 [ 453 berichten ]  Ga naar pagina Vorige  1 ... 19, 20, 21, 22, 23
Auteur Bericht
 Berichttitel: Re: Brugklas 2017/2018
BerichtGeplaatst: 31 jan 2018, 20:02 
Volwassene
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 12 apr 2011, 15:35
Berichten: 1878
Woonplaats: Den Haag
Drietje schreef:
Ach gossie. Zit ik boven te werken naast de slaapkamer van jongste. Ik hoor hem Engels praten, en denk: die is weer aan het gamen. Maar nu hoor ik dat hij de stof van de aardrijkskundetoets voor morgen aan het opdreunen is. Grappig!


:lol:_________________
http://www.sachageerlings.nl
weblog over hoogbegaafdheid: http://www.sachageerlings.nl/weblog
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Brugklas 2017/2018
BerichtGeplaatst: 14 feb 2018, 17:44 
Volwassene
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 25 mei 2010, 12:48
Berichten: 2146
Ik heb een zoon die echt helemaal zijn draai heeft gevonden.
Op school heeft hij het naar zijn zin, en huiswerk doet hij nu praktisch helemaal zelf met goede resultaten voor de vakken die hem interesseren en met voldoende resultaat voor de vakken die hij wat minder vindt (tekenen, muziek, bio :wink: )
Hij heeft zijn weg gevonden en ook het huiswerk maken gaat gewoon vrijwel altijd goed. Ik moet wel even in de gaten houden dat zijn planning wel klopt (de juiste paragrafen leren bijv., of een so niet vergeten :shock: ) maar ook dan weet hij het prima te redden.
Het treinen/reizen (kwart over 7 weg :shock: ) vindt hij eigenlijk ook erg gezellig, ze doen dit met een hele groep. Het enige mindere is het vroege opstaan, maar ook dit lijkt vooralsnog (met strak naar bed gaan regime) goed vol te houden.

Binnenkort gaan ze een week naar Newcastle, en hij had al de treintijden opgezocht om naar Londen te gaan...... (maar zich toch ook we gerealiseerd dat dit niet helemaal de bedoeling was).

Kortom, het gaat hier op dit moment als een zonnetje._________________
Moeder van 3
x 2004 2 gym
y 2005 groep 8
z 2007 groep 6
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Brugklas 2017/2018
BerichtGeplaatst: 16 feb 2018, 08:08 
Volwassene
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 02 feb 2012, 14:21
Berichten: 3943
Wat fijn Annemiek!


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Brugklas 2017/2018
BerichtGeplaatst: 16 feb 2018, 13:38 
Volwassene

Geregistreerd: 19 feb 2014, 13:38
Berichten: 58
Heel fijn Annemiek!

Hier gaat het redelijk goed.
Hij heeft het goed naar zijn zin en gaat graag naar school. Maar hij kan zelf nog voor geen meter plannen en als ik het een beetje loslaat, gaat het mis. Het kost me dus nog veel tijd. Ik bemerk ook faalangst bij het maken van toetsen en hij benoemt zelf ook dat dan hij spanning heeft. Zeker als er weinig tijd is voor een toets raakt hij in paniek en blokkeert. Overigens is hij dan niet de enige de het dan niet afkrijgt, soms wel driekwart van de klas. Zijn cijfers zijn doorgaans mooi, vooral tussen 7 en 8 en soms een uitschieter naar boven en af en toe een onvoldoende.
Ik vind wel dat ze hard moeten werken (tis wel VWO met extra vakken). Denk dat hij in het weekend totaal zo'n 6 - 7 uur werkt en door de week een uur per dag. Totaal zo'n 10 -12 uur per week. Dat zijn dan wel de drukke periodes; soms hoeft hij nauwelijks iets te doen.

Hoe is dat bij jullie kinderen?_________________
Moeder van zoon, 2006 - 1 VWO
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Brugklas 2017/2018
BerichtGeplaatst: 16 feb 2018, 19:12 
Volwassene

Geregistreerd: 20 feb 2016, 16:23
Berichten: 1565
Fijn Annemiek!

Keessie, ik denk dat de studielast per school enorm verschilt. En ook per kind. Mijn kinderen zitten op verschillende scholen, allebei VWO-plussig, maar de oudste had veel meer toetsen en huiswerk in de brugklas dan de jongste. Oudste zat op ongeveer een uur per dag en hield het weekeinde zoveel mogelijk vrij (op zondag nog vaak een uurtje de toetsen voor maandag herhalen), jongste is nog veel minder tijd kwijt. Ik schat 20 minuten per dag aan alleen leerwerk. Maakwerk doet ie op school.

Hier zeggen ze dat je op het VWO moeten rekenen op anderhalf tot twee uur huiswerk per dag, dus dat klopt bij jouw zoon dan wel zo ongeveer toch?

Hier is het vakantie. We zijn lekker een paar dagen op stap geweest en jongste spreekt vrij veel af met oude en nieuwe vrienden. Erg leuk.

Ik hoef me niet met het huiswerk te bemoeien, maar hij wil wel graag de toetsen samen met mij in de agenda zetten en inplannen. Ik vind dat hij het erg goed doet. Hij past zijn leerstrategieen ook telkens weer aan, soms wel een uittreksel nodig soms niet, soms wel overhoren, soms niet. Hij zit er maar af en toe naast en dan pakt ie het de volgende keer anders aan. Ik hoef dat niet eens ter sprake te brengen (doe ik ook niet, want als ik iets zeg doet ie het sowieso niet).

De enige uitzondering is nog steeds wiskunde. Hij past bij wiskunde helemaal zijn strategie niet aan, maar blijft maar uit de losse pols zijn huiswerk maken. Hoewel hij elke keer teleurgesteld is in zijn cijfers (verwacht een acht, krijgt een 5,6 bijvoorbeeld), gaat hij niet meer aandacht besteden aan zijn huiswerk. Tekent nog steeds grafieken uit de losse pols, schrijft uitwerkingen niet op. Het lijkt wel een soort van stil protest of zo. Ik weet het niet, maar het zit me niet helemaal lekker. Het is zo'n groot contrast met zijn aanpak van de andere vakken, waar hij wel gewoon ziet en doet wat nodig is. Hij staat een krappe voldoende, maar dat is niet waar ik me zorgen over maak (hoewel hij het op termijn op deze manier echt niet gaat redden met wiskunde, maar dit jaar nog wel denk ik). Ik vraag me meer af wat erachter zit. En ondertussen merk ik dat hij tegen de wiskundetoetsen op gaat zien, omdat ze telkens tegen vallen. Misschien open ik er nog wel eens een topic over._________________
Zoon van 15 in 4 gym
Zoon van 12 in 1 tvwo
Online
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Brugklas 2017/2018
BerichtGeplaatst: 17 feb 2018, 01:21 
Volwassene

Geregistreerd: 03 apr 2013, 00:25
Berichten: 106
Drietje, hebben jullie al 10 minuten gehad? Ben wel benieuwd wat de docent zegt.

Hier wordt het wat saai, uur of 3 huiswerk per week, mooie cijfers, blij kind. Maar ja, geen saai om over te klagen.

Ik zou het wel leuk vinden als ze eens een vriendinnetje mee zou nemen, maar daarin kijkt ze weer erg de kat uit de boom. Hoe gaat dat bij jullie?


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Brugklas 2017/2018
BerichtGeplaatst: 17 feb 2018, 09:28 
Volwassene

Geregistreerd: 19 feb 2014, 13:38
Berichten: 58
@ Drietje: ik herken bij mijn zoon dat weerstand ervoor zorgt dat er dan ook niks in zijn hoofd blijft hangen. Alsof het dan blokkeert. Dat heeft hij met leren van toetsen voor handvaardigheid/tekenen. Hij baalt zo van dat vak, dat alles wat hij daarvoor moet doen hem tegenstaat.
Moet zeggen dat hij bij wiskunde erg vooruit is gegaan in het netjes uitschrijven. Voordeel voor hem is ook dat er veel herhaling is. Hij heeft groep 7 overgeslagen, heeft niet alles in groep 8 ingehaald/goed ingeoefend, dus voor hem is de herhaling goed en hij vindt deze methode en bijbehorende strategieën ook veel duidelijker dan op de basisschool (niet van die eindeloze verhaaltjessommen bijvoorbeeld). Het bouwt ook goed op naar de nieuwe stof in het hoofdstuk. Als je het allemaal al kent en eigen strategieën hebt, lijkt het me best irritant dat je het allemaal over moet doen voordat je bij de nieuwere stof bent. Speelt dat misschien ook mee?

Wat betreft het huiswerk hebben ze elke week minimaal 2 werkstukken (voor o.a. Nederlands, filosofie, maar ook voor muziek etc.), projectwerken, elke week een tekening maken als huiswerk (kan niet in de klas) en zo maar door. Daar is hij in het weekend denk in minstens 3 - 4 uur mee bezig. Denk niet dat hij niet super snel is, maar het is ook veel werk. Maakwerk veel al in de klas af, maar meestal niet alles. En dan leerwerk voor meestal 2 - 3 toetsen per week.

Als het gemiddelde VWO idd 1,5 - 2 uur per dag is, zit hij nog onder de norm, dan valt het nog mee :lol:


@ Loes3: fijn dat het zo goed gaat! Wat betreft vrienden: mijn zoon gamed vaak vanaf de bank thuis met klasgenoten. Ze zitten samen in een spel, bellen dan (via whatsapp) en kletsen over de game, maar ook een beetje over andere dingen. Verder spreekt hij denk ik 2x per maand af met klasgenoten - en bijna elk weekend met vrienden in de buurt.
Ik hoor van andere ouders dat de meeste klasgenoten niet dagelijks met elkaar omgaan (en dat dat heel normaal is). Reistijd, huiswerk, clubjes etc. zorgen ervoor dat de meesten direct na school naar huis gaan. Maar ze hebben een heel leuke klas en mijn zoon heeft het daar goed naar zijn zin._________________
Moeder van zoon, 2006 - 1 VWO
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Brugklas 2017/2018
BerichtGeplaatst: 17 feb 2018, 09:33 
Volwassene

Geregistreerd: 20 feb 2016, 16:23
Berichten: 1565
Loes, we hebben over een paar weken de mogelijkheid tot 10-minutengesprekken. De wiskundedocent staat zeker op ons lijstje. Ben ook wel erg benieuwd naar de docent. Ik had vroeger ook een bloedhekel aan wiskunde en vond alle wiskundeleraren enorme sukkels. Even kijken of ik daar overheen ben gekomen :roll:
Fijn dat het zo lekker gaat! Ook niet heel veel huiswerk dus bij jullie.

Vriendjes komen hier wel mee, vanaf vrij in het begin al. Lastig is wel dat de beste vrienden aan de andere kant van de stad wonen, wij wonen een half uur fietsen aan de ene kant, zij een half uur fietsen aan de andere kant. Dus je gaat niet zomaar na school even langs. Soms fietst er wel eens een groepje mee deze kant op en dan brengen wij ze met de auto en fietsendrager weer naar huis. Dat deden we bij de oudste ook in de eerste twee jaar, daarna kunnen ze makkelijker naar huis fietsen.

Er is ook wel eens iemand blijven logeren, dat is echt de beste vriend. Ik zie wel een groot verschil met de basisschool. Toen was jongste echt een allemansvriend, erg populair, bijna elke dag afspreken, liefst met een groep. Nu is zijn groepje veel kleiner en hij is daarin ook nog zoekende, maar heeft hij wel echt een beste vriend waarmee het heel goed klikt._________________
Zoon van 15 in 4 gym
Zoon van 12 in 1 tvwo
Online
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Brugklas 2017/2018
BerichtGeplaatst: 17 feb 2018, 09:42 
Volwassene

Geregistreerd: 20 feb 2016, 16:23
Berichten: 1565
Keessie, ik heb geen idee of het de herhaling is die hem nekt. Mij lijkt het allemaal nieuwe stof, maar ik weet eigenlijk niet wat hij op de basisschool heeft gehad. Ik heb ook niet het idee dat hij het allemaal heel makkelijk vindt. Ook niet per se moeilijk. Hij let niet op en doet niks, dat is wel zo'n beetje het verhaal. Gelukkig alleen bij wiskunde, verder doet hij echt wel aardig zijn best.

Jeetje twee werkstukken en een tekening per week, dat is echt wel veel. Die tekening zou hier ook enorm afgeraffeld worden trouwens :wink:

Laatst had zoonlief ook weer een vreemde actie. Hij moest een toets maken en moest bij een vraag als antwoord een tekening maken. Had hij een rare tekening van de leraar gemaakt en diens naam erbij geschreven. Ik hoop maar dat de man een beetje gevoel voor humor heeft :) Ik kan soms echt met verbazing kijken naar dat kind._________________
Zoon van 15 in 4 gym
Zoon van 12 in 1 tvwo
Online
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Brugklas 2017/2018
BerichtGeplaatst: 17 feb 2018, 22:46 
Volwassene
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 17 jun 2011, 17:13
Berichten: 1327
Annemiek wat geweldig!

Drietje! Hier exact t zelfde. Man heeft geprobeerd te helpen maar geen verbetering.
Nu nieuwe tactiek. Hij heeft een antwoordenboek dus nu is t huiswerk maken en nakijken. Hij ziet nu echt wat hij overslaat. En dat is zoooooo veel. Nu ziet hij dat t 'wiskunde' wel gaat. Maar nauwkeurig werken niet. De hoek niet invullen. Graden er niet bij zetten. Getallen chriven zonder erbij te zetten cm of weet ik veel.
Ben dus eg benieuwd of dat cijfer omhoog gaat._________________
Trotse Mama van : ♂A. mrt '07 ♂L. Mei '09 ♂J. Jan '11 ♀L. Febr '15
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Brugklas 2017/2018
BerichtGeplaatst: 17 feb 2018, 23:56 
Volwassene

Geregistreerd: 20 feb 2016, 16:23
Berichten: 1565
jazzie schreef:
Annemiek wat geweldig!

Drietje! Hier exact t zelfde. Man heeft geprobeerd te helpen maar geen verbetering.
Nu nieuwe tactiek. Hij heeft een antwoordenboek dus nu is t huiswerk maken en nakijken. Hij ziet nu echt wat hij overslaat. En dat is zoooooo veel. Nu ziet hij dat t 'wiskunde' wel gaat. Maar nauwkeurig werken niet. De hoek niet invullen. Graden er niet bij zetten. Getallen chriven zonder erbij te zetten cm of weet ik veel.
Ben dus eg benieuwd of dat cijfer omhoog gaat.


Inderdaad exact hetzelfde! :shock:_________________
Zoon van 15 in 4 gym
Zoon van 12 in 1 tvwo
Online
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Brugklas 2017/2018
BerichtGeplaatst: 18 feb 2018, 08:57 
Volwassene
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 02 feb 2012, 14:21
Berichten: 3943
Hier ook precies dat.


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Brugklas 2017/2018
BerichtGeplaatst: 18 feb 2018, 09:31 
Volwassene

Geregistreerd: 20 feb 2016, 16:23
Berichten: 1565
hanneke schreef:
Hier ook precies dat.


Echt waar? Minder raar dan ik dacht dus... Enig idee hoe dit goed gaat komen? Ik dacht dat het wel vanzelf zou gaan, maar na twee trimesters zie ik nog helemaal geen verandering._________________
Zoon van 15 in 4 gym
Zoon van 12 in 1 tvwo
Online
 Profiel Stuur privébericht  
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
 Pagina 23 van 23 [ 453 berichten ]  Ga naar pagina Vorige  1 ... 19, 20, 21, 22, 23


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Karan


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar: