Het is nu 27 mei 2020, 03:50

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]
 Pagina 1 van 1 [ 7 berichten ] 
Auteur Bericht
 Berichttitel: Verveling?
BerichtGeplaatst: 08 nov 2019, 11:03 
Volwassene

Geregistreerd: 03 maart 2010, 00:16
Berichten: 97
Dochter zit ondertussen in 2 gymnasium en het gaat allemaal prima. Ze heeft een goede vriendin, een redelijk leuke klas en haalt met gemak goede cijfers. Mag lessen skippen om projecten te doen en gaat naar diverse activiteiten die door school worden georganiseerd. Niets om je zorgen om te maken denk je dan. En toch is na de eerste proefwerkweek haar gedrag weer helemaal omgeslagen. We herkennen hier veel in van de tijd op de basisschool. Druk, vervelend, huilerig, hangerig etc. dit betekende meestal verveling en een roep om meer uitdaging. Zou dit nu hier weer zo kunnen zijn? Ik vind het erg lastig om te bepalen wat er precies is en met alles wat ze doet zou je denken dat dit voldoende zou moeten zijn. Ze hoeft niet echt te leren, kan eigenlijk alles (taal en exact), laagste rapportcijfer 8 hoogste 10.
Zelf gaf ze eerst aan dat ze zich wel een beetje verveelt maar bij doorvragen gaf ze aan dat het eigenlijk wel goed was. Het was allemaal makkelijk maar wel veel. Dit zei ze op de basisschool ook altijd eerst en later kwam er dan altijd uit dat het toch wel simpel was, aanpassing gaf dan weer altijd een vrolijker kind.

Wat nu te doen? ervaringen? Kan het dat ze zich ook weer op de middelbare school verveelt of hoort dit ook gewoon bij de leeftijd? (12)

Alle tips/overdenkingen welkom
Elize


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Verveling?
BerichtGeplaatst: 08 nov 2019, 12:10 
Volwassene

Geregistreerd: 09 jul 2015, 09:45
Berichten: 1765
Wat doet ze naast school? Sport?
Kun je daar wellicht zelf iets veranderen. Mijn jongste heeft zijn schaakles met talentvolle schakers echt nodig. Naast voetbal en verbreding op school (brugklas)._________________
Dochter 2003,
Zoon 2006,
Zoon 2008
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Verveling?
BerichtGeplaatst: 08 nov 2019, 12:34 
Volwassene

Geregistreerd: 04 maart 2015, 13:34
Berichten: 970
Ik ken het wel een beetje van mijn dochter: die verveelt zich al jaren op het VO (zit nu in de vierde). Ze heeft nooit echt interesse in extra uitdaging getoond en doet nu veel dingen naast school (helaas de laatste tijd ook veel hangen met Netflix). Ik heb haar in al die jaren nog nooit op leren kunnen betrappen en ze heeft veel lesuitval: zeeën van vrije tijd dus.


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Verveling?
BerichtGeplaatst: 08 nov 2019, 13:07 
Volwassene

Geregistreerd: 03 maart 2010, 00:16
Berichten: 97
Ze sport vier keer in de week, zit in een band en heeft nog muziekles. Als het aan haar lag zou ze nog meer doen maar dit is wat ons betreft meer dan genoeg:-)
Ze leest heel erg veel, en is creatief. Geeft niet zoveel om sociale contacten, doet af en toe iets met vrienden (heeft ze dus wel). We gaan regelmatig naar musea of de natuur in, vindt ze allemaal leuk. Laatste tijd hangt ze meer op de bank en zien we interesse in alles hierboven afnemen. Alles is overigens vrije keus, ze mag zo ophouden met iets als ze geen zin meer heeft.


@Karan, hier bijna geen lesuitval. Ze maakte voor de herfstvakantie ook braaf haar huiswerk, nu zien we dat ook de motivatie hiervoor afneemt.


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Verveling?
BerichtGeplaatst: 08 nov 2019, 14:21 
Volwassene
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 01 maart 2010, 19:43
Berichten: 20239
Woonplaats: Gelderland
Mijn kinderen studeren in middels maar ook hier op het VO verveling - vooral bij oudste in de onderbouw. We hadden tevens de opdracht van haar om er niet over te praten op school want 'ik wil gewoon zijn'. De verveling die daarmee samen ging, nam ze voor lief. Alleen voor wiskunde kreeg ze extra uitdaging (compacten reguliere stof en opdrachten van wiskunde D dat normaal in de 4e klas gegeven wordt … met als gevolg dat ze in de 4e het eerste half jaar weinig uitdaging bij Wi-D had).

Uitdaging hebben mijn kinderen toen ze op het VO zaten altijd buiten school gezocht: sport, sociale contacten, hobbies. Op school wilden ze vooral geen uitzondering meer zijn. In de bovenbouw maakten ze andere keuzes en gingen ze zelf in gesprek over de uitdaging die ze misten._________________
De beste leraar is hij, die het meest van zijn leerlingen opsteekt (C. Buddingh 1918-1985)
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Verveling?
BerichtGeplaatst: 02 jan 2020, 13:04 
Volwassene

Geregistreerd: 16 jan 2014, 12:23
Berichten: 1127
Helaas geen tips, wil me meer aansluiten op dit draadje.

Dochter zit in de brugklas, en heeft het nu ook over verveling. Uiteraard is dit nog maar het begin van de brugklas. Ze durft nog niet zo goed naar leerkrachten toe te gaan, maar heeft het nu bij twee wel gedaan. Ze krijgt nu voor in de les iig bij een vak extra werk. En bij een vak mag ze een uur skippen omdat ze ook een clubje doet.

Maar bij ons is het ook de tijd thuis. Ze gaat nu naar MuseumJeugdUniversiteit, en dit eerste half jaar mocht ze er maar een doen (vorig jaar deed ze er bv 4 reeksen, dus bijna elke zondag een lezing, en ze miste het wel). Maar straks is ze twaalf en hebben we die optie ook niet meer. Verder doet ze nog Scouting en gaat een keer in de maand naar de sterrenwacht. Ze sport een keer in de week. Dit was twee/drie keer. Maar is echt geen sporter. Bovendien fiets ze nu meestal per dag twee uur om op school te komen. Ze heeft wel vriendinnen en daar spreekt ze ook wel eens mee af, maar niet zoveel. We merken dat ze die lezingen wel echt heel leuk vindt, en we hebben het idee dat we haar daardoor door de basisschool tijd hebben heen geholpen. Ik wilde net een apart draadje hierover starten._________________
Dochter Brugklas(4-2008)
Zoon gr 7 voltijd hb (9-2010)
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Verveling?
BerichtGeplaatst: 02 jan 2020, 19:12 
Volwassene

Geregistreerd: 15 jun 2010, 09:57
Berichten: 412
Hier hebben ze zich ook verveeld. Wilden ook niet opvallen. En hadden geen zin om te werken voor goede cijfers.
Gevolg: Oudste nu 5 VWO, 1x zitten blijven. Maarrrr. Hij heeft een doel waarvoor zijn cijfers van overgang 5-6 VWO meetellen. En opeens stelt hij vragen, vraagt hulp om een planning te maken en werkt aan zijn schoolvakken. Nu komt hij tegen dat hij wat moet doen.

Jongste afgestroomd van VWO naar Havo en blijven zitten. Nu 4 HAVO. Weet dat hij onderpresteerd. Weet dat hij daardoor soms een draak is, vooral thuis.
Wat goed is gelukt is telkens terugkoppelen naar wat wil jij? Wil je dat ik gesprekken aan ga op school, of is dit okee?
En ondertussen uitleggen hoe het brein werkt en wat er gebeurd als je je verveelt. (comfort zone, zone van naastgelegen ontwikkeling, panic zone). En dan de keus bij hem laten.

Wat minder ging: Periode van veel gamen en spijbelen. Toen wel aan de bel getrokken, en ik maar uitleggen dat ik geen rot-moeder wilde zijn, maar wel wilde dat zoon beter in zijn vel zou komen. Tijdje gesprekken op school met maatschappelijk werk en HB-coach.
En nu. Nu haalt hij allemaal voldoendes. Hij weet nog niet wat hij wil gaan doen na de havo, dat is de uitdaging voor dit jaar.
Hij weet wel dat hij blij wordt als zijn hoofd werkt. Dus... Gaat best goed nu.

En het hangen, niet weten wat je wilt, gewoon filmpje kijken en een beetje gamen is ook wel puber / leeftijd gerelateerd.
Voor ons werkte: Praten praten praten praten.


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
 Pagina 1 van 1 [ 7 berichten ] 

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  

cron