Het is nu 22 feb 2019, 17:50
 Pagina 1 van 1 [ 5 berichten ] 
Auteur Bericht
 Berichttitel: Voorbeelden verbreden en/of verdiepen
BerichtGeplaatst: 29 jun 2018, 17:53 
Volwassene

Geregistreerd: 17 jun 2018, 23:02
Berichten: 74
Wie heeft er tips of voorbeelden voor verbreden en/ of verdiepen in groep 5?

Over verdiepen:
Mijn dochter vertelde me enthousiast dat ze in groep 5 aardrijkskunde gaat krijgen en dat ze dat zo leuk vindt.
Als kleuter interesseerde ze zich al in vulkanen, het weer, hoe ontstaan seizoenen, etc. Afgelopen jaar is ze volop aan het lezen geweest over het ontstaan van de aarde, plaattektoniek, aardbevingen en andere natuurrampen (iets opgevangen in het nieuws en hop ze is weer weken door een onderwerp geboeid). Ik betwijfel of ze in groep 5 veel interessants gaat leren als ze het standaard programma gaat volgen. De hb-gespecialiseerde psycholoog/orthopedagoog adviseerde om met school af te spreken dat zij dan haar eigen projecten kan doen en dan het liefst voor alle vakken.

Ik ben benieuwd naar praktijkvoorbeelden, om het voor school ook wat concreter te kunnen maken hoe ze dit kunnen aanpakken. Nu krijgt ze een groep hoger aangeboden dan waar ze zit (bv van nieuwsbegrip) maar wat als dit niet genoeg is? Ze is nog niet doorgetoetst dus we weten nog niet precies waar ze per vak staat. Maar wat als ze voor een bepaald vak (op een gegeven moment) verder is dan groep 8?

Over verbreden:
Wat voor vakken of interessegebied doet jullie kind behalve de standaard aangeboden basisschoolstof?


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Voorbeelden verbreden en/of verdiepen
BerichtGeplaatst: 29 jun 2018, 18:03 
Volwassene

Geregistreerd: 28 nov 2010, 21:08
Berichten: 5840
Topklassers is een mooie serie verrijkingsboekjes in allerlei onderwerpen. Kinderen kunnen dat grotendeels zelfstandig doorwerken (dat vinden leerkrachten vaak weer fijn). Er is er ook een over vulkanen, maar ik geloof dat dat voor groep 7-8 is. Bij Bekius zijn de boekjes per stuk te bestellen (ipv per de gebruikelijke 5 stuks)_________________
Be the change you want to see in the world
Online
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Voorbeelden verbreden en/of verdiepen
BerichtGeplaatst: 29 jun 2018, 20:23 
Volwassene

Geregistreerd: 17 jun 2018, 23:02
Berichten: 74
MoederJan schreef:
Topklassers is een mooie serie verrijkingsboekjes in allerlei onderwerpen. Kinderen kunnen dat grotendeels zelfstandig doorwerken (dat vinden leerkrachten vaak weer fijn). Er is er ook een over vulkanen, maar ik geloof dat dat voor groep 7-8 is. Bij Bekius zijn de boekjes per stuk te bestellen (ipv per de gebruikelijke 5 stuks)

Super, dankjewel voor de zeer praktische tip!
Kan me inderdaad voorstellen dat de juf het fijn vindt als ze veel zelfstandig kan doen. Onze deskundige zei wel dat het ook belangrijk is dat ze goed begeleid wordt, want als ze het helemaal zelf kan, is het niveau te laag. Zij moet ook strategieën aanleren en grenzen verleggen. Een beetje de gulden middenweg zoeken denk ik, tussen wat heeft ze nodig en wat kán. We gaan na de zomervakantie kijken bij een school voor fulltime hb-onderwijs, wat een goede optie is als op deze school niet voldoende aanpassingen mogelijk zijn. Maar je moet ergens beginnen...


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Voorbeelden verbreden en/of verdiepen
BerichtGeplaatst: 29 jun 2018, 20:51 
Volwassene
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 04 apr 2011, 09:08
Berichten: 1913
Projectenballade vond mijn zoon leuk in groep 5.
http://www.denkenindeklas.nl/projectenballade.html
Op zijn school werken ze ook met allerlei Kinheimgidsen.


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Voorbeelden verbreden en/of verdiepen
BerichtGeplaatst: 16 feb 2019, 14:06 
Volwassene

Geregistreerd: 17 jun 2018, 23:02
Berichten: 74
Volgende week oudergesprek over dochter. Ze doet het top in de plusklas (modelleerling aldus de topklasjuf: goede samenwerking, creatieve denker, zelfkritisch, doorzetter, motiveert anderen). Haar cijfers van de reguliere lessen zijn zoals voorheen super.
Juf schreef op het rapport (ik heb haar spelfouten :S er even uitgehaald): volgens mij mag jij enorm trots zijn op jouw rapport. Ik vind je erg gegroeid de afgelopen tijd (juf heeft haar ook in de klas gehad in groep 3). Ik hoop dat je nu ziet dat de inzet die jij toont in groep 5, er voor zorgt dat je nu een rapport hebt dat laat zien wat er allemaal in jou zit. Ga zo door!

Maar volgens mij is er weinig veranderd in de reguliere lessen.
1) dochter is niet trots op het rapport, het boeit haar niet want het laat totaal niet zien wat ze kan of waarin ze geïnteresseerd is. Ze hoeft ook niet echt te werken voor deze resultaten
2) Er is niet echt groei, want ze zit tegen een plafond. Er is nog steeds in het geheel niet doorgetoetst, school vindt het prima gaan. Dochter verveelt zich te pletter, in de reguliere lessen wordt er nauwelijks gecompact, verrijking is er -behalve de plusklas- helemaal niet (dochter gaat gewoon langzamer werken of meer dagdromen).
3) juf noemt dochter elders in het rapport een stille genieter. Echter: ze zou dochter eens moeten meemaken als ze echt geniet of enthousiast is, dat is allesbehalve stil! Wat de juf ziet (een tevreden, makkelijke leerling) is in werkelijkheid een meisje dat niet in haar leerbehoeften wordt gekend en in het klaslokaal sociaal wenselijk gedrag laat zien. Thuis komt het eruit...

Ik had zo gehoopt dat we eindelijk serieus genomen zouden worden in onze zorgen, nadat een hb-gespecialiseerde psycholoog nav de IQ-test adviezen heeft geschreven voor school. Maar ze doen er niets mee. Iemand tips voor het gesprek komende week?

PS: dochter staat op wachtlijst voor fulltime hb onderwijs. Helaas nog geen zicht op wanneer ze daar terecht zou kunnen.


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
 Pagina 1 van 1 [ 5 berichten ] 


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google [Bot]


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar: