Het is nu 27 jan 2021, 00:38
 Pagina 1 van 1 [ 8 berichten ] 
Auteur Bericht
 Berichttitel: Welke verwachting van school is redelijk
BerichtGeplaatst: 14 nov 2019, 16:14 
Volwassene

Geregistreerd: 11 jul 2018, 14:33
Berichten: 43
Afgelopen jaar heb ik een paar keer geschreven over mijn zoon en zijn (en onze) worsteling met school.

In het heel kort. Zoon, groep 5, is met grote regelmaat heel ongelukkig van school. Hij heeft ADHD en is hoogbegaafd, school doet hard zijn best om hem te bieden wat hij nodig heeft maar slaat vaak de plank mis. Dit speelt al sinds hij op school zit. Vorig jaar dreigde hij thuis komen te zitten. Dit hebben we met een gezamenlijke inspanning van school en ons als ouders weten af te wenden. Wel hadden wij het idee dat deze school, ondanks alle inzet hem niet kon bieden wat hij nodig heeft. Contact met meerdere andere scholen gehad. Die kunnen hem geen van allen plaatsen (niet passend, onvoldoende ervaring, vol, te complex enz.), dus zitten nog steeds op dezelfde school.

Dit schooljaar weer nieuwe kansen. Begin van het schooljaar is zeer stroef verlopen. Sinds een aantal weken gaat het iets beter (werk opnieuw aangepast, externe plusklas). Aan het begin van het schooljaar is toch de vraag weer naar boven gekomen of hij niet beter kan versnellen. School, wij als ouders en kind zelf staan hier positief tegenover. Maar school (en wij en kind) willen dit wel goed aanvliegen en afwegen. Niets is kraakhelder, dus de vraag blijft 'is dit verstandig?'. Daarom samen met school versnellingswenselijksheidlijst ingevuld. Conclusie: het is niet helder. Zoon gesprek met de orthopedagoog, conclusie orthopedagoog : het is niet helder. Zoon zei na het gesprek (heeft het heel goed afgewogen) ' ik ben eruit. Ik denk dat het beste is als ik versnel. Ik denk dat de orthopedagoog dit nu ook wel helder heeft' . Maar dit vertraagd dus behoorlijk. Ondertussen is het november. Is er vorige week met de IB'er afgesproken om het diagnostiekdeel van de DHH in te vullen (om vage redenen nog niet eerder gedaan), ik zou een link krijgen (nog niet binnen). En er moet voor de kerst een grote rond de tafel komen om een besluit te nemen (na een week is er nog geen datum). Gisteren IB'er op bovenstaande aangesproken. Ze zou het regelen dezelfde dag, maar dus nog niet gelukt.

Ik vind dit zo lastig. Ik zie dat ze heel veel doen voor ons kind. Begrijp ook dat ze het druk hebben. Maar ondertussen duurt alles zo ongelooflijk lang. Ik heb de neiging om er maar weer een mail uit te doen, maar vind mezelf inmiddels een ongelooflijke zeurouder.....


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Welke verwachting van school is redelijk
BerichtGeplaatst: 14 nov 2019, 17:26 
Volwassene

Geregistreerd: 19 mei 2012, 07:08
Berichten: 1361
Hoi

Ik lees ook dat school veel doet binnen haar vermogen.
Dat mag je ook verwachten vind ik al is het meer dan veel mensen hier krijgen.
Voor mij hielp het om afspraken met school zo smart mogelijk te krijgen. Dus wat gaan ze precies doen en wanneer. Dan kun je ook op het juiste moment reageren. Want afspraak is afspraak.
Wat ik niet lees is ons school ook ondersteuning heeft aangevraagd van het samenwerkingsverband. Nu is dat in iedere regio anders georganiseerd maar hier heeft de school eerst advies & ondersteuning aangevraagd voor de leerkracht en toen dat niet voldoende bleek heeft ons menneke ook zelf ondersteuning van een HB specialist gekregen.
Het aanvragen van die ondersteuning is ook overal anders geregeld maar je mag va. School verwachten dat ze het proberen als ze zelf moeite hebben O de goede toon / aanpak te bepalen.

Anne72_________________
Mama van meiske (mrt 06 klas 2 gymnasium) en menneke (aug 08, groep 8)
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Welke verwachting van school is redelijk
BerichtGeplaatst: 14 nov 2019, 19:23 
Volwassene
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 02 feb 2012, 15:21
Berichten: 5451
Wat hierboven gezegd is, is ook mijn tip. Spreek dingen zwart op wit af, met datum erbij. Dus niet: we gaan kijken of......., of we gaan contact opnemen met......., maar veel concreter. En ook op welke datum er terugkoppeling volgt naar jullie.
Zo deden wij het ook regelmatig, en dat werkt gewoon voor alle partijen veel beter. Op school zijn er altijd wel excuses waarom iets lang duurt of waarom het niet de juiste periode is. Dat moet je toch een beetje doorbreken soms.


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Welke verwachting van school is redelijk
BerichtGeplaatst: 14 nov 2019, 20:56 
Volwassene

Geregistreerd: 11 jul 2018, 14:33
Berichten: 43
Dank je wel voor jullie reactie. Het klopt dat school al veel naar vermogen doet. Dat maakt het ook wel lastig. Iedereen doet enorm zijn/haar best en toch werkt het niet.

Er is iemand van het samenwerkingsverband betrokken, maar die gaat binnenkort afsluiten. Die persoon is in eerste instantie vooral op gedrag ingezet, is geen HB specialist. Het samenwerkingsverband heeft volgens mij ook geen HB specialisten in dienst. De begeleiding sluit binnenkort af, het gaat inmiddels al 10 keer beter met kind dan vorig schooljaar. Maar hij is er nog niet. Bovendien blijft het schipperen met passend schoolwerk. Vandaar nu ook het idee van versnellen. Dit staat ook wel allemaal op papier, maar elke stap blijkt weer hobbels te hebben. Vorige week is besproken toch de DHH in te vullen (zowel wij als school) en een rond de tafel met alle partijen over het versnellen. Dit is alleen met IB'er afgesproken en dus niet op papier gezet. Zij zou dit direct in gang zetten, maar een week later is dit nog niet gebeurd. Ik wil niet ongeduldig overkomen maar ben dit wel. Kind zit beter in zijn vel nu, dat wil ik graag zo houden en het lijntje is dun.


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Welke verwachting van school is redelijk
BerichtGeplaatst: 15 nov 2019, 22:48 
Volwassene

Geregistreerd: 29 maart 2016, 22:22
Berichten: 105
Is er HB onderwijs in de buurt, dat misschien een optie is? Onze ervaring met zoon (9, gr 7, versneld van gr 1 naar gr 2)) is ook precies dat, schipperen. Echt veel inzet hoor, met plusklas en uitdagend werk, en zelfs de inzet van een hb-specialist, maar toch liep hij er steeds minder gelukkig bij en was hij thuis vooral erg gefrustreerd. Uiteindelijk vorig schooljaar getest, bleek HB en kon hij met heel veel mazzel naar een HB- school. Hij was op school makkelijk, had vriendjes, niks aan de hand verder, maar nu bloeit hij echt op. Ik merk dus nu pas hie ingewikkeld het toch ook voor hem was, hoe alleen hij was. Er zijn dus echt ook wel grenzen aan wat school kan. We hebben een 2e versnelling (7/8 in 1 jaar) met school serieus overwogen, maar zijn ook erg blij dat het niet hoefde (vanwege de andere school). Het is erg herkenbaar, de vertraging, het geduld wat je moet hebben. En houdt ook rekening met dat de versnelling vaak maar even helpt. Maar ja, soms zijn er geen andere opties d an het uitzitten en dan kan versnellen wel helpen. Ik zou er zeker bovenop blijven zitten en de gemaakte afspraken mailen, dan kun je daar ook weer op terug komen.

Loekie


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Welke verwachting van school is redelijk
BerichtGeplaatst: 29 jan 2020, 14:57 
Volwassene

Geregistreerd: 11 jul 2018, 14:33
Berichten: 43
Van deze kant een update.

Een HB school is helaas geen optie (voorlopig). Op redelijke rijafstand zijn er 3 te vinden (allen ongeveer 25 km enkele reis, dus wel pittig). Een van de scholen is bang hem niet te kunnen bieden wat nodig, want erg prikkelgevoelig en veel behoefte aan structuur (en inmiddels een ongelooflijk sterk ontwikkelt vermogen om werk waar hij geen zin in heeft te ontwijken...). De andere 2 scholen hebben beiden een wachtlijst van minimaal 2 jaar. Staat bij beiden wel op de wachtlijst, maar kan er niet zomaar terecht.

Inmiddels heeft de intern begeleider zich er enorm in vastgebeten gelukkig. Ze deden al veel, maar de intern begeleider legt er wel een schepje bovenop. Daar ben ik erg blij mee. Ik ben wel een beetje bang dat het inderdaad uitzitten is. Zoon voelt zich door intern begeleider wel gezien en door een van de 2 juffen ook wel. Door de andere voelt hij zich erg onbegrepen. Hij heeft hier inmiddels wel een verklaring voor (rationeel), maar zo voelt het natuurlijk niet altijd voor hem. Wij merken dan ook een groot verschil hoe hij uit school komt. Dat is wel erg sneu moet ik zeggen.


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Welke verwachting van school is redelijk
BerichtGeplaatst: 29 jan 2020, 16:26 
Volwassene

Geregistreerd: 20 mei 2017, 15:38
Berichten: 767
Fijn dat er zulke stappen gemaakt zijn.
Zou er niet een gesprek te realiseren zijn met de leerkracht die hem minder ziet en dan met de ib-er erbij en zoon ook, zodat hij kan uitleggen hoe hij het ervaart? Dan is er meer kans dat er naar hem geluisterd wordt en kan de ib-er inspringen op wat hij zegt ter verduidelijking en ook gelijk richting praktische handvatten voor deze leerkracht._________________
O, 2001
M, 2003
J, 2010
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Welke verwachting van school is redelijk
BerichtGeplaatst: 30 jan 2020, 08:46 
Volwassene

Geregistreerd: 11 jul 2018, 14:33
Berichten: 43
Martha, ik ben bang dat dit weinig zin heeft. Dit is al het derde schooljaar dat we met deze juf te maken hebben ( ouder kind heeft haar twee jaar gehad). Het is niet de meest flexibele juf zeg maar. Het is een hele goede juf voor de middenmootgroep, maar alles wat daarbuiten zit niet denk ik. In dit geval halve klas is geen middenmoot. Juf heeft zelf ook wel door dat het niet werkt tussen haar en zoon, maar niet het vermogen dit aan te passen zeg maar. Er zijn al heel duidelijke handvaten uitgesproken, maar ze past ze simpelweg niet toe. Als ze zelf geen stress heeft lukt dit haar enigszins, maar zodra ze zelf ergens stress over heeft (en dat is heel snel) is ze heel rigide in haar doen en laten. Weinig sensitief zeg maar. Als ze het idee heeft dat haar iets niet lukt heeft ze stress en aangezien ze zelf al aangeeft zoon niet te begrijpen?......Voorbeeld; zoon heeft al een aantal jaar afspraken over wat hij mag doen als hij overprikkeld is. Hij heeft jaren met een stoplicht gewerkt en kan goed aangeven wat hij nodig heeft. Wanneer hij hier niet op handelt (dus bij overprikkeling geen stappen ondernemen) wordt hij zeer boos/verdrietig en gefrustreerd. Werken lukt dat niet meer. Als hij zich op tijd mag afsluiten kan hij gewoon aan het werk. Hij geeft met het stoplicht aan dat hij overprikkelt is en pakt zijn mp3 speler volgens afspraak. Dan kan hij gewoon aan het werk. Op dat moment wil juf instructie geven voor het vak waarvoor hij wel in de klas instructie moet volgen. Juf negeert het stoplicht en sommeert kind mp3 speler weg te leggen en op te letten (want anders komt zij in de knoei met haar programma) . Kind doet dit maar heeft een heel kort lontje en geen concentratie en doet dus niet actief mee (verstoort ook niet tot hij ontploft). Dan krijg ik te horen dat zijn werkhouding niet goed is...

Dit soort dingen gebeuren dus nog veel. Kind heeft dan sterk het gevoel niet serieus genomen te worden. Dit soort situaties zijn al vaker besproken met deze juf, zowel door zoon, als door mij als door IB'er en duo van de juf. Ze wil het wel veranderen (ze beloofd beterschap en lijkt oprecht op dat moment) maar dat lukt dan dus niet een de head of THE moment.


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
 Pagina 1 van 1 [ 8 berichten ] 


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar: