Het is nu 25 jan 2021, 08:50
 Pagina 1 van 3 [ 49 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2, 3  Volgende
Auteur Bericht
 Berichttitel: Hoogbegaafd, maar school geeft mavo/havo advies
BerichtGeplaatst: 18 feb 2019, 22:58 
Volwassene

Geregistreerd: 12 feb 2019, 22:58
Berichten: 15
Onze oudste zoon zit nu in groep 8. Hij haalt al jaren matige cijfers, terwijl de leraren steeds maar zeggen: 'Er zit meer in dan hij laat zien'. Op de vorige school (tot groep 6) wilden ze hem steeds laten blijven zitten, omdat hij nog zo jong is (november leerling, vroege leerling).

Uit de Entreetoets van groep 7 kwam een mavo/havo advies. Daar verbaasde ik me eigenlijk over, omdat hij vaak heel gevat uit de hoek kan komen en over veel dingen nadenkt en een brede interesse heeft. Wij hebben toen besloten (ook op advies van de haptotherapeut) om hem te laten testen. Een capaciteiten onderzoek werd dit genoemd. Hieruit kwam naar voren dat hij een IQ van 140 heeft en onvoldoende wordt uitgedaagd op school en dat de lesstof anders moet worden aangeboden aan hem dan voor de andere kinderen.

Dit was september. Hiermee zijn wij naar de leerkracht en de ib'er gegaan. Eerste reactie: dat entree-advies vegen we van tafel en we gaan voor een vwo advies. Nou, dat klinkt fijn, denk je dan.

Dus: hard aan de slag met zijn werkhouding. Wat een drama. Hij heeft nooit leren leren en deed nooit wat in de les en nu moet hij van alles. Wil zijn huiswerk niet doen (ook al weet hij het allemaal als hij even 5 minuten kijken), wil zijn boekenbeurt niet voorbereiden en oefenen (ook al heeft hij dat ook zo voor elkaar als hij er eindelijk voor gaat zitten). Alles wat met schoolwerk te maken heeft, zorgt voor een blokkade bij hem.

Nu hoorden wij vorige week dat school hem toch weer een mavo/havo advies wil geven. Hier ben ik niet mee akkoord gegaan. Ik snap het wel, qua werkhouding en zijn cijfers, maar dit vond ik te gortig, voor een kind met een IQ van 140. Ze hebben het nu bijgesteld naar havo, zodat ik hem in ieder geval op de school van zijn voorkeur kan krijgen, waar ze ook een tutorproject en begeleiding voor hoogbegaafden hebben. Dit zit echter op de gymnasium-afdeling, maar hij heeft een havo-advies.

Ik ga morgen met de middelbare school bellen voor een afspraak.

Wat vinden jullie? Toch 'doorduwen' naar het vwo (gymnasium) voor de hoogbegaafden-ondersteuning, of lekker de havo laten doen. Of hij nu havo of vwo gaat doen, hij krijgt toch huiswerk en die hakken gaan toch wel in het zand (ook op de mavo trouwens).

Iemand nog tips of adviezen?

Dank voor het lezen en meedenken!

Liefs, Carivania


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Hoogbegaafd, maar school geeft mavo/havo advies
BerichtGeplaatst: 18 feb 2019, 23:24 
Volwassene
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 02 feb 2012, 15:21
Berichten: 5445
Dit lijkt heel erg op het verhaal van onze oudste destijds.

Wij zijn allereerst gaan praten met het VO, met de testgegevens erbij (zoon scoorde daar geen 140 trouwens, maar er waren wel kanttekeningen van de psych met redenen voor een mogelijk te lage score).
Die gaven hem uiteindelijk de kans om met zijn vmbo cito (en havo/vwo advies) naar de brugklas havo/vwo te gaan.
Dat niveau was passend, maar zoon is toch wel flink onderuit gegaan.
Vanaf februari hebben we een hele goede begeleidster van buitenaf in de arm genomen, en dat zorgde toen voor een stijgende lijn. Helaas voor school niet overtuigend genoeg, en zoon ging naar de havo. In de tweede haalde hij zulke hoge scores dat hij van daaruit over ging naar vwo 3.

De tip die ik hier destijds kreeg:

Welk niveau ze ook gaan doen, ze zullen sowieso moeten gaan werken en leren. En daar hinder van gaan ondervinden. Dus dan maar liever een niveau dat ook passend is bij het IQ, dan een te laag niveau, met alle extra gevolgen van dien.
Zorg dat je met het VO op 1 lijn zit. Dat ze weten waar ze aan beginnen. Maak goede afspraken, en zorg bijvoorbeeld de eerste tijd voor gesprekjes over de voortgang. Ik zou die tutor begeleiding ook aankaarten. Hoe kijken ze naar hb kinderen op de havo, bijvoorbeeld (met goede kennis van zaken moeten ze daar in ieder geval een zinnig antwoord op kunnen geven. Kunnen ze dat niet, dan weet je ook genoeg.

Indien mogelijk zou ik nu al voor een hb begeleider gaan, desnoods, als dat binnen jullie budget kan, zelf betaald. Wij hebben dat voor jongste twee gedaan in groep 8, en dat heeft echt heel erg geholpen. Die begeleiding was echt gericht op het VO, en het leren en werken daar. Zij gebruikte ook stof die ze van het VO had gekregen. Dochter kon bijv. kiezen uit wiskunde of levensbeschouwing. Dit was overigens dezelfde vrouw als die oudste begeleidde.

Wat ik me nog afvraag, is waar die lage cito scores vandaan komen.
Ook een kind met een IQ van 140 kan bijvoorbeeld een achterstand hebben in leerstof, om welke reden dan ook.
Misschien is het zinvol om ook een didactisch onderzoek te laten doen, anders dan met Cito toetsen. Zodat je ook kunt zien of er mogelijk hiaten zijn die moeten worden weggewerkt.

Een kind dat onderpresteert heeft ook andere hulp nodig dan een kind dat hiaten heeft.

Dus, samengevat, zou ik het zo doen:
Uitzoeken wat de oorzaak is van lage scores op school. Verveling, hiaten, of een combi. Daar een plan van aanpak voor maken.
Gesprek met VO aangaan. Hoe kijken zij er tegenaan? wat is allemaal mogelijk?
Indien mogelijk begeleiding zoeken van een specialist.

Sterkte, uit ervaring weet ik dat zoiets erg veel stress kan geven.


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Hoogbegaafd, maar school geeft mavo/havo advies
BerichtGeplaatst: 19 feb 2019, 00:28 
Volwassene

Geregistreerd: 28 feb 2010, 23:49
Berichten: 3450
Als je er niet uit komt met de VO-school zou je ook kunnen overwegen om uit te zoeken of er in de regio een school is met een groep 9 (tussenjaar voor jonge leerlingen), zodat hij een jaar kan werken aan vaardigheden die hij nu klaarblijkelijk mist, ondertussen wordt uitgedaagd en vervolgens naar het VWO kan.


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Hoogbegaafd, maar school geeft mavo/havo advies
BerichtGeplaatst: 19 feb 2019, 01:57 
Volwassene
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 28 feb 2010, 21:36
Berichten: 4239
De eindcito leverde hier bb/kader als advies op.
Gelukkig moeten de scholen het advies van de hoofdmeester volgen en werd zoon in een havo/vwo brugklas geplaatst._________________
Zoon, 18 jaar, Eerstejaars MBO-4 Techniek.
Een varken wordt soms vetter door het vaker te wegen.
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Hoogbegaafd, maar school geeft mavo/havo advies
BerichtGeplaatst: 19 feb 2019, 14:15 
Volwassene

Geregistreerd: 12 feb 2019, 22:58
Berichten: 15
@hanneke, dank voor je bericht. Ik heb net gesproken met de middelbare school. Daar houden ze vast aan het advies van de basisschool. Als het een havo-vwo advies was geweest, hadden we een plaatsingsgesprek kunnen aanvragen. dit zou eventueel nog kunnen na de eindtoets. De hb begeleiding en het coachingstraject voor hb geldt gelukkig voor zowel havo als vwo en gaan ze zeker met hem mee starten, dus dat klinkt in ieder geval goed.
Op dit moment is er geen ruimte om hem op het vwo te krijgen, het definitieve schooladvies hebben we namelijk al ondertekend. En er is gewoon de mogelijkheid om van havo 1 door te stromen naar atheneum 2 en ook nog van 2 naar 3. Er is geen doorstroming naar gymnasium, omdat hij dan het vak Latijn moet inhalen.

Een goed idee om een hb coach te zoeken. Ik zal eens googelen. Hopelijk zit er eentje in de buurt. Budget is wel een issue, maar eerst eens kijken wat er mogelijk is.

Geen idee waar de hiaten zitten. Hij is wel door getoetst op school, dus als het goed is zijn ze daar mee aan de slag gegaan, maar zoonlief heeft er allemaal geen zin in. Ook huiswerk maken is een drama. Niet zozeer het werk zelf, maar het feit dat hij ergens aan moet beginnen waar hij geen zin in heeft zorgt voor hakken in het zand. Zodra hij het een beetje leuk gaat vinden, draait hij ineens bij en maakt met gemak zijn huiswerk af.

Verder geen idee waar de lage cito scores vandaan komen. School geeft daar geen uitleg over. Kan ik hem zelf op een of andere manier (laten) testen op hiaten? Ik zal eens googelen op didactisch onderzoek. Dat kan ook wel helpen, maar kost ook weer geld, helaas.

Zou een NIO toets nog iets positiefs kunnen brengen? De eindtoets die hij gaat afnemen (alle groep 8 kinderen bij ons) is de IEP-eindtoets. Hopelijk gaat hem dat beter af dan Cito.

@loekie, dank voor je bericht. Dat zou ook nog een oplossing kunnen zijn. Ik zal eens kijken of dat in onze regio bestaat.

@moppetoet, dank voor je bericht. Oei, lijkt me wel schrikken, zo'n eindtoets. Gelukkig kon je zoon wel naar de havo/vwo brugklas. Op de vo school hier hebben ze geen havo/vwo klassen, alleen losse havo, atheneum of gymnasium, dus dat is lastig. Gaat het goed met hem op school?


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Hoogbegaafd, maar school geeft mavo/havo advies
BerichtGeplaatst: 19 feb 2019, 14:39 
Volwassene
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 02 feb 2012, 15:21
Berichten: 5445
In welke regio zit je?

Onze hb coach komt uit Leiden.


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Hoogbegaafd, maar school geeft mavo/havo advies
BerichtGeplaatst: 19 feb 2019, 14:53 
Volwassene

Geregistreerd: 12 feb 2019, 22:58
Berichten: 15
Regio Gooi en Eemland, dus dat is helaas niet in de buurt


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Hoogbegaafd, maar school geeft mavo/havo advies
BerichtGeplaatst: 19 feb 2019, 15:27 
Volwassene

Geregistreerd: 28 feb 2010, 20:43
Berichten: 1466
Lastig verhaal. Ik herken je stress.

Heb dit ook met jongste zoon meegemaakt. Hb getest als kleuter, maar cito’s waren gemiddeld. Schooltoetsen deed hij weer wel goed.

Omdat school er weinig meekon, hebben wij hem vanaf gr 6 naar een Leonardoschool laten gaan. Wij hadden het geluk dat daar destijds (2012) de NIO werd afgenomen en daar scoorde hij VWO.

Dus het antwoord op jouw vraag: “Ja, de NIO kan een verschil maken.” Het is echter de vraag of een middelbare school er iets mee wil doen. Dit zou je vooraf bij de school kunnen vragen.

Overigens heeft zoonlief inmiddels het VWO afgerond en studeert hij met veel plezier aan de UU.

Heel veel sterkte en wijsheid gewenst! Enne, volg je onderbuikgevoel....


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Hoogbegaafd, maar school geeft mavo/havo advies
BerichtGeplaatst: 19 feb 2019, 16:02 
Volwassene
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 02 maart 2010, 15:47
Berichten: 3050
Je hebt het over een capaciteitenonderzoek. Dat vind ik een vaag begrip, is er een officiële IQ test gedaan (WISC, Rakit, SON)? Zo niet waar is dan het IQ van 140 op gebaseerd? Als er al een IQ test ligt is het tamelijk overbodig om ook nog een NIO te doen.

Als zoon zowel niet wil als ook momenteel de kennis mist om VWO te doen heeft het dan zin om daar op in te steken? (Er even van uitgaande dat de cito's zijn kunnen representeren) Kun je hem cognitief niet aan zijn trekken laten komen met iets buiten school wat wel zijn interesse heeft?_________________
Wijsheid verwerven, inzicht verkrijgen, dat moet je boven alles gaan. Houd de wijsheid in ere, dan zal ze je groot maken; omhels haar, dan zal ze je aanzien geven. Zij zal de kroon op je hoofd zijn, de krans om je schouders.De Bijbel, Spreuken 4:7-9
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Hoogbegaafd, maar school geeft mavo/havo advies
BerichtGeplaatst: 19 feb 2019, 16:46 
Volwassene
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 08 feb 2016, 12:25
Berichten: 614
Wat Smaragd schrijft wilde ik ook tikken.

Een hoog IQ betekent niet automatisch VWO.
Als dat zo is, dan hebben kinderen alleen aan een WISC test voldoende als eindcito.
Het gaat vooral om het LVS en als blijkt dat er weinig motivatie (door de jaren heen) in je kind zit, dan tellen ze dat zeker mee in het advies.
Ook bij ons is dat zo.
Ken genoeg die met een hoog IQ zelfs de MAVO niet volbrachten, puur omdat ze geen enkele zin in welke vorm dan
ook in school hadden.._________________
Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan! Pipi

L. jan. 2008 > Slimme, maar trage jongen in groep 7. In plusklas dit jaar
R. apr. 2010 > HB of gewoon slim? Van groep 3 naar groep 5, nu in groep 6
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Hoogbegaafd, maar school geeft mavo/havo advies
BerichtGeplaatst: 19 feb 2019, 16:55 
Volwassene
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 02 feb 2012, 15:21
Berichten: 5445
Irisje schreef:
Wat Smaragd schrijft wilde ik ook tikken.

Een hoog IQ betekent niet automatisch VWO.
Als dat zo is, dan hebben kinderen alleen aan een WISC test voldoende als eindcito.
Het gaat vooral om het LVS en als blijkt dat er weinig motivatie (door de jaren heen) in je kind zit, dan tellen ze dat zeker mee in het advies.
Ook bij ons is dat zo.
Ken genoeg die met een hoog IQ zelfs de MAVO niet volbrachten, puur omdat ze geen enkele zin in welke vorm dan
ook in school hadden..


Enerzijds eens.
Anderzijds wel een kanttekening. Tegenzin voor leren en school kan ook ontstaan door jarenlang niet op niveau te worden aangesproken.
Kinderen die absoluut onderpresteren doen het niet beter op mavo of vmbo. Integendeel.
Een hoog IQ betekent over het algemeen gewoon wel dat je vwo prima aan moet kunnen. Alleen zijn de omstandigheden soms dusdanig dat het op dit moment niet lukt. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat je het dan nu al er maar bij moet laten.


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Hoogbegaafd, maar school geeft mavo/havo advies
BerichtGeplaatst: 19 feb 2019, 17:08 
Volwassene

Geregistreerd: 29 okt 2012, 10:23
Berichten: 828
Hanneke, ik ben het deels met je eens. Voor het succesvol afronden van een vwo is echter meer nodig dan alleen een hoog IQ. Nieuwsgierigheid, willen leren, zelfstandigheid, goede executieve functies zijn bijvoorbeeld ook belangrijke waarden.

IQ140 hoeft niet te betekenen dat het vwo zaligmakend zal zijn. Het gemiddelde IQ om vwo te kunnen halen ligt volgens mij rond de 115. Met 140 zit je daar dus ver boven.
Dit houdt echter ook niet in dat mavo met 140 een goed idee is. Sterker nog: ik denk dat de kans op schooluitval veel groter is in dit geval dan op vwo.


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Hoogbegaafd, maar school geeft mavo/havo advies
BerichtGeplaatst: 19 feb 2019, 17:11 
Volwassene
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 02 feb 2012, 15:21
Berichten: 5445
Ja, uiteraard is voor het afronden van vwo meer nodig.
Maar dat vind ik in dit geval geen goed uitgangspunt. Eerder een teken van een fixed mindset.


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Hoogbegaafd, maar school geeft mavo/havo advies
BerichtGeplaatst: 19 feb 2019, 17:13 
Volwassene
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 12 apr 2011, 16:35
Berichten: 2294
Woonplaats: Den Haag
Citaat:
Hij haalt al jaren matige cijfers, terwijl de leraren steeds maar zeggen: 'Er zit meer in dan hij laat zien'.


Ik zou toch ook even goed kijken of er niet wat (versluierde) leerproblemen spelen. Is als eens goed gekeken naar hoe hij taken precies aanpakt, en waarom hij ervoor terugdeinst? En wat is eraan gedaan om hem daarmee te helpen? Als hij het werk zo uit de weg gaat, lijkt mij dat dat heel grondig moet worden uitgezocht.
Heeft hij ooit wel goed gepresteerd op school?

En wat voor IQ-test is er afgenomen en wanneer is dat geweest? En is er niks anders onderzocht, alleen IQ?

En waarom liep hij bij de haptotherapeut, zijn er dingen aan de hand die zijn moeite met schoolwerk en toetsprestaties ook kunnen verklaren?

Met deze houding en dit gedrag zal hij op elk schoolniveau in de problemen komen, en dat geef je zelf ook al aan. Ik zou echt goed nagaan wat er in zijn ontwikkeling aan informatie te vinden is over mogelijke oorzaken van dit ontwijkingsgedrag en zijn lagere prestaties. Ik denk dat de keuze voor een schoolniveau nu niet goed te maken is, omdat er sowieso iets aan de hand is dat nader onderzoek vraagt, en pas als duidelijk is wat hij nodig heeft om wel tot werken/leren te komen, kan je zien welk niveau daar het beste bij zou passen en wat voor soort school en onderwijsvorm._________________
ECHA-specialist hoogbegaafdheid en Psycholoog NIP
http://www.sachageerlings.nl
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Hoogbegaafd, maar school geeft mavo/havo advies
BerichtGeplaatst: 19 feb 2019, 18:53 
Volwassene

Geregistreerd: 28 feb 2010, 23:37
Berichten: 1791
Spitsmuis schreef:
Hanneke, ik ben het deels met je eens. Voor het succesvol afronden van een vwo is echter meer nodig dan alleen een hoog IQ. Nieuwsgierigheid, willen leren, zelfstandigheid, goede executieve functies zijn bijvoorbeeld ook belangrijke waarden.

.


Gelukkig is dat afronden van het VO niet onmiddellijk na de brugklas. Het hele idee dat er allerlei vaardigheden zouden moeten zijn die een kind nu al zou moeten hebben omdat het anders het VWO niet zou kunnen afronden vind ik een zorgwekkende vorm van belachelijkheid. Kinderen gaan nog een heel grote ontwikkeling doormaken op de middelbare school en daarom zouden basisscholen zich moeten houden aan adviezen gebaseerd op resultaten of leervermogen. Die hele zachte vaardighedenkant zouden ze er ver buiten moeten laten. Er valt niets zinnigs te zeggen welke kant het opgaat als een kind bijvoorbeeld ineens iets doen moet. Of merkt dat het nog steeds nauwelijks wat doen moet.
Als het erin zit, moet je ze de kans geven. Of ze die pakken is vers twee.


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Hoogbegaafd, maar school geeft mavo/havo advies
BerichtGeplaatst: 19 feb 2019, 19:11 
Volwassene

Geregistreerd: 29 okt 2012, 10:23
Berichten: 828
Ik ben het met je eens hoor Wilg, maar mijn ervaring is helaas dat de brugklassers worden afgerekend op van alles en nog wat.

Ik heb zelf voor de klas gestaan in het vo en gaf voornamelijk brugklassen les. Het was tamelijk frustrerend om te zien dat een kind het prima moest kunnen, maar dat het niet lukte en daar vervolgens op afgerekend werd.


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Hoogbegaafd, maar school geeft mavo/havo advies
BerichtGeplaatst: 19 feb 2019, 19:36 
Volwassene
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 02 feb 2012, 15:21
Berichten: 5445
Wilg schreef:
Gelukkig is dat afronden van het VO niet onmiddellijk na de brugklas. Het hele idee dat er allerlei vaardigheden zouden moeten zijn die een kind nu al zou moeten hebben omdat het anders het VWO niet zou kunnen afronden vind ik een zorgwekkende vorm van belachelijkheid. Kinderen gaan nog een heel grote ontwikkeling doormaken op de middelbare school en daarom zouden basisscholen zich moeten houden aan adviezen gebaseerd op resultaten of leervermogen. Die hele zachte vaardighedenkant zouden ze er ver buiten moeten laten. Er valt niets zinnigs te zeggen welke kant het opgaat als een kind bijvoorbeeld ineens iets doen moet. Of merkt dat het nog steeds nauwelijks wat doen moet.
Als het erin zit, moet je ze de kans geven. Of ze die pakken is vers twee.


Helaas is de realiteit wel zo dat de kans niet erg groot is dat een kind dat bijvoorbeeld start op het vmbo na een jaar naar het vwo op stroomt.


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Hoogbegaafd, maar school geeft mavo/havo advies
BerichtGeplaatst: 19 feb 2019, 21:57 
Volwassene

Geregistreerd: 09 okt 2012, 19:57
Berichten: 201
Ik heb alleen je openingspost gelezen. Ga het gesprek aan met je vo-school. Je hebt immers een iq verslag liggen.

Wij krijgen ook max havo advies met een iq van ruim boven 130. Zelf zou ze wel genieten van vwo delta.
Vo school gaf aan dat ze op basis van iq makkelijk vwo delta kan en daar ook bij gelijkgestemden zit.

Zij hebben ervaring dus bij hen neergelegd. Haar werkhouding is bagger dus logisch dat ze haar op havo willen zetten.

Hopelijk heb je wat aqn mijn ervaring. Ze is nog niet geplaatst. Ws gaan we nl.eerst voor een tussenjaar.


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Hoogbegaafd, maar school geeft mavo/havo advies
BerichtGeplaatst: 19 feb 2019, 22:28 
Volwassene

Geregistreerd: 30 okt 2015, 18:16
Berichten: 447
ik heb zelf ooit een mavo advies gekregen (alweer zowat 35 jaar geleden), omdat 'ik nooit ergens wat voor deed', mijn moeder hield haar poot stijf en ik mocht instromen in een havo/vwo brugklas. Met twee vingers in de neus zonder iets te doen tot aan de derde, toen dreigde ik te blijven zitten en begon ik in actie te komen. Gymnasium afgerond en daarna uni (phd). Maar nog nooit leren studeren of plannen....

Mijn intuitie zegt: hou vast aan zijn potentieel, niet aan zijn werkhouding, en zorg dat hij in ieder geval gemakkelijk kan doorstromen na het eerste jaar.


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Hoogbegaafd, maar school geeft mavo/havo advies
BerichtGeplaatst: 19 feb 2019, 23:13 
Volwassene

Geregistreerd: 12 feb 2019, 22:58
Berichten: 15
Wat fijn, al jullie reacties!

Het capaciteitenonderzoek omvatte een Rakit-2 onderzoek. Daarop scoorde hij dus 140. Dit was afgelopen september. School heeft hem daarna wel doorgetoetst en specifiek aandacht besteed aan de stof die hij nog niet beheerst. Voor zover ik weet hebben ze niet 'teruggetoetst' (kan dat?) om te zien of er ergens hiaten zitten, en zo ja, waar. Ik krijg van school vooral de indruk dat het zijn werkhouding is en niet het ontbreken van kennis. Hij doet zijn werk het liefst niet en anders half.

De middelbare school heeft aangegeven dat ze niet op basis van een IQ-waarde een kind op het VWO plaatst. Het is een combinatie van factoren.

Buiten school heeft zoonlief wel sport, maar wil eigenlijk alleen maar gamen op de playstation of spelletjes doen en youtube filmpjes kijken op zijn mobiel.

Ik heb zijn oude rapporten eens doorgebladerd. Vanaf groep 4 daalden zijn scores langzaam, met een opleving in groep 6 toen hij op een nieuwe school begon, maar die opleving was na een jaar ook weer weg. Eind groep 5 las hij Avi M5 en vervolgens (zonder extra oefenen) las hij halverwege groep 6 Avi M7. Altijd het commentaar dat hij erg dromerig was en moeite had om zijn weektaak te plannen en op tijd af te hebben. Ik vermoed dat het meer desinteresse en onderpresteren is, dan hiaten in zijn kennis. Hij heeft dus wel goed gepresteerd in groep 2, groep 3 en groep 6.

Hij is naar de hapto gegaan, omdat hij emotioneel instabiel was thuis en op school eind groep 7. Zij heeft hem geholpen beter naar zijn gevoel en lichaam te luisteren. En ook voor ons meer inzicht in hoe we met hem om moeten gaan.

Ik weet niet of een tussenjaar voor hem de juiste oplossing is en om dat op zo'n korte termijn te regelen, wordt lastig. We moeten deze week ook de inschrijfformulieren op school inleveren, want voor 1 maart moeten de aanmeldingen binnen zijn bij de middelbare scholen en dat valt in onze voorjaarsvakantie volgende week.

Wat we nu gaan doen is hem toch inschrijven voor de havo op de school van zijn keuze. Mocht de eindtoets hoger uitvallen, kunnen we altijd weer het gesprek aan gaan.

Op deze school is de mogelijkheid om van havo 1 door te stromen naar vwo 2 en zelfs van havo 2 naar vwo 3 met de juiste resultaten, dus dat biedt zeker wel perspectief.

Het liefst hou ik ook vast aan zijn potentieel, maar het wordt een hele zware weg (ook voor mij) om hem daadwerkelijk aan het werk/leren te krijgen. Ik heb nog drie kinderen thuis en werk er parttime bij, dus ik kan hem ook niet met 100% aandacht en ondersteuning thuis begeleiden.


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
 Pagina 1 van 3 [ 49 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2, 3  Volgende


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar: