Het is nu 18 jun 2018, 10:24
 Pagina 1 van 1 [ 14 berichten ] 
Auteur Bericht
 Berichttitel: ervaring versnellen groep 4 naar 6
BerichtGeplaatst: 15 jun 2018, 10:51 
Volwassene
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 29 feb 2012, 20:30
Berichten: 22
Goedendag,

Wellicht staan we de komende week/ weken voor de keuze of we onze dochter zouden laten versnellen van 4 naar 6. Dit zou dan gebeuren in combinatie met een schoolwissel. Nieuwe school heeft aangegeven dat ze wellicht sociaal en cognitief beter tot haar recht gaat komen in groep 6
Ook op basis van alle cito scores door de jaren heen > alleen maar I en I+ scoort in combinatie met een piq van 139, stelde de directrice van de eventuele nieuwe school dit voor. Waarschijnlijk komt ze ook op de wachtlijst voor voltijd HB binnen deze school.
Wel gaf de directrice aan dat ze ivm tijdsdruk (schoolvakantie over 3 weken) nu niet meer het protocol kunnen volgen (oa doortoetsen op huidige school) en is het dus wel een beetje een sprong in het diepen.
Ze is alleen bang dat groep 5 weinig tot geen uitdaging gaat geven.

Wat is jullie ervaring hierin? Is het zo dat ze makkelijk de gemiste stof van groep 5 dan erbij kan doen? Er zou dan wel 8 wekelijks een gesprek plaats vinden om te kijken waar de eventuele hiaten zullen zitten/ ontstaan.

Een gok die we moeten nemen? (mits school instemt)
Of een te grote sprong in het diepen met kans op verzuipen??

mvg Sjussie


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: ervaring versnellen groep 4 naar 6
BerichtGeplaatst: 15 jun 2018, 12:45 
Volwassene
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 17 jan 2015, 11:31
Berichten: 183
Hoi,
Hoe het precies gaat verlopen weet je natuurlijk nooit, maar ik kan je wel onze ervaring geven. Onze zoon is dit schooljaar gestart in groep 4 en zal na de vakantie doorstromen naar groep 6. Hij zit al op voltijds HB- onderwijs.

Sinds (eind) maart doet hij groep 5 (het was een combiklas 4/5 dus dat ging heel soepel). Hij heeft maar een heel klein beetje in moeten lopen op de stof heb ik begrepen maar verder gaat het eigenlijk heel erg goed. Hij zal dus na de vakantie ook starten in groep 6. Ik heb van de juf begrepen dat hij af en toe wat dingen niet weet (omdat hij die stof niet gehad heeft), maar dat dit eigenlijk best meevalt.

Als de school er vertrouwen in heeft en je dochter het ook wil, dan denk ik dat ik het zou proberen. Je kan altijd vragen of er nog mogelijkheden zijn in geval het niet loopt zoals verwacht (bijlessen, overplaatsen naar andere groep etc.). Ik denk dat de overstap naar een andere school groter is dan het gemis van groep 5.

Sterkte met de keuze._________________
Mama van oudste (2010 - hb - groep 5) en jongste (2011 - hb -groep 3)
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: ervaring versnellen groep 4 naar 6
BerichtGeplaatst: 15 jun 2018, 16:31 
Volwassene

Geregistreerd: 05 jun 2018, 13:48
Berichten: 4
Het kan aan mij liggen hoor, maar waarom zou je inzetten op zo snel mogelijk alle stof van groep 5 ‘inhalen’ bij het skippen van groep 5? Zo gauw ze bij zijn en het ‘extra’ werk van groep 5 is af, dan is er weer volop tijd voor groep 6 werk met de kans dat ze daarin binnen no time weer voorlopen. Natuurlijk is het verstandig om te kijken of er hiaten zijn en daaraan te werken, maar mijn gevoelt zegt dat dit vanzelf wel komt als er voldoende aandacht voor is. Als je het een beetje kunt spreiden door bijvoorbeeld 5, 6, en 7 in twee jaar te doen dan zou dat denk ik mijn voorkeur hebben. Vanzelfsprekend bij voorkeur met een verrijkt en verbreed programma. Gevoelsmatig is de kans dat ze dan weer in de knel komt cognitief gezien een stuk kleiner. Maar ik ben geen professional, dus zie het vooral als een luchtballonnetje die het wellicht waard is om mee te nemen in de opties :wink:


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: ervaring versnellen groep 4 naar 6
BerichtGeplaatst: 15 jun 2018, 19:18 
Volwassene

Geregistreerd: 09 jul 2015, 08:45
Berichten: 1266
Mijn zoon is doorgetoetst in maart van groep 4. Daar bleek een voorsprong van 2-3 jaar. Hij (en een vriendje gelukkig) zijn na de zomervakantie in groep 6 begonnen. Dat was toen even wennen, want hoe leer je een geschiedenistoets of topografie.
Na de Kerst in groep 6 begonnen ze ook weer in de plusklas.
Nu einde groep 7 en hij loopt weer dik voor.

De versnelling heeft hem goed gedaan maar daarnaast is compacten en levelwerk etc (geen HB-school) echt noodzakelijk voor hem.
Binnen kort gaan we om de tafel met de toekomstige leerkracht van groep 8 om te kijken wat hij (en zijn vriendje) volgend jaar gaan doen naast de gewone (gecompacte) stof._________________
Dochter 2003, naar 3 havo
Zoon 2006, naar groep 8 en plusklas
Zoon 2008, naar groep 7 en plusklas
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: ervaring versnellen groep 4 naar 6
BerichtGeplaatst: 16 jun 2018, 09:11 
Volwassene

Geregistreerd: 21 dec 2017, 11:42
Berichten: 188
Ik vind het vooral zo moeilijk omdat het een nieuwe school is. Je kunt niet kijken of er kinderen zijn waarmee je kind vermoedelijk gaat "klikken".
Op een nieuwe school en dan gelijk zo jong in de klas waarbij ze zich ook nog moet bewijzen..
Ik vind het nogal wat..


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: ervaring versnellen groep 4 naar 6
BerichtGeplaatst: 16 jun 2018, 10:10 
Volwassene

Geregistreerd: 29 okt 2012, 09:23
Berichten: 256
Ik vind het allemaal nogal wat. Een nieuwe school, versnellen, op de wachtlijst voor voltijds hb-onderwijs.

Wat is naast de het IQ (je schreef PIQ, maar bedoelde je TIQ?) en de cito-scores de reden dat ze willen versnellen? Verveelt ze zich in haar huidige klas? Heeft de nieuwe school een idee om die verveling tegen te gaan of is versnellen de eerste optie? Waarom gaat ze eigenlijk van school wisselen?

Het komt op mij over alsof de nieuwe school versnellen als een oplossing ziet, maar dat ze niet verder hebben gekeken naar verdiepen en verbreden.

In ieder geval zou ik hier heel goed over na gaan denken. Versnellen op basis van IQ is mijns inziens geen goede reden. Daarnaast zou ik kijken naar de ontvangende klas. Staan zij open voor een jonkie? Zitten er meer jonge of versnelde kinderen in? Hoe kijkt de nieuwe leerkracht naar versnelde kinderen? Wil de nieuwe school haar dan ook in die groep houden als ze overstapt naar hb-onderwijs of wordt de versnelling dan terug gedraaid?


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: ervaring versnellen groep 4 naar 6
BerichtGeplaatst: 16 jun 2018, 10:14 
Volwassene

Geregistreerd: 29 okt 2012, 09:23
Berichten: 256
Waarom denkt de directrice van de nieuwe school dat groep 5 weinig tot geen uitdaging gaat geven? Mijn ervaring met de basisschool tot nu toe (groep 7) is dat ze in de oneven jaren allemaal nieuwe dingen leren en dat die zaken in de even jaren uitgediept worden.

Je dochter zou naar groep 5 gaan zonder versnelling. Ik heb geen idee hoe het op die nieuwe school is, maar op 'mijn' school krijgen ze in groep 5 aardrijkskunde, topo, geschiedenis en natuur als nieuwe vakken. Vanaf dan krijgen ze met deze vakken elk jaar dezelfde onderwerpen, maar dan steeds dieper.

Groep 3 en 4 vonden mijn kinderen in ieder geval erg saai. Pas in groep 5 leefden ze een beetje op.


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: ervaring versnellen groep 4 naar 6
BerichtGeplaatst: 16 jun 2018, 11:58 
Volwassene

Geregistreerd: 30 apr 2014, 18:14
Berichten: 1031
Mijn dochter is met succes (vooralsnog) versneld van groep 4 naar 6.
de topo etc waar over gepraat wordt, stelt echt nog niet zo veel voor, al vult elke school dat natuurlijk wat anders in. Bij ons is het topo Nederlands (provincies, provinciehoofdsteden, belangrijke waterwegen): kwestie van even stampen (zijn ook websites voor zoals topomania die ze wel leuk vond).
. Waar we wel heel hard aan hebben gewerkt hebben is de tafels. Deze moesten nu écht uit t hoofd gekend worden, in groep 4 was dat allemaal nog erg vrijblijvend. Daar heb ik wel redelijk gestuurd en flink met haar geoefend
Wat ook wat lastiger was, is het sociale contact. Nu had ze met de kinderen uit 'haar eigen' groep 4 (nu dus 5) ook niet zoveel, maar de kinderen in groep 6 zijn toch 1-2 jaar ouder, en soms al in de prepuberteit. dat betekent 'kliekjesvormen' en j is daar dus niet handig in. Ze heeft ook zelf nog heel wat te leren op t gebied van 'wat is mijn aandeel hierin', en is hierin misschien wat minder ver dan de kinderen waarbij ze nu in de klas zit.

Ik reageer later nog wat uitgebreider, moet nu weg.


Laatst bijgewerkt door yolalala op 16 jun 2018, 17:04, in totaal 1 keer bewerkt


_________________
dochter: augustus 2009: niet getest, versneld
dochter: september 2011: beweegwondertje
Ikzelf: niet getest, ik vermoed hb. Zou wel een hoop verklaren ;-)
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: ervaring versnellen groep 4 naar 6
BerichtGeplaatst: 16 jun 2018, 12:23 
Volwassene

Geregistreerd: 23 nov 2011, 22:58
Berichten: 1068
Zoon is met rekenen van groep 4 naar 6 gegaan. Hij is al eerder volledig versneld. Qua stof is dit snel ingehaald en is hij binnen een half jaar alweer bij de top, dus daar hoef je het niet voor te doen. Zaakvakken stellen in groep5 niet zoveel voor, dat zij juist de vakken waarin zoon extra verdieping doet. Tafels doen ze wekelijks op school oefenen die zijn wat hem betreft snel geautomatiseerd.

Qua aansluiting met de groep heeft die eerste versnelling hem zeker goed gedaan. Hij heeft volgens mij weinig aansluiting met groep 6, maar ook geen vervelende ervaringen.

Het laat zich denk ik lastig voorspellen. Gaan ze op de andere school de versnelling weer ongedaan maken als er plek inde HB groep is? Gaan ze naast die versnelling ook andere stof aanbieden encompacten? Heeft je huidige school een versnelling gesuggereerd? Dat zijn vragen waar ik nog mee zou zitten denk ik._________________
Zoon T (8-2006), zoon M (5-2010)
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: ervaring versnellen groep 4 naar 6
BerichtGeplaatst: 16 jun 2018, 17:11 
Volwassene

Geregistreerd: 30 apr 2014, 18:14
Berichten: 1031
Waterrat schreef:
waarom zou je inzetten op zo snel mogelijk alle stof van groep 5 ‘inhalen’ bij het skippen van groep 5? Zo gauw ze bij zijn en het ‘extra’ werk van groep 5 is af, dan is er weer volop tijd voor groep 6 werk met de kans dat ze daarin binnen no time weer voorlopen.
Op zich zou jouw idee ideaal kunnen zijn, als een kind op groep 4 niveau is en afgesproken wordt om een aantal jaar samen te voegen. Maar vaak wordt pas tot versnellen besloten wanneer het kind cognitief al zeker een jaar vóór loopt op bijna alle vlakken. stof gespreid inhalen is dan niet handig: het kind loopt al voor, heeft (mogelijk) alleen nog hiaten. Die moeten juist zo snel mogelijk aangepakt worden, omdat het kind anders mogelijk verkeerde methodes gaat aanleren (of zichzelf al heeft aangeleerd) om vraagstukken op een hoger niveau op te kunnen lossen. Ook kan het zorgen voor lastige zaken in de klas: het kind volgt dan langere tijd een heel ander leertraject dan de andere kinderen.

Juist in de hogere klassen krijg je projecten etc, waarbij het (m.i) makkelijker is om een snel kind te laten differentiëren._________________
dochter: augustus 2009: niet getest, versneld
dochter: september 2011: beweegwondertje
Ikzelf: niet getest, ik vermoed hb. Zou wel een hoop verklaren ;-)
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: ervaring versnellen groep 4 naar 6
BerichtGeplaatst: 16 jun 2018, 17:16 
Volwassene

Geregistreerd: 30 apr 2014, 18:14
Berichten: 1031
Spitsmuis schreef:
Wat is naast de het IQ (je schreef PIQ, maar bedoelde je TIQ?) en de cito-scores de reden dat ze willen versnellen? Verveelt ze zich in haar huidige klas? Heeft de nieuwe school een idee om die verveling tegen te gaan of is versnellen de eerste optie? Waarom gaat ze eigenlijk van school wisselen?

goede vragen, daar ben ik ook benieuwd naar.

Citaat:
Het komt op mij over alsof de nieuwe school versnellen als een oplossing ziet, maar dat ze niet verder hebben gekeken naar verdiepen en verbreden.
grappig, dit haal ik er niet uit. mijn interpretatie was in eerste instantie 'deze school weet waarschijnlijk wel wat ze doet, als ze dit voorstellen zonder doortoetsen' :lol: . Ik denk dat we nu nog te weinig info hebben om er iets over te zeggen._________________
dochter: augustus 2009: niet getest, versneld
dochter: september 2011: beweegwondertje
Ikzelf: niet getest, ik vermoed hb. Zou wel een hoop verklaren ;-)
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: ervaring versnellen groep 4 naar 6
BerichtGeplaatst: 16 jun 2018, 22:37 
Volwassene

Geregistreerd: 24 sep 2013, 20:17
Berichten: 600
Hier is oudste versneld van groep 4 naar groep 6.
School gaf hier aan dat qua stof van de zaakvakken eigenlijk alleen topo belangrijk was. Bij de leesmethodes van geschiedenis en biologie komen thema’s in de latere jaren ook nog een keer terug en is er veel al via algemene kennis bekend.
dochterlief heeft vanaf maart/april het meeste zelfstandig doorgewerkt.

Qua rekenen en taal liep ze 1,5-2 jaar voor. Dus daar was vooral aandacht voor checken op strategieën in groep 6. Dat sloot mooi aan bij het aanleren van cijferen wat in groep 6 gebeurde. Binnen no time liep ze eigenlijk weer voor. Dus vanaf het begin af aan zat ze ook in de plusklas en had ze levelwerk. Qua leren leren is het aanbod en de begeleiding helaas niet optimaal geweest, maar dat lag niet aan het versnellen.

Sociaal heeft ze in ieder geval in deze groep veel meer geleerd dan ze in haar oude groep had kunnen doen. Daar had ze totaal geen peers en weinig vrienden en in haar nieuwe klas kon ze in ieder geval samen met anderen aan levelwerk werken en heeft ze echt een leuk meidenclubje. Het is zeker niet altijd eenvoudig geweest, sommige kinderen zijn 2 jaar ouder, een jongensklas en dochterlief is zelf ook erg gevoelig voor sfeer en hoe er met elkaar omgegaan wordt._________________
Mama van 2 guppies (meisje 1 geb 2007, 1 x versneld, nu groep 8 en meisje 2 geb 2010, groep 4)
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: ervaring versnellen groep 4 naar 6
BerichtGeplaatst: 17 jun 2018, 13:15 
Volwassene

Geregistreerd: 30 apr 2014, 18:14
Berichten: 1031
Uitgebreidere reactie:
Mijn dochter is vóór de versnelling een aantal keer doorgetoetst. eind groep 1 al (op mijn aandringen), school wilde toen nog niet versnellen maar was het er mee eens dat ze wel moesten weten welk niveau ze uitdaging moesten bieden. Daarna nogmaals in groep 3 deels en uiteindelijk in groep 4 toen het in de herfst weer mis ging met haar. Daaruit bleek (in feb/maart! de beslislijnen op scholen zijn meestal heel lang) dat ze op alle vakken minimaal 1 jaar voorliep en met lezen meer dan 2. Vanaf maart hebben ze haar in groep 4 versneld door laten werken met groep 5 stof, zodat ze het jaar erop op niveau 6 begon op belangrijke gebieden (met name rekenstrategieen).
Afgelopen september begon ze in groep 6 (een dubbelgroep, dus ook haar oude klasgenoten zaten erbij, in groep 5). Ze vond het in het begin best wel wennen, met name dat ze niet meer ineens de beste was van de klas. soms wilde ze weer naar groep 5 terug. Dat kwam dan met name omdat het rekenen daar makkelijk was :? .
Ik heb haar ondersteund (en gestuurd) in het 'stampwerk' van de tafels en een beetje met topo. Ook vond ze het heel spannend om een spreekbeurt te moeten houden en een werkstuk te maken. had ze nog nooit gedaan, dus dat leverde behoorlijk frustratie op. Werd ze ook voor het eerst geconfronteerd met instructies lezen én gebruiken als leidraad. Daarvoor had ze dat nooit nodig gehad om te weten hoe ze iets moest aanpakken. Ik heb daarbij met name ondersteund in de planning en het ordenen van de informatie.
Achteraf had ik toch nog steeds liever gehad dat ze meteen vanuit groep 1 naar groep 3 was gestroomd. Of groep 3 en 4 in één jaar had gedaan. Dat ligt niet aan de ingewikkeldheid van de stof, dat haalt ze snel in. Maar meer aan het sociale gebeuren in de groep. Het is best lastig voor haar om zich in de 'kliekjesvorming' van de meiden van 9 en 10, staande te houden. Als ze eerder was ingestroomd, was het vloeiender gegaan en had ze meer met de meiden mee kunnen groeien ahw.

Voor jouw dilemma: als je kind inderdaad zo voorloopt dat het in groep 5 weinig/niks te leren heeft, dan denk ik dat je inderdaad beter meteen kunt beginnen in groep 6, ipv eerst plaatsen in 5 en eventueel later doorplaatsen. Maar het lijkt me wél van belang dat als doortoetsen nú niet gaat opde oude school, dat dat dan zo snel mogelijk opgepakt wordt op de nieuwe school. Want het blijft best een gok om op basis van iq en 1+resultaten op reguliere cito's te veronderstellen dat t kind ook didactisch een jaar voorloopt. Kan best hoor, maar zekerheid is er niet. Om goed aan te sluiten bij de zone van naaste ontwikkeling zou eerst met reguliere cito's doorgetoetst moeten worden tot een 'onvoldoende' niveau, zodat je globaal weet op welk jaarklasniveau ze iets te leren heeft (het kan immers ook dat ze nóg verder voorloopt!). En daarna met de methodetoetsen de hiaten ophalen. Liefst allemaal zo snel mogelijk in het begin van groep 6, zodat ze zo snel mogelijk ook volwaardig mee kan draaien in groep 6.
En daarnaast idd vanaf het begin óók verrijken en verdiepen. Want ook in groep 6 zal ze zakeen snel oppikken en tegen het eind al weer vóór lopen als je niet uitkijkt._________________
dochter: augustus 2009: niet getest, versneld
dochter: september 2011: beweegwondertje
Ikzelf: niet getest, ik vermoed hb. Zou wel een hoop verklaren ;-)
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: ervaring versnellen groep 4 naar 6
BerichtGeplaatst: 17 jun 2018, 18:45 
Volwassene
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 29 feb 2012, 20:30
Berichten: 22
heel erg bedankt vor al jullie uitgebreide antwoorden en meedenken. Druk weekend achter de rug, maar zal morgen uitgebreid antwoorden. groetjes. fijne avond


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
 Pagina 1 van 1 [ 14 berichten ] 


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar: