Het is nu 17 sep 2019, 16:41
 Pagina 1 van 1 [ 7 berichten ] 
Auteur Bericht
 Berichttitel: Wanneer versnellen wenselijk?
BerichtGeplaatst: 28 sep 2018, 15:33 
Volwassene

Geregistreerd: 28 jan 2015, 23:23
Berichten: 493
Graag zou ik jullie ideeen horen of versnellen in geval van zoon O aan te raden is. En ook graag waarom wel/niet.

Ik heb zo'n onbestemd gevoel dat het niet helemaal goed gaat met O, zonder precies de vinger op de zere plek te kunnen leggen (moederlijke intuitie, zal ik het maar noemen)...

O (8 jaar) zit op dit moment in groep 6 van voltijds hb-onderwijs (gemengde groep 4-5-6). Hij is een januari-kind dus is - qua leeftijd, niet qua gedrag - best jong. Bij versnellen zou hij met 10 jaar naar het VO gaan (maak ik mij geen zorgen over, het is een verantwoordelijk kind). Hij scoorde eind groep 5 hoog op de Cito's (allemaal I-en), en scoort ook hoog op topo-toetsen etcetera (zonder er overigens bijzonder veel voor te doen). Hij gaat op zich met plezier naar school, maar ik maak me toch wat zorgen en wel hierom...

- Hij is veel volwassener dan zijn daadwerkelijke leeftijd. Wil ook graag dingen die oudere kinderen doen. Hij is ook heel verantwoordelijk, dus kan die dingen vaak aan. Hij speelt thuis niet, maar kijkt graag youtube of maakt een website o.i.d. Speelgoed kunnen we wel weggooien...
- Hij heeft weinig aansluiting bij zijn groep 6 klasgenoten (m.u.v. een, die ook niet zo'n aansluiting heeft bij de anderen). Vindt ze eigenlijk wat kinderachtig. Klassenfeest, wil hij niet naar toe. Andere buitenschoolse activiteiten met zijn groep, het boeit hem niet en je zult hem er niet zien. Hij geeft aan de kinderen niet zo leuk te vinden dat hij daar een paar uur 'gezellig' mee wil gaan doen. Hij gaat wel naar kinderfeestjes, maar hij zegt zelf dat hij dat doet voor de kinderen die hem uitnodigen; voor hem hoeft het allemaal niet zo. Overigens is hij wel heel populair; er willen veel kinderen met hem spelen. Hij spreekt wel af en toe af met een aantal jongere kinderen. Hij geeft aan dat zij erg grappig zijn en dat hij met hen lol kan hebben. Ik merk dat hij zich tijdens deze afspraken heel overdreven (clownesk) gedraagt; zo ken ik hem dan weer helemaal niet, en dat baart mij dan wat zorgen (maar dat kan natuurlijk ook gewoon aan mij liggen!)....
- Vorig jaar had hij vooral vrienden uit een groep hoger (zijn nu naar groep 7-8 overgegaan). Ik heb het gevoel dat hij deze mist...
- Hij geeft aan niet te kunnen wachten om naar de middelbare school te gaan. De onderwerpen op het VO lijken hem echt fantastisch! Het alleen naar school fietsen, huiswerk, alles aan de middelbare school lijkt hem super. Wij denken ook dat het hem op het lijf geschreven is, en dat hij zonder morren huiswerk zal maken e.d.
- Ik heb de Versnellingswenselijkheidslijst ingevuld, en die (conservatief ingevuld; ervan uitgaande dat alleen ouders en kind achter een versnelling staan (heb ik overigens niet met O besproken omdat ik hem niet blij wil maken met een dode mug)) komt uit op 54 punten, d.w.z. het overslaan van een groep wordt aangeraden/het overslaan van een groep kan worden overwogen maar er wordt aangeraden eventuele alternatieven goed te bestuderen. Ik vind echter dat deze lijst enigszins verouderd is en weinig aandacht besteedt aan juist het sociale aspect, maar wel aan m.i. minder relevante zaken als goed zijn in sport en lichaamsbouw (overigens scoort O hierop goed). Dus in hoeverre is die toepasbaar?
- School is in principe tegen versnellen. Men gaat eruit dat met voltijds hb-onderwijs alle voorsprongen kunnen worden opgevangen. Mijns inziens kun je maar zoveel projecten doen, en dan is het klaar... In ieder geval voor ons jochie.
- Hoe goed zal de begeleiding zijn? In het bijzonder omdat school in principe tegen versnellen is? Onze ervaring met versnellen op deze school (oudere broer dus ander kind, andere leerkracht...) is niet heel goed...
- Er is niet doorgetoetst, dus geen idee of O de groep 6 stof beheerst. Voorstel zou van mijn zijde dan ook zijn dat O groep 6/7 in 1 jaar doet of 6-7-8 in 2 jaar. Of dat O doorgetoetst wordt. Ze behandelen op dit moment de reguliere stof in 1/2 dagen per week, dus er zou genoeg gelegenheid moeten zijn om wat extra werk te doen om dit te halen.
- Ik zie ook niet hoe school O in groep 8 nog gaat bezighouden....

Wat denken jullie ervan? Ik twijfel of ik het op school moet aankaarten, of moet laten zitten voor nu..._________________
mama van L. (j, 2007), O. (j, 2010), A. (m, 2012)
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Wanneer versnellen wenselijk?
BerichtGeplaatst: 28 sep 2018, 22:47 
Volwassene

Geregistreerd: 16 jan 2014, 12:23
Berichten: 1008
Het blijft lastig, ik heb eigenlijk geen advies, sorry. Maar als ik het zo lees lijkt hij wel klaar voor die stap, maar hij is eigenlijk al een keer versneld, toch?

Ik vraag me ook soms af wat school meer kan bieden voor onze kinderen, masr tot nu toe lijkt hij bij onze kinderen ok te gaan.

Sterkte en succes_________________
Dochter Brugklas(4-2008)
Zoon gr 7 voltijd hb (9-2010)
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Wanneer versnellen wenselijk?
BerichtGeplaatst: 28 sep 2018, 23:19 
Volwassene
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 12 jul 2018, 16:59
Berichten: 161
Zou het niet ook veelal te maken hebben met de klas nu (groep 4-5-6), terwijl hij zich ouder en volwassener gedraagt en voelt.. Ik kan me best voorstellen dat je je dan beter op je gemak voelt met de oudere kinderen uit groep 7-8. Zie ik bij mijn dochter in groep 5 (ze is van maart en 7) al en daar wordt er eigenlijk door nog maar weinig kinderen echt gespeeld. Dat bestaat veelal uit Youtube filmpjes kijken, nadoen etc.

Ik zou beginnen met kijken of hij weer meer contact kan krijgen met de oudere kinderen die hij lijkt te missen.. Of die aansluiting zoeken buiten school, maar dat is mijn persoonlijke eerste snelle visie hierover._________________
Trotste moeder van drie dochters! F. (09-2007: dyslexie, pv-kloof, groep 8 ), E. (03-2011: stille wijsneus, groep 5) en D. (01-2013: grapjas, groep 3)
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Wanneer versnellen wenselijk?
BerichtGeplaatst: 29 sep 2018, 11:09 
Volwassene

Geregistreerd: 16 mei 2010, 21:22
Berichten: 2620
Wij zaten met jongste in groep 6 ook voor deze situatie. Belangrijk verschil was wel dat hij in een groep 6/7 zat en op de eerdere basisschool al versneld was, wat de hb-school weer terugdraaide. Hij zat daardoor formeel in groep 6 maar deed het werk van 7.
Hij trok duidelijk naar de groep 7 kinderen. Hij wilde liever mee naar groep8 na dat jaar.
Bij de hockey zat hij bij groep 6 kinderen maar hij trainde ook 1x per week mee met groep 7-8 kinderen. Hij kon toen duidelijk aangeven dat hij zich bij de oudere kinderen veel prettiger voelde. Ook de meer serieuze training beviel hem beter.
We hebben in januari met de leerkracht en ib-er gesproken. Van tevoren hebben we de voor- en nadelen van alsnog versnellen op een rijtje gezet. Daar heeft jongste goed bij geholpen.
Hij heeft de m7 cito meegedaan (zoals altijd die van een groep hoger) en dat zag er goed uit.
Wij vonden de aansluiting bij de oudere kinderen het belangrijkst. Want als hij dat in een hb-klas al had, dan zou dat op het VO niet anders zijn. Door hem in een jongere groep te houden, zou hij daar last van blijven houden. En zou zijn voorsprong op zijn klasgenoten op het VO later alleen maar groter worden.

Zij hadden wel de verwachting dat zij hem voldoende bezig konden houden als hij bij jongere groep zou blijven.

School heeft onze voorkeur het zwaarst laten wegen. En dat heeft goed uitgepakt. Hij zit nu in 6VWO, heeft vrienden van 2 jaar ouder en zit goed in zijn vel.

Jouw zoon is niet versneld in de stof. Maar als hij zo goed scoort op de cito's, dan zou ik vragen of ze hem kunnen doortoetsen.
Als jullie liever versnellen, dan zou ik hem zo snel mogelijk doorzetten naar zijn vroegere klasgenoten. Dus niet eerst in de eigen groep stof inhalen, maar vanwege het sociale aspect gelijk naar die groep.

Je schrijft dat je niet zoveel vertrouwen hebt in de begeleiding. Maar op deze leeftijd kan je zoon veel zelf aangeven. Hij kent een deel van de klas al. Begeleiding zou dan zitten in het bijwerken van de stof. Daar is dat doortoetsen belangrijk voor, waarbij ze dan wel moeten letten op welke onderdelen hij fouten maakt. Dat moet hij toch makkelijk kunnen inhalen, voor zover dat echt nodig is. Zoveel leren ze nou ook niet in een jaar.


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Wanneer versnellen wenselijk?
BerichtGeplaatst: 29 sep 2018, 13:34 
Volwassene
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 04 apr 2011, 10:08
Berichten: 2030
Ik denk ook dat een groep 456 een ongelukkige combinatie is. Een deel van zijn frustratie zal daarmee te maken hebben. En logisch dat hij sociaal gezien zijn vrienden die nu in groep 7 zitten mist.

Mijn zoon zat ook op voltijds hb-onderwijs. Daar was het wel normaal dat vrijwel alle kinderen 1 of 1+ scores hadden. Als je aan de onderkant van de 2 score kwam, werd er meteen gedacht aan de zorgcommissie. Op basis van de CITO scores hadden vrijwel alle kinderen mogen versnellen. Ook veel kinderen die dat sociaal emotioneel aankonden.

Groep 7 is eigenlijk een heel belangrijk jaar. Alle lesstof komt daarin bij elkaar. Je leert de laatste nieuwe stof zoals staartdelingen of ontleden en benoemen. Het advies voor de vervolgopleiding ontvang je dan aan het eind. Groep 8 is na ongeveer een half jaar klaar, dan krijg je het definitieve advies. In groep 8 maken kinderen vaak wel een persoonlijke ontwikkeling door en is er tijd om te werken aan plannen, huiswerk leren maken, fixed mindset overwinnen, werken aan executieve vaardigheden, leren samenwerken in projecten (heel lastig voor veel kinderen). Daar is op de basisschool flink op ingezet bij onze zoon en dat helpt hem nu in de brugklas.
We hebben toen extra uitdaging afgesproken met school op vakken waar hij echt ver voor liep. Geen extra project, maar andere dingen. Het werd uiteindelijk ook best een fijn ontspannen jaar op persoonlijk niveau voor hem, met leuke ervaringen.

Nu in de brugklas is het meteen flink aanpoten. Hij haalt het allemaal, maar het is wel een andere wereld, veel opdrachten, leerwerk. Eisen als altijd je boeken bij je hebben en zelf huiswerk inplannen, inschatten wat je moet leren. Dat is nu uitdagend.

Ik dacht in groep 6 ook: is het niet handiger om hem te laten versnellen, omdat het duidelijk was dat dat kon. Maar de basisschool is geen wedstrijd waarbij eerder bij de eindstreep aankomen beter is. Uit een onderzoek wat hier wel eens wordt aangehaald, mag dan blijken dat 2x versnelde kinderen zelf achteraf vinden dat versnellen een goede keuze was. In diverse vo draadjes op het forum kom je ook kinderen tegen die toch tegen problemen aanlopen en extra begeleiding van ouders of studiebegeleiding nodig hebben om door de onderbouw te komen. Sommige versnelde hb kinderen blijken op het vo zowel dyslexie als dyscalculie te hebben (gekregen). En blijven zitten.

Dat doet ook iets met het zelfbeeld van kinderen. En het kan lang duren voor ze dat weer bijgesteld hebben.

Wat in jullie geval het beste is, kan niemand op afstand inschatten. En voor elk kind moet dat individueel bekeken en afgewogen worden. Je kunt jezelf wel vragen stellen: is het missen van vrienden uit groep 7 niet logisch? Is het problematisch? Is de rol van de oudste zijn in een groep 456 iets waarbij hij nieuwe kwaliteiten kan ontwikkelen? Zijn er vormen van verrijking te bedenken samen met school waarin hij iets kan leren wat zelfs op de middelbare school niet aan bod komt maar wat zijn belangstelling heeft? Bijv programmeren, robotica, professionele films maken enz. Er zijn gratis mooc's van universiteiten om te volgen enz. Een basisschool is veel flexibeler dan een vo. Is het mogelijk om er voor hem een speciale tijd van te maken nu?


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Wanneer versnellen wenselijk?
BerichtGeplaatst: 01 okt 2018, 10:43 
Volwassene

Geregistreerd: 28 jan 2015, 23:23
Berichten: 493
Wat een fijne posts en PB, daar kan ik wat mee! Bedankt allemaal dat jullie de moeite hebben genomen te antwoorden.

@Bissi - Dank voor de kritische noot, goed om te horen. Ik weet van mijn oudste dat groep 7 een heel belangrijk jaar is qua nieuwe stof. En ik realiseer me ook dat de basisschool geen wedstrijd is, en dat het doel niet is er zo snel mogelijk doorheen te racen. Mijn oudste zit inmiddels op het VO, en die moet inderdaad flink aanpoten, en mist de vrijheid die de basisschool biedt (m.n. dat je na schooltijd vrije tijd hebt en kunt hangen met je vrienden :-) ). Ook je opmerking inzake zelfbeeld doet me wel wat, aangezien O niet altijd overloopt van zelfvertrouwen. Het is een goed idee om met school te bespreken wat de mogelijkheden zijn binnen zijn huidige groep.

Ook de aansluiting zoeken met oudere kinderen buiten school om is een goede tip. Dat proberen we al maar op de een of andere manier is dat toch lastiger dan je zou denken. Kinderen worden bij teamsporten vaak op geboortejaar ingedeeld (hetgeen betekent dat O altijd bij jongere kinderen ingedeeld wordt). We zoeken het nu in individuele sporten maar daar schep je weer veel minder een onderlinge band omdat je niet samenwerkt. Maar we zullen wat meer moeite moeten doen om zijn groep 7-vrienden (die in een andere woonplaats wonen) te blijven zien.

@Annet123 - Ik denk dat het sociaal voor O goed zou zijn om te versnellen, maar vind zijn huidige leerkracht fijn en weet niet zeker in hoeverre hij de groep 6-stof beheerst. Bij jullie was het duidelijk dat het terugdraaien van een eerdere versnelling niet zo'n goed idee was. O is inderdaad al een keer versneld, vanuit de kleuters naar groep 3 (maar als hij een maand eerder was geboren had het geen versnellen geheten; dus zo heel erg versnellen was het nou ook weer niet). Hij is dus al jong, hoewel dat op het voltijds hb-onderwijs meevalt; daar zitten meerdere versnelde kinderen.

@MV-3 - Ik denk ook dat het goed zou zijn als hij meer kon samenwerken met de groep 7/8. Ik heb dit al bij zijn leerkracht aangekaart, maar dat ligt wat lastig op school. Dat gaat - denk ik - voorlopig niet gebeuren.

@eekhoorntje - dank voor je bericht. Het blijft lastig wat nu handig is. Kalenderleeftijd is nou eenmaal niet gelijk aan mentale leeftijd, maar er spelen nog heel veel andere dingen mee, zoals jij en de anderen terecht aangeven.

Nogmaals dank, ik ga er nog even over nadenken en het open op school bespreken. Wellicht heeft de leerkracht ook nog goede idee-en hoe het sociale deel binnen de huidige setting kan worden ondervangen._________________
mama van L. (j, 2007), O. (j, 2010), A. (m, 2012)
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Wanneer versnellen wenselijk?
BerichtGeplaatst: 01 okt 2018, 14:27 
Volwassene

Geregistreerd: 23 feb 2018, 00:51
Berichten: 89
Weet je waar zijn groep 7 vrienden sporten? Misschien kun je een van die sportclubs benaderen en het uitleggen. Dat het sportieve natuurlijk belangrijk is, maar dat het voor je zoon ook belangrijk is om bij zijn vriendjes te zitten, ook al zijn ze ouder. Bij sommige sporten maakt jonger zijn niet veel uit, ouder zijn mag dan weer niet vanwege de competitieregels. Dat geldt natuurlijk ook voor de clubs waar hij nu bij zit. Je kan het uitleggen en vragen of hij een leeftijdsniveau hoger kan/mag meetrainen. Daarnaast zijn er meer hobby's dan sport. Schaken bijvoorbeeld. Of IVN (natuureducatie), muziek (jeugdorkest na individueel of in duo les), scouting. Wat DochterDuck ook heel leuk vindt, zijn de activiteiten met de MuseumJeugdUniversiteit. Wij wonen vrij ongunstig dus hier is niet veel keus, maar dat is wellicht ook nog iets voor hem. Zodat hij op een andere manier wordt uitgedaagd naast zijn schoolwerk en buiten school om.

Trouwens, wel bijzonder dat het sociale aspect amper meetelt bij zo'n versnellingswenselijkheidslijstje en sport/lichaamsbouw wel. Dan zou mijn dochter nooit kunnen versnellen. Ze is slecht in motorische vaardigheden en fysiek de kleinste van groep 5 terwijl ze daar qua leeftijd toch echt hoort. Andersom lijkt mij ook logischer. Het versnelde kind moet in staat zijn aansluiting te vinden en druk om het kleiner/jonger zijn aan kunnen._________________
Mama van Dochterduck (mei 2010-groep 6 van een combi 5/6 en voor talige vakken in 7) DCD met forse V/p-kloof
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
 Pagina 1 van 1 [ 7 berichten ] 


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google [Bot]


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar: