Het is nu 22 okt 2020, 05:16
 Pagina 1 van 1 [ 5 berichten ] 
Auteur Bericht
 Berichttitel: dochter leest vragen niet goed / volledig
BerichtGeplaatst: 28 jul 2017, 13:07 
Volwassene

Geregistreerd: 15 mei 2016, 13:19
Berichten: 538
Hoi Allemaal,

Mijn dochter van 8 gaat na de zomervakantie naar groep 6.
Na een periode van heftig onderpresteren en tegen depressie aan zit ze momenteel een stuk beter in haar vel. Ze presteert nog steeds behoorlijk onder, maar presteert nu wel op het gemiddelde van de klas denk ik.

In de zomervakantie maken wij al jaren huiswerk. Dit helpt mijn dochter erg met hoe ze in haar vel zit door de dagen heen. Ze heeft het ergens een soort nodig ookal zou ze bij keuze het niet doen. Het resultaat dan is dat ze lamlendig, zeurderig en snauwerig naar vriendjes wordt.
Ze heeft dus geen keuze in of we huiswerk maken, wel in wat we maken.

Tijdens dit huiswerk maken krijg ik elk jaar een goed inzicht in hoe mijn dochter werkt en waarom het haar op school niet lukt om te presteren.

School gaf een paar dingen aan die ze op school moeilijk vond. Langzamerhand ben ik dat door het huiswerk aan het verweven. wat mij opvalt is dat ze helemaal geen moeite heeft met de stof die school aangeeft, maar dat alle dingen terugkomen naar 1 ding dat ze niet kan.

Mijn dochter leest de vraag niet goed / onvolledig en filtert er in noodtempo de informatie uit die zij denkt nodig te hebben. Loopt ze daarna vast (omdat ze te weinig informatie heeft) haakt ze af, omdat ze de vraag stom vind, of niet weet hoe het moet en onzeker wordt.
Loopt ze niet vast geeft ze vaak een antwoord wat gebasseerd is op een te kort aan info, waardoor het antwoord 8 van de 10 keer fout is.

Een voorbeeld: Erik is om 13.15 op de kade. De boot van 13.30 uur valt uit. Hoe lang moet Erik wachten op de boot? (in de tabel is dan te zien dat de boot om 14.30 vaart)
Mijn dochter antwoord dan zonder enig twijfelen dat Erik een uur moet wachten. Als ik haar vraag de vraag nogmaals rustig te lezen (waardoor zij realiseert dat hij fout is) gaat ze uiteindelijk heel kort op zoek. In dit geval kwam ze dan wel achter dat het 1.15 uur is. ziet ze het dan niet meteen wordt ze boos en paniekerig.

Ze snapt dus prima hoe een som met tijd werkt, ze leest hem alleen niet goed. en dit komt terug in ALLES wat ze doet.

Wie heeft er tips hoe ik mijn dochter kan aanleren dat ze de vraag goed en rustig leest en volledig beantwoord. Want op deze manier is het nit heel raar dat haar resultaten tegen vallen.
Of wie zit er in dezelfde situatie en heeft beginnende tips of wilt mee sparren over hoe dit aan te pakken.

groetjes!_________________
jongen (1998), meisje (2002), meisje (2008)
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: dochter leest vragen niet goed / volledig
BerichtGeplaatst: 28 jul 2017, 19:13 
Volwassene

Geregistreerd: 16 mei 2010, 21:22
Berichten: 2621
Ik heb ooit gewerkt met een soort stappenplan.

De precieze stappen weet ik niet meer, maar voor rekenen was het zoiets:

- lees de vraag
- welke informatie wordt al gegeven? (Uitgangspunt is dat alle informatie nodig is voor de beantwoording). In jouw voorbeeld wordt niet alleen de tabel gegeven maar ook de tijd dat hij aankomst. Die moeten dus beiden gebruikt worden.
- reken het antwoord uit waarbij je alle informatie gebruikt
- schrijf het antwoord op. ( of bij multiple choice, kies het goede antwoord uit)
- lees nogmaals de vraag. Geef je antwoord op de vraag?

Bij gewoon rekenen (geen verhaaltjessommen) had ik er nog bijstaan :
Welk soort rekenen wordt hier gevraagd? (Optellen, aftrekken, delen, etc. Bij bijvoorbeeld breuken hoort dan de stap: maak alle breuken zo dat je ze bij elkaar op kunt tellen.
En in een later stadium: welke eenheid hoort hierbij? (Meters, centimeters , grammen, etc). Dit is ook handig op het VO. Daar maken kinderen ook veel fouten mee. Geen eenheid opschrijven betekent aftrek van punten.

Je zou er ook een soort spel van kunnen maken. De maker van de som probeert je voor de gek te houden. Hoe doet hij dat? Hoe laat hij je in de val lopen? Zoek alle vallen!


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: dochter leest vragen niet goed / volledig
BerichtGeplaatst: 28 jul 2017, 20:16 
Volwassene

Geregistreerd: 15 mei 2016, 13:19
Berichten: 538
Annet, dat stappenplan is niet zo succesvol gebleken tot nu. Als ik naast haar zit en dit steeds benoem doet ze het wel, maar irriteert ze zich aan het stappenplan.. en zelf slaat ze he over.

Als de stof totaal nieuw is heeft ze er minder last van. dan heeft ze denk ik wat meer rust om te kijken hoe het moet waardoor ze beter de informatie analyseert. maarja stof is niet altijd nieuw en prikkelt. vaker niet zelfs.

Jou laatste tip gaat denk ik wel aanslaan bij mijn dochter. Die past goed bij haar manier van dingen benaderen. Was ik zelf nog niet opgekomen. Dus dat ga ik zeker toepassen!_________________
jongen (1998), meisje (2002), meisje (2008)
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: dochter leest vragen niet goed / volledig
BerichtGeplaatst: 28 jul 2017, 21:02 
Volwassene

Geregistreerd: 06 sep 2013, 10:34
Berichten: 721
Woonplaats: rond Amsterdam
Klopt het niveau van het werk dan wel. 'Slordig' klinkt vaak als 'te gemakkelijk/moeilijk'. Misschien te gemakkelijk?
Verder is het vaak interessant om te bespreken wat ze tegen zichzelf zegt als ze te snel is geweest. Ik vermoed dat het niet zo positief is. Zou ze hetzelfde tegen een vriendin zeggen?_________________
Moeder van zoon A (aug 2010), HB, en dochter B (juli2012) hb
slimme uitdaging voor peuters: http://www.decreatieveontdekker.nl - basisonderwijs-orthopedagogiek
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: dochter leest vragen niet goed / volledig
BerichtGeplaatst: 28 jul 2017, 21:31 
Volwassene

Geregistreerd: 15 mei 2016, 13:19
Berichten: 538
het niveau klopt zeker niet mutsefluts. probleem is wel dat ze sommige dingen echt nog wat moet oefenen. ik zelf verpak die wel al in wat moeilijkere dingen maar dat lijkt nog niet altijd afdoende.

wat ik wel weet is dat haar zelfvertrouwen zeker niet klopt daarin en ze negatief is naar zichzelf. Ergens snap ik het wel. Dochter krijgt te horen dat ze bepaalde stof echt nog niet kan en moet oefenen. terwijl ze de stof wel degelijk snapt, maar haar taakaanpak dus niet goed is.
De juf ziet waar ze veel fouten in maakt en dat moet ze dus nog meer oefenen.. er wordt niet gekeken wat ze verkeerd doen en waardoor ze de fouten maakt. Als je steeds te horen krijgt dat je iets niet kan en het vaker moet oefenen (herhaling = aversie) ga je toch aan jezelf twijfelen. zeker als je er van overtuigd bent het wel te kunnen en je cijfers iets anders zeggen. ze raakt ook vaakin de war omdat ze dan dus denkt dat ze het niet snapt en het anders moet, waardoor ze op een gegeven moment soms de stof ook echt niet meer kan.

Probleem is gewoon dat niet al het werk altijd helemaal op haar afgepast kan zijn. Dat is namelijk zeker door de lange periode van extreem onderpresteren heel moeilijk. het is een dun lijntje tussen te moeilijk(spannend) en te makkelijk. Ze zal toch ook regelmatig de iets saaiere, makkelijkere vragen goed moeten doen, zelfs als haar werk wel fijn en goed wordt aangeboden.

Ik denk dat ze wat meer zelfvertrouwen nodig heeft in haar eigen capaciteiten, zodat ze meer rust gaat krijgen in het werk. maarja daarvoor moet ze toch echt eerst meer goed doen en dat zit hem dus in die vragen lezen.
Thuis probeer ik het werk iig uitdagend en nieuw te houden, want doel is niet een achterstand inhalen, maar haar hoofd op een fijne manier bezig houden. In dat werk gaat het beter, maar zie ik zodra het niet meer kersvers is direct weer dit probleem naar boven komen.

Ik ga morgen eens die tip van annet uitproberen. en wanneer ze fouten gaat maken door lezen zal ik proberen te achterhalen wat ze tegen zichzelf zegt.. ze is nogal ontwijkend in dat uitleggen omdat ze weet het laatste jaar van iedereen te horen heeft gekregen dat fouten maken niet erg is etc.. zo voelt ze het echter nog niet helemaal denk ik. ik vermoed dat ze gewenste antwoorden geeft. maar proberen zeker waard!_________________
jongen (1998), meisje (2002), meisje (2008)
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
 Pagina 1 van 1 [ 5 berichten ] 


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  

cron