Het is nu 05 jul 2020, 09:40
 Pagina 1 van 1 [ 2 berichten ] 
Auteur Bericht
 Berichttitel: kind met vermoedens van hoogbegaafdheid; advies school
BerichtGeplaatst: 21 dec 2019, 13:52 
Volwassene

Geregistreerd: 28 nov 2019, 15:26
Berichten: 2
Dag allemaal,

Mijn zoontje van net 6 zit inmiddels in groep 3, waar hij het enorm naar zijn zin heeft. Groep 1 en 2 waren redelijk een drama. In groep 1 dacht de juf aan een achterstand op sociaal en emotioneel gebied (hij kon moeilijk omgaan met veranderingen, was heel onzeker), zoonlief mocht toen niet over naar groep 2.
Omdat wij hierbij onze twijfels hadden, hebben wij de IB-er gevraagd om advies. Hij is toen na 1,5 jaar toch nog naar groep 2 gegaan. Thuis bleef het continu moeilijk, in de klas werd een enorm rustig en aangepast mannetje gezien en thuis had hij een kort lontje en was hij soms onhoudbaar druk.
Ondertussen scoorde hij op de CITO het een na laatste niveau (onder VMBO?)
de overgang naar groep 3 was hetzelfde verhaal, ook omdat hij dan de jongste leerling zou zijn. Ondertussen was er vanuit de IB-er, en de leerkracht die de plusklas doet, uitgesproken dat zij denken aan hoogbegaafdheid. Zij adviseerden hierom juist hem naar groep 3 te laten gaan, in combinatie met de plusklas.

Sindsdien zien wij enorme gedragsverbetering. Hij heeft zin om naar school te gaan (omdat hij het lezen/schrijven en rekenen makkelijker vindt dan het knutselen en tekenen). Wel blijft hij enorm onzeker, en als hij het idee heeft dat hij iets niet kan dan is hij geneigd af te haken. Wij zijn hiervoor ook een traject gestart bij een bureau dat gespecialiseerd is in mindset en HB. Ook zij zien veel kenmerken van HB.

Nu ontstaat voor ons de twijfel of we een diagnostisch traject moeten starten, school geeft aan dat dit nu niet nodig is. Begeleiding adviseert het juist om goed in kaart te brengen wat het niveau is, en zou juist adviseren over te gaan op gespecialiseerd HB-onderwijs.
Op school krijgt hij ondertussen wel verrijkingswerk. Ik vind het moeilijk dat ze aangeven dat ze hem moeilijker werk hebben gegeven, en dat hij dit nog niet kon (ik geloof dat dit iets met keersommen was). Dat klinkt voor mij als een momentopname, en ik denk juist met goede begeleiding hij veel meer zou aankunnen. Mijn angst is dat hij niet voldoende uitgedaagd gaat worden, en dan uiteindelijk gaat afhaken als hij eens met iets geconfronteerd wordt met iets dat hij moeilijk vindt, zoals dit in groep 1 en 2 was.

Herkennen jullie dit? wat zou jullie advies hierin zijn?
De twijfels rondom diagnostiek komen voor mij ook voort uit dat ik denk dat het geen goede weergave gaat zijn van wat hij kan, omdat hij zal blokkeren, en dat we dan ondanks weer een traject nog niet veel wijzer worden.


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: kind met vermoedens van hoogbegaafdheid; advies school
BerichtGeplaatst: 04 jan 2020, 07:36 
Volwassene

Geregistreerd: 08 apr 2017, 20:59
Berichten: 719
Ik denk dat ik de Cito's even af zou wachten. Je zoontje heeft het nu naar zijn zin. Ik zou hem denk ik even tijd geven hoe hij zich ontwikkelt in zijn nieuwe klas met het begeleidingstraject erbij. Je zou de school kunnen vragen om hem door te toetsen (als ze straks toch met de Cito bezig zijn). Dan weet je wat zijn niveau is en dan kunnen ze het verrijkingswerk beter op hem afstemmen. Aan de kleutercito zou ik niet teveel waarde hechten. Je zou een keer kunnen gaan praten op een hb school om te kijken of je dat echt een optie vindt. Daarna kun je altijd nog beslissen om hem bij een bureau te laten testen (ik neem tenminste aan dat dit is war dat bureau bedoelt?). Ik zou niet te huiverig hiervoor zijn. De school denkt aan hb, het bureau denkt aan hb, en de meeste kinderen vinden die testjes wel leuk. Als hij blokkeert op de test dan is dat ook informatie, maar je bent bij een hb bureau, ik denk dat die dat wel vaker zien._________________
2 dochters: 2010 en 2013
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
 Pagina 1 van 1 [ 2 berichten ] 


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  

cron