Het is nu 21 sep 2020, 20:43
 Pagina 1 van 2 [ 24 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2  Volgende
Auteur Bericht
 Berichttitel: Hoe doen ze dat bij jouw kind op school? (Leesvoorsprong)
BerichtGeplaatst: 10 dec 2019, 23:45 
Volwassene
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 09 dec 2013, 21:27
Berichten: 173
Stel: Je kind (6 jaar) zit in groep 3 (combiklas 3/4) en heeft een leesvoorsprong van ca 2 jaar (dit is geconstateerd door school, maar school heeft nog niet echt ingegrepen) Pas eind groep 2 heb je zelf ontdekt dat je kind blijkbaar wel erg van lezen houdt en zichzelf in ieder geval geleerd heeft om boeken te lezen voor groep 4, jij dacht aanvankelijk dat hij hooguit niveau groep 3 kon lezen. School dacht dat je kind alleen kon hakken en plakken. In groep 3 blijkt hij al boeken van groep 5 te lezen. Hij moet gewoon meedoen met de taallesjes van groep 3, al verveelt hij zich te pletter. Hij kijkt met een schuin oog mee met groep 4, maar ook dat is eigenlijk al vaak te makkelijk. Hij krijgt "ZON" boekjes aangeboden, maar dat dekt de lading ook niet helemaal. (aanname --> ) Door verveling en gebrek aan aansluiting in de klas "leeft" het kind in zijn eigen bubbel. Leerkrachten vinden het kind leuk, redelijk makkelijk en creatief. Kind geeft thuis vaak aan dat het niet naar school wil, maar weet niet goed waarom niet.

Bovenstaande is natuurlijk puur hypothetisch ;D

Het is verder niet duidelijk of het kind over de hele linie een ontwikkelingsvoorsprong heeft of dat dit zich alleen uit op het gebied van lezen/taal.

Hoe zou de school van jouw kinderen hier mee om (moeten) gaan? Wat zou een juiste aanpak kunnen zijn?
Hoe kan de school er voor zorgen dat een kind zich niet heel groep 3 zit te vervelen tijdens taal, het plezier in lezen blijft houden en er ook wat van leert?


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Hoe doen ze dat bij jouw kind op school? (Leesvoorsprong)
BerichtGeplaatst: 10 dec 2019, 23:49 
Volwassene

Geregistreerd: 28 feb 2010, 23:49
Berichten: 3412
Het hangt er een beetje van af of er ook een grote voorsprong is op het gebied van spellen en begrijpend lezen. Doortoetsen zou een eerste stap zijn.


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Hoe doen ze dat bij jouw kind op school? (Leesvoorsprong)
BerichtGeplaatst: 11 dec 2019, 01:51 
Volwassene

Geregistreerd: 24 sep 2013, 21:17
Berichten: 668
En zorgen dat het kind die boeken kan pakken die het wil lezen. Dus leesniveau en interesse volgen en niet verplichten te makkelijke boekjes te lezen.

Inzetten op verrijking bv door alvast met begrijpend lezen, vragen over de tekst, samenvattingen, etc te beginnen. Dus verwerken van tekst ipv alleen lezen. Eventueel creatieve verrijking van iets wat gelezen is - powerpoint maken, collage.

Doortoetsen is natuurlijk ook een goed idee._________________
Mama van 2 guppies (grote gup geb 2007, 1 x versneld, nu in de 3e (TTO, technasium, grieks+latijn) en kleine gup geb 2010, groep 7, jenaplan)
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Hoe doen ze dat bij jouw kind op school? (Leesvoorsprong)
BerichtGeplaatst: 11 dec 2019, 10:47 
Volwassene

Geregistreerd: 30 nov 2016, 09:08
Berichten: 400
Jongste ging groep 3 in als vijf-jarige vloeiend lezer. Op school braaf de zon lijn gevolgd, maar dat was inderdaad echt makkelijk.

Onze school had de beste drie lezers van de klas bij elkaar, en elke week deden ze groep 4 werk samen. Ook best makkelijk voor jongste, maar hij voelde wel erg speciaal ("als jongste in de klas, de beste lezer" ging hij helaas roepen), maar beter dan alleen zon. Hij was doorgetoetst door de school trouwens.

Omdat hij al versneld was, zochten we geen verder versnelling. Hij vond het werk makkelijk maar niet vervelend, en verder las hij gewoon moeilijkere boeken thuis.

Naar mijn mening is het aanbieden van boeken thuis beter voor het leesplezier dan wat op school gebeurt. Ook bij ons zou ze altijd liever achter een scherm dan een boek, maar als de schermen uit zijn, zijn onze jongens vaak te vinden met een neus in een boek.

Inderdaad moet de school eerst zijn niveau (ongeveer) weten, liefs in rekenen en taal. Is er een versnelling gewenst? Zou het kind mee kunnen doen met groep 4 taal? Hoe gaat het met zelfstandigheid, wat echt geëist is als een kind een eigen programma gaat lopen? Hoe "erg" is het als het kind niet zo zeer op school met lezen uitgedaagd is, als hij met plezier thuis leest?

Jongste is nu in groep 4 en heeft heel plezier in school. Wat de school doet om dat voor elkaar te krijgen, weet ik niet precies, want hij heeft een forse voorsprong op alle gebieden na de versnelling.

Over de sociale kant gaat het met jongste ieder jaar ietsjes beter. Als peuter had hij nul aansluiten met leeftijdgenootjes. In de kleuterklas ging het veel beter, maar na de versnelling was het weer even sociaal zoeken. Dit jaar weer een verbetering._________________
Twee zoons, 2010 en 2013
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Hoe doen ze dat bij jouw kind op school? (Leesvoorsprong)
BerichtGeplaatst: 11 dec 2019, 11:55 
Volwassene

Geregistreerd: 19 sep 2012, 10:55
Berichten: 141
middelste dochter had dat. Moest het eerste gedeelte meedoen maar kreeg snel eigen materiaal. En dat ging helemaal niet goed. Ze had een rood boekje terwijl de rest van de klas een groen boekje had en dat wilde ze niet. Ze ging niet meer lezen en wilde niets meer. Dus tip voor de school: Zelfde kleuren als de andere kinderen. Ze mocht apart lezen zonder voorleesmoeders en kreeg maatwerk.
in dat jaar is ze doorgetoetst en bleek ze anderhalf jaar voor te lopen. Ze wilde echter niet versnellen. Zat goed in haar klas. Toen haar (nu) beste vriendin is blijven zitten in groep 3 liepen ze samen voorop. Elke jaar de vraag gehad om te versnellen. In groep 6 niet langer houdbaar. Toen versneld naar groep 8 samen met haar vriendinnetje (verkeerde beslissing geweest om te blijven zitten, zou volgens de kleuterjuf nog moeten kleuteren, terwijl ze geen kleuterkind is). Volkomen opgebloeid naar het VO gegaan en zit nu helemaal op haar plek in de 2e vwo+


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Hoe doen ze dat bij jouw kind op school? (Leesvoorsprong)
BerichtGeplaatst: 11 dec 2019, 12:16 
Volwassene
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 09 dec 2014, 09:43
Berichten: 521
Dat was hier ook het geval. Verder versnelt naar eind groep 3. Lezen direct op eigen niveau, eerst zelfstandig in avi boekjes op niveau (m5 meen ik)en amper jaar later avi uit en eigen keuze boeken.
Spelling wel E3 niveau opgepakt.

Kortom direct eigen leerlijn maar dat is op deze school ook mogelijk._________________
ZL (07- 2010) HB , gr 8 fulltime HB onderwijs
ZL2 (11-2012) gr 4 TOS & vermoeden HB
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Hoe doen ze dat bij jouw kind op school? (Leesvoorsprong)
BerichtGeplaatst: 11 dec 2019, 14:03 
Volwassene

Geregistreerd: 29 jan 2016, 18:19
Berichten: 236
Hier worden lezende kleuters eind groep 2 getest met DMT en eventueel AVI om te kijken of er kinderen "te goed" zijn voor zon. Kinderen worden door de kleuterleerkracht voorgedragen daarvoor, maar als ouders een kind zouden voordragen zou er ook getest werden.

Als er E4 zou uitkomen eind groep 2, dan zou dat zeker als "te goed" voor zon gezien worden. Ik denk dat er dan een onderwijsassistent ingezet zou worden om het kind uit de klas te halen voor vervangende lessen. Mijn kind heeft dat destijds voor rekenen gekregen (tot de herfstvakantie één-op-één lessen bij de onderwijsassistent). De IB'er zou inhoudelijk gaan bedenken wat het kind moet doen en daar materiaal voor opzoeken en de onderwijsassistent zou het uitvoeren. De groepsleerkrachten hebben met 3 niveau's in de klas al hun handen vol.

Meedoen met groep 4 taal zou organisatorisch niet te doen zijn op de school van mijn kind (groep 4 doet steeds twee weken lang intensief spelling en grammatica, en dan vijf weken lang vooral begrijpend lezen en wereldoriëntatie rondom een thema). Binnen die themablokken is het wel vrij makkelijk differentiëren (groep 4 t/m 8 doet hetzelfde thema, dus er zijn boeken en teksten op elk leesniveau). Ik denk eigenlijk om die reden dat de school zou toewerken naar een versnellen naar groep 4 in "alles behalve rekenen"._________________
Moeder van twee zonen:
Buddy (herfst 2012)
Munchkin (herfst 2015)


voorsteltopic
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Hoe doen ze dat bij jouw kind op school? (Leesvoorsprong)
BerichtGeplaatst: 11 dec 2019, 14:27 
Volwassene

Geregistreerd: 08 nov 2018, 14:27
Berichten: 15
Dochter werd bij binnenkomst groep 1 op avi E4 beheersing getest (en las inmiddels huiswerk van broer in groep 6) Moest in groep 3, een jaar later, meedoen met de zonlijn. Resultaat: M4 en E4, precies aangepast aan de zonlijn dus....
Ik besef nu pas hoe goed ze zich (in niveau en gedrag) heeft aangepast, inmiddels net 9 jaar.


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Hoe doen ze dat bij jouw kind op school? (Leesvoorsprong)
BerichtGeplaatst: 12 dec 2019, 10:39 
Volwassene
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 02 feb 2012, 15:21
Berichten: 5327
Hier werd het leesonderwijs aangepast op het niveau van het kind.
Montessori onderwijs.

Ik denk ook dat een eerste stap zou zijn: gesprek met leerkracht. Waarom dingen aanbieden waar zoon al lang voorbij is? Ik zou daar de reden van vragen. Weet leerkracht wel wat het niveau is bijv?

Doortoetsen is dan wellicht stap 2.

Mijn mening is dat een leerkracht in de eerste plaats moet bepalen wat het niveau is van een kind, en daaraan de lesstof aanpassen. Nu heb ik niet de illusie dat een reguliere school met 30 ll per klas ieder kind op maat kan bedienen. Maar dat is vaak ook niet eens nodig.
Groep 3 stof aanbieden aan een kind dat al lang kan lezen lijkt me weinig zinvol.


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Hoe doen ze dat bij jouw kind op school? (Leesvoorsprong)
BerichtGeplaatst: 12 dec 2019, 14:00 
Volwassene
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 04 apr 2011, 10:08
Berichten: 2143
Wij hebben twee verschillende ervaringen. Bij de jongste was in de kleuterklas de voorsprong geconstateerd door de leerkrachten. In groep 3 kreeg hij verrijking van de methodes, maar tijdens de leesles moest hij op de gang zelf gaan lezen. Hij moest van school versnellen. Uiteindelijk naar hb-onderwijs overgestapt, waar alle kinderen in groep 3 al moesten kunnen lezen. Daar gaven ze in de hb-klas geen leesonderwijs. Zij hadden heel veel verrijkingsmateriaal, zowel voor rekenen als taal. Voor begrijpend lezen werkten ze met Nieuwsbegrip, waarbij elk kind op eigen niveau aan hetzelfde nieuwsitem werkte. In de bovenbouw is hij eerder begonnen met Engels. In groep 8 hebben ze bijvoorbeeld met z'n drieën een boek geschreven in het Engels. Ze schreven ook veel verhalen in het Nederlands met de klas. Of ze maakten lapbooks en projectverslagen bij IPC.

De oudste kreeg verrijking in regulier onderwijs en is in de bovenbouw versneld. Ik heb toen zelf, samen met een andere moeder, allerlei materialen en mogelijkheden verzameld op internet. Die zijn gebruikt door leerkrachten. Sommigen ontwikkelden ook zelf materiaal. In groep 5 mocht ze van de achterpagina van de NRC destijds moeilijke woorden verzamelen voor het uitbreiden van de woordenschat bijvoorbeeld. Ze werkten er vaak met z'n tweeën aan. Boeken lezen mocht op eigen niveau.

Je ziet dat in beide gevallen medewerking van de leerkrachten nodig was.


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Hoe doen ze dat bij jouw kind op school? (Leesvoorsprong)
BerichtGeplaatst: 15 dec 2019, 13:05 
Volwassene

Geregistreerd: 20 mei 2019, 09:30
Berichten: 35
Ze hebben hier taaltijd en leestijd. Tijdens taaltijd doet iedereen mee met de uitleg. Soms slaat een kind een les over, omdat het kan (bijv een herhaal-les), en doet dan eigen werk.

Tijdens leestijd (elk dag om half 9, tot 9 uur) moeten kinderen boeken pakken op hun avi-niveau. Dus als je vooruit bent, kijk je verderop in de kast van juf. Mijn zoontje was eind groep 3 avi-uit (een jaar eerder nog onder avi-start). Hij mocht dus al heel snel zelf kiezen wat hij wilde lezen.

Nu in groep 5 gaat het nog steeds zo. Hij doet mee met de uitleg van de klas, zodat hij geen spellingsregels gaat missen, maar hoeft niet alle 5 dagen de dictee woorden over te schrijven, maar max 3 keer. Op 1 dag zit hij bij de plusklas, een andere dag doet hij pluswerk in de klas ipv het dictee.

Hij zit wel op een montessori in 3-4-5 groep, dus dan is alles al individueler en de lesvorm al iets anders. Dat geeft wel iets makkelijker opties voor juf.


Inmiddels leest hij thuis al Harry Potter, in het Engels.. Nu bij boek 5, auto-didactje..


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Hoe doen ze dat bij jouw kind op school? (Leesvoorsprong)
BerichtGeplaatst: 15 dec 2019, 17:05 
Volwassene
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 27 maart 2019, 09:47
Berichten: 64
Dochter heeft zichzelf lezen aangeleerd en liep in groep 1 al voor, nu in groep 4 loopt ze nog steeds voor ik weet haar niveau nu niet... eind groep 3 zat ze op AVI M6. In groep 3 heeft ze de zonlijn gevolgd. Nu heeft ze nieuwsbegrip in de klas maar wat ze in de plusklas doen voor taal weet ik eigenlijk niet.


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Hoe doen ze dat bij jouw kind op school? (Leesvoorsprong)
BerichtGeplaatst: 15 dec 2019, 17:14 
Volwassene
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 16 mei 2017, 09:33
Berichten: 143
Die van ons lezen iedere avond voor het slapen gaan (eerst voorlezen dan nog een half uurtje zelf lezen). De eerste school deed niets, de tweede probeerde wat mee te komen met onze kinderen maar dat was wel redelijk nutteloos, alletwee waren ze rond hun 7e verjaardag door het AVI-lezen heen. School kwam er eigenlijk niet aan te pas. Wij ook niet zo._________________
Team HB
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Hoe doen ze dat bij jouw kind op school? (Leesvoorsprong)
BerichtGeplaatst: 15 dec 2019, 19:49 
Volwassene
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 27 maart 2019, 09:47
Berichten: 64
@Moloch Wat deed de 2e school om je kinderen te ondersteunen?


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Hoe doen ze dat bij jouw kind op school? (Leesvoorsprong)
BerichtGeplaatst: 15 dec 2019, 22:03 
Volwassene
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 16 mei 2017, 09:33
Berichten: 143
Kandelaar4 schreef:
@Moloch Wat deed de 2e school om je kinderen te ondersteunen?


Tja.. er wat achteraan hobbelen. De oudste kwam daar nadat de vorige school niet veel had gedaan, moest nog wat AVI 9 lezen voor de woordenschat en dat was dat en de jongste (nu 3 maanden 7) kreeg begin dit schooljaar een briefje mee dat hij niet meer aan groepslezen hoeft te doen. Hij heeft daar een jaar meegedraaid maar dat was meer voor de vorm... het belangrijkste was dat ze niet tegengehouden werden._________________
Team HB
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Hoe doen ze dat bij jouw kind op school? (Leesvoorsprong)
BerichtGeplaatst: 18 dec 2019, 10:00 
Volwassene

Geregistreerd: 03 dec 2019, 12:43
Berichten: 36
Er zit een kindje in de klas die al in het begin van groep 3 kon lezen. (Moeder hem geleeerd)
Hij heeft ook, tot heden, in "maan"-boekjes moeten werken.
Dat kindje en mijn zoon hebben wel extra werkbladen gekregen.

Momenteel is bijna kern 5 afgerond.
Dat ander kindje, dat al kon lezen, heeft nu al een "zon"-boekje gekregen.
Mijn zoon krijgt na de zomervakantie een "zon"-boekje.

De klas moet geregeld ook om een leesboekje in de bieb.
De kinderen moeten dan een boekje uitzoeken met de kern waar de klas mee bezig is.
Mijn zoon en dat ander kindje mogen al boeken uitzoeken die ze willen lezen. Ook hogere kern-en.


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Hoe doen ze dat bij jouw kind op school? (Leesvoorsprong)
BerichtGeplaatst: 21 dec 2019, 11:04 
Volwassene
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 27 maart 2019, 09:47
Berichten: 64
Moloch schreef:
Kandelaar4 schreef:
@Moloch Wat deed de 2e school om je kinderen te ondersteunen?


Tja.. er wat achteraan hobbelen. De oudste kwam daar nadat de vorige school niet veel had gedaan, moest nog wat AVI 9 lezen voor de woordenschat en dat was dat en de jongste (nu 3 maanden 7) kreeg begin dit schooljaar een briefje mee dat hij niet meer aan groepslezen hoeft te doen. Hij heeft daar een jaar meegedraaid maar dat was meer voor de vorm... het belangrijkste was dat ze niet tegengehouden werden.


Hmm.. ja, dat is niet heel veel. Vind je het jammer? Ik ben het ermee eens dat het prettig is dat ze niet tegen gehouden worden. Ik hink steeds op 2 gedachten: aan de ene kant vermaakt ie zich wel met de Plusklas maar zie ik tegelijkertijd dat als hij weer in zijn klas zit, hij zich aanpast aan de rest van de kinderen. En aan de andere kant zou ik het prettig vinden als hij alles uit zichzelf zou kunnen halen door meer uitgedaagd te worden. Ik vind het lastig. Ik heb binnenkort een gesprek met juf en IB-er hierover.


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Hoe doen ze dat bij jouw kind op school? (Leesvoorsprong)
BerichtGeplaatst: 21 dec 2019, 12:52 
Volwassene
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 16 mei 2017, 09:33
Berichten: 143
Kandelaar4 schreef:

Hmm.. ja, dat is niet heel veel. Vind je het jammer? Ik ben het ermee eens dat het prettig is dat ze niet tegen gehouden worden. Ik hink steeds op 2 gedachten: aan de ene kant vermaakt ie zich wel met de Plusklas maar zie ik tegelijkertijd dat als hij weer in zijn klas zit, hij zich aanpast aan de rest van de kinderen. En aan de andere kant zou ik het prettig vinden als hij alles uit zichzelf zou kunnen halen door meer uitgedaagd te worden. Ik vind het lastig. Ik heb binnenkort een gesprek met juf en IB-er hierover.


Dit is een wat lang verhaal, ik probeer het maar even kort samen te vatten: De vorige school ( Montessori-onderwijs) en de vorige set aan docenten konden niets met onze kinderen. Het onderwijs sloot niet aan en ze zagen ons het liefst gaan. We zijn naar een school met HB onderwijs gegaan en hadden daar het geluk dat de kleuterjuf die de jongste begeleid echt top is, waardoor die zonder al te veel kleerscheuren door de eerste drie schooljaren is gekomen en nu globaal 1.5 tot 2 jaar voorloopt op het programma. De oudste, voor wie 90% van het lesprogramma aangepast moet worden, heeft mede dankzij de vorige school faalangst ontwikkeld, zit nu op fulltime HB onderwijs en loopt wat beter, maar nog steeds niet lekker. Ze heeft eigenlijk bijna fulltime individuele begeleiding nodig. Desalniettemin doet de huidige school zijn best, de docenten zijn goed opgeleid en hebben ervaring met extreem hoogbegaafde kinderen, luisteren en denken met je mee. Over het algemeen zijn wij tevreden Leesonderwijs is in ons geval kennelijk iets wat anderen overkomt. Mijn partner was wel een beetje teleurgesteld dat ze de jongste niet hoefde te leren lezen, daar had ze zich op verheugd maar hij ging zo snel dat het geen zin had.

Achterover leunen is er echter niet bij..._________________
Team HB
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Hoe doen ze dat bij jouw kind op school? (Leesvoorsprong)
BerichtGeplaatst: 23 dec 2019, 00:33 
Volwassene
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 27 maart 2019, 09:47
Berichten: 64
Haha nee...... achteroverleunen is er zeker niet bij, ik snap het! Wel heel fijn dat er nu goede begeleiding is. Ik heb het idee dat een gewone basisschool niet de capaciteit heeft om de begeleiding te bieden. Ze zijn bij Dochter bijvoorbeeld heel druk (en goed!) met kinderen die er onderuit vallen. Daar hebben ze een programma voor en met behulp van dat programma leren die kinderen op niveau lezen. Ze krijgen dan ook een diploma als ze het programma hebben afgerond. Dochter had zichzelf al lezen gelerd vlak voor ze in groep 1 kwam. Voor de slimmere kinderen hebben ze de Plusklas en ik denk dat ze daar hele nuttige dingen doen en leren. maar Dochter wordt wel gewoon afgetoetst op het niveau van groep 4 waar ze nu in zit. Haalt alleen maar negens en tienen. Ik weet niet of ze HB is..... ze heeft er alle kenmerken van als naar de symptomen kijk maar ze is nooit getest, dus ik weet het niet. Maar dat ze meerbegaafd is dat is wel duidelijk.
Ik kan me voorstellen dat het zorgen geeft, zeker voor jullie oudste


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Hoe doen ze dat bij jouw kind op school? (Leesvoorsprong)
BerichtGeplaatst: 10 jan 2020, 11:26 
Volwassene

Geregistreerd: 04 dec 2013, 11:44
Berichten: 232
Bissi schreef:
Wij hebben twee verschillende ervaringen. Bij de jongste was in de kleuterklas de voorsprong geconstateerd door de leerkrachten. In groep 3 kreeg hij verrijking van de methodes, maar tijdens de leesles moest hij op de gang zelf gaan lezen. Hij moest van school versnellen. Uiteindelijk naar hb-onderwijs overgestapt, waar alle kinderen in groep 3 al moesten kunnen lezen. Daar gaven ze in de hb-klas geen leesonderwijs. Zij hadden heel veel verrijkingsmateriaal, zowel voor rekenen als taal. Voor begrijpend lezen werkten ze met Nieuwsbegrip, waarbij elk kind op eigen niveau aan hetzelfde nieuwsitem werkte. In de bovenbouw is hij eerder begonnen met Engels. In groep 8 hebben ze bijvoorbeeld met z'n drieën een boek geschreven in het Engels. Ze schreven ook veel verhalen in het Nederlands met de klas. Of ze maakten lapbooks en projectverslagen bij IPC.

De oudste kreeg verrijking in regulier onderwijs en is in de bovenbouw versneld. Ik heb toen zelf, samen met een andere moeder, allerlei materialen en mogelijkheden verzameld op internet. Die zijn gebruikt door leerkrachten. Sommigen ontwikkelden ook zelf materiaal. In groep 5 mocht ze van de achterpagina van de NRC destijds moeilijke woorden verzamelen voor het uitbreiden van de woordenschat bijvoorbeeld. Ze werkten er vaak met z'n tweeën aan. Boeken lezen mocht op eigen niveau.

Je ziet dat in beide gevallen medewerking van de leerkrachten nodig was.


Wat een aparte eis. Als je niet kunt lezen begin groep 3 moet je in de normale stroom beginnen? En mag je dan daarna nog overstappen?_________________
Eerste dochter oktober '10
Tweede dochter januari '15
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
 Pagina 1 van 2 [ 24 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2  Volgende


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar: