Het is nu 15 jul 2019, 22:37
 Pagina 1 van 1 [ 16 berichten ] 
Auteur Bericht
 Berichttitel: Help mijn kind wil niet meer naar school
BerichtGeplaatst: 22 feb 2018, 10:07 
Volwassene

Geregistreerd: 08 sep 2015, 14:11
Berichten: 24
Wie weet raad?

Mijn 7 jarige kind wil niet meer naar school. Hij geeft aan dat hij het er saai en vervelend vindt omdat hij er voor zijn gevoel niets/te weinig leert. Zijn cito score's zijn een aantal hoge A 's, Hoge B die grenst aan de A en een C voor de drieminutentoets. School wil hem helaas niet laten deelnemen aan de bovenschoolse plusklas. Dit omdat de Ib er vindt dat hij moet leren dat er ook veel dingen zijn die moeten in het leven ook al zijn ze niet leuk en al ziet hij daar het nut niet van in.

Mijn kind heeft last van slapeloze nachten, fysieke buikpijn en hoofdpijn als hij naar school moet. Zijn juf probeert mee te denken en een ander programma voor hem op te stellen maar ze heeft natuurlijk nog een hoop andere kinderen in de klas.
Thuis geeft hij aan dat hij de volgende dingen wil leren cq uitzoeken op school...

- Er bestaat een vermoeden dat er ondergronds leven is op mars? Hoe kunnen we verder onderzoeken of dit waar is. Bestaat er niet een raket die je zou kunnen versnellen zodat we eerder op mars zijn en de reisafstand niet zo ver is. Uit welke aardlagen bestaat mars en als het vermoeden waar is hoe komt men dan aan voedsel, hoe is de lucht daar, hoe is het water?
-Als de aarde is ontstaan tijdens de oerknal, is het dan ook mogelijk dat alles implodeert?

Hij heeft een eindeloze stroom aan vragen in zeer diverse onderwerpen, maar is niet geinteresseerd in het aanbod van school. Bijv. rekenen... daar haalt hij wel goede cijfers voor maar hij vindt dat je daar niet zoveel van opsteekt, hetzelfde geldt voor spelling en andere schoolse vakken. Nu blijkt dat hij niet kan uitleggen hoe hij aan antwoorden komt en als ze rekensommen van een aantal maanden verder pakken dan kan hij het antwoord niet geven.
Als ik vraag hoe dit komt dat hij niet kan uitleggen hoe hij aan een antwoord komt dan zegt hij... ik heb die som al een keer gezien en als je het antwoord onthoudt waarom zou je dan rekenen?

Ik zit met mijn handen in het haar....
Mijn man en ik hebben zelf nooit gestudeerd en ik heb steeds vaker het gevoel dat onze zoon daarom wellicht niet mag deelnemen aan een plusklas. ( Ik ben overigens van mening dat mijn man wel behoorlijk intelligent is) Zou het kunnen dat dit meespeelt en zie ik wellicht dingen die er niet zijn omdat ik zelf niet hoog geschoold ben en ik denk wauw wat wil hij veel weten of zijn mijn zorgen terecht?


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Help mijn kind wil niet meer naar school
BerichtGeplaatst: 22 feb 2018, 10:14 
inactief

Geregistreerd: 26 jul 2015, 10:42
Berichten: 473
Ik heb nu niet zoveel tijd maar ik ga je even pb'en. Bij ons is het niet meer willen inmiddels echt even thuiszitten geworden (en niet voor het eerst en ze laten het gewoon gebeuren :x ). Welke regio woon je?_________________
J 2011
C 2013
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Help mijn kind wil niet meer naar school
BerichtGeplaatst: 22 feb 2018, 10:38 
Volwassene

Geregistreerd: 12 jan 2017, 17:09
Berichten: 377
Wat vervelend om te horen!

Een paar antwoorden op je vragen:
- opleidingsniveau ouders speelt geen rol voor de (bovenschoolse) plusklas
- zeer hoge cito scores (alleen maar A/I+) wel. Als je ‘gewoon’ A’s of B’s haalt kom je er vaak niet voor in aanmerking, tenzij je een IQ-test kan overhandigen waaruit noodzaak blijkt.
- wat te doen? Ik vrees dat zijn vragen op school niet beantwoord gaan worden, zelfs niet met aangepast programma. Zou je hem thuis volgen in zn onderzoeksvragen? Samen naar de bieb, samen via internet zoeken naar documentaires over Mars? Laat je eigen opleidingsniveau daarin geen rol spelen. Jullie gaan gewoon samen op ontdekkingstocht. Ik ben hoog opgeleid, maar kan menig vraag van mijn dochter niet beantwoorden. Ik zeg dan: goede vraag, laten we het samen gaan uitzoeken en dan googelen we samen (YouTube is dan een hele fijne)
- verder zou ik inzetten op doortoetsen. In jouw andere post las ik iets over leerrendement van 400 procent. Daar zou hij zeker op doorgetoetst moeten worden
- het is heel belangrijk dat hij passende verrijking krijgt. In welke groep zit je zoon, 3 of 4? Zonlijn, humpie dumpie, 3 sterrenrekenen, het plusboek van de rekenmethode is geen verrijking. Dat is meer van hetzelfde en kan jouw zoon overduidelijk niet boeien.

Heel veel sterkte en succes. We hebben er hier ook eentje die niet meer naar school wil, gelukkig wel een hele flexibele school maar zelfs dan is het heel vermoeiend al die oneindige gesprekken en heel zwaar om je kind zo te zien._________________
Mama van een versnelde hb-dochter (2012)
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Help mijn kind wil niet meer naar school
BerichtGeplaatst: 22 feb 2018, 10:58 
Volwassene

Geregistreerd: 28 nov 2010, 22:08
Berichten: 5964
Wat rot...
Die ib-er begrijpt er níets van. Tanden poetsen moet elke dag, ook al is het niet leuk. 6 uur per dag op een plek zitten waar je je alleen maar stierlijk verveelt valt daar niet onder, dat is ronduit schadelijk voor je kind.

Neem zijn signalen serieus. Ga in gesprek met school en zorg dat ze zijn niveau goed in beeld krijgen, dmv doortoetsen bv. De noodzakelijke verrijking moet daarop aansluiten. Klinkt simpel, maar voor veel scholen (ib-ers...) zijn dit gróte hobbels. Zet dus je eigen onzekerheid overboord; ongeacht jullie opleidingsniveau (wat overigens idd weinig hoeft te zeggen over intelligentie) is het overduidelijk dat jullie zoon meer nodig heeft dan het standaard aanbod. Een C op een simpele tempotoets doet daar helemaal niets aan af.

Veel sterkte!_________________
Be the change you want to see in the world
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Help mijn kind wil niet meer naar school
BerichtGeplaatst: 22 feb 2018, 11:19 
Volwassene

Geregistreerd: 08 sep 2015, 14:11
Berichten: 24
Hartelijk dank voor jullie reactie's!

@emma30
De niveauwaarde van de A score is op de bovengrens van 5 of er net onder. (voor zover ik de tabellen begrijp zijn dit dan hoge score's) De niveauwaarde van de hoge B 's ligt tegen het bolletje van de A aan. 3,8 en ik dacht vanaf niveauwaarde 4 dat het een A zou zijn.
Hij zit in groep 4 ze werken met humpie dumpie, zat voorheen in de zonlijn maar daar werken ze in groep 4 schijnbaar niet mee. Hij mag wel leesboeken lezen uit hogere groepen 6/7. Hij krijgt een plusboek voor rekenen.
Uiteraard probeer ik thuis zoveel mogelijk op te zoeken om vragen te kunnen beantwoorden, hij leest ook veel in een kinderencyclopedie, kijkt naar klokhuis, freeks wilde wereld.
Thuis proberen wij hem zoveel mogelijk te bieden. Ik kan voor mijn gevoel alleen niets of te weinig met de schoolsituatie De juf doet steeds haar best maar heeft te weinig tijd en daarom vind ik het frustrerend dat hij niet mag deelnemen aan de bovenschoolse plusklas. Voor zijn gevoel heeft dat onderwijs namelijk wel zin en dan zou hij ten minste één dag in de week zich prettig voelen.

Lijkt het jullie verstandig om een iqtest te laten uitvoeren en zo ja welke?
Of hebben we het hier dan over een kind wat zijn draai niet kan vinden in de schoolse manier van leren en "slim" is maar ook niet begaafd in welke vorm dan ook?


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Help mijn kind wil niet meer naar school
BerichtGeplaatst: 22 feb 2018, 12:00 
Volwassene

Geregistreerd: 12 jan 2017, 17:09
Berichten: 377
Ik kan vanaf een computerscherm niet beoordelen of je kind hoogbegaafd is, daarvoor is echt een test nodig, maar voor mij duidt het volgende wel op hoogbegaafdheid:
- Z'n interesses, het soort vragen dat hij stelt
- Z'n verveling op school
- Lichamelijke en emotionele klachten die gekoppeld lijken aan z'n verveling op school
- Niet genoeg uitdaging hebben aan de regulier 'uitdagende' methoden zoals humpie dumpie, het plusboek voor rekenen of een leesboek uit groep 6 (dat is dus echt geen verrijking voor hb kinderen, Leeskrakers, Pittige Plustorens, Rekentijgers, hogere orde denkopdrachten wel)

Wat betreft IQ-test: Ik kan jullie niet in de portemonnee kijken, maar ik zou wel gaan voor een iq-test bij een tester gespecialiseerd in hoogbegaafdheid.
Er vanuit gaande dat er een hb-score uit komt, kan je met dat rapport in de hand namenlijk terug naar school om de broodnodige aanpassingen te eisen óf te kijken naar een andere school waar wel passend onderwijs geboden kan worden of desnoods een externe plusklas voor een middag per week. Ik vrees nl. dat MoederJan gelijk heeft: jullie ib'er heeft er overduidelijk geen kaas van gegeten en ik ben dus bang dat je zelfs met een onderzoeksrapport in je hand moet gaan trekken aan een dood paard._________________
Mama van een versnelde hb-dochter (2012)
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Help mijn kind wil niet meer naar school
BerichtGeplaatst: 22 feb 2018, 12:53 
Volwassene
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 04 apr 2011, 10:08
Berichten: 2007
Citaat:
Er bestaat een vermoeden dat er ondergronds leven is op mars? Hoe kunnen we verder onderzoeken of dit waar is. Bestaat er niet een raket die je zou kunnen versnellen zodat we eerder op mars zijn en de reisafstand niet zo ver is. Uit welke aardlagen bestaat mars en als het vermoeden waar is hoe komt men dan aan voedsel, hoe is de lucht daar, hoe is het water?
-Als de aarde is ontstaan tijdens de oerknal, is het dan ook mogelijk dat alles implodeert?

Zulke vragen kan hij waarschijnlijk ook niet op een plusklas onderzoeken. Misschien naar Esa/esten gaan of hem lid maken van een sterrenwacht?


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Help mijn kind wil niet meer naar school
BerichtGeplaatst: 22 feb 2018, 13:07 
Volwassene

Geregistreerd: 09 apr 2014, 17:44
Berichten: 107
Lastig is dat he? Wij hebben een dochter die hetzelfde heeft: totaal geen interesse in het aanbod op school. Wel in zaken als biologie, fysiologie, pathologie, kunstgeschiedenis en ook oerknallen en dergelijke. Scoort echter ook nog eens slecht op CITO's (ondanks IQ van 128). Ze past gewoon niet echt goed binnen het schoolsysteem.

Mijn tip is ook om hem toch te laten testen. Al is dat geen garantie op het veranderen van het aanbod op school. Ik vermoed, maar weet zelfs dat niet zeker, dat je dan echt een HB school op zou moeten zoeken. Voor ons geen optie omdat er niets in de buurt is en IQ score eigenlijk net 2 punten te laag is._________________
Grote zus: augustus 2010
Kleine zus: juni 2016
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Help mijn kind wil niet meer naar school
BerichtGeplaatst: 22 feb 2018, 14:25 
Volwassene

Geregistreerd: 04 maart 2015, 13:34
Berichten: 767
De vragen over Mars zijn natuurlijk ook veel interessanter dan saaie sommen en leeslesjes. Hier herkenning hoor, mijn jongste van 4 weet alles van het heelal en kan je uitleggen hoe atomen zijn opgebouwd, maar zijn interesse in schoolse zaken is nihil te noemen (gelukkig wonen we in het buitenland en hoeft hij pas met 6.5 jaar naar school).

Als je twijfels hebt kun je natuurlijk altijd investeren in een IQ-test, maar ik zou niet al te veel verwachten van aanpassingen op school. Verder niet echt tips: mijn kinderen zijn school als iets dat moet, maar ze hebben er een hekel aan. De leuke dingen doen ze thuis.


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Help mijn kind wil niet meer naar school
BerichtGeplaatst: 22 feb 2018, 15:37 
Volwassene

Geregistreerd: 28 jan 2015, 23:23
Berichten: 487
Mijn zoon liep in groep 4/5 ook volledig vast op school. Een IQ test hielp bij ons wel om nadere aanpassingen op school te bewerkstelligen, maar het bleek onvoldoende. Het opent echter wel (eventueel) de deur naar hb-onderwijs of een externe plusklas, waarmee de overige schooldagen wellicht al beter door te komen zijn, en het opent wellicht ook de deur naar de interne plusklas.

Absoluut iets om te overwegen._________________
mama van L. (j, 2007), O. (j, 2010), A. (m, 2012)
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Help mijn kind wil niet meer naar school
BerichtGeplaatst: 23 feb 2018, 10:27 
Volwassene

Geregistreerd: 11 aug 2015, 22:50
Berichten: 157
Wat verwacht je van een plusklas?


Mijn kind vindt school ook niet. Daarnaast een dagdeel in de week plusklas. Dat maakt school nog steeds niet leuk, maar wel dragelijk. Zelf ben ik van mening dat school nu ernmaal moet. Je hebt bepaalde kennis en vaardigheden nodig en die doe je niet op enkel in de plusklas. In de vrije tijd is wel ruimte voor het dieper ingaan op specifieke interesses, want dat zal in de plusklas ook lang niet altijd kunnen.

Maar als ik jouw verhaal zo lees, zou ik toch een iq-test overwegen. Dan sta je sterker naar school en kun je gerichter met school aan de slag om het onderwijs passender te maken. Verwacht alleen niet dat je zoon dan wel zich in zijn eigen interesses kan verdiepen. De kans is namelijk groot dat dit pas gaat gebeuren op het moment dat hij gaat studeren.


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Help mijn kind wil niet meer naar school
BerichtGeplaatst: 23 feb 2018, 18:29 
Volwassene

Geregistreerd: 30 apr 2014, 19:14
Berichten: 1171
Wat vervelend zeg. de houding van de ib-er vind ik weinig ondersteunend. Je kind geeft aan dat het saai is, dit blijkt ook (deels) uit zijn resultaten en daar moet school echt wat mee, of hij nu een label hb opgeplakt heeft of niet.
Inderdaad aandringen op doortoetsen, aangeven dat je je zorgen maakt over je kind, dat de lesstof niet lijkt aan te sluiten op zijn niveau van naaste ontwikkeling, dat je vermoed dat hij aan het onderpresteren is en dat je bang bent dat hij hierdoor niet leert leren en faalangst gaat ontwikkelen (dat zijn wat termen waar leerkrachten en ib-ers soms op 'aanslaan'). De lichamelijke klachten kunnen ook op stress wijzen (bore out), zeker bij kinderen uit zich dat vaak in buikpijn etc. Geef dit ook aan bij de juf.

Een iq-test alleen kan misschien een opening bieden naar de plusklas, maar dat lost het probleem van het huidige niveau niet op. Als je hem laat testen, zou het ook handig zijn om hem meteen te laten doortoetsen (maar: dit kost wel allemaal geld). Jet fijnst zou het zijn als je school zo ver krijgt dat ze hem gaan doortoetsen (en dan moeten ze wel ver genoeg doorgaan), en op basis daarvan een plan van aanpak voorstellen. succes!_________________
dochter: augustus 2009: niet getest, versneld
dochter: september 2011: beweegwondertje
Ikzelf: niet getest, ik vermoed hb. Zou wel een hoop verklaren ;-)
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Help mijn kind wil niet meer naar school
BerichtGeplaatst: 10 maart 2018, 15:41 
Volwassene

Geregistreerd: 08 apr 2017, 20:59
Berichten: 547
Ik heb je een pb gestuurd. Succes!_________________
2 dochters: 2010 en 2013
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Help mijn kind wil niet meer naar school
BerichtGeplaatst: 10 maart 2018, 20:44 
Volwassene

Geregistreerd: 04 mei 2015, 21:32
Berichten: 364
Je zorgen zijn terecht.

Het is heel fijn om je zorgen te delen met een goede hb-deskundige. Vaak hebben de meeste wel en adviesmoment waarin je kort kan overleggen. Onze hoogbegaafdheidsdeskundige vertelde dat rond groep 3 vaak een kritisch moment is waarbij de verveling duidelijk tot uiting komt. Eigenlijk ben ik het helemaal met Yolalala eens.

Hoe waren zijn resultaten in de kleuterklassen?
Hoe was hij als peuter?
Heb je gedragsverandering gemerkt sinds de basisschool?

Misschien ben je niet zo goed opgeleid, je bent daarover misschien onzeker, maar het feit dat je dit forum gevonden hebt toont aan dat je niet zo "dom" bent en een ander goed aanvoelt. Ik heb de indruk dat je jezelf behoorlijk onderschat.

Het lijkt er ook op dat je zoon (deels) een fotografisch geheugen heeft en zelfs als dat niet zo is (ik kan dat niet beoordelen) i lijkt hij de sommetjes uit zijn hoofd te leren. Eigenlijk bedoel ik dat hij juist niet leert maar de som visueel opslaat.

Persoonlijk gaan bij mij alle alarmbellen af en is er meer onderzoek nodig._________________
Moeder van een zoon (vermoedelijk) HB mogelijk sprake van een misdiagnose ASS.
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Help mijn kind wil niet meer naar school
BerichtGeplaatst: 23 maart 2018, 12:06 
Volwassene

Geregistreerd: 08 sep 2015, 14:11
Berichten: 24
Hartelijk dank voor de reacties.

We zijn nog steeds druk bezig met het vinden van de juiste oplossing.
#zoonmoeder01 - zijn resultaten in de kleuterklassen waren erg goed. Als peuter was hij zeer ondernemend en technisch erg handig. Dat is hij nog steeds...alleen als hij naar school gaat is hij een heel ander kind. In het weekend zien wij hem helemaal opleven.

Hij is nog steeds altijd erg onderzoekend en stelt heel veel vragen. Hij geeft bijv aan dat het jammer is dat ze op school zo lang moeten stilzitten. Iedereen weet dat kinderen dat niet goed kunnen en hij heeft gelezen dat als je in beweging blijft je hersenen sneller verbindingen kunnen maken en je dan juist makkelijker informatie kunt onthouden. Hij vraagt dan steeds waarom iedereen zo star blijft vasthouden aan oude gewoonte en niets doet met nieuwe informatie en ideeën. Als je aangeeft dat je dat niet in je eentje plots kan veranderen en dat het tijd nodig heeft zegt hij...als je denkt dat je niets kunt veranderen als je niet zelf ergens mee begint blijft alles hetzelfde en heeft geen enkel plan nut.
School ziet hij als een noodzakelijk kwaad waar je zeker niet het maximale kunt halen uit alles wat er in het leven te leren valt. Natuurlijk proberen wij thuis zoveel mogelijk op te vangen..maar het blijft lastig ;-)
Ik denk dat de manier van leren op school gewoon niet zo bij hem past.


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Help mijn kind wil niet meer naar school
BerichtGeplaatst: 23 maart 2018, 14:41 
Volwassene

Geregistreerd: 21 dec 2017, 12:42
Berichten: 280
Al eens gekeken naar andere scholen.
Jenaplanscholen zijn namelijk al langer bezig met het meer bewegen tussen de lessen door, juist om die reden.
De spanningsboog kan niet zo lang gebogen zijn, dus is buiten spelen tussendoor echt noodzakelijk.
Nu is de ene jenaplan school de andere niet, maar ik geloof dat er best meer scholen zijn die minder strak zijn.
Bij ons op school weet ik dat kinderen best veel vrijheid kunnen krijgen, wanneer ze een goed plan hebben en zorgen dat hun taken wel gedaan worden binnen de aangegeven tijd.


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
 Pagina 1 van 1 [ 16 berichten ] 


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar: