Het is nu 15 okt 2019, 09:38
 Pagina 4 van 4 [ 65 berichten ]  Ga naar pagina Vorige  1, 2, 3, 4
Auteur Bericht
 Berichttitel: Re: Groep 2 2019/2020
BerichtGeplaatst: 30 sep 2019, 22:14 
Volwassene

Geregistreerd: 09 feb 2019, 19:52
Berichten: 20
Vlinder42 schreef:
Erg sneu voor je zoontje, Smht. Misschien kun je toch nog eens met hem proberen te praten. Ik moest denken aan deze tip, misschien heb je daar iets aan:

loekie schreef:
Veel kinderen van deze leeftijd vinden het lastig om te benoemen wat er aan de hand is. Soms gaat het beter door het gesprek op een andere manier te voeren. Zelf heb ik bij mijn toen 6-jarige allerlei activiteiten op een kaartje geschreven en die laten neerleggen op twee lijnen van 0 tot 10, namelijk van heel stom naar heel leuk en van veel te makkelijk naar veel te moeilijk. Op die kaartjes stonden dingen als: buitenspelen, in de kring, de bouwhoek, een werkblad maken, voorlezen, etc. Dat gaf veel informatie.


Wat een goede tip! Dat ga ik dit weekend eens uitproberen, hopelijk maakt dat het voor hem wat makkelijker om aan te geven wat er niet goed gaat.


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Groep 2 2019/2020
BerichtGeplaatst: 05 okt 2019, 16:22 
Volwassene

Geregistreerd: 16 dec 2013, 10:15
Berichten: 3432
Dochter maakt nog steeds een hele ontwikkeling door. Ze telt nu sowieso tot 25. Zonder twijfelen, fratsen of huilen. Tot 25 tellen is misschien niet iets wat direct doet denken aan een ontwikkelingsvoorsprong als je 5 jaar bent, maar het feit dat er dus meer interesse komt in cijfers en dat ze zekerder is in het laten zien, zijn twee hele grote winstpunten. Ook schrijft ze nu haar naam. Aan de manier waarop ze dat aanpakt, kan ik goed zien hoe precies ze graag werkt en hoe graag ze het goed wil doen.

Ze lijkt zich erg goed te voelen in de rol van oudste kleuter. Ze voelt zich er zekerder door. De oudste kleuters van vorig jaar waren ook echt lange kinderen en dochter is vrij klein, misschien voelde ze zich een beetje geïntimideerd daardoor._________________
Trotse moeder van drie prachtige dochters.
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Groep 2 2019/2020
BerichtGeplaatst: 06 okt 2019, 20:39 
Volwassene

Geregistreerd: 18 mei 2019, 20:15
Berichten: 57
Fijn Dee! Het mooiste is toch als je ziet dat ze lekker in haar vel zit en zo de veiligheid ervaart te leren en dat ook te laten zien.

Ik zou me zeker niet blindstaren op wat een kind cognitief kan. Met genoeg aandacht en beloning krijg je veel kinderen al snel aan het tellen terwijl dat niet zo veel zegt over hun algemene ‘zijn’. Andersom lees je hier ook vaak genoeg dat pas in groep 4 of later zelfs ontdekt wordt dat een kind hb blijkt te zijn. Die zullen vast niet de tafels hebben opgedreund in groep 2. De tijd zal het leren en het belangrijkste is dat het kind gezien wordt en aan diens behoeftes wordt voldaan.

Wat overigens een hele uitdaging kan zijn, kan ik je vertellen. :mrgreen: Het lijkt wel alsof hier de puberteit al is aangebroken. Zo bijdehand, zo koppig, zo zelfstandig willen zijn, zo haar eigen plan trekken en van niemand onder de indruk zijn. Het leven van juffen en bso-leidsters is op momenten ineens een stuk zwaarder geworden. En niet het minst voor de ouders..._________________
meisje, herfst 2014
peuter, lente 2017
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Groep 2 2019/2020
BerichtGeplaatst: 07 okt 2019, 09:32 
Volwassene

Geregistreerd: 16 dec 2013, 10:15
Berichten: 3432
Daar heb je zeker gelijk in, gezien worden en krijgen wat je nodig hebt, is het belangrijkst. Dat is bij ons op school voor de hele slimme kinderen best een uitdaging. Met de kinderen die in groep 2 al de tafels opdreunen, kunnen ze meer omdat dat duidelijker is. Met mijn dochter, die dus onzekerder is en tot voor kort geen interesse had in het schoolse leren, kunnen ze minder. En dat is zo jammer!
Kijkend naar mijn andere twee meiden, zie ik ook echt verschillen in hoe hun begaafdheid zich uit. Ik zie veel overeenkomsten met de jongste dame over wie ik hier schrijf, maar ook wel wat verschillen. Mijn middelste had bijvoorbeeld echt een lange aanloop nodig in groep 3 met het leren lezen. Maar in groep 4 schoot ze van E3 zo naar E5 door. Met rekenen was ze altijd een kei. De oudste kwam lezend de kleuterklas binnen. En toch zijn ze alle drie leergierig, creatief, gemotiveerd, gevoelig, perfectionistisch, hebben ze een groot rechtvaardigheidsgevoel en zijn ze in meerdere of mindere mate autonoom. Dat is vooral nummer 3.

Jouw dame klinkt ook behoorlijk autonoom, merriedroom. ;) Het is een kunst voor leerkrachten en leidsters om daarmee om te gaan. De leidsters stonden wat dat betreft niet zo open voor jouw input, toch?_________________
Trotse moeder van drie prachtige dochters.
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Groep 2 2019/2020
BerichtGeplaatst: 09 okt 2019, 11:20 
Volwassene

Geregistreerd: 18 mei 2019, 20:15
Berichten: 57
Het verschilt heel erg per persoon. Ik kan er een boek over schrijven, zo interessant! Maar in het kort kan ik zeggen dat er gelukkig overal mensen zijn die er wel oog voor hebben. De ene kleuterjuf (invaller zolang nodig) die ziet me al van verre aankomen en blijft stoïcijns de autoriteit afdwingen (ach wat zij wil..) en de ander heeft hb-kennis en -inzicht en herkent mijn kind én is ook realistisch dat dochter ook gewoon moet meedoen met de klas en de ‘gewone’ vaardigheden moet leren naast extra aandacht van de klassenassistent. Op de BSO is juist degene die het meest open staat voor mijn meedenken degene die het meest uitgedaagd wordt. Gelukkig kan ze haar verhaal goed bij me kwijt (neem ik de tijd ook voor). En op zwemles na de tweede woede-uitbarsting mag ik naast de badrand zitten om duiding te geven waar nodig opdat de zwemjuf beter begrijpt wat er twee keer mis ging.

Conclusie is dat het met vallen en opstaan gebeurt, met pieken en dalen. Misschien helpt het dat ze zo kunnen botsen met haar dat ze mijn hulp (in bijna wanhoop) vragen en geef ik het vertrouwen terug dat ze het beste voor hebben met mijn kind. Misschien wel een geluk bij een ongeluk, want bij jouw dochter Dee, zal dit niet snel de aanleiding zijn..._________________
meisje, herfst 2014
peuter, lente 2017
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
 Pagina 4 van 4 [ 65 berichten ]  Ga naar pagina Vorige  1, 2, 3, 4


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar: