Het is nu 20 feb 2019, 22:43
 Pagina 1 van 2 [ 29 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2  Volgende
Auteur Bericht
 Berichttitel: Depressief? Op zoek naar passende hulp
BerichtGeplaatst: 09 jul 2018, 08:38 
Volwassene

Geregistreerd: 05 jun 2018, 13:48
Berichten: 15
Onze oudste unit (6, na de vakantie groep 4) is HB getest (145+), maar laat op school een uiterst wisselend beeld zien. Scores lopen van A tot D, van onvoldoende tot goed. AVI E3 heeft ze tot haar grote frustratie niet gehaald, terwijl ze thuis E4 boeken vloeiend leest (in M3 boekjes loopt ze daarintegen vast, ik vermoed omdat de letters daar allemaal even groot zijn en er geen hoofdletters en leestekens worden gebruikt). Er is geen peil op te trekken. Als we terug kijken liep ze eigenlijk op het KDV al vast en na een goede start in groep 1 was het ook daar na 3 weken al gedoe. Na wisselende periodes in groep 2 en groep 3 lijkt ze nu met plezier naar school te gaan. Het vinden van aansluiting bij klasgenootjes blijft echter lastig.

De laatse twee weken merken we dat onze dochter weer nachtmerries krijgt. Elke avond is het raak. Dat is voor ons een eerste signaal dat er iets niet goed zit. Ik algemene zin lijkt ze vrolijk en gaat ze niet met tegenzin naar school, maar ondertussen heeft ze geen zin meer in sport, wilde ze stoppen met haar instrument (dat is gelukkig weer over) en ziet ze steeds vaker op tegen verjaardagen en bezoek van vrienden. Dit weekend ging dat zo ver dat ze weer ontzettend verdrietig was. Op zo’n moment geeft ze dan aan dat ze haar leven niet leuk vindt, dat ze liever dood wil. Ze bleef maar herhalen, mama ik wil niet meer. In eerdere periodes heeft ze dat ook wel gezegd, het is dus niet nieuw voor ons. Alleen in die periodes zat ze ook veel duidelijker niet goed in haar vel en ging ze ook duidelijk met tegenzin naar school.

We maken ons zorgen. We hebben het gevoel dat ons lieve, gevoelige en diep denkende kind misschien gewoon depressief is en weten ook niet meer hoe we haar hier verder mee kunnen helpen. We zijn dus op zoek naar hulp. Onze huisarts is een toffe vent en heel erg meedenkend, dus een verwijzing zal geen probleem zijn. Maar dan... waar moeten we dan naartoe? Wat voor soort hulp moeten we zoeken?


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Depressief? Op zoek naar passende hulp
BerichtGeplaatst: 09 jul 2018, 08:54 
­
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 31 mei 2010, 10:42
Berichten: 7598
Wij hebben goed ervaringen met een integratief kindertherapeut. Deze mensen combineren speltherapie, creatieve therapie e.d.
Ik vond het heel bijzonder. Vanuit de wachtkamer hoorde ik vaak veel gebonk (basketballen, trampoline springen) en gelach (spellen spelen). En bij het oudergesprek bleek dan dat de therapeut dus ook hele gesprekken had gevoerd en van alles wist en had besproken._________________
Luctor et emergo [snorkel]
Ik heb 2 kinderen
Ik ben leerkracht basisonderwijs
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Depressief? Op zoek naar passende hulp
BerichtGeplaatst: 09 jul 2018, 08:55 
Volwassene

Geregistreerd: 29 okt 2012, 09:23
Berichten: 489
Even kort, want ik moest een uur geleden al aan de slag. :)

Wat zielig voor je dochter! Zo jong al niet lekker in je vel zitten is niet fijn. Echt niet fijn! Even een paar vragen:

- Praten jullie thuis veel over intelligent zijn waardoor ze het gevoel heeft te moeten presteren?
- Wat is de reden dat ze sport niet leuk vindt? Is het omdat ze de sportgenootjes niet leuk vindt, of is de begeleiding niet aardig, of wil ze liever een andere sport doen? (of helemaal niets?) Wilde ze zelf op die sport?
- Waarom wil(de) ze stoppen met haar instrument? Speelt ze al een tijd? Soms is een instrument voor even leuk, maar is het niet iets waar ze mee verder willen? (moest zelf piano spelen terwijl ik saxofoon of klarinet wilde! Mijn ouders vonden dat stomme instrumenten, dus ik mocht kiezen tussen piano of viool. Doe dan maar piano. Kan het niet zoiets zijn?)
- Op wat voor school zit ze? Heb je een hb-school in de buurt? Misschien dat ze daar meer aansluiting vindt!

Een van mijn zoons was een tijd geleden ook van het padje af en zat in ongeveer dezelfde situatie als jouw dochter. Het verschil is dat hij iets ouder was en veel plezier haalde uit zijn instrument, maar voor de rest was het sappelen met hem. We hebben hem naar creatieve therapie gestuurd en daar heeft hij ontzettend veel aan gehad! Hij was lekker aan het schilderen en had het idee alleen maar leuke dingen te doen, maar vertelde de therapeut veel meer dan hij zelf doorhad. Dit heeft hem echt goed gedaan en sindsdien zit hij lekkerder in zijn vel en accepteert hij anderen beter.


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Depressief? Op zoek naar passende hulp
BerichtGeplaatst: 09 jul 2018, 09:03 
Volwassene

Geregistreerd: 29 okt 2012, 09:23
Berichten: 489
Nog even een ding (en daarna ga ik echt wat doen! :) )

Je schrijft dat aansluiting vinden lastig is voor je dochter. Heb je het idee dat je dochter andere kinderen 'niet leuk' vindt? Of probeert ze het wel, maar krijgt ze de deksel op haar neus?

Heeft ze er zelf moeite mee dat aansluiting vinden lastig is? Als ze daar zelf geen problemen mee heeft, dan is er weinig aan de hand. Als ze wel wil en het lukt niet, dan kan je kijken naar de oorzaak van het niet lukken. Mijn zoon die destijds ook niet goed in zijn vel zat kon ook maar lastig aansluiting vinden, maar bij hem lag de oorzaak toch echt bij hem. Hij wilde zo graag vriendjes, dat hij daar krampachtig in werd en daardoor wat vreemd overkwam. Nu hij beter in zijn vel zit gaat het vriendjes maken ook makkelijker. Niet dat hij overloopt in de vriendschappen, maar hij heeft een aantal fijne jongens bij wie hij zich goed voelt en waar het leuk mee klikt.


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Depressief? Op zoek naar passende hulp
BerichtGeplaatst: 09 jul 2018, 10:11 
Volwassene

Geregistreerd: 05 jun 2018, 13:48
Berichten: 15
Bedankt voor de tips! Ik denk dat integratieve of creatieve therapie inderdaad wel iets kan zijn voor onze dochter, met mij praat ze wel maar in algemene zin is het nogal een binnenvetter.

Voor wat betreft jullie vragen:
Onze dochter weet dat ze HB is, maar we leggen juist de nadruk oo dat dit niet betekent dat je daarmee ook alles goed kan/goed moet kunnen. Ik heb niet het idee dat ze het gevoel heeft dat ze van ons moet presteren, maar het is wel een kind dat het graag goed doet. Niet alleen qua resultaten, ze wil zich op school bijvoorbeeld ook erg graag aan de regels houden.
Waarom ze de sport niet leuk vindt is me nog steeds niet helemaal duidelijk. Het zijn sporten waar ze zelf voor heeft gekozen. Dat ze er op uitgekeken is kan natuurlijk, alleen vraag ik me diep van binnen af of er niet meer speelt, ook omdat het samen lijkt te vallen met andere dingen en een algemene lusteloosheid.

Van een van beide sporten zegt ze zelf dat ze het op zich wel leuk vind, maar dat ze het storend vind dat de kinderen slecht luisteren (dat heeft ze op school overigens ook), daarover twijfelt ze nog of ze er volgend jaar mee door wil gaan.
Haar instrument heeft ze zelf gekozen. De momenten dat ze aangeeft dat ze wil stoppen zijn de momenten waarop het even niet vanzelf gaat en het niet in 1 keer lukt. Het kost best wat moeite om haar daar doorheen te krijgen, maar de minute dat ze er doorheen is oefent ze weer met veel plezier. Ze kijkt ook wel uit naar de wekelijkse lessen. Dus daar speelt wat anders dan bij de sport lijkt het. Uit haar instrument haalt ze over het algemeen wel plezier.
Ze zit op regulier onderwijs. HB school is voor ons geen optie, dat is zowel financieel als organisatorisch niet rond te breien.
Qua aansluiting: ze speelt wel met klasgenootjes, maar maakt zelf eigenlijk nooit afspraakjes. Met sommige kinderen wil ze na de eerste keer ook niet meer afspreken. Ze probeert het wel, maar merkt vaak dat die meisjes een compleet andere speelbehoefte hebben. Ze zegt dan letterlijk “ik vind haar wel aardig, maar ik kan niet met haar spelen”.

Ze heeft 1 vriendinnetje die op de zelfde manier speelt en die ook zo diep nadenkt over dingen. Dat klikt heel goed, maar die zit niet bij haar op school. Daarnaast speelt ze ook vaak met de dochter van een vriendin van me die 4 jaar ouder is. Van beide kanten zit daar wel een klik.

Bij de kleuters heeft ze zich heel erg aangepast, dusdanig dat dit ten koste ging van haarzelf. Ze geeft nu zelf aan dat ze dat niet meer wil. Dat is opzich positief. Ze past zich wel aan, maar wil niet meer de enige zijn die zich continu aanpast. Dus bij vriendinnetjes die alleen maar willen doen wat ze zelf leuk vinden en omgekeerd niet ook af en toe iets willen doen omdat mijn dochter het leuk vindt, haakt ze af. Ik denk wel dat daar nog winst te behalen valt en dat zal wellicht ook vanzelf veranderen wanneer ze ouder wordt en de speelbehoefte van de andere kinderen ook veranderd.

Wat betreft school. De juffen zien een rustig meisje dat goed haar best doet. Wel merken ze op dat haar werktempo nog wat omhoog kan en dat ze regelmatig wat afwezig is en uit het raam zit te staren. De juffen maken zich geen zorgen om haar resultaten. In princiepe doen wij dat ook niet gelijk. We wachten gewoon af wat het komende jaar gaat doen daarin, maar opvallend is het wel. Vooral omdat het zo wisselend is.


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Depressief? Op zoek naar passende hulp
BerichtGeplaatst: 09 jul 2018, 11:13 
Volwassene

Geregistreerd: 29 okt 2012, 09:23
Berichten: 489
Heeft je dochter niet het gevoel heel veel te moeten? Ze is nog maar zes, gaat naar school, doet twee sporten en speelt een instrument. Dat is best veel.

Zijn het teamsporten of individuele sporten? De meeste jonge kinderen zijn zo veranderlijk als het weer en iets wat ze het ene jaar leuk vinden, kunnen ze het volgende jaar heel stom vinden.

Ik sta er zo in: hobby's zijn er voor de leuk en niet omdat het moet. School is een verplicht nummer, maar bij sporten en muziek ben ik vooral van het jaar afmaken als het niet leuk is en daarna wat anders. (of niets)

Hoe komt het dat ze moeite heeft met AVI op school? Is het omdat er druk op ligt vanuit de leerkracht (of klasgenoten)? Vindt ze de boekjes niet leuk? (begrijpelijk. "Lam in de wei" is niet erg interessant) Heeft ze moeite met bepaalde klanken? (eu, ui, ij of juist omdraaien van de b en de d)


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Depressief? Op zoek naar passende hulp
BerichtGeplaatst: 09 jul 2018, 11:19 
Volwassene

Geregistreerd: 29 okt 2012, 09:23
Berichten: 489
Wat betreft afwezig uit het raam staren: is ze niet gewoon verveeld? De blaadjes aan de bomen kunnen veel interessanter zijn dan de zoveelste som maken.

Wat betreft de wisselende resultaten: zijn er hiaten? Heeft ze de opdracht begrepen? Of gaat ze zonder naar de uitleg te hebben geluisterd gewoon aan de slag? (herkenbaar :) )


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Depressief? Op zoek naar passende hulp
BerichtGeplaatst: 09 jul 2018, 11:52 
Volwassene
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 14 apr 2012, 07:15
Berichten: 1313
Als je een depressie vermoedt dan zou ik idd zoeken naar een goede kinderpsycholoog of een integratieve therapeut met kennis van HB kinderen. Ik heb nml gemerkt dat veel hb deskundigen zich vooral richten op school maar soms is er meer nodig dan alleen aanpassingen op school. Wel lastig zoeken, maar als je aan kan geven welke regio je zoekt, misschien dat je via het forum wat tips kan krijgen.

Ik herken ook wel het 1 en het ander in je verhaal (nachtmerries, heel belangrijk vinden om aan regels te houden op school, zich ergeren aan het gedrag van anderen kinderen bij sport, snel willen opgeven als het niet in 1 keer lukt, en het besef dat ze geen aansluiting heeft met kinderen, niet samen kunnen spelen, geen plezier hebben in het spelen, nooit zelf een speelafspraak initiëren ect). Wat sport betreft heeft mijn dochter na 3/4 jaar teamsport opgegeven, ze was zo vaak teleurgesteld in haar teamgenoten en ook daar geen echte aansluiting. Ik heb vaak samen met haar situaties doorgesproken en uitgelegd waarom kinderen iets wel/ niet doen/ hoe zij er in staan. Soms begreep ze het beter maar vaak kon ze er ook geen begrip voor opbrengen (kind 'scheldt' tijdens de wedstijd in de heetst van de strijd haar uit; 'stommerd je hebt de bal door gelaten', dochter dodelijk beledigd, ze deed het immers niet expres. Na de wedstrijd vraagt het kind, 'zullen we afspreken?'. Daar begreep mijn dochter helemaal niets van, die was nog steeds beledigd). Ze zit nu nog steeds op 2 sporten, het zijn wel sporten die je samen beoefend maar dan meer individueel. Dat gaat een stuk beter.

Mijn dochter is inmiddels al wat ouder maar zie bij haar ook nog steeds sociaal wenselijk gedrag naar de juffen toe, dus ook zij zagen vooral een heel lief en rustig kind. Ondertussen broeidde er bij mijn dochter wel degelijk van alles (boosheid, verveling, verdriet) maar mijn dochter durfde dat echt niet aan de leerkrachten te vertellen. En daar kan een therapeut/ psycholoog wel behulpzaam in zijn.

Voor aansluiting kan je misschien kijken of er in jullie regio Pharos of een andere organisatie actief is._________________
Moeder van Poppie
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Depressief? Op zoek naar passende hulp
BerichtGeplaatst: 09 jul 2018, 12:10 
Volwassene

Geregistreerd: 05 jun 2018, 13:48
Berichten: 15
Goede vraag Spitsmuis. Het zou kunnen dat ze zich verveeld. Ze gaaf laatst aan dat ze met rekenen nu plustaak had gekregen en dat ze dat wel leuk vond omdat sommige dingen daarin moeilijker waren en ze af en toe na moest denken. En ze gaf vanochtend aan dat ze laatst in de schoolbieb Jubelientje wilde pakken, maar dat het van juf niet mocht. Juf had volgens dochter gezegd dat die nog veel te moeilijk was. Dochter was verontwaardigd, niet geheel onterecht want thuis leest ze dat prima, zowel technisch als qua toon en snelheid.. Maar als ze op school uit valt op de E3 op tijd, dan is de reactie van juf ook begrijpelijk. Vervelende is dat ik thuis zie dat ze bij M3 boekjes juist minder goed leest. Dus voor dochter dubbel frustrerend. Ze had inmiddels wel twee leuke E3 boekjes gevonden zei ze. Een vriendin die juf is hoorde dochter lezen dit weekend en vond het onbegrijpelijk dat ze de E3 AVI. Met had gehaald. Die gaf aan dat we moeten proberen om ervoor te zorgen dat school in de eerste weken na de vakantie de AVI toets opnieuw afneemt en dan doorgaat tot ze uitvalt op fouten, om dat ze dan pas het. Ibrahim te pakken hebben waarop ze moet oefenen.

Of ze hiaten heeft durf ik niet te zeggen, ze is nog nooit doorgetoetst. Waarschijnlijk omdat de resultaten daar ook geen aanleiding toe geven. Wel zijn er best wel verschillen tussen de methodetoetsen en de CITO, soms in het voordeel van methode toetsen, soms in het voordeel van de CITO. We zouden school kunnen vragen om door te toetsen, alleen vraag ik me af of je met doorfietsen met de CITO een goed beeld krijgt bij onze dochter...

Ik weet ook niet zeker in hoeverre ze nu verrijking krijgt. Op zich zit ze op een school die redelijk uit de voeten kan met HB’ers en omdat ze (eindelijk) met plezier naar school lijkt te gaan, willen we ook proberen om vertrouwen te hebben in de school/de leerkrachten. We proberen er met andere woorden niet te veel boven op te zitten. Na de vakantie zijn er weer de standaard startgesprekken, misschien moeten we daar toch maar weer aankaarten dat we denken dat ze meer uitdaging nodig heeft, ondanks dat de resultaten dat wellicht niet op alle vlakken daar aanleiding toe lijken te geven. Misschien moeten we daarvoor toch maar eens kijken naar een gespecialiseerd bureau.

@ poppiesmam, heel herkenbaar inderdaad wat je schrijft. We hebben zelf ook regelmatig gesprekjes met onze dochter om dingen uit te leggen. We stimuleren haar om zelf dingen aan te geven bij de juf (tot nu toe zonder resultaat). Ik zoek iemand in Zuid-Holland, meer specifiek de regio Rotterdam/Haaglanden. Het is inderdaad lastig merk ik. De HB-deskundigen richten zich inderdaad vooral op school. Nu is daar vast nog wel wat winst te behalen, maar er ligt een prachtig rapport met goede adviezen. Ik denk inderdaad dat mijn dochter daarnaast hulp nodig heeft om beter om te leren gaan met haar eigen intense gevoelens en de dingen waar ze in de omgeving en de omgang met andere kinderen tegen aan loopt.


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Depressief? Op zoek naar passende hulp
BerichtGeplaatst: 09 jul 2018, 12:23 
Volwassene

Geregistreerd: 29 okt 2012, 09:23
Berichten: 489
Wat ik me afvraag: hoe heeft school/leerkracht/ib'er het nieuws opgepakt toen je dochter HB werd getest? Hebben ze de te maken stof gecompact of heeft ze altijd meegedraaid met het reguliere programma? Indien het laatste, dan snap ik wel dat ze wat afdwaalt in de les.

Je schrijft dat school op zich wel uit de voeten kan met hb. Er zullen dus meer bekende hb'ers op school zitten. Zit er eentje (of meer) bij je dochter in de klas? Is er anders een parallelklas waar er wel een paar in zitten? Misschien dat ze daar beter uit de verf komt.

Hoe ging het bij de kleuters? Is zij met een plan naar groep 3 gegaan? Zijn de wisselende scores van het hele jaar of is dat iets van de laatste tijd?

Een hoop vragen, maar ik probeer een zo helder mogelijk beeld van je dochter te krijgen. Haar lusteloosheid komt ergens vandaan en de vraag is wat er precies speelt.


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Depressief? Op zoek naar passende hulp
BerichtGeplaatst: 09 jul 2018, 12:29 
Volwassene

Geregistreerd: 29 okt 2012, 09:23
Berichten: 489
Hoe waren de voorgaande jaren op deze school eigenlijk? Je schrijft dat ze eindelijk met plezier naar school lijkt te gaan en dat jullie proberen vertrouwen te hebben in de school en de leerkrachten. Hadden jullie eerder geen vertrouwen?

Weet je, een school kan op papier nog zo goed lijken en ze kunnen je vertellen heel veel kennis omtrent wat dan ook te hebben, maar het houdt op als er geen vertrouwen is.

Ook schrijf je dat dochter laatst vertelde eindelijk een plustaak te hebben gekregen voor rekenen. Mijns inziens is dat rijkelijk laat, aangezien het schooljaar nog maar een week duurt.

Tot nu toe klinkt het voor mij alsof je dochter helemaal niet met plezier naar school gaat. Op zich hoeft dat niet erg te zijn, maar het is wel erg als ze doet alsof.


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Depressief? Op zoek naar passende hulp
BerichtGeplaatst: 09 jul 2018, 15:01 
Volwassene

Geregistreerd: 05 jun 2018, 13:48
Berichten: 15
Geen probleem, je vragen geven mij ook weer een beter beeld en zeggen me dat ik zelf vooral ook gewoon nog wat info in te winnen heb mbt het schoolgebeuren.

We zijn het afgelopen jaar verhuisd en daarmee ook gewisseld van school. Ze is op deze school
halverwege het jaar ingestroomd. Ze waren blij met het rapport, maar gaven ook aan dat het niet haalbaar was om alle adviezen op te volgen. We zijn blij met die openheid en het contact met school is goed. We hebben ook zeker wel vertrouwen in de school. Volgens mij zitten er ook meer HB’ers op school, ik weet alleen niet of er bij onze dochter in de klas nog andere HB’ers zitten. Ze geeft zelf wel aan dat ze vind dat ze een fijne klas heeft en ze is ook wel blij met haar juffen. Dus de basis lijkt wel goed te zitten. Ik heb anders dan voorheen ook echt wel het gevoel dat onze dochter over het algemeen niet met tegenzin naar school gaat.

Op de vorige school was het contact met de docent en IB’er goed. Daar ging het op en af. Ze wilden graag, maar uiteindelijk leidde het tot niets. Geen onwil, maar eerder een juf die er gewoon niet mee uit de voeten kon. Vandaar het ‘proberen los te laten en vertrouwen te hebben’.

Ik heb het idee dat de huidige school de eerste tijd vooral heeft ingezet op zorgen dat onze dochter landde in de klas, kon wennen aan het schoolsysteem en zich veilig voelt op school. Dat is ook heel belangrijk, dus daar stonden we ook wel achter. Inmiddels denk ik dat het wel tijd wordt om haar ook met de verrijkingsmaterialen aan de slag te zetten, maar goed het is nu bijna vakantie dus dat pakken we dan volgend jaar maar op.


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Depressief? Op zoek naar passende hulp
BerichtGeplaatst: 09 jul 2018, 15:16 
Volwassene

Geregistreerd: 29 okt 2012, 09:23
Berichten: 489
Denk je dat de verhuizing en de schoolwissel te maken hebben met haar welbevinden?

Is ze na de verhuizing ook aan haar sporten en instrument begonnen, of zijn jullie in dezelfde stad/dorp gebleven en heeft ze met deze zaken niet hoeven wisselen? Misschien dat alles bij elkaar opgeteld wel veel is geweest voor haar.


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Depressief? Op zoek naar passende hulp
BerichtGeplaatst: 09 jul 2018, 15:25 
Volwassene

Geregistreerd: 29 okt 2012, 09:23
Berichten: 489
Hmm, ik merk dat ik er weinig van snap.

School heeft je hb-dochter dus 'laten landen' door alleen maar regulier werk aan te bieden? Dat vind ik best wel vreemd voor een school die meent met hb'ers uit de voeten te kunnen.


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Depressief? Op zoek naar passende hulp
BerichtGeplaatst: 09 jul 2018, 19:41 
Volwassene
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 02 maart 2010, 14:47
Berichten: 2976
Dus moeilijker boeken gaan beter dan gemakkelijke boeken. Is je dochter een radende lezer? Iemand die daardoor op de avi-toetsen uitvalt? Ik herken wel dingen van mijn jongste. Voor haar was groep 4 waarin de juf gelijk duidelijk maakte dat zij wèl alles mocht lezen, een verademing. Zo hing er tenminste ook niets meer af van die stomme avi-toetsen. Jongste kreeg uiteindelijk pas in twee VWO een dyslexie verklaring, daar haar slimheid had ze het heel lang weten te maskeren._________________
Wijsheid verwerven, inzicht verkrijgen, dat moet je boven alles gaan. Houd de wijsheid in ere, dan zal ze je groot maken; omhels haar, dan zal ze je aanzien geven. Zij zal de kroon op je hoofd zijn, de krans om je schouders.De Bijbel, Spreuken 4:7-9
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Depressief? Op zoek naar passende hulp
BerichtGeplaatst: 09 jul 2018, 20:19 
Volwassene

Geregistreerd: 05 jun 2018, 13:48
Berichten: 15
Het lezen komt denk ik wel goed. Ik denk dat ze veel op woordbeeld leest (dus eigenlijk gewoon zoals wij dat ook doen), maar als ze een woord niet weet dan komt ze er zoemend of spellend wel uit. Spelling gaat ook gewoon goed, daar had ze dan weer een a voor gescoord en voor de DMT een C, terwijl ik had gedacht dat ze daarop zou uitvallen. Ze gebruikt namelijk wel de context om te lezen heb ik het idee. Ze leest ook wel mooi op toon. Ze gaf zelf aan dat ze die timer erg vervelend vindt en opperde zelf dat juf de stopwatch misschien gewoon niet kon gebruiken en in plaats daarvan gewoon op de klok kon kijken :lol:

Ze kwam vandaag ook wel weer gewoon vrolijk uit school. Ze gaf aan dat ze een leuke dag had gehad en dat ze het gisteren ook heel leuk had gevonden. Ik merk dat ik er zelf de vinger ook niet op kan leggen. We gaan gewoon kijken wat spel/intergratieve/creatieve therapie voor haar doet en na de zomer in het startgesprek duidelijk aangeven wat wij verwachten voor het komende jaar. Misschien hebben we het toch net te veel losgelaten. Dochter laat weinig los, we krijgen af en toe wat werkjes mee naar huis, maar dat zijn voor zover ik kan zien gewoon de standaard werkjes. Ik heb dus het idee dat ze momenteel niet gecompact en verrijkt wordt. En dat staat wel duidelijk als een van de adviezen in het onderzoeksrapport.


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Depressief? Op zoek naar passende hulp
BerichtGeplaatst: 09 jul 2018, 20:28 
Volwassene

Geregistreerd: 29 okt 2012, 09:23
Berichten: 489
Waterrat, van wat ik lees denk ik niet dat de AVI of lezen in het algemeen een reden is waarom je dochter zo ongelukkig is.

Hoe heeft ze de verhuizing ervaren? Verhuizen kan veel stress veroorzaken bij kinderen (en volwassenen)

Zijn er andere dingen die niet lekker lopen?


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Depressief? Op zoek naar passende hulp
BerichtGeplaatst: 09 jul 2018, 20:43 
Volwassene
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 04 apr 2011, 09:08
Berichten: 1913
Spitsmuis schreef:
Hoe heeft ze de verhuizing ervaren? Verhuizen kan veel stress veroorzaken bij kinderen ?


Verhuizing kan voor kinderen inderdaad lastig zijn, ook al hebben ze bijv een mooiere kamer of tuin.
Wij zijn vorig jaar verhuisd en onze zoon heeft regelmatig verteld dat hij het vorige huis nog miste, dat hij daar alles veel overzichtelijker vond enz. Hij had echt een beetje heimwee een tijd lang. Sommige andere kinderen ook hier in de buurt. Nu heeft hij hier nieuwe vriendjes en is hij daar overheen.
Ik had aanvankelijk niet in de gaten dat het dat was waardoor hij zich minder blij voelde. Maar gevoelige kinderen hebben soms veel tijd nodig om te landen. Met een verandering van school erbij is dat effect nog sterker.


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Depressief? Op zoek naar passende hulp
BerichtGeplaatst: 09 jul 2018, 20:58 
Volwassene

Geregistreerd: 05 jun 2018, 13:48
Berichten: 15
De verhuizing is eigenlijk heel goed gegaan. Sport en muziek is gewoon het zelfde gebleven. Daarin zijn wij overigens ook van de school, je maakt de periode af. Dat kan een jaar of een half jaar zijn. Als het per maand opzegbaar is dan stimuleren we wel om het een kans te geven, soms moet je ook even ergens doorheen en wordt het daarna weer leuker. Maar als ze het niet leuk vinden dan houdt het op. Dan kiezen ze iets anders, of niets als ze niets willen. Het is geen must. Muv zwemles, dat was gewoon verplicht.

Het is echt van de laatste twee weken dat we weer signalen zien dat ze toch niet zo goed in haar vel lijkt te zitten. Hoewel het ook tegenstrijdig is, want ze heeft ook gewoon heel veel plezier. Dat ze wil stoppen met de sporten die ze deed speelt al wat langer. Misschien staat dat er ook wel los van.

Ik maak het er niet duidelijker op denk ik. Misschien ook omdat ik zelf niet echt iets kan aanwijzen waar het hem in zit. Het is zo’n vaag gevoel dat we het niet op z’n beloop moeten laten.

De verhuizing zal zeker wel invloed hebben. Ze komt immers in een bestaande klas waar al groepjes zijn gevormd. Misschien tellen er gewoon allemaal kleine dingetjes bij elkaar op...


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Depressief? Op zoek naar passende hulp
BerichtGeplaatst: 09 jul 2018, 21:21 
Volwassene

Geregistreerd: 28 nov 2010, 21:08
Berichten: 5839
Even kort, maar ik herken veel van onze zoon op die leeftijd. Nergens zin meer in, op school een aangepast engeltje, thuis ellende, boos en depri. Na veel vijven en zessen werd hij (deels) versneld naar groep 4, en lag er een heel plan aan verrijking klaar, ook voor thuis. De overstap naar groep 4 bleek echter voldoende, hij begon weer te spelen, sprak weer met vriendjes af etc. Het bleek dus allemaal door eindeloze verveling in de klas te komen, maar dat kon hij ons met zijn net 6 jaar niet aangeven._________________
Be the change you want to see in the world
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
 Pagina 1 van 2 [ 29 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2  Volgende


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar: