Het is nu 19 maart 2019, 18:18
 Pagina 1 van 2 [ 23 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2  Volgende
Auteur Bericht
 Berichttitel: HB & moeilijke eters
BerichtGeplaatst: 30 jul 2018, 20:12 
Volwassene
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 23 aug 2013, 17:01
Berichten: 237
Binnen onze praktijk komen we bij de oudercoaching vaak tegen dat kinderen moeilijke eters zijn. Daarom gaan we hier een specifiek aanbod voor ontwikkelen! Om zo goed mogelijk aan te sluiten bij de verschillen en overeenkomsten van HB moeilijke eters, willen we inventariseren waar ouders tegenaan lopen. Dus bij deze een linkje naar de inventarisatie en meteen de mogelijkheid om meer te horen over het traject, dat naar verwachting in het najaar start.

https://nl.surveymonkey.com/r/XQDFX3L_________________
Lisanne van Nijnatten, Kinder- & Jeugdpsycholoog gespecialiseerd in hoogbegaafdheid en onderwijs.

http://edu-en-ik.nl, ook voor artikelen over o.a. hoogbegaafdheid, onderpresteren en leren leren. Schroom niet voor vragen via mail of pb!
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: HB & moeilijke eters
BerichtGeplaatst: 31 jul 2018, 09:14 
Volwassene

Geregistreerd: 14 jan 2016, 12:58
Berichten: 1527
Waarom zou er een onderscheid zijn in aanpak van moeilijke HB eters ivm moeilijke eters?


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: HB & moeilijke eters
BerichtGeplaatst: 31 jul 2018, 09:38 
inactief

Geregistreerd: 26 jul 2015, 09:42
Berichten: 473
Vele hb'ers zijn fijngevoelig(er) en soms uit zich dat ook in moeilijk(er) eten. Eerder last van 'stukjes' of bijzondere smaken. Maar inderdaad ook heel veel niet-hb'ers zijn moeilijke eters dus ben ook wel benieuwd.
En wat ik vaker hoor en hier ook heel sterk was: onderwijs goed op maat en goed gezien worden en het moeilijke eten was in één klap over... Eten is naast smaken en structuren ook veel psychologie..._________________
J 2011
C 2013
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: HB & moeilijke eters
BerichtGeplaatst: 31 jul 2018, 11:56 
­
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 27 sep 2010, 09:48
Berichten: 4269
https://www.trouw.nl/samenleving/ga-een ... ~a6ffdf0e/

Over dit onderwerp stond toevallig net een stukje in Trouw._________________
“Concerning matter, we have been all wrong. What we have called matter is energy, whose vibration has been so lowered as to be perceptible to the senses. There is no matter.” Albert Einstein
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: HB & moeilijke eters
BerichtGeplaatst: 31 jul 2018, 16:21 
Volwassene

Geregistreerd: 29 okt 2012, 09:23
Berichten: 508
Mijns inziens heeft begaafdheid weinig tot niets te maken met moeilijke eters. Ik ken een hoop begaafde mensen en sommigen miepen over groentes bijvoorbeeld, terwijl anderen juist alles lekker vinden.
Het zijn net mensen. :)

Eerlijk gezegd word ik een beetje moe van dit soort ‘aspecten’ van begaafdheid. Ik denk dat het veel meer te maken heeft met natuurlijke voorkeuren en ouders die bovenop een kind zitten. Ik ken mensen van wie de kinderen alles op moeten eten, ik ken ook mensen die alleen maar koken wat een kind wil eten en ik ken ouders die eten als een straf/beloning gebruiken. Ik denk dat dit eerder moeilijke eters creeert dan een hoog IQ.

Daarnaast zou ik uitkijken met “moeilijke eter” linken aan begaafdheid. Ten eerste: wat is een moeilijke eter? Ten tweede: het kan weer een reden worden waardoor ouders tetteren dat hun kind echt heus waar begaafd is, want het is een moeilijke eter.


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: HB & moeilijke eters
BerichtGeplaatst: 31 jul 2018, 16:43 
Volwassene
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 15 jun 2010, 12:17
Berichten: 3178
Spitsmuis, ik begrijp je idee hierover en niet elke kleine eigenschap van een kind aan het HB zijn te willen toedichten.
Toch merk ik dat bij één van mijn 3 kinderen de overgevoeligheid m.b.t. mondgevoel heel veel invloed heeft op haar eetgedrag en
kan ik dit zelf wel binnen de overgevoeligheden die je vaak bij HB kinderen ziet zien. Bij F. zie ik echt niet dat de opvoeding daar nu zoveel invloed op heeft, de andere 2 kinderen zijn
heel goede eters. Ze moet altijd gewoon met de pot mee eten, eten wordt niet als straf ingezet, maar ze krijgt ook geen bijzondere eigen maaltjes. Ze at als baby/dreumes al erg moeilijk,
het eerste vaste voedsel (in de vorm van gepureerd voedsel, alles anders dan melk dus eigenlijk) at ze pas toen ze al 2 jaar oud was, ze kon het gewoon echt niet wegkrijgen. En dat is bij
haar geen dwarsigheid of opvoedprobleem, het is een heel makkelijk kind. Nu (10 jaar) nog wil ze ontzettend graag meer lusten ze probeert het ook steeds weer, maar raakt echt aan het kokhalzen en kan er heel verdrietig om zijn dat het haar niet lukt om nieuwe dingen te eten.

Nu kan dit uiteraard ook prima voorkomen bij niet-hb kinderen, toch zie ook ik dat het vaker voor lijkt te komen bij hb kinderen, vaak ook in combinatie met andere sensorische integratie
uitdagingen.

Een kennis van mij heeft onlangs nog een afstudeer-onderzoek naar dit onderwerp gedaan waaruit o.a. ook de mondgevoeligheid bij HB kinderen bovengemiddeld vaak buiten de norm viel.

@Lisanne, mocht je contact willen met de afstudeer-onderzoeker waarover ik het hier heb, stuur dan even een PB._________________

Moeder van 3 heerlijke HB-ers:
♀ (2 vwo )
♀ (gr. 8 )
♂ (gr. 6 )
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: HB & moeilijke eters
BerichtGeplaatst: 01 aug 2018, 08:59 
Volwassene
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 17 jan 2015, 11:31
Berichten: 210
Ik weet niet of het specifiek aan hb gerelateerd is. Ik heb 2 hb-kinderen en 1 vreselijk moeilijke eter. Het is zelfs zo moeilijk geweest dat we bij het eet-team in het ziekenhuis gelopen hebben en dat hij maanden aan de bijvoeding heeft gezeten. Inmiddels eet hij goed, maar is het aanbod warm eten erg beperkt, in principe kook ik dus voor mijn kinderen nu apart. Ze eten alleen bloemkool en broccoli en "kale" pasta. Vlees gaat wel goed. Tja, of dit goed is of niet, het werkt voor ons (alleen soms vervelend dat je altijd apart nog een extra maaltijd moet koken). Er is in ieder geval geen strijd meer aan tafel, alles wordt opgegeten en dat is ook wat waard na alle bijvoedings-ellende. Langzamerhand proberen we nieuwe dingen te introduceren (iedere maaltijd verplicht 1 hap meeproeven met wat wij eten) en uiteindelijk zal het wel goedkomen.

Ik denk dat er zeker wat in zit dat sommige hb'ers teveel nadenken over wat ze eten en ook dat ze mondgevoeliger zijn. In geval van mijn zoon is dat zeker waar. De vraag is alleen of het ligt aan zijn hb-zijn of dat het gewoon een "moeilijke" eter is. Overigens, wij hebben er nooit "bovenop" gezeten en het al dan niet eten van dingen vrij gelaten aan het kind. Maar als dat kind in kwestie dan echt, echt, echt niets eet, ook niet later en nooit aangeeft dat het honger heeft. Als je dan ziet dat de groeicurve ernstig afbuigt naar beneden, dan is het moeilijk om daar als ouder "relaxed" onder te blijven. Een graatmager kind dat continu ziek is omdat hij niets te verzetten heeft is geen feest. Sinds mijn zoon weer goed eet en hij weer volgens "de lijn" groeit is hij nooit meer ziek. Hij ziet er ook goed uit nu. Niet dat ziekelijke magere.

Zelf relateer ik het niet aan begaafdheid, maar aan het kind overigens. Het is iets wat bij hem hoorde toendertijd._________________
Mama van oudste (2010 - hb - groep 6) en jongste (2011 - hb -groep 5)
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: HB & moeilijke eters
BerichtGeplaatst: 01 aug 2018, 10:53 
Volwassene
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 12 apr 2011, 15:35
Berichten: 2101
Woonplaats: Den Haag
Als er problemen zijn onder hoogbegaafden, dan komt het helaas nog wel eens voor dat die problemen worden toegeschreven aan de hoogbegaafdheid. Het is maar de vraag of dat inderdaad zo is. Het zou mooi zijn als julie onderzoek zo wordt opgezet, dat je hier een verantwoorde uitspraak over kunt doen. Is er al wetenschappelijk onderzoek naar gedaan, naar de samenhang tussen HB een eetproblemen?

Eetproblemen kunnen ten eerste voortkomen uit een lichamelijke oorzaak, en de relatie met HB ligt dan niet erg voor de hand.

Als er sprake is van een psychische oorzaak, dan speelt mogelijk het volgende - wat aan de orde kan zijn bij HB die in een niet goed aansluitende omgeving zitten:
1. Het is bekend dat mensen die niet lekker in hun vel zitten en stress ervaren gevoeliger kunnen zijn voor prikkels.
2. Eten is een berucht machtsmiddel. Dus als bijvoorbeeld een HB kind op school te weinig autonomie ervaart (wat bijv bij te weinig uitdaging maar het werk moet wel verplicht gedaan worden dus aan de orde kan zijn), kan dit kind zich thuis gaan afreageren door daar controle te eisen over zaken waar hij/zij wel controle over heeft.

Bij oudere kinderen kunnen er ernstige problemen in het zelfbeeld spelen, vandaar dat veel eetstoornissen in de puberteit ontstaan. Een HB kind kan door een misfit met de omgeving last krijgen van problemen op dit vlak.

Het is bij dit alles dus de vraag of de behandeling van eetproblemen wel HB-specifiek moet worden aangepakt, of dat het vooral gaat om de ondderliggende oorzaken, die niet HB-specifiek zijn. Wetenchappelijk onderzoek lijkt mij de enige basis om vanuit de gaan hierbij. Het komt vaak voor dat in de praktijk zaken worden opgehangen aan HB waar hier geen enkel bewijs voor is.

Er is veel bekend over (oorzaken en behandeling van) eetproblemen en eetstoornissen en het lijkt mij verantwoord om behandeling daarop te baseren.
https://www.kenniscentrum-kjp.nl/ouders ... oornissen/
https://www.kenniscentrum-kjp.nl/profes ... -kinderen/

Het valt in ieder geval in het klinische werkveld (want bijv ook trauma en stoornissen kunnen een rol spelen bij eetproblemen) en het lijkt me dan ook verantwoord om alleen met deze achtergrond behandeling bij eetstoornissen aan te bieden. Een HB-aanpak zou als die al van toegevoegde waarde zou zijn (zie boven: zijn eetproblemen bij HB anders dan bij niet HB?) daar een verdere verfijning kunnen zijn, maar HB benadering als basis voor behandeling van eetproblemen roept bij mij vraagtekens op.

En als de problemen met eten een uiting zijn van frustratie over school biijvoorbeeld, dan is dat toch hetgene dat behandeling vraagt, en niet zozeer het eetprobleem. Dat kan nl vanzelf verdwijnen als de oorzaak wordt aangepakt._________________
http://www.sachageerlings.nl
www.eerstehulpbijstudiestress.nl
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: HB & moeilijke eters
BerichtGeplaatst: 01 aug 2018, 14:23 
Volwassene

Geregistreerd: 29 okt 2012, 09:23
Berichten: 508
Dank je Sacha. Jij verwoordt het wat prettiger dan ik. (Ik ben van de botte bijl) Ik heb ongeveer dezelfde opmerkingen bij dit onderzoek.


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: HB & moeilijke eters
BerichtGeplaatst: 01 aug 2018, 16:40 
­
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 27 sep 2010, 09:48
Berichten: 4269
Ik kan Sacha ook volgen, maar ik denk wel dat dit bewust inventarisatie (om te verkennen waar ouders tegenaan lopen) wordt genoemd, dat kan je niet vergelijken met onderzoek._________________
“Concerning matter, we have been all wrong. What we have called matter is energy, whose vibration has been so lowered as to be perceptible to the senses. There is no matter.” Albert Einstein
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: HB & moeilijke eters
BerichtGeplaatst: 06 aug 2018, 09:14 
Volwassene

Geregistreerd: 25 sep 2013, 09:28
Berichten: 432
Als logopedist heb ik wat gemengde gevoelens bij je invantarisatie. Er kunnen bij eetproblemen zoveel (medische) problemen spelen, dat kan je niet zomaar op HB afschuiven. Voordat je een link legt tussen HB en eetproblemen, zal je eerst andere oorzaken moeten uitsluiten._________________
mama van A. 12-'05 (2e klas Tto-atheneum) en E. 08-'10 (hb-onderwijs groep 5)
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: HB & moeilijke eters
BerichtGeplaatst: 06 aug 2018, 09:37 
Volwassene
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 16 mei 2017, 08:33
Berichten: 120
Wij hebben twee kinderen, de ene doet heel moeilijk over het eten van haar groente maar is bereid dingen te proberen die ze niet kent, de ander eet zijn groente meestal op een rotvaart op maar weigert steevast nieuwe dingen. Het probleem is net zo groot als dat je het zelf maakt. Veel kinderen zijn "moeilijke eters", het hangt af van de ouders hoe en of ze hier mee omgaan. Wat bij de ene ouder slecht eten is is bij de andere ouder prima._________________
Team HB
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: HB & moeilijke eters
BerichtGeplaatst: 06 aug 2018, 11:45 
Volwassene
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 12 jul 2018, 15:59
Berichten: 161
Hier drie kinderen zonder eetproblemen. Ze eten juist erg goed, proberen nieuwe dingen en lusten eigenlijk alles wel._________________
Trotste moeder van drie dochters! F. (09-2007: dyslexie, pv-kloof, groep 8 ), E. (03-2011: stille wijsneus, groep 5) en D. (01-2013: grapjas, groep 3)
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: HB & moeilijke eters
BerichtGeplaatst: 06 aug 2018, 13:50 
Volwassene

Geregistreerd: 29 okt 2012, 09:23
Berichten: 508
Moloch schreef:
Wij hebben twee kinderen, de ene doet heel moeilijk over het eten van haar groente maar is bereid dingen te proberen die ze niet kent, de ander eet zijn groente meestal op een rotvaart op maar weigert steevast nieuwe dingen. Het probleem is net zo groot als dat je het zelf maakt. Veel kinderen zijn "moeilijke eters", het hangt af van de ouders hoe en of ze hier mee omgaan. Wat bij de ene ouder slecht eten is is bij de andere ouder prima.


Ik ben het met je eens. Het zijn vaak de ouders die een kind een moeilijke eter noemen, terwijl een kind vaak meer lekker vind dan je denkt. Niets menselijks is de (hb)ouder vreemd en ik denk dat er vaak eerder naar het negatieve dan naar het positieve gekeken wordt. In dit geval: kind is een moeilijke eter in plaats van 'kind vind dit en dit erg lekker, maar dat en dat niet.'

Daarnaast is volgens mij menig peutertje pittig met eten. Mijn kinderen aten als peuter liever geen warm eten (behalve pasta), maar vinden nu veel lekker. Natuurlijk eten ze bepaald voedsel liever dan andere dingen, maar dat maakt ze niet moeilijk.

Ook zijn er mensen die bepaalde dingen niet willen eten, omdat het onprettig voelt in je mond of tegen je tanden. (heb ik met kaas) Mijns inziens heeft dat weinig te maken met hb, maar gewoon met een bepaalde sensatie die als onprettig wordt ervaren. Ik heb dat met kaas, een vriendin van mij kan niet tegen labels in kleding en weer een ander krijgt de kriebels van panty's.

Zoveel mensen, zoveel wensen. Niet alles heeft te maken met begaafd zijn.


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: HB & moeilijke eters
BerichtGeplaatst: 09 aug 2018, 08:32 
Volwassene

Geregistreerd: 04 mei 2015, 20:32
Berichten: 334
Spitsmuis schreef:

Daarnaast is volgens mij menig peutertje pittig met eten. Mijn kinderen aten als peuter liever geen warm eten (behalve pasta), maar vinden nu veel lekker. Natuurlijk eten ze bepaald voedsel liever dan andere dingen, maar dat maakt ze niet moeilijk.
Ik denk, dat tegen de tijd, dat je als ouder met een kind naar een KJ- psycholoog gaat die is gespecialiseerd in hoogbegaafdheid, onderpresteren, leren leren en onderwijs, het betreffende kind dan in het algemeen een peuter meer is. Een KJ- psycholoog is bovendien echt wel op de hoogte, dat peuters fasen van slecht eten kunnen hebben. Het gaat hier in principe dus over hoogbegaafde kinderen die ook na de peuterfase, dusdanige eetproblemen hebben, mogelijk langdurig, dat de ouders menen, daar aanvullend advies voor nodig te hebben. Dat die eetproblemen na de peutertijd niet over zijn of misschien pas op latere leeftijd zijn begonnen, geeft op zich zelf al aan dat er iets opvallends aan de hand is, want de meeste peuters groeien “vanzelf” over hun eetproblemen heen. Tel daarbij de vaststelling op dat, dat eetproblemen, veel meer dan statistisch te verantwoorden is, in deze praktijk, wat gericht is op hoogbegaafdheid, onderpresteren, onderwijs en leren leren (het gaat dus al om een selectie) in de gesprekken met ouders eetproblemen naar voren kommen, versterkt het vermoeden dat dit (indirect) met hoogbegaafdheid te maken heeft en/of met de bijkomende problemen die inmiddels zijn ontstaan._________________
Moeder van een zoon (vermoedelijk) HB mogelijk sprake van een misdiagnose ASS.
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: HB & moeilijke eters
BerichtGeplaatst: 09 aug 2018, 11:32 
Volwassene

Geregistreerd: 04 mei 2015, 20:32
Berichten: 334
Spitsmuis schreef:
Ook zijn er mensen die bepaalde dingen niet willen eten, omdat het onprettig voelt in je mond of tegen je tanden. (heb ik met kaas) Mijns inziens heeft dat weinig te maken met hb, maar gewoon met een bepaalde sensatie die als onprettig wordt ervaren. Ik heb dat met kaas, een vriendin van mij kan niet tegen labels in kleding en weer een ander krijgt de kriebels van panty's.

Zoveel mensen, zoveel wensen. Niet alles heeft te maken met begaafd zijn.


Mogelijke verbanden

Mogelijke verbanden tussen eetproblemen en hoogbegaafdheid is naar mijn indruk niet geheel onbekend. Hoewel ik het hoofdstuk wat hierover ging, niet heb gelezen, omdat eetproblemen hier thuis geen probleem zijn, schrijft James T. Webb een bekende hb-deskundige, daar in een van zijn boeken al over:

https://www.bol.com/nl/p/misdiagnose-va ... 010722754/

Ook Ieku,, een ECHA specialist, schrijft daarover in haar blogs:
https://www.ieku.nl/2015/03/is-je-hoogb ... -het-eten/
Persoonlijk vind ik dat deze deskundige, de aspecten die daarin een rol kunnen spelen, prima verwoord. Aspecten, die gezien de reacties, ook door sommige ouders worden herkent. Eetproblemen onder hoogbegaafden is blijkbaar iets, wat meer dan gemiddeld in de “klinische” praktijk wordt waargenomen. Uiteindelijk is de beoordeling wanneer iets een probleem is, heel vaak subjectief, de beoordeling of iets een eetprobleem is, is daarop geen uitzondering.

Sensorische gevoeligheid
Hoewel dit inderdaad niet door iedere deskundige erkend wordt (dit hangt mede van iemands visie op hoogbegaafdheid/gifted af) speelt in verschillende theorieën en modellen, rond hoogbegaafdheid, hooggevoeligheid, HSP, sensorische gevoeligheid, zintuigelijke gevoeligheid, uit de theorie van Dabrowski, of hoe je dit, wat mij betreft, ook wil noemen, een rol. Dit betekent dus niet dat elk kind dat hooggevoelig is, dan ook maar hoogbegaafd is, maar er zijn wel deskundigen die beweren dat alle hoogbegaafden, op een bepaalde manier “hooggevoelig” zijn. Ook ogenschijnlijke kleine uitingen, mondgevoel, labels e.d., kunnen daar inderdaad een uiting van zijn. Maar je kunt zulke dus dingen niet andersom redeneren, dat deze opvallende dingen dus een bewijs zijn van hoogbegaafdheid, ik ken persoonlijk ook niemand die dat op die manier beweert of beoordeelt, wel zullen sommige deskundigen het als een aanwijzing, in een breder verband zien. Net zoals precies dezelfde aanwijzingen, in een breder verband, als aanwijzingen voor kenmerken van ASS kunnen worden (aan)gezien.

Waarom is het evt. verband met hoogbegaafdheid zo beladen? De indruk ontstaat dat hoogbegaafdheid te pas en te onpas er wordt bijgehaald en dat er ouder en deskundigen allerlei problemen op hoogbegaafdheid afschuiven. Maar persoonlijk zie ik bijv. de tegenstrijdigheid niet, tussen algemene omgevingskenmerken die o.a. in de link worden genoemd;

https://www.kenniscentrum-kjp.nl/ouders ... oornissen/

en de omgevingskenmerken die een rol kunnen spelen als een kind hoogbegaafd is. Ik zie factoren genoemd worden als, perfectionisme, zelfvertrouwen, emotionele geremdheid, jonge vrouwen, stress, enz. allemaal factoren die een rol kunnen spelen rond de problematiek die kan spelen als een kind hoogbegaafd is. De toegevoegde waarde van een psycholoog, orthopedagoog, die zich ook gespecialiseerd heeft in hoogbegaafdheid, ligt in het feit dat deze specifieke kennis meebrengen, bovenop een stuk algemene kennis. Zij kunnen bijv. het perfectionisme wat speelt nog beter duiden of nog beter begrijpen waarom het hb-kind onder stress staat. Zij weten ook dat er soms een andere aanpak nodig is, ze weten bijv. dat om het perfectionisme te verminderen meer uitdaging nodig is zodat het kind vaker faalervaringen opdoet. Een gemiddeld intelligent kind doet die bij het dagelijkse schoolwerk al op. Het zou naar mijn mening, in sommige gevallen, dus best kunnen dat de onderwijsomgeving moet worden aangepakt, om de eetproblemen te verminderen, maar om dat vast te stellen is wel een stuk inzicht voor nodig, een inzicht die niet alle psychologen, orthopedagogen, zonder specifieke deskundigheid betreffende hoogbegaafdheid hebben. In een van de andere topics zie je bijv. dat tics afnemen als het kind meer wordt uitgedaagd. (Dit betekent inderdaad niet dat alle kinderen die tics hebben hoogbegaafd zijn) Dit is een oplossing, waar in het algemeen reguliere deskundigen niet aan zullen denken, sommige pakken hun scorelijst erbij en gaan op zoek naar een prachtige stoornis in de DSM. Of de leerkracht geeft het kind straf omdat het kind zo vervelend op de tafel zit te tikken. De kennis, maar vooral de ervaring van een hb-deskundige, kan in deze situaties heel veel uitmaken. Het gaat er dus helemaal niet om, om alle problemen af te schuiven op hoogbegaafdheid, het gaat erom psychiosociale problemen en evt. psychiaterische problemen op de juiste manier te duiden, het gaat er uiteindelijk om een kind kan helpen._________________
Moeder van een zoon (vermoedelijk) HB mogelijk sprake van een misdiagnose ASS.
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: HB & moeilijke eters
BerichtGeplaatst: 09 aug 2018, 12:08 
Volwassene

Geregistreerd: 04 mei 2015, 20:32
Berichten: 334
Het verbaasd mij dat op basis van een paar regels (een oproep) iemands professionaliteit totaal in twijfel wordt getrokken. Ik verbaas mij over de houding tegenover ouders die met deze problemen te maken hebben. Persoonlijk heb ik er namelijk alle vertrouwen in dat bij ernstige eetproblemen ouders eerst met hun kind naar de huisarts gaan. Het is zijn/haar taak, evt. met hulp van een kinderarts, biologische aspecten, die de oorzaak kunnen zijn uit te sluiten. Pas daarna komt een psycholoog in beeld maar vaak is de ouder dan ook al eens een diëtist geweest die nagaat of er genoeg voeding binnen komt, die kijkt mee naar alternatieven. Een NIP-psycholoog, verplicht als hij/zij daar aanleiding toe ziet, het probleem gaat boven hem of haar expertise uit, of er is mogelijk iets ernstiger aan de hand, bijv. seksueel misbruik, om terug te verwijzen naar de huisarts. (Die verplichting hebben veel andere jeugdprofessionals ook o.a. via inschrijving in het SKJ, het BIG-register e.d.) Ik zie hier geen directe aanleiding om te denken, dat er ineens van de gangbare praktijk wordt afgeweken of afgeweken gaat worden. Omdat een KJ-psycholoog, wetenschappelijk is opgeleid, dus naast een hb-deskundige, nog steeds een reguliere KJ-psycholoog, ga ik er bovendien vanuit, zeker als je geïnteresseerd bent in het onderwerp eetproblemen, dat deze ook op de hoogte is van de richtlijnen rond eetstoornissen. Maar de term “moeilijke eters” slaat helemaal niet op eetstoornissen, maar op (milde) eetproblemen. In de oproep wordt dan ook de term coaching gebruikt, die term impliceert o.a. dat het over gezonde kinderen gaat, de oproep gaat niet over therapie of behandeling, maar over opvoeding en waarschijnlijk een stukje psycho-educatie. (Zie ook link Ieku) Big deal._________________
Moeder van een zoon (vermoedelijk) HB mogelijk sprake van een misdiagnose ASS.
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: HB & moeilijke eters
BerichtGeplaatst: 09 aug 2018, 13:16 
Volwassene
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 12 jul 2018, 15:59
Berichten: 161
zoonmoeder01 schreef:
Het verbaasd mij dat op basis van een paar regels (een oproep) iemands professionaliteit totaal in twijfel wordt getrokken.


Ik vind dat in 'totaal in twijfel trekken' wel meevallen. Er worden mijn inziens wat kanttekeningen geplaatst, vragen gesteld, andere aspecten aangehaald.. Dat is alles._________________
Trotste moeder van drie dochters! F. (09-2007: dyslexie, pv-kloof, groep 8 ), E. (03-2011: stille wijsneus, groep 5) en D. (01-2013: grapjas, groep 3)
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: HB & moeilijke eters
BerichtGeplaatst: 10 aug 2018, 10:34 
Volwassene

Geregistreerd: 14 jan 2016, 12:58
Berichten: 1527
MV-3 schreef:
zoonmoeder01 schreef:
Het verbaasd mij dat op basis van een paar regels (een oproep) iemands professionaliteit totaal in twijfel wordt getrokken.


Ik vind dat in 'totaal in twijfel trekken' wel meevallen. Er worden mijn inziens wat kanttekeningen geplaatst, vragen gesteld, andere aspecten aangehaald.. Dat is alles.


Dit is ook wat ik zie gebeuren. Ik vind de reactie van zoonmoeder een beetje buiten proportie.


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: HB & moeilijke eters
BerichtGeplaatst: 12 aug 2018, 19:32 
Volwassene
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 04 apr 2011, 09:08
Berichten: 1927
Ik ken hb-kinderen met en zonder eetproblemen.
Ik weet uit ervaring dat een moeilijke eter voor een ouder een hele lastige opgave kan zijn. Onder andere door alle oordelen van andere mensen die denken dat hun kind goed eet dankzij hun eigen goede aanpak, zonder te weten of dat wel zo is. Er zijn ook genoeg mensen die geloven in dwang of straf (geen toetje of snoep tenzij). Het machtsspel ligt dan eerder bij de ouders dan bij de kinderen.
Als je als ouder weet wat goed eten inhoudt, al een kind hébt dat gewoon eet, dan is het best lastig om ontspannen te reageren wanneer je lastige eter steeds al je maaltijden weigert. En intussen verkouden wordt, niet hard groeit enz. Ook mijn eigen oordeel over slechts eters moest ik opzij leren zetten.

In dit artikel [lnk] http://nee-eten.nl/o-jee-ik-eet/ [/lnk] wordt uitgelegd waar moeilijk eten bij autistische kinderen aan kan liggen. Misschien zijn sommige hb-kinderen wel om vergelijkbare redenen lastige eters.

Ik weet ook dat het bij veel kinderen goed komt, bij ons uiteindelijk ook. We hebben nu een prima eter die zelfs ongewone gerechten zoals mosselen lust.

Ik had deze informatie eerder niet helaas. Betrouwbare informatie over dit onderwerp vinden die klopt voor je kind is moeilijk. Ik denk dat hulp hierbij voor ouders van hb-kinderen voor wie eten een issue is heel fijn kan zijn.


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
 Pagina 1 van 2 [ 23 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2  Volgende


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar: