Het is nu 21 feb 2018, 10:27
 Pagina 1 van 2 [ 28 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2  Volgende
Auteur Bericht
 Berichttitel: dubbeldiagnose ASS en HB - vroege signalen?
BerichtGeplaatst: 25 aug 2017, 10:43 
Volwassene

Geregistreerd: 25 aug 2017, 07:54
Berichten: 10
Dag allemaal,

'korte' schets:
onze oudste dochter heeft de diagnose ASS + HB, wat we weten sinds januari 2017. We hebben al van kleins af in de crèche aangegeven dat er 'iets niet klopte', maar konden er nooit de vinger op leggen. Wij zagen vooral een ongelukkig kind. Verzorgsters, en later juffen in de kleuterschool, drukten ons steeds op het hart dat ze gewoon een braaf en verlegen, maar tevreden kind was. Niets mis met andere woorden. Maar dat was niet wat wij thuis zagen (enerzijds niet verlegen en spraakwaterval, anderzijds ongelukkig). Uiteindelijk in de zomer van 2016, na een verhaal van een vriendin die over haar neefje vertelde, was de herkenning zo groot. Dat neefje bleek HB te zijn. A. deed ook wel dingen waar wij verrast over waren, maar wij hadden totaal geen referentiekader. Voor ons was dat normaal (en de kindjes die dan toch sporadisch eens kwamen spelen, waren achter volgens ons :oops: ) Toen hebben we zelf de stap gezet naar huisarts-kinderpsychiater met dit als resultaat. Dat ze best wel slim was, was voor ons duidelijk. Echt 'hoogbegaafd', daar schrokken we wel van. ASS was voor ons complete verrassing. Het zou een atypische vorm zijn.

Daarna is de school ook mee gevolgd in de nood aan zorg en uiteindelijk gaat dochter volgende week versneld naar 1e leerjaar (groep 3 in NL?).

Hoewel niet altijd gemakkelijk, weten we min of meer hoe we haar aan moeten pakken (denken we :-))

Mijn eigenlijke vraag gaat over de jongste. T. is 1j 5m.
Ze is zeker slim genoeg voor haar leeftijd, maar net zoals bij de eerste hebben wij geen normaal referentiekader. Dus geen idee wat normaal is op deze leeftijd. Daarnaast herkennen we een paar dingen van de zus die op ASS zouden kunnen wijzen.

T. kan/kent:
* +/- 100 woorden actief - passief geen idee
* kent enkele woorden van drie lettergrepen (zoals papegaai - olifant)
* zegt meestal losse woorden, maar soms ook 2 of 3-woord zinnetjes (waar is mama nu? alles op! nog bumba kijken? ...)
* kon vlak voor haar eerste verjaardag plots een 5-tal liefjes 'zingen' (met onverstaandbare woorden, maar de juiste klanken en de juiste maat --> je hoorde duidelijk welk liedje dat was)
* kan ons alles duidelijk maken - wat ze wil en wat ze niet wil - met gebaren, woorden, (zinnetjes,) ...
* wijst bijna alle lichaamsdelen aan op verzoek
* speelt met insteekmozaïekjes alsof het niets is, dus fijne motoriek is zeer goed
* wou als baby al overal bij zijn / niets missen --> hefte al vroeg haar hoofdje op
* ...

wat opvallend is in de richting van ASS:
* zegt niets waar vreemde mensen bij zijn
* lijkt ongelukkig op de creche (te veel lawaai?)
* moet altijd nabij iemand zijn, kan niet alleen zijn
* hoort vaak niet als we haar naam roepen (of negeert het?)
* doet een aantal dingen op een bepaalde volgorde (naar de speelkamer gaan - in schommel willen zitten - vragen om liedjes op te zetten - 1 bepaald liejde vragen)
* kijkt vaak niet in de ogen bij iets krijgen of geven (men heeft mij wijsgemaakt dat dat wel zou moetne, is dat z o? Doen jullie kids dat àltijd?)
* kan extreem bang zijn voor onbenullige dingen en onthoudt dit ook tot in den treure
* slaapt moeilijk in en slaapt nooit door
* kan vragen om een liedje op te zetten, en het moet dan dat specifieke liedje zijn dat ze in gedachten heeft...
* is geschrokken als iets of iemand valt ("oei!") en gaat door met oei zeggen tot men opgerapen is/heeft. ook rommel op de grond mag niet, moet altijd opgeraapt worden
* ...

Algemeen, behoren onze kids sowieso niet tot de groep 'uitzonderlijk begaafd' ofzo. Dus ik kan me voorstellen dat er nog een groot verschil is met sommige andere kinderen hier. Zeker als ik sommige topics doorlees van wat kids allemaal kunnen, dat kunnen onze kids duidelijk niet. (zoals spreken op 9 mnd, puzzels maken op een jaar, ... --> hier totaal niet aan de orde). Dat maakt ook wel dat we heel vaak twijfelen aan beiden: ze zijn slim, oké, maar HB? Zou de test van A. niet fout geweest zijn?

Daarnaast denken we soms: wij zitten zo met ons hoofd in het ASS en HB verhaal van de oudste, kijken we nog wel naar de jongste met een 'onbevangen' blik? of zien wij alles in dit licht waardoor we misschien dingen zien die er niet zijn?

Herkend iemand dit?
Heeft er nog iemand een dochter of zoon met dezelfde issues en hoe waren deze kids op peuterleeftijd? Was er iets waarvan je achteraf denkt: ik had het toen al kunnen weten?
We beseffen dat niemand ons uitsluitsel kan geven, dat kan alleen psychiater. maar daar is ze nog te klein voor. Ze is heel ongelukkig op de creche en daar zouden we graag iets aan kunnen doen. En verder is het gewoon leuk om te lezen of er nog mensen zijn met deze ervaring en wat zij er aan doen of gedaan hebben.

alvast hartelijk dank voor het doorlezen en voor jullie antwoord_________________
dochter A. - augustus 2012 - HB + ASS
dochter T. - maart 2016
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: dubbeldiagnose ASS en HB - vroege signalen?
BerichtGeplaatst: 25 aug 2017, 11:02 
Volwassene

Geregistreerd: 12 jan 2017, 16:09
Berichten: 334
Ik heb me voor mijn dochter in haar peutertijd helemaal suf gegoogeld op ASS, bij het hele lijstje aan 'kenmerken richting ASS' van jouw jongste, kan ik zeggen dat dochter dit liet/laat zien. Ze reageert wel op haar naam (als ze geen last heeft van dubbele ooronsteking), maar praten waar vreemden bij zijn ho maar en we hebben vanaf 3 maanden na geboorte met echt extreme verlatingsangst te maken gehad. Een kinderdagverblijf hebben we niet eens geprobeerd omdat we konden voorspellen dat dat voor haar ultieme hel zou zijn en na 8 maanden hebben we haar ook van de peuterspeelzaal gehaald, omdat ze na 3 uurtjes psz, thuis eerst een uur moest uitkrijzen van alle prikkels (en nog wat andere redenen). Nu na 4 jaar is er een grote verbetering merkbaar, maar haar baby en peutertijd waren echt heel erg pittig. Angsten heeft ze echter nog steeds en snel last van overprikkeling ook. Ze kijkt sindskort wel de juf aan als ze bij binnenkomst een hand geeft, maar dat heeft ze op de psz en eerste maanden school echt niet gedaan. Als ze je vertrouwt (ons bijv.), kijkt ze je wel gewoon aan. Is dat bij jullie ook zo?

Dochter heeft echter geen diagnose ASS, wel label hb (145+) met de opmerkingen dat zij de wereld zintuigelijk, emotioneel etc. veel intenser beleeft dat gemiddelde mensen, extreem gevoelig is voor machtsrelaties en (daardoor) sociaal wenselijk/aangepast gedrag laat zien.

Ik ben geen kinderpsychiater dus dan geen diagnoses stellen, maar hele intense/hypergevoelige hb kinderen (kijk eens bij de hypergevoeligheden / overexcitabilities van Dabrowski) komen in veel aspecten aardig overeen met ASS. Misdiagnoses bij hb-kinderen liggen daarom snel op de loer....._________________
Mama van een versnelde hb-dochter (2012)
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: dubbeldiagnose ASS en HB - vroege signalen?
BerichtGeplaatst: 25 aug 2017, 12:33 
Volwassene
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 12 apr 2011, 15:35
Berichten: 1879
Woonplaats: Den Haag
Zou je bij ASS niet als ouder iets missen in het contact, dat er nooit echt contact mogelijk is en dat wederkerigheid ontbreekt? Volgens mij staat dat juist voorop. Er kunnen vele verklaringen zijn voor de genoemde gedragingen in de lijst.

Ernstige aanhoudende beperkingen in het sociale verkeer en communicatie zijn wat mij betreft de kern van ASS.

Maar ik sta open voor correctie hierop hoor. Ik ben bepaald geen deskundige op dit gebied, maar weet wel van het gevaar voor misdiagnose bij HB met name rondom grote gevoeligheid die aan de HB gerelateerd is, wat kan leiden tot allerlei ASS-achtig gedrag.
Wat Emma zegt:
Citaat:
maar hele intense/hypergevoelige hb kinderen (kijk eens bij de hypergevoeligheden / overexcitabilities van Dabrowski) komen in veel aspecten aardig overeen met ASS. Misdiagnoses bij hb-kinderen liggen daarom snel op de loer....._________________
http://www.sachageerlings.nl
weblog over hoogbegaafdheid: http://www.sachageerlings.nl/weblog
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: dubbeldiagnose ASS en HB - vroege signalen?
BerichtGeplaatst: 25 aug 2017, 13:53 
Volwassene

Geregistreerd: 25 aug 2017, 07:54
Berichten: 10
Bedankt om al even mee te denken, dames!

@emma30: als we met elkaar praten, kijken onze dames ons wel aan. Maar bij iets aangeven of krijgen niet. Enkele mensen uit onze omgeving die over autisme gestudeerd hebben, geven aan dat dit echt een must is, dat elk kind dat sowieso uit zichzelf doet. Af en toe doen ze het wel, maar meeste van de tijd niet. Doen jullie kids dat allemaal consequent wel? Ben ik echt heel benieuwd naar...
Ze is inderdaad ook enorm gevoelig en 'onderdanig' - toont ook veel aangepast en sociaal wenselijk gedrag. Die overexcitabiliteties ga ik eens bekijken als ik op m'n gemak achter de pc kan zitten (met andere woorden: kids in bed :-))

@Sacha: dat dachten wij dus ook, dat er echt een gebrek aan contact of wederkerigheid moest zijn bij ASS. Maar blijkbaar zijn er enorm verschillende vormen en heeft de oudste eerder een vorm waar ze alle communicatievaardigheden wel heeft, maar ze niet altijd kan gebruiken om verschillende redenen. Verder is er ook sprake van echolalie e.d. Wijzelf vinden haar net énorm communicatie, thuis althans.
We zouden wel kunnen zeggen dat er ernstige beperkingen zijn in sociaal verkeer, vooral bij vreemden, maar dat kan misschien ook passen bij extreem aanpassingsgedrag i.k.v. HB e.d.? Ook bij ons thuis zijn er wel eens storingen / dingen die men verwacht dat een kind van 3.5a4 kan en zij dus niet kan (geen vragen kunnen stellen bijvoorbeeld --> ik heb dorst i.p.v. krijg ik een beker water aub).

Er zijn bij de oudste verschillende testen gedaan (o.a. ADOS). Zouden jullie kunnen denken dat ook met zo'n testen nog misdiagnose mogelijk is? We hebben zelf wel altijd hard getwijfeld, maar ook altijd gedacht: de psychiater zal het wel weten...?_________________
dochter A. - augustus 2012 - HB + ASS
dochter T. - maart 2016
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: dubbeldiagnose ASS en HB - vroege signalen?
BerichtGeplaatst: 25 aug 2017, 14:46 
Volwassene

Geregistreerd: 15 mei 2016, 12:19
Berichten: 443
Allereerst klinkt het alsof je twee gezellige slimme kids in huis hebt!

ik zie heel veel jonge kids met ass (met verschillende intelligenties)

Heel veel kenmerken die bij ass voorkomen komen ook voor bij kinderen tussen 1/2 jaar en 2 1/2 jaar.
Hierdoor is het van deze hele jonge kinderen uberhaupt heel moeilijk om te zeggen of er sprake is van ass.
De kenmerken die jij omschrijft kunnen ook allemaal bij jonge kids voorkomen zonder ass. Ik denk dat HEEL veel ouders deze kenmerken ook zien bij hun eigen kinderen.
Niet alle kinderen die geen ass hebben kijken altijd iemand aan. Er zijn meerdere redenen om iemand niet aan te kijken.
Je voelt wel een gebrek in wederkerigheid zoals sacha al aangeeft. Echter kan dit voor ouders soms een lastig onderscheid zijn omdat je er zo met je neus bovenop zit en er zo heel de dag in zit.
Je jongste is in mijn optiek dus echt nog veel te jong om uberhuapt te praten over ass.

Uitspraken doen of er sprake is van Ass bij je oudste ga ik nooit doen hoor, zeker niet zonder ze te zien. Maar kinderen kunnen ook na testen een misdiagnose hebben.
Een diagnose wordt gestelt op het hebben van een hoeveelheid kenmerken, met daarbij dat ze ook duidelijk hinder ondervinden daarvan in hun maatschappelijk functioneren. Als alle kenmerken uit iets anders voortkomen maar ze laten die kenmerken wel zien kan je dus een diagnose krijgen.
Wat op zich prettig is is dat als je dusdanig veel kenmerken hebt dat je een diagnose krijgt, de aanpak horend bij die diagnose ook vaak erg goed werkt. Dus ook als er geen sprake is van ass dan werkt de aanpak ass wellicht nog steeds erg goed.

Erg sensitieve kinderen reageren ook anders op de wereld. En op jonge leeftijd gebeurd er heel veel in de wijde wereld waar ze nog geen grip op hebben. Hieruit kan ook bijzonder contact voortkomen.
Als je kind een hoog iq heeft kun je in ieder geval proberen de contactvormen die verwacht worden vanuit de omgeving aan te leren. Dit zou moeten lukken ook als je kind ass heeft.

Ondanks alle misdiagnoses zijn er ook echt wel redelijk wat kids die wel ass en hb zijn. Daarbij is mijn ervaring dat kinderen met een hoog iq veel aan kunnen leren en daardoor veel minder beperkingen ondervinden aan hun ass dan kinderen met een lager iq. Het is dan vooral belangirjk om bij hele nieuwe situaties weer even stil te staan bij het feit dat een kind meer en andere begeleiding nodig heeft om weer de nieuwe situaties eigen te maken.

Succes!_________________
jongen (1998), meisje (2002), meisje (2008)
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: dubbeldiagnose ASS en HB - vroege signalen?
BerichtGeplaatst: 25 aug 2017, 15:35 
Volwassene

Geregistreerd: 28 feb 2010, 22:49
Berichten: 2978
Onze oudste had als baby, dreumes en peuter ook veel kenmerken die voorkomen op ASS-lijstjes. Hij was zeer eenkennig, keek mensen nauwelijks aan (ons wel, maar niet altijd), was erg angstig, had veel last van harde geluiden en had een grote voorkeur voor vaste routines en gewoontes (uit zelfde kopje willen drinken, alleen blauwe schoenen aan). We hebben veel energie gestopt in zijn emotionele ontwikkeling (veel uitleggen, voorbereiden, stap-voor-stap wennen aan dingen, beschermen, vast dagritme, picto's). Inmiddels is duidelijk dat hij geen ASS heeft. Hij is opgegroeid tot een sociale, relaxte jongeman die op zijn 22e een universitaire studie heeft afgerond.


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: dubbeldiagnose ASS en HB - vroege signalen?
BerichtGeplaatst: 25 aug 2017, 17:00 
Volwassene

Geregistreerd: 30 sep 2016, 17:05
Berichten: 236
Ik herken signalen die horen bij selectief mutisme. En waarschijnlijk uitzonderlijke begaafdheid. Die waarschijnlijk een gaafheid verbergen. (Een bijzondere belangstelling/gave (tekenen, wiskunde, of iets anders wat uitzonderlijk is).

Ik zou willen aandringen op het opzoeken van een speciale psychologe die gespecialiseerd is in hoogbegaafdheid en ook bekend is in creatief begaafdheid. Ook lijkt er sprake te zijn van HSP.


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: dubbeldiagnose ASS en HB - vroege signalen?
BerichtGeplaatst: 25 aug 2017, 18:17 
Volwassene

Geregistreerd: 25 aug 2017, 07:54
Berichten: 10
@elora: je hebt gelijk, ze is sowieso nog veel te jong om er iets definitief over te zeggen. Dat beseffen we goed. Maar ergens zoek je als ouder toch altijd naar die ultieme tip waaruit je kan opmaken hoe het nu precies zit met je kind, dat herkennen jullie vast wel :-)
Dat al die dingen ook gewoon kunnen voorkomen bij kids tussen een half en 2.5 jaar oud, is ons inderdaad ook al gezegd geweest. Geloven we zeker ook. We vragen ons dan alleen af; ja, maar alles tegelijk? is dat ook nog normaal? Of is dat inderdaad nog perfect te verklaren op die leeftijd?
Alleszins is er bij A. ook het feit dat ze heel veel letterlijk neemt en de context soms niet lijkt te kunnen 'lezen'. Toch ook iets wat typisch is voor ASS als ik me niet vergis? (voorbeeld: prentje bij de psychiater waarop ze moest zeggen wat er gebeurde. je zag een kindje aan de toiletjes dat verdrietig was met een natte broek en een plasje op de grond. Eerst zag ze het niet. Toen zei ze: aaaah ik zie het! er is een gat in de vloer! Terwijl dat dus dat plasje was...)

@loekie: zeer leuk om te lezen, geeft goeie moed :-)

@muziekschuur: daar staan heel wat termen in waar ik de exacte betekenis niet van ken, moet ik bekennen vrees ik :oops: maar ik begrijp dat je bedoelt dat je denkt aan selectief mutisme (dus soms niets zeggen?) en uitzonderlijke begaafdheid (= +145?)? Ik had graag gevraagd waaruit je dat afleidt, want dat is nu precies hoe wij onze dochter(s) niet zien (uitzonderlijk begaafd), integendeel, wij twijfelen heel vaak nog of ze dan wel zo slim is/zijn... Of wij geen dingen zien die er niet zijn... Dus ben heel benieuwd :-) Je spreekt ook over het verbergen van een gaafheid - hoe gaat dat juist in z'n werk, waarom verbergt het één het ander? Sorry voor de vele extra vragen hoor, ik ben er toch nog totaal niet zo goed in thuis merk ik nu... Kan je misschien ook nog wat meer uitleg geven over dat creatief begaafdheid? :oops:_________________
dochter A. - augustus 2012 - HB + ASS
dochter T. - maart 2016
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: dubbeldiagnose ASS en HB - vroege signalen?
BerichtGeplaatst: 25 aug 2017, 19:10 
Volwassene
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 12 apr 2011, 15:35
Berichten: 1879
Woonplaats: Den Haag
Citaat:
Alleszins is er bij A. ook het feit dat ze heel veel letterlijk neemt en de context soms niet lijkt te kunnen 'lezen'. Toch ook iets wat typisch is voor ASS als ik me niet vergis? (voorbeeld: prentje bij de psychiater waarop ze moest zeggen wat er gebeurde. je zag een kindje aan de toiletjes dat verdrietig was met een natte broek en een plasje op de grond. Eerst zag ze het niet. Toen zei ze: aaaah ik zie het! er is een gat in de vloer! Terwijl dat dus dat plasje was...)


Inderdaad. Bij ASS is nogal eens sprake van gefragmenteerd waarnemen: er worden losse dingen waargenomen, of enorm ingezoomd op bepaalde details. maar van de optelsom van alle losse elementen een betekenisvol geheel maken is vaak lastig. En daarbij is sociaal inzicht en het begrijpen van emoties lastig: dus deze opgave meet dat heel goed: Er moet een betekenisvol geheel worden gemaakt, waarbij het gaat om verdriet, of schaamte._________________
http://www.sachageerlings.nl
weblog over hoogbegaafdheid: http://www.sachageerlings.nl/weblog
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: dubbeldiagnose ASS en HB - vroege signalen?
BerichtGeplaatst: 25 aug 2017, 20:27 
Volwassene

Geregistreerd: 30 sep 2016, 17:05
Berichten: 236
Wanneer is iemand technisch aangelegd. En wanneer is het ASS?


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: dubbeldiagnose ASS en HB - vroege signalen?
BerichtGeplaatst: 25 aug 2017, 20:40 
Volwassene

Geregistreerd: 19 aug 2017, 08:42
Berichten: 59
Van mij geen ervaring vanuit mijn kinderen, maar van mijn man (waarschijnlijk ASS, misschien HB). Hij heeft ook moeite met oogcontact en geeft daarbij aan dat als hij mensen in hun ogen kijkt, hij zóveel prikkels ervaart, dat hij zich niet goed meer op hun verhaal kan concentreren. Hij heeft het zichzelf overigens wel aangeleerd, maar liever niet dus en zeker niet bij complexe verhalen. Of dit een kenmerk is van ASS of van overprikkeling door een andere oorzaak, durf ik niet te zeggen._________________
Maccupid
Dochter (2007)
Zoon (2009)
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: dubbeldiagnose ASS en HB - vroege signalen?
BerichtGeplaatst: 25 aug 2017, 22:39 
Volwassene

Geregistreerd: 20 mei 2017, 14:38
Berichten: 277
Muziekschuur schreef:
Wanneer is iemand technisch aangelegd. En wanneer is het ASS?


Niet alle ASS-ers zijn technisch aangelegd, er zijn er ook die bijvoorbeeld juist heel talig zijn.
Er speelt bij ASS veel meer mee op sociaal gebied, op wereldbeeld, op kijken naar detail en geheel._________________
O, 2001
M, 2003
J, 2010
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: dubbeldiagnose ASS en HB - vroege signalen?
BerichtGeplaatst: 26 aug 2017, 08:45 
Volwassene
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 12 apr 2011, 15:35
Berichten: 1879
Woonplaats: Den Haag
Citaat:
Wanneer is iemand technisch aangelegd. En wanneer is het ASS?


ASS is een stoornis. Dat betekent dat je tegen forse problemen in het dagelijks leven aanloopt.

Technische aanleg heeft niks met problemen te maken. Iemand met ASS kan technische aanleg hebben, maar iemand zonder ASS net zo goed._________________
http://www.sachageerlings.nl
weblog over hoogbegaafdheid: http://www.sachageerlings.nl/weblog
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: dubbeldiagnose ASS en HB - vroege signalen?
BerichtGeplaatst: 26 aug 2017, 10:47 
­
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 27 sep 2010, 09:48
Berichten: 3743
Er lijkt wel een verband te zijn.
Dat is alleen niet een op een. Dus technische aanleg staat niet gelijk aan ASS, en ASS staat niet gelijk aan technische aanleg. Tenminste, we kunnen daar niet meer over zeggen, omdat we daar de kennis niet voor hebben.

Intussen kijken beta-mensen (techniek, IT) vaak toch net iets anders naar de wereld, en hebben specifieke vaardigheden, waaronder in patronen en abstracties denken.

En hun kinderen lijken vaker dan gemiddeld een stevige ASS te hebben. In Silicon Valley worden vaker dan gemiddeld autisten geboren. Rond Eindhoven is ook meer autisme waargenomen.
Het lijkt er dus op, dat genen die soms een voordeel hebben in een gezonde vorm, ook vaker dan gemiddeld voor ASS kunnen zorgen.

https://www.scientias.nl/meer-kinderen- ... eindhoven/

Het punt is dat de ouders dus niet 'een stoornis' hebben, maar waarschijnlijk wel een specifieke kijk op de wereld. Terwijl die genen als ze samenkomen, wel iets vaker een ASS opleveren.
Daar is nog wel veel onderzoek naar nodig.

Ik ben altijd huiverig voor atypische vormen van ASS... dat betekent eigenlijk, dat je kind niet voldoet aan de gewone beelden, maar de arts zag er toch wel van.... Het punt is dat jullie zelf al zagen dat er 'iets' was. En dat gevoel is denk ik belangrijker dan welke diagnose ook. Ik denk dat ouders vaak een hele goede radar hebben.
De sociale vaardigheden wel bezitten, maar niet altijd kunnen gebruiken is wel een vorm die bij ASS gezien wordt. Het kan echter in mijn ogen (dus die van een leek) ook komen door een hoge gevoeligheid of een heel groot empathisch vermogen op een leeftijd dat je daar verder nog niet zoveel mee kunt doen.

Dat brengt me op een opmerking van Elora;
Als iemand pijn op de borst heeft en benauwd is, kan die persoon bronchitis hebben, of hartproblemen, of iets anders. Hoewel heel oppervlakkig het er hetzelfde uitziet, zal de behandeling totaal anders moeten zijn. Alleen een arts kan met diverse hulpmiddelen de juiste diagnose stellen en een behandeling inzetten. Zomaar wat doen kan echt nare gevolgen hebben.
En dat denk ik ook bij autisme: een verkeerde diagnose kan wel degelijk schadelijk zijn. En uiteindelijk is autisme een verzameling kenmerken, en niet iets wat we écht kunnen diagnosticeren. Er blijft dus altijd de subjectiviteit van de omgeving._________________
“Concerning matter, we have been all wrong. What we have called matter is energy, whose vibration has been so lowered as to be perceptible to the senses. There is no matter.” Albert Einstein
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: dubbeldiagnose ASS en HB - vroege signalen?
BerichtGeplaatst: 26 aug 2017, 10:52 
Volwassene

Geregistreerd: 25 aug 2017, 07:54
Berichten: 10
Nogmaals dank iedereen, voor de bijdragen.

ik begrijp de bezorgdheden rond misdiagnose en deel die ook wel. Anderzijds, met wat de psychiater ons vertelde en liet zien over onze dochter, klopte het naar ons gevoel ook wel wat ze zei. Het is moeilijk te bepalen, zeker als zelfs (door multidisciplinair team afgenomen) tests naar misdiagnose kunnen leiden.

Wat zijn jullie tips? in de zin van, ga zeker nog eens voor een tweede opinie, of doe dat kind dat niet aan als het nu redelijk loopt?

nog andere tips of bezorgdheden? Wordt allemaal zeer gewaardeerd._________________
dochter A. - augustus 2012 - HB + ASS
dochter T. - maart 2016
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: dubbeldiagnose ASS en HB - vroege signalen?
BerichtGeplaatst: 26 aug 2017, 11:12 
Volwassene

Geregistreerd: 14 jan 2016, 12:58
Berichten: 1131
SSAT schreef:
Nogmaals dank iedereen, voor de bijdragen.

ik begrijp de bezorgdheden rond misdiagnose en deel die ook wel. Anderzijds, met wat de psychiater ons vertelde en liet zien over onze dochter, klopte het naar ons gevoel ook wel wat ze zei. Het is moeilijk te bepalen, zeker als zelfs (door multidisciplinair team afgenomen) tests naar misdiagnose kunnen leiden.

Wat zijn jullie tips? in de zin van, ga zeker nog eens voor een tweede opinie, of doe dat kind dat niet aan als het nu redelijk loopt?

nog andere tips of bezorgdheden? Wordt allemaal zeer gewaardeerd.


Als jullie je kind zien in de omschrijving van deskundigen dan zou ik zeker niet voor een second opinion gaan want dit levert jullie dan niets op, dat zou wel het geval zijn als jullie je niet kunnen vinden in wat er geconcludeerd is en de handvaten problemen brengen. Hoogbegaafden zijn psychisch vrij kwetsbaar, 1/3 heeft ook daadwerkelijk psychiatrische problemen en 1/3 heeft licht psychische problemen. Dat is nog al wat. Ass label heb je liever niet op je kind maar je kind is zoals ze is. Als ze het goed doet met de handvaten die jullie nu krijgen door deze diagnose dan doe je haar geen plezier door het plaatje te ontkennen.


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: dubbeldiagnose ASS en HB - vroege signalen?
BerichtGeplaatst: 26 aug 2017, 13:00 
Volwassene

Geregistreerd: 30 sep 2016, 17:05
Berichten: 236
Marthe schreef:
Muziekschuur schreef:
Wanneer is iemand technisch aangelegd. En wanneer is het ASS?


Niet alle ASS-ers zijn technisch aangelegd, er zijn er ook die bijvoorbeeld juist heel talig zijn.
Er speelt bij ASS veel meer mee op sociaal gebied, op wereldbeeld, op kijken naar detail en geheel.


En dat gehele wereldbeeld is in 1 1/2 uur besproken. Tijdens de test? Een test waar een kind al genoeg van kan hebben vanwege te veel tests.


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: dubbeldiagnose ASS en HB - vroege signalen?
BerichtGeplaatst: 26 aug 2017, 13:04 
Volwassene

Geregistreerd: 30 sep 2016, 17:05
Berichten: 236
Citaat:
Hoogbegaafden zijn psychisch vrij kwetsbaar, 1/3 heeft ook daadwerkelijk psychiatrische problemen en 1/3 heeft licht psychische problemen. Dat is nog al wat.


Hoogbegaafden mogen zich niet verdedigen in het huidige reguliere school klimaat. Want leraren zijn nu gewend systematisch te discrimineren en 'het andere antwoord (wat ook goed is) vinden we raar. Want dat kunnen we door met ons geweldig voelen.

En een leraar moet vooral geen medelijden hebben. En niet tussenbeide komen als er gepest wordt. Want dan verliest hij/zij de baan. Vanwege een compleet 'niet aanraak, niet kijken' protocol.

Omdat mensenrechten niet gerespecteerd worden is een hoogbegaafde kwetsbaar.


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: dubbeldiagnose ASS en HB - vroege signalen?
BerichtGeplaatst: 26 aug 2017, 13:16 
Volwassene

Geregistreerd: 14 jan 2016, 12:58
Berichten: 1131
Muziekschuur schreef:
Citaat:
Hoogbegaafden zijn psychisch vrij kwetsbaar, 1/3 heeft ook daadwerkelijk psychiatrische problemen en 1/3 heeft licht psychische problemen. Dat is nog al wat.


Hoogbegaafden mogen zich niet verdedigen in het huidige reguliere school klimaat. Want leraren zijn nu gewend systematisch te discrimineren en 'het andere antwoord (wat ook goed is) vinden we raar. Want dat kunnen we door met ons geweldig voelen.

En een leraar moet vooral geen medelijden hebben. En niet tussenbeide komen als er gepest wordt. Want dan verliest hij/zij de baan. Vanwege een compleet 'niet aanraak, niet kijken' protocol.

Omdat mensenrechten niet gerespecteerd worden is een hoogbegaafde kwetsbaar.


Wat een nonsense.


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: dubbeldiagnose ASS en HB - vroege signalen?
BerichtGeplaatst: 26 aug 2017, 17:06 
Volwassene

Geregistreerd: 20 mei 2017, 14:38
Berichten: 277
Muziekschuur schreef:
Marthe schreef:

Niet alle ASS-ers zijn technisch aangelegd, er zijn er ook die bijvoorbeeld juist heel talig zijn.
Er speelt bij ASS veel meer mee op sociaal gebied, op wereldbeeld, op kijken naar detail en geheel.


En dat gehele wereldbeeld is in 1 1/2 uur besproken. Tijdens de test? Een test waar een kind al genoeg van kan hebben vanwege te veel tests.


Een ASS-diagnose wordt niet in 1,5 uur gesteld.
Voel ik enige wrevel bij je als het gaat om diagnoses mbt ASS?_________________
O, 2001
M, 2003
J, 2010
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
 Pagina 1 van 2 [ 28 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2  Volgende


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar: