Het is nu 16 feb 2019, 04:33
 Pagina 1 van 2 [ 27 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2  Volgende
Auteur Bericht
 Berichttitel: 11 maanden: meisje met sterke wil
BerichtGeplaatst: 06 maart 2018, 09:39 
Volwassene

Geregistreerd: 18 dec 2017, 22:22
Berichten: 29
Hi!

Mijn babytje (zie post: "Beetje vroeg maar benieuwd naar Feedback" voor referentie)
is inmiddels 11 maanden en is over het algemeen een vrolijk meisje. Toch heb ik het idee dat ik haar maar moeilijk kan entertainen. Ze gaat eind deze maand voor het eerst naar een kinderdagverblijf waar ik niet naar uitzie, ze is namelijk heel eenkennig en als ik de berichten vh kinderdagverblijf lees hier, ben ik ook bang dat ze buiten de boot gaat vallen en zich helemaal niet gaat vinden tussen de kindjes. We zijn al een paar keer naar een soort "open kdv" gegaan waar je andere mama's en babies leert kennen. Mijn meisje staart in het begin alleen maar naar wat alle babies aan het doen zijn. Ze is ook veel stiller dan dat ik haar gewend ben thuis. Dat is wel typisch aan haar, als ze iets observeert, en iets is nieuw voor haar, dan zit ze liever te staren en te observeren, terwijl ze thuis juist veel meer brabbelt en praat.

Hier nog wat milestones:
10 maanden, "helpen" in huishouden (maw mama na-apen): dingen in wasmand gooien, haar lepel in de vaatwasser plaatsen, "poetsen" met n doek.
9-10 maanden, pop en nijntje knuffel eten proberen geven, of haar speen geven.. of ze wilt haar pop de afstandsbediening geven zodat pop de tv aan doet (doet dit ook bij andere babies, geeft bijv haar flesje drinken aan andere baby, legt het zelfs aan de mond, zodat de andere baby gaat drinken :lol: )
9-10 maanden, geeft schoenen en muts aan als ze naar buiten wilt..
*Passieve & Actieve woordenschat schat ik op 80 woorden ondertussen. Ze kent ja, nee, hoi, zon, sneeuw, bloem, drinken, mama, papa, opa, oma, boekje, open, dicht, hond, beer, vogel, nijntje, waar, daar, auto, tractor, pop, bus, trein, eten, paard, varken, eend, schaap, waar is, daar is, appel, baby, eten, neus, mond, oren, ogen . enzovoort :D
*Legt verbanden: bijv weet hoe magneet werkt, en probeerde met een ander voorwerp langs de muur te testen of dit blijft plakken.
*Waar daar spelletje is ze heel creatief mee: verstopt haar oren met haar handen en laat haar handen wegvallen en zegt "Daar!"
* emotioneel ver: ze doet ons na als we lachen (dus hardop lachen), heeft humor en kan mensen snel charmeren.

Wat mindere dingen:
heel ongeduldig, jammert en gaat ook schreeuwen als ze haar zinnetje niet krijgt en als ze iets niet aangereikt krijgt waar ze naar wijst (eerst zegt ze daar, daarna wordt het daarrrrr!!! en loopt ze rood aan als ze het niet krijgt). Moet altijd wat nieuws zien/of in de handen krijgen, en wilt nu constant de iPad voor nijntje te kijken. Als er iets gebeurt wat haar niet zint, dan gaat ze jammeren of grommen. Volgens mij heb ik geen enkele baby ooit op deze manier horen jammeren eigenlijk... ze probeert al vanaf dat ze geboren was zonder huilen iets duidelijk te maken. Nu haar tandjes in de weg zitten, laat ze dat aan mij zien, door haar vingers door haar mond te halen waar ze haar tanden even aanraakt.

Grootste nadeel is nu wel de eenkennigheid, ze kent papa nu ondertussen zo goed en hij is helemaal geweldig overdag. Op zondagochtend hebben we speciaal papa-dochtertijd ingelast waar ik even wegben. Maar in de avond is het echt alleen maar mama. Ik kan nergens naartoe in de avond, oppassen door opa en oma is ook moeilijk als ze blijft huilen. Als ik papa laat proberen, gaat ze alleen maar harder schreeuwen en huilen, ze is dan zo overstuur dat ze op adem moet komen als ik haar weer in m'n armen heb, haar adem stokt dan helemaal tussen het huilen.

Mijn vraag is 1) of jullie punten van bovenstaand verhaal in jullie eigen baby herkennen (of iets soortgelijks herinneren)
2) misschien ook wat tips voor n baby met zo'n sterke wil?

We hebben ook een bruiloft waar we in augustus een heel weekend voor weg zijn, dus ik word daar nu al zenuwachtig van :(


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: 11 maanden: meisje met sterke wil
BerichtGeplaatst: 06 maart 2018, 11:50 
Volwassene

Geregistreerd: 09 apr 2014, 16:44
Berichten: 92
Poeh, dat is inderdaad een pittige dame. Ik herken het vooral van onze oudste die ook al op zeer jonge leeftijd heel erg boos kon worden als dingen niet gingen zoals zij wilde, inclusief zichzelf theatraal op de grond werpen.

Achteraf gezien denk ik dat ik te autoritair ben geweest en het daardoor in het begin alleen maar erger heb gemaakt. In de loop der jaren heb ik steeds beroep gedaan op haar eigen gevoel voor autonomie, maar dat is voor een baby van 11 maanden natuurlijk nog heel beperkt aan de orde.

Dingen die hier hebben geholpen:
- erkennen van haar gevoel, ook als je het zelf eigenlijk 'aanstellerij' vindt.
- beperkt laten kiezen: wil je de rose of de groene beker, wil je muesli of een ei, wil je zelf de trap op of zal ik je tillen?
- geen commando's geven, maar bijvoorbeeld zeggen: het is nu tijd om te gaan/je jas aan te trekken ipv kom hier/trek je jas aan.
- en soms ook gewoon onder je arm parkeren en negeren als het echt moet. Maar dat dan ook even zeggen.
- veel naar buiten en veel laten kliederen in de tuin. Ook als het een troep werd of als ze vies zou worden. Dat gaf hier echt ontspanning en sprak haar creativiteit aan.
- structuur bieden en als je afwijkt dit melden als zijnde een uitzondering.
- zelf altijd rustig blijven. Dit vond/vind ik zelf de moeilijkste. Want af en toe halen ze gewoon het bloed onder je nagels vandaan.

Onze jongste wilde overigens ook alleen door mij naar bed gebracht worden. In eerste instantie deed ik dit ook altijd omdat ik nog borstvoeding gaf. Met een maand of 13 ben ik daarmee gestopt en toen zijn we het om en om gaan doen. Dat is nog steeds af en toe brullen omdat ze mama wil (ze is nu 20 maanden), maar ik wil af en toe ook even wat tijd voor mezelf.

Verder is mijn ervaring dat het met de jaren beter wordt. Bij onze oudste zat de piek volgens mij zo rond de 3/4 jaar oud. Nu ze 7 is heeft ze nog steeds een sterke wil, maar is ze over het algemeen prima in staat om hem duidelijk te maken zonder gekrijs en gegil.

Voor nu: sterkte!_________________
Grote zus: augustus 2010
Kleine zus: juni 2016
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: 11 maanden: meisje met sterke wil
BerichtGeplaatst: 06 maart 2018, 15:32 
Volwassene

Geregistreerd: 18 dec 2017, 22:22
Berichten: 29
Hi Camo!
Hele handige tips, bedankt!
Ik merk inderdaad dat als we buiten zijn, ze helemaal aan haar trekken komt; dan zeurt ze nauwelijks. Nadeel is alleen de winterperiode nu, dan kunnen we helaas niet veel en een verbouwing in onze tuin... ja timing :( gelukkig deze lente naar opa oma, die hebben ook een grote tuin! (wij wonen in het buitenland).

Ook mensen op bezoek vindt ze geweldig! Dus misschien is 't KDV toch niet zo'n slecht idee. Merkte alleen dat ze zo aan me ging hangen op de open creche, en dat ze me altijd ging zoeken als ik bijv. even koffie of gebak haalde in 't keukentje. We hebben gewoon ook een sterke band met elkaar, en ik hoop dat ze niet denkt dat ik haar in de steek laat.

Soms krijg ik echt een schuldgevoel, geef ik haar wel een interessant en boeiend genoeg leven. Ik bloei zelf ook altijd helemaal op als ik buiten ben, of onder de mensen. Als vrij jonge thuisblijfmama was dit jaar geen makkelijke. Maar goed de lente staat voor de deur!

De tips die je geeft zijn lig heel handig en het is idd soms moeilijk om even tot 10 te tellen als ze zo aan het jammeren is en ze weer wat nieuws in haar handen wilt krijgen (dat kan ze heel lang volhouden). Ik hoop dat Nederland in de lente en daarna het KDV gaan helpen want de hele tijd dezelfde omgeving en mama is ook maar saai voor dit meisje ;)

Bedankt!


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: 11 maanden: meisje met sterke wil
BerichtGeplaatst: 06 maart 2018, 22:50 
Volwassene

Geregistreerd: 28 feb 2010, 22:49
Berichten: 3160
Citaat:
Grootste nadeel is nu wel de eenkennigheid, ze kent papa nu ondertussen zo goed en hij is helemaal geweldig overdag. Op zondagochtend hebben we speciaal papa-dochtertijd ingelast waar ik even wegben. Maar in de avond is het echt alleen maar mama. Ik kan nergens naartoe in de avond, oppassen door opa en oma is ook moeilijk als ze blijft huilen. Als ik papa laat proberen, gaat ze alleen maar harder schreeuwen en huilen, ze is dan zo overstuur dat ze op adem moet komen als ik haar weer in m'n armen heb, haar adem stokt dan helemaal tussen het huilen.
Wat gebeurt er als papa 's avonds dingen met haar doet terwijl je niet thuis bent? Gaat ze vooral protesteren als je in de buurt bent of ook als je echt weg bent? Voor onze oudste (die ook erg eenkennig was) was het erg belangrijk dat vooraf heel duidelijk was wie hem naar bed zou brengen (en dan niet te zwichten).


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: 11 maanden: meisje met sterke wil
BerichtGeplaatst: 07 maart 2018, 10:17 
Volwassene

Geregistreerd: 12 jan 2017, 16:09
Berichten: 377
N.a.v. jouw berichtje, had ik even een 'o ja momentje'. Je verhaal is erg herkenbaar en er komen zo wat herinneringen bovendrijven: dat ze met 8 maanden een driftbui van jewelste had en mij uiteindelijk met veel gebaren (en heel veel gehuil) wist duidelijk te maken dat ik vergeten was Liga over haar fruithap te verkruimelen bijvoorbeeld :roll:


Ik lees dat je in het buitenland woont, dus geen idee wat voor faciliteiten er daar zijn, maar hier ging ik vanaf een maand of 10 2x per week naar de bibliotheek, vond ze prachtig. Wij gingen altijd als er voorleesochtend, was want dan waren er ook allerlei andere kinderen. Wij hadden ook geen fatsoenlijke tuin, maar wel zo een driewieler fietsje waar je haar op voorruit kon duwen. Als het niet regende gingen wij ook in de winter gewoon naar buiten. Of op dat fietsje of in de kinderwagen/buggy. Toen ze eenmaal goed kon lopen ging ik eigenlijk dagelijks naar de speeltuin met haar. Ze is nu 5 jaar, maar dat buiten is nog steeds heel erg belangrijk. Die gaat rustig nog een paar kilometer steppen of fietsen na schooltijd._________________
Mama van een versnelde hb-dochter (2012)
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: 11 maanden: meisje met sterke wil
BerichtGeplaatst: 07 maart 2018, 10:42 
Volwassene
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 02 feb 2012, 14:21
Berichten: 4514
Heel herkenbaar.

Voor wat betreft je vraag om tips: wat bedoel je precies met haar sterke wil? Dat ze nu boos wordt als dingen niet gaan zoals ze had bedacht, bijvoorbeeld? Of meer haar wil om bij jou te zijn?


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: 11 maanden: meisje met sterke wil
BerichtGeplaatst: 07 maart 2018, 10:52 
Volwassene
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 17 jan 2015, 11:31
Berichten: 209
Mijn belangrijkste tip is om dingen niet te laten ómdat ze zo eenkennig is of iets niet leuk vind. Als jullie bedacht hebben dat papa de kleine naar bed brengt, dan brengt papa dus de kleine naar bed. Als je er dan zelf op een gegeven moment toch bijkomt omdat ze overstuur is, dan geef je eigenlijk toe. De volgende keer zal ze nog langer en harder gaan huilen. Uiteraard wil je niet dat je kind zich overstuur huilt, maar aan de andere kant zal ze ook moeten leren dat ze niet altijd haar zin kan hebben. Dat is niet nodig en het kan ook helemaal niet.

Wat betreft het wegbrengen; het is heel normaal dat je kind je opzoekt in een onbekende ruimte. De eerste jaren zullen kinderen dat vaak vanzelf doen. Dat wordt door het vaker te doen en door de ervaring wel minder. Als ze maar doorkrijgt dat je echt wel terug komt zal ze steeds verder bij je vandaan gaan. Over het wegbrengen bij het kinderdagverblijf; mijn ervaring is dat kinderen zich anders gedragen als je er wel bij bent en dat als je eenmaal vertrokken bent, de kinderen vaak wel gaan spelen. Maar ook daar zit een wenfase in (weggaan van mama, maar ook weer terugkomen). Dat zijn dingen die er nou eenmaal bij horen._________________
Mama van oudste (2010 - hb - groep 6) en jongste (2011 - hb -groep 4)
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: 11 maanden: meisje met sterke wil
BerichtGeplaatst: 07 maart 2018, 13:36 
Volwassene

Geregistreerd: 18 dec 2017, 22:22
Berichten: 29
@Loekie, bedankt voor de tip! Als ze weet dat ik in de buurt bent gaat ze wijzen naar de deur en blijft ze herhalen: die die die! / of daar!! En als papa dan niks doet, dan zet ze het echt op 'n brullen. Zodra ze weet dat ik wegben (ik kondig het netjes aan en zeg "mama komt terug") dan gaan die papa-dochter zondagochtenden eigenlijk heel goed. Ik begrijp niet helemaal waarom de avond zoveel dramatischer is voor haar. Ook oma waar ze het heel goed mee kan vinden is niet goed genoeg in de avond. Ik zal eens proberen 's avonds wat meer echt weg te zijn, kijken of ze dan wat rustiger wordt zodra er geen 'betere' optie in de omgeving is ;).

@emma30
Oo jeetje ja, ook een hele sterke wil jouw meisje :lol: !
Zo'n voorleescirkel hebben we ook een keer per maand, en een open creche kunnen we 2 x per week naartoe. Ze kan nog niet lopen, maar ik probeer ook dagelijks wel met de buggy buiten te zijn, of het moet al heel koud zijn en sneeuwen. Kan niet wachten tot ze een beetje kan lopen (nu loopt ze alleen met behulp van een stoel of karretje), dan is de speeltuin ook wat leuker. Goed om te horen dat buitenzijn heeft geholpen bij je meid. Ik zal er nog wat meer creatiever mee moeten omgaan (wonen in Scandinavie) maar ik zal zeker je tip meenemen en onze dagen wat meer rond buitenzijn plannen :)!

@hanneke
Ja ze raakt heel gefrustreerd als iets niet gaat zoals ze wilt. Dit merkten we trouwens al toen ze pas een maandje was en op haar buik lag. Ze probeerde toen al vooruit te komen en begreep dat ze dat nog niet kon, en dan hoorden we ook heel veel gezeur en frustratie in tegenstelling tot andere babies die eigenlijk gewoon een hele leuke tijd hebben op zo'n mat. :( Nu ze merkt dat ze met een hoger stemgeluid meer gedaan krijgt, gebruikt ze haar stem ook regelmatig; en zo dus ook om dichter bij mama te zijn in de avonden. Terwijl ik haar wel echt veel aandacht geef en veel met haar speel, het lijkt op sommige dagen niet genoeg. Ze wijst soms op alles rondom haar en gooit alles wat ze toegereikt krijgt op de grond en dan wilt ze weer iets nieuws te zien krijgen. Dus soms een beetje vermoeiend :P

@Esk, Zo waar! Ik vind het nog moeilijk om voet bij stuk te houden, omdat ze toch nog zo'n leeftijd heeft waar ze het misschien nog niet helemaal begrijpt waarom ik wegga. Maar ik denk ook dat dit soort discipline op langere termijn voor iedereen beter is. En zoals je zegt, het kan niet altijd dat mama bij haar is, bijv ook met de bruiloft komende zomer. Dan moet ze gewend zijn dat ze bij oma in slaap valt... ik hoop tot die tijd wat meer regels duidelijk te maken, en het KDV zal misschien ook helpen mbt het wennen dat mama niet altijd in de buurt kan zijn. Bedankt voor de tips en voor het relativeren :)


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: 11 maanden: meisje met sterke wil
BerichtGeplaatst: 07 maart 2018, 15:51 
Volwassene

Geregistreerd: 04 mei 2015, 20:32
Berichten: 333
Ook ik herken bepaalde punten in je verhaal, hoewel elk kind natuurlijk weer anders is. Wij zijn tegen ernstige problemen aangelopen waarvan we pas laat besefte dat deze te maken hadden met zijn hoogbegaafdheid. Want ondanks dat er op jonge leeftijd van voorsprong wordt gesproken, wordt een hoogbegaafd kind natuurlijk hoogbegaafd geboren.

Juist omdat wij heel veel problemen met onze jongste zoon hebben en hebben gehad, ben ik mij nog steeds in hoogbegaafdheid aan het verdiepen. (Ook jij zit natuurlijk niet voor niks op dit forum, het vermoeden is er) Wat ik recent heb geleerd is, wat op zich logisch is, dat een kind hoogbegaafd wordt geboren. Het kind is niet gewoon "intelligenter" het denkt anders. Door observatie leert het terwijl "gewone kinderen" veel meer door vallen en opstaan leren. Sommige hoogbegaafde kinderen zie je letterlijk denken, want dat is de manier waarop ze leren. En als jou kind door in een vreemde omgeving komt zoal bijv. het KDV dan kan het zijn dat het dan al door heeft dat hij/zij anders is dan de andere kinderen. Het kind pakt veel meer signalen dan andere baby's op. (Ik ga even specifiek op dit punt van het KDV in omdat je op andere punten denk ik al goed advies heb gehad) Het kind ziet zich zelf niet gespiegeld en voelt zich daarom niet helemaal veilig. Het heeft ook al behoefte aan andere uitdaging dan de andere kinderen. Sommige hoogbegaafden kinderen trekken ze zich dan dusdanig terug dat ze verschijnselen van (of het lijkt erop) van Selectief Mutisme vertonen. Het is nu niet dat ik hier nu alles van weet maar we hebben contact met meerdere hoogbegaafdheidsdeskundigen die het probleem lijken te begrijpen. (Om uitgebreid uitleg te vragen is gezien de tarieven voor ons te duur maar we werken aan de oplossing en ik hoop het dan beter te begrijpen. Maar alle hoogbegaafdheidsdeskundigen die ik kort gesproken heb lijken het probleem te begrijpen. Anders dan ook op dit forum soms voorgeschoteld wordt, kunnen bepaalde signalen/problemen al voor de basisschool leeftijd zichtbaar worden. De psycholoog (hb-deskundige) herkende dan ook het gedrag waarbij het kind zich al op jonge leeftijd in een groep terugtrok. Dit betekent dus niet dat elk hoogbegaafdkind dat doet maar het is geen onbekend verschijnsel.

Een andere hoogbegaafdheidsdeskundige, waarbij mijn zoon in een pubergroep zit (zij is gespecialiseerd op sociaal-emotioneel gebied) begeleid sinds kort ook een peutergroep, wat denk ik vrij uniek is in Nederland. In die groep kunnen deze kindjes hun zelf zijn en tegelijkertijd is er natuurlijk ook peercontact., dit komt hun zelfbeeld te goede. Op haar faceboekpagina stond ook iets over het stoppen met spelen en dat ze door de peutergroep juist weer tot spel komen. Ik merk gewoon dat deze hoogbegaafdheidsdeskundige het probleem snapt. Mijn zoon, inmiddels 14 jaar heeft een verknipt zelfbeeld, het vertrouwen in volwassenen verloren enz. Wij zijn "wanhopig" aan het repareren. Als ik toen had geweten wat ik nu begrijp dan was het mogelijk nooit zover gekomen. Ik zeg niet dat jou dochter dus Selectief Mutisme ontwikkelt enz., ik bevestig dat je goed aanvoelt dat een en ander wel eens een probleem kan worden en dat tijdig in moet grijpen.

Mijn tips:

-Verdiepen in hoogbegaafdheid
- Indien nodig tijdig een hoogbegaafdheisdeskundige inschakelen
-Peercontact zoeken. (evt. al op peuterleeftijd)
-uitdagen (die tip heb je natuurlijk al gekregen)
-mee laten helpen in het huishouden (peuterleeftijd)
-door de ogen van je dochter leren zien


Met de laatste tip bedoel ik, dat onredelijke woedeaanvallen, kunnen heel redelijk zijn als je kind begrijpt. Mijn kind werd woedend als ik zijn boterham in kleine stukjes snee omdat hij net zoals wij wilde zijn. Ik snee zijn boterham dus in 4 stukken waarvan hij dan hapjes nam. Nooit een probleem gehad met stikgevaar. Onze zoon werd ook woeden als ik ze eten maalde, wat je natuurlijk doet bij een dreumes. Het was een van de signalen waarbij aan autisme werd gedacht maar nu begrijp ik dat mijn kind "groot" wou zijn. Je moet ook beseffen dat jou kind al veel meer door heeft dan andere kinderen. Dit lees ik ook in een van de reacties terug, waarbij het kind al door heeft dat er geen Liga over de pap is verkreumelt.

Zoonmoeder_________________
Moeder van een zoon (vermoedelijk) HB mogelijk sprake van een misdiagnose ASS.
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: 11 maanden: meisje met sterke wil
BerichtGeplaatst: 07 maart 2018, 17:20 
Volwassene

Geregistreerd: 20 feb 2016, 16:23
Berichten: 1896
Is ze niet gewoon te moe s avonds of heeft ze honger? Jongste kon enorm aan mij hangen in de avond maar dat kwam omdat hij clusterde. Hij bleef drinken s avonds (bv). Ik vind het verschil tussen ochtend en avond opvallend en denk dat je het daarin moet zoeken._________________
Zoon van 16 in 5 gym
Zoon van 13 in 2 tvwo
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: 11 maanden: meisje met sterke wil
BerichtGeplaatst: 07 maart 2018, 20:40 
Volwassene

Geregistreerd: 18 dec 2017, 22:22
Berichten: 29
@Zoonmoeder01
Heel interessante invalshoek! Ons meisje denkt inderdaad ook geregeld, dan zie je haar voor zich uit staren. Als je zegt dat babies al begrijpen dat ze anders zijn, dan vind ik me daar compleet in zijnde dat ze andere babies 'bemoedert' , dus ze geeft ze haar speen of haar eigen drinkflesje en observeert wat de andere babies doen. Ze kan met mij heel erg lachen, maar de andere 50% kijkt ze heel serieus uit haar ogen, dat had ze al van jongs af aan.

Welke provincie bevindt deze deskundige zich die ook een peutergroep begeleid? Misschien wel de moeite waard om een keer langs te gaan met ons meisje als we in Nederland zijn. Wat zonde van jullie zoon :-( ik moet zeggen leraren geven helaas niet altijd een goed zelfbeeld mee en begrijpen het vaak niet. Je mag echt van geluk spreken als je een soort persoonlijke coach op school had die in je geloofde. Ik weet zeker dat het goed gaat komen, hij gaat nu pas de pubertijd in dus daar gaat hij zijn persoonlijkheid en interesses nog meer vormen. Dat jullie hier dus nu mee bezig zijn is helemaal top!
Bedankt voor de goede tips! Ik zal ook eens kijken of er wat interessante boeken over dit onderwerp te vinden zijn op Amazon of Bol. Door de ogen van dochter kijken probeer ik inderdaad ook, hoewel het moeilijker is in juist die momenten dat ze boos wordt - dus ik zal als ze boos is ook wat meer aandacht besteden aan haar :)
Trouwens ik merk nu al dat ze alles wilt proeven wat mama eet en drinkt. Ook een slabbetje is uit den boze :lol:
Wens jou veel succes zoonmoeder! Wie weet nog wat vervolgverhalen op dit forum van onze kinders/ en of nieuwe theorieën ivm hoogbegaafdheid. Zal ze in ieder geval met interesse volgen!

@Drietje , goede insteek ook, en misschien een belangrijk detail: ze is een enorme flesweigeraar :( (ook weer die sterke wil :wink: ). We hebben het op zoveel verschillende manieren geprobeerd, maar ik hoop haar toch rond haar 1e verjaardag aan de fles te krijgen...dat moet ook wel want ik weet niet hoe dat anders op het KDV gaat zijn. Water wilt ze nog wel drinken uit een drinkbeker, maar een fles met speen accepteert ze over het algemeen helaas niet. Ze heeft verder goede eetlust en kan zelfs een forse baby genoemd worden met haar 80 cm en 13 kg, dus echt honger lijkt het me niet. Overdag is ze ook minder moe, dutjes in de buggy doet ze ook met papa of opa..Dus misschien kan het zijn dat als ze al zo moe is, ze het snelste bij mij in slaap valt.. met dutjes overdag zijn personen als papa en oma dus ook wel eens succesvol geweest.. ik geloof dat we maar weer eens wat moeten omgooien, het is zo makkelijk om in slechte gewoontes te blijven steken. Morgen ga ik sporten in de avond, nieuwe ronde nieuwe kansen :)


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: 11 maanden: meisje met sterke wil
BerichtGeplaatst: 07 maart 2018, 20:55 
Volwassene

Geregistreerd: 28 feb 2010, 22:49
Berichten: 3160
Citaat:
ze is een enorme flesweigeraar :( (ook weer die sterke wil :wink: ). We hebben het op zoveel verschillende manieren geprobeerd, maar ik hoop haar toch rond haar 1e verjaardag aan de fles te krijgen...dat moet ook wel want ik weet niet hoe dat anders op het KDV gaat zijn.
Mijn oudste is de fles gaan weigeren vanaf 3 maanden en hij heeft nooit meer een fles geaccepteerd. Hij weigerde alles behalve borstvoeding en hield dat vol van 9 tot 17 uur. Het gevolg was dat hij al heel jong yoghurt van een lepeltje at en dronk uit een kopje, want dat wilde hij wel.


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: 11 maanden: meisje met sterke wil
BerichtGeplaatst: 07 maart 2018, 21:04 
Volwassene

Geregistreerd: 20 feb 2016, 16:23
Berichten: 1896
Legt pappa of oma haar overdag ook wel eens in bed, of slaapt ze dan alleen in de buggy?_________________
Zoon van 16 in 5 gym
Zoon van 13 in 2 tvwo
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: 11 maanden: meisje met sterke wil
BerichtGeplaatst: 07 maart 2018, 21:15 
Volwassene

Geregistreerd: 18 dec 2017, 22:22
Berichten: 29
@Loekie
O jeetje, ook echt een eigen willetje gehad dus :shock: ! Dan heb ik nog wat uit te leggen op het KDV :)
Ik wil eigenlijk ook ophouden met borstvoeding zodra ze 1 jaar is. Ze is er alleen enorm aan gehecht. De laatste keer dat ze een fles accepteerde was toen ze 6 maanden was en opa en oma een avond moesten oppassen op haar (ik was toen echt weg), toen sliep ze bijna de hele nacht door (nu wordt ze nog wel eens 1x in de nacht wakker om te drinken) , soms lijkt het meer uit gewoonte/ en dichtbij willen zijn, dan echt dorst. Dat uit kopjes willen drinken herken ik ook al van rond de 7/8 maanden. Wanneer ben je gestopt met geven van BV? En was de overgang een beetje OK? Misschien moet ik eens warme melk in een drinkbeker geven net na 't avondeten?... :idea:


Laatst bijgewerkt door Mountai op 07 maart 2018, 21:19, in totaal 1 keer bewerkt

Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: 11 maanden: meisje met sterke wil
BerichtGeplaatst: 07 maart 2018, 21:17 
Volwassene

Geregistreerd: 18 dec 2017, 22:22
Berichten: 29
@drietje, eigenlijk alleen in de buggy (want makkelijkste). Hoewel het ze ook al eens sporadisch gelukt is om haar overdag in slaap te laten vallen, maar ze was toen nog wat jonger. Nu begrijpt ze maar al te goed dat ze iets duidelijk kan maken en dat dat betekent dat ze invloed heeft op de situatie. Ik geloof dat we daar ook wat meer in moeten trainen...


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: 11 maanden: meisje met sterke wil
BerichtGeplaatst: 07 maart 2018, 21:33 
Volwassene

Geregistreerd: 20 feb 2016, 16:23
Berichten: 1896
Mountai schreef:
@drietje, eigenlijk alleen in de buggy (want makkelijkste). Hoewel het ze ook al eens sporadisch gelukt is om haar overdag in slaap te laten vallen, maar ze was toen nog wat jonger. Nu begrijpt ze maar al te goed dat ze iets duidelijk kan maken en dat dat betekent dat ze invloed heeft op de situatie. Ik geloof dat we daar ook wat meer in moeten trainen...


Als dat betekent dat ze het gewend is dat jij haar altijd in bed legt, kan daar de crux ook zitten. Dat is natuurlijk te trainen. Maar als het honger is (en mijn zoon kon echt elk half uur flink drinken 's avonds, onbegrijpelijk vond ik dat, die was ook beslist niet mager en dronk overdag ook gewoon goed), dan zou je 's avonds pap kunnen proberen met een lepeltje. En dan wel door je man laten geven, vanaf het begin :wink:

Maar als ze maar kort slaapt overdag kan overprikkeling en oververmoeidheid ook een rol spelen._________________
Zoon van 16 in 5 gym
Zoon van 13 in 2 tvwo
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: 11 maanden: meisje met sterke wil
BerichtGeplaatst: 07 maart 2018, 22:47 
Volwassene

Geregistreerd: 30 okt 2015, 17:16
Berichten: 331
Ik vind het helemaal niet raar dat een kind aan het eind van de dag bij mama wil zijn. Dan is het moe, en wil het gewoon lekker knus dichtbij mama zijn. Had je dat zelf vroeger niet, papa is prima, maar als je een gat in je knie had dan ging je een kusje bij mama halen, toch? Volgens mij is er niks mis mee om tegemoet te komen aan de behoeften van een kind. Als je er werkelijk niet bent, dan is er geen keus, maar dat zal het kind ook zien. Het heeft mij lang gekost om in te zien dat het juist belangrijk is om aan de behoefte van een kind aan liefde, aandacht, gezelligheid, nabijheid, tegemoet te komen, daar wordt je kind juist rustiger van en krijgt het meer vertrouwen van. Onze dochter van 7 vraagt daar nog steeds om. Lastig is alleen dat ze het nooit op een directe manier vraagt, maar altijd op een manier die mij juist in eerste instantie irriteert. 'Wil je me helpen met aankleden, ik kan dat niet zelf' is haar manier van zeggen dat ze het zo lekker gezellig en knus vindt als ik samen met haar de dag opstart en we gezellig samen in de badkamer bezig zijn, in plaats van dat ze zich zelf alleen aankleedt (wat ze natuurlijk prima kan).
Als je kindje 1 is als het naar het KDV gaat, hoeft het toch geen fles meer? Dan kan het toch gewoon uit een tuitbeker drinken en dingen eten daar?


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: 11 maanden: meisje met sterke wil
BerichtGeplaatst: 07 maart 2018, 23:19 
Volwassene

Geregistreerd: 18 dec 2017, 22:22
Berichten: 29
@Drietje, bedankt! Ik zal de pap eens proberen in de avond, wellicht helpt dat ook zodat ze beter doorslaapt :)

@Baloo, zeker :) , ik probeer vooral niet af te doen van mijn moederrol. In tegenstelling, we hebben een sterke band en omdat ik 1 jaar thuis ben geweest met haar, heb ik haar juist heel veel aandacht en liefde geschonken. Ik maak me juist zorgen dat ze niet zonder mij kan. Hierdoor raak ik wel in een vicieuze cirkel omdat ze op deze manier niet gewend raakt aan andere verzorgers. Het is bijv. al eens gebeurd dat ze in de avond 3 uur bij oma gehuild heeft, terwijl oma normaalgesproken helemaal geweldig is. Dus dat blijft moeilijk in te schatten, vooral als ik straks een heel weekend weg zou zijn.
En wat betreft de fles, ja dat kan alle kanten op geloof ik. Sommige ouders geven nog poedermelk tot het kind 2-3 jaar is, maar misschien kan ik dat sws wel vergeten met deze flesweigeraar ;)


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: 11 maanden: meisje met sterke wil
BerichtGeplaatst: 07 maart 2018, 23:37 
Volwassene

Geregistreerd: 28 feb 2010, 22:49
Berichten: 3160
Citaat:
Wanneer ben je gestopt met geven van BV? En was de overgang een beetje OK?
Met 14 maanden. Hij at toen prima met een lepel en dronk uit een kopje; het was geen probleem.


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: 11 maanden: meisje met sterke wil
BerichtGeplaatst: 08 maart 2018, 10:35 
Volwassene

Geregistreerd: 09 apr 2014, 16:44
Berichten: 92
Trouwens ook wel weer heel herkenbaar bij onze jongste: zo graag groot willen zijn. Ook vanaf een jaar zelf uit een beker willen drinken en yoghurt met een lepeltje eten. Ik heb haar nooit hoeven voeren. Verder is ze wel een stuk meegaander dan haar zus._________________
Grote zus: augustus 2010
Kleine zus: juni 2016
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
 Pagina 1 van 2 [ 27 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2  Volgende


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar: