Het is nu 21 mei 2019, 22:50
 Pagina 1 van 1 [ 8 berichten ] 
Auteur Bericht
 Berichttitel: Hoe kan een HB school er zo naast zitten?
BerichtGeplaatst: 09 sep 2016, 20:08 
Volwassene

Geregistreerd: 28 jan 2016, 22:16
Berichten: 37
Het volgende verhaal willen we nu toch graag eens hier kwijt.

Zoon, deze zomer 6 geworden, heeft al sinds zijn peutertijd een enorme voorsprong. Leerde zichzelf lezen toen hij 3 was, leest sindsdien alles wat los en vast zit en rekent er stevig op los. Al toen hij 4 was hebben we ons daarom gemeld bij het plaatselijke HB onderwijs (die pas begint bij groep 3). Daar hadden we contact met Persoon A, en dat was buitengewoon plezierig. Eindelijk iemand die ons begreep. Daarna nog regelmatig contact gehad met A.

Met oog op toelating is Zoon getest. Op de WISC scoorde hij 145+, op de CITO doorgetoetst tot het niveau van groep 6, zowel lezen als rekenen, allemaal toen hij nog 5 was (de WISC mocht een maandje voor zijn 6e verjaardag, met het oog op toelating). Weer een gesprek met A; voor Zoon is er, zo constateerde A, eigenlijk geen alternatief voor voltijds HB.

Het laatste onderdeel van de toelatingsprocedure was een gesprek van Zoon met Persoon B van dezelfde HB school. Daar ging het mis. Zoon was zo geintimideerd dat hij volledig dichtsloeg en amper nog iets durfde te zeggen.

Een paar weken later belde B. Zoon kon helaas niet worden toegelaten. Hij was te jong en onzelfstandig en B zag het niet zitten dat Zoon zou kunnen samenwerken met wat oudere kinderen. Bovendien "wist Zoon niets" en "staat er nergens [in het psychologisch rapport] dat hij HB onderwijs nodig heeft". Dit was 2 dagen voor de zomervakantie. Huidige school was er volstrekt niet mee eens, maar ook dat werd terzijde gelegd. Overigens had Persoon A inmiddels afscheid van de HB-school genomen; na de zomer begon hij ergens anders. Persoon B gaf nog als advies mee dat zoon vooral niet moest versnellen, en na de zomer gewoon op zijn reguliere school moest meedraaien in groep 3.

Verbijstering. Inmiddels heeft zijn huidige school alle zeilen bij gezet om hen nog iets te bieden. Zoon is inderdaad naar groep 3 gegaan maar mag met taal en rekenen meedoen met groep 5. Na een week constateerde de leerkracht van groep 5 al dat Zoon dat met speels gemak aan kan en ze hem over enkele weken meer zal moeten aanbieden. Huidige school constateert dat ze hem "op zeer korte termijn niet meer kunnen bieden wat hij nodig heeft", en dat hij op deze manier binnen twee jaar klaar is met de stof van de basisschool.

Hoe kan dit!? Heeft iemand soortgelijke ervaringen?


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Hoe kan een HB school er zo naast zitten?
BerichtGeplaatst: 09 sep 2016, 22:05 
Volwassene
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 08 jul 2010, 14:07
Berichten: 141
Woonplaats: West-Brabant
Helaas is de ene HB-school de andere niet en ben je ook op HB-scholen soms erg afhankelijk van individuele personen voor de juiste kennis, klik met je kind etc. Erg jammer dat Persoon A nu net moest vertrekken en persoon B niet op juiste golflengte kon komen om te zien wie je kind is en wat hij wel/niet kan. Zijn er nog meer HB-scholen in de buurt of andere alternatieven waar je zoon beter tot zijn recht kan komen? Wel fijn dat de huidige school zo goed meedenkt en eerlijk aangeeft het op termijn niet meer te kunnen behappen._________________
www.eigenheidintalent.nl
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Hoe kan een HB school er zo naast zitten?
BerichtGeplaatst: 09 sep 2016, 22:22 
Volwassene

Geregistreerd: 28 nov 2010, 22:08
Berichten: 5914
ik begrijp je verbijstering helemaal. Hb scholen lijken de aangewezen plek voor kinderen met zo'n grote voorsprong als jouw zoon. Toch kijk ik daar na 4 jaar hb-onderwijs nu wat genuanceerder tegen aan. Er is een groep kinderen die ook op de gemiddelde hb-school niet goed bediend kan worden. Wat je vaak ziet, ks dat ook op hb scholen een soort standaard op de kinderen wordt losgelaten, die voor het overgrote deel van deze groep goed werkt. Maar ook hier zijn er weer kinderen die er bovenuit wippen (of die net niet mee kunnen komen) en dan hangt het net als op een reguliere school gewoon weer af van de flexibiliteit van de personen die het voor het zeggen hebben. En ook wij hebben de ervaring (zowel positief als negatief) dat het beleid van een school enorm kan veranderen wanneer sleutelpersonen vertrekken.

Wanneer je zoon ook op een hb school een volledig eigen leerlijn zou moeten volgen zou dat op een felxibele reguliere school net zo goed of net zo moeilijk kunnen gaan. Het grote voordeel wat ik dan nog van hb onderwijs zie is de grotere kans op peers, erg belangrijk, maar ook op andere manier wel in te voorzien. Met zo'n grote voorsprong zou misschien een goede vrije of democratische school nog wel een betere optie kunnen zijn dan een (starre) hb school.

Ik wens je veel wijsheid toe._________________
Be the change you want to see in the world
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Hoe kan een HB school er zo naast zitten?
BerichtGeplaatst: 10 sep 2016, 10:37 
Volwassene

Geregistreerd: 28 jan 2016, 22:16
Berichten: 37
@Setareh: We zijn nu in gesprek met een andere HB school, 30 kilometer verderop. Dat lijkt heel positief, we hebben een goede indruk en wellicht kan hij daar op relatief korte termijn geplaatst worden. Maar goed, wel weer een heel gedoe, qua vervoer.

@Moederjan: Wat jij beschrijft is eigenlijk precies hoe wij er nu instaan. Inmiddels hebben we het gevoel dat Zoon ook van een HB school nog behoorlijk wat flexibiliteit zou vereisen. Voordelen van een HB school lijken ons vooral: contact met peers maar ook de mogelijkheid om dingen te doen/leren buiten het reguliere basisschoolonderwijsprogramma. Ook dat laatste is op de huidige school lastig te realiseren. We zijn ons al serieus aan het orienteren op democratisch onderwijs, voor als HB voor hem geen goed optie blijkt, maar de dichtstbijzijnde democratische school waar we op dit moment een goed gevoel bij hebben ligt op een kleine 150 km, dus dat zou verhuizen worden.

Hoe dan ook, wijsheid zullen we zeker nodig hebben...


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Hoe kan een HB school er zo naast zitten?
BerichtGeplaatst: 10 sep 2016, 10:51 
Volwassene
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 16 dec 2012, 22:50
Berichten: 3638
We hebben ook meegemaakt wat jij benoemt: sinds dochter 3 jaar was in contact geweest met een HB school. Helaas toen ze 4 werd mocht ze niet beginnen. Moest minimaal 6 zijn en reguliere gr3 afgemaakt hebben. En als plan om vooral niet te versnellen.
Toen in haar 4e en 5e levensjaar gereisd naar een andere, flexibelere HB school. Daar werd wat flexibiliteit aangeboden en vooral veel begrip getoond voor haar 'anders zijn' in de groep. Daar bevond ze zich met 5 jaar in de groep 5 van de HB klas en het ging alsnog niet goed.
Dochter is in middels 7 en zit ruim een jaar op een flexibele particuliere school, 40km verder dan huis.

Citaat:
We zijn ons al serieus aan het orienteren op democratisch onderwijs, voor als HB voor hem geen goed optie blijkt,
Goede instelling! Bij mijn dochter heeft de HB school na twee jaar niet gewerkt omdat ze niet meer flexibiliteit konden bieden, maar er zijn in die twee jaar ook goede periodes geweest. Het is positief dat jullie op de HB school 30 verderop een positief gevoel hebben. Wellicht kan deze school als een 'brug' werken: de eerste BO jaren daar. Later als het niet werkt elders op een ander soort school, bijvoorbeeld een democratische.


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Hoe kan een HB school er zo naast zitten?
BerichtGeplaatst: 06 jun 2017, 12:29 
Volwassene
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 03 aug 2016, 18:31
Berichten: 94
Hallo Hbhb,

Ik ben zo brutaal om je (ook) een (pb) berichtje te sturen (met naam en toenaam).

Wij lijken in een soortgelijke situatie terecht te komen als jullie vorig jaar. Omdat wij uit dezelfde omgeving komen, denk ik zelfs dat het dezelfde school betreft... De toelatingsprocedure van "onze" Hb-school komt nl overeen met die van jullie. Misschien zijn alle procedures van HB-scholen hetzelfde, dat kan natuurlijk ook...

ff kort; Onze oudste is met 6 jaar met de rakit-2 ruim HB getest. Didactisch onderzoek, in dezelfde periode, liet een rekenvoorsprong van jaren zien. (alleen kleuteronderwijs gehad) Qua lezen geen enkele voorsprong. Hij weigerde in de kleuterklas alle letters, na kritiek op zijn schrijven. Nu leest hij, aan de bovenkant van de norm van zijn groep, maar ik zie geen voorsprong.
De HB-school twijfelt om hem aan te nemen. Ze zijn onbekend met/onwillend wat betreft de Rakit-2. En na hun eigen gesprek/onderzoek twijfelen ze eraan of hij mee kan komen met Hb-onderwijs. Hun twijfel kan gerechtvaardigd zijn, maar wij hebben die twijfel absoluut niet.
Om de hun twijfel weg te nemen, gaan ze ons waarschijnlijk een voorstel doen, om de iq- test WISC-3 af te nemen. Wachten op de Wisc-5 duurt (najaar 2017) te lang. Wel of niet toelaten, voor aankomend schooljaar, hangt mogelijk van de uitslag af.

De 3 testers die de HB-coördinator aanbeveelde om mogelijk de wisc (op onze kosten) af te nemen waren 2 die ik van naam & organisatie ken, en nummer 3 was de partner van de HB-coördinator en gelieërd aan de HB-school. Tevens gaf de HB-coödinator aan dat, op korte termijn, de voorkeur had en de eerste 2 erg vol zaten.....
Ik heb de partner maar gepareerd met de opmerking; Als "naam", bij de vorige afspraak, geen duidelijk beeld van onze zoon kreeg, dan is "naam" waarschijnlijk ook niet de geschikte persoon om de Wisc bij onze zoon af te nemen....
Binnenkort horen wij of ze beslissen hem toe te laten of toch een Wisc willen.....

Ik kreeg wel een vervelend gevoel bij het laatste deel van dit gesprek. Of en welke conclusies/beslissingen wij aan dit gesprek verbinden weten we nog niet...._________________
Moeder van 4.
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Hoe kan een HB school er zo naast zitten?
BerichtGeplaatst: 07 jun 2017, 09:19 
Volwassene

Geregistreerd: 28 jan 2016, 22:16
Berichten: 37
Dag Sonne,

Ja, dat klinkt inderdaad ook wel heel vreemd, zo'n gedwongen winkelnering. Waar jij het over hebt is inderdaad dezelfde school...


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Hoe kan een HB school er zo naast zitten?
BerichtGeplaatst: 07 jun 2017, 11:17 
Volwassene
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 16 mei 2017, 09:33
Berichten: 126
Roze strik, blauwe strik, formulier 37-A-345B of 37-A-345A, het is allemaal gedrag waarbij iemand handelen in eigenbelang voorop stelt boven handelen in het belang van een kind.

De toelatingsprocedures komen overal wel overeen, maar zijn niet hetzelfde. Er zijn scholen die enkel een WISC goed vinden, er zijn ook scholen die een SON of een RAKIT ook goed vinden... ongeacht normering van de toets of daadwerkelijke kwaliteit van de toets. Ook is het soms erg storend dat scholen ouders die met een IQ-test van boven de 145+ komen niet willen geloven op basis van een halve dag of een hele dag observeren. Met alle respect voor onze lieve kinderen: Het zijn vaak hele slimme donderstenen die zich perfect kunnen camoufleren en toneelspelen tot een kunst kunnen verheffen, en ze manipuleren iedereen om zich heen soms echt tot in de puntjes - niet omdat ze manipulatieve, vervelende kinderen zijn, maar gewoon omdat ze het kunnen en denken dat het voordelen bied... en in onze huidige maatschappij kan ik het ze echt niet kwalijk nemen._________________
Team HB
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
 Pagina 1 van 1 [ 8 berichten ] 


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar: