Citaat:
Waarom leert een kind dan wel al spelend spreken en klimmen zonder naar school te gaan? Psychologen maken een belangrijk onderscheid tussen evolutionair primaire en evolutionaire secundaire kennis22. Het verwerven van evolutionair primaire kennis zit ons als het ware in genen want die kennis was essentieel voor de overleving van de soort. Denk hierbij aan de mondelinge communicatie, motorische ontwikkeling, ruimtelijk inzicht en sociaal gedrag (samenwerken). Dat ontwikkelen mensen, maar bijvoorbeeld ook walvissen, zonder naar school te gaan. Zaken als wiskunde, natuurkunde, lezen en schrijven hebben we vanuit evolutionair oogpunt pas net verzonnen. Daardoor hebben we als soort nog niet de tijd gehad om ons daar genetisch op aan te passen. We zijn, kortom, van nature nieuwsgierig, maar eigenlijk geen goede denkers.
Ik vind dit wel interessant.
Die kinderen die op hun 2e al lezen, die de ingewikkelste concepten al spelenderwijs en als 'vanzelf' oppikken: hebben die al een soort verinnerlijking van de secundaire kennis?
Ik bedoel, we kunnen rekenen heel ingewikkeld vinden, maar in feite gaat het om vrij voorspelbare patronen. Door computers te ontwikkelen hebben we geleerd dat de denkkracht voor zulke zaken helemaal niet zo groot hoeft te zijn of is.
Zouden kinderen die van nature al erg goed rekenend de kleuterklassen in lopen soms al een soort instinctmatige kennis hebben? Een voorgeprogrammeerd brein? Kan dat ook de reden zijn dat ze zon hekel hebben aan 'tussenstapjes' of niet altijd weten wat ze precies doen om het goede antwoord te bekomen? Het is een instinct, en dus geen moeizaam aangeleerd artificieel denkproces.