Het is nu 05 aug 2020, 16:17

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]
 Pagina 1 van 1 [ 16 berichten ] 
Auteur Bericht
 Berichttitel: Gaat het vaak goed?
BerichtGeplaatst: 15 jan 2020, 09:49 
Volwassene

Geregistreerd: 12 jan 2013, 16:24
Berichten: 86
Hi Allemaal, ik ben eigenlijk benieuwd of het vaak voorkomt dat hb kinderen, zonder (veel) extra begeleiding specifiek gericht op hb zonder problemen school en studie doorlopen. Ik snap uiteraard dat een forum als deze ook een andere indruk geeft omdat je nou eenmaal eerder actief wordt en bent op een forum als je wel tegen dingen aan loopt. En ik weet ook dat er literatuur is waarin verschillende profielen van hb-kinderen worden onderscheiden. Toch vraag ik me wel eens af (wat ik ook vaak lijk te zien) of het niet ook vaak voorkomt dat kinderen op gewoon regulier onderwijs en bij studie weliswaar ver voorlopen en/of het ze heel makkelijk afgaat en met weinig inspanning hoge cijfers halen en zich daar prima bij voelen. En het gewoon prettig is meer vrije tijd te hebben. Of is jullie indruk (wat ik ook wel eens lees) dat deze groep kinderen juist niet hb is. Ik ben nieuwsgierig naar jullie beelden en ervaringen. Dank alvast! Noëlle


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Gaat het vaak goed?
BerichtGeplaatst: 15 jan 2020, 11:03 
Volwassene
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 01 maart 2010, 19:43
Berichten: 20287
Woonplaats: Gelderland
Geen idee of daar cijfers van zijn, ik vermoed eigenlijk van niet. In veel gevallen gaan ouders en/of school pas over tot een iq-test op het moment dat een kind vast loopt of dreigt te lopen. Dan komt daar een hb-label uitrollen. Wanneer een kind geen problemen ervaart, gewoon goed presteert en goed in z'n vel zit, is er doorgaans geen reden om een iq-test af te nemen. Probleemloze hb'ers zullen dan ook in de meeste gevallen niet getest worden zodat er geen officieel label opgeplakt kan worden.

Dit forum geeft wat dat betreft een vertekend beeld. Ouders komen hier meestal terecht op het moment dat er vragen en/of problemen ontstaan rondom hun kind. Vaak is dat op het moment dat een kind wat langer naar peuterspeelzaal/kinderdagverblijf gaat, of op de basisschool zit. Wanneer je wat langer op het forum meeleest, kun je de indruk krijgen dat hoogbegaafdheid alleen maar kommer en kwel betekent. Terwijl er toch heus hb kinderen zijn die zonder kleerscheuren door het onderwijs komen. Die ouders zullen alleen niet snel op een forum als dit terecht komen, ze ervaren immers geen problemen met hun kind dus zullen ook niet op zoek gaan naar ervaringsdeskundigen of 'soortgenoten'._________________
De beste leraar is hij, die het meest van zijn leerlingen opsteekt (C. Buddingh 1918-1985)
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Gaat het vaak goed?
BerichtGeplaatst: 15 jan 2020, 11:34 
Volwassene

Geregistreerd: 04 maart 2015, 13:34
Berichten: 1023
Mijn oudste dochter heeft eigenlijk zonder problemen de basisschool doorlopen. Ze maakte nooit fouten en had en is niet vastgelopen. Ze vond school niet uitzonderlijk leuk, maar had er ook weer geen grote hekel aan. Extra begeleiding is er nooit geweest.

Nu op het VO gaat het nog steeds zo. Ze doet niets voor school en haalt goede cijfers.

Ik weet niet of het een succesverhaal is, want leren leren is (nog) nooit aan de orde geweest, maar ze is een prettige leerling, haalt goede cijfers, zorgt dat haar werk gedaan is en maakt geen ongelukkige indruk.

Disclaimer: met de kennis, die ik nu heb zou ik het misschien wel anders hebben aangepakt, maar destijds wist ik nog niet beter.


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Gaat het vaak goed?
BerichtGeplaatst: 15 jan 2020, 11:38 
Volwassene

Geregistreerd: 04 maart 2015, 13:34
Berichten: 1023
Ik denk dat het overigens in heel veel gevallen gewoon goed gaat. Zoals Paula ook al zei: mensen komen pas hier op een forum als ze problemen ervaren. Dus van die kinderen, die zonder problemen in het onderwijs functioneren, hoor je nooit zoveel.


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Gaat het vaak goed?
BerichtGeplaatst: 15 jan 2020, 12:12 
Volwassene

Geregistreerd: 29 okt 2012, 10:23
Berichten: 821
In mijn mans familie zijn veel hoogbegaafden die allemaal zonder kleerscheuren door school en studies zijn gerold. Hij ook trouwens. Zonder enige inspanning heeft hij het gymnasium afgerond en is hij cum laude voor twee universitaire studies geslaagd. Bijna al zijn nichten hebben hetzelfde verhaal, op een nicht na. Zij is een paar keer afgestroomd en is nu via veel omwegen het hbo aan het afronden.

In mijn familie zitten eveneens veel hoogbegaafden, maar wij zijn het tegenovergestelde van mijn mans familie. Een nicht is door het vwo en een studie gevlogen, maar de rest is allemaal afgestroomd en werkt onder zijn of haar kunnen.

Een vrij belangrijk verschil tussen onze families zit in de kunsten. Mijn mans familie is over het algemeen beta-georienteerd. Veel hebben een technische studie gedaan of zijn geneeskunde gaan studeren. Mijn familie zit vol schrijvers, kunstenaars en musici. Misschien dat dit verklaart waarom de een wel zonder kleerscheuren door opleidingen gaat en de ander juist allerlei hobbels tegenkomt.

Ik vergelijk ons altijd met wegen: mijn man zit in een sportauto op de snelweg en geeft een flinke dot gas. Binnen een mum van tijd is hij van Maastricht naar Leeuwarden gereden en kan alle plaatsen opnoemen die hij onderweg is tegengekomen. Ik zit daarentegen op een fiets zonder versnellingen in het bos. Ik peddel me ongans, maar zie een tak over het hoofd of raak van het bospad af. Ik heb geen idee waar ik ben, maar zie de leukste dingen en bekijk allerlei dieren in hun habitat. Ik zie hoe een spin een web weeft, hoe eekhoorntjes hun nootjes verzamelen, welke bladeren op de grond liggen en vergeet totaal waar ik ook alweer naar op weg was.


Laatst bijgewerkt door Spitsmuis op 15 jan 2020, 14:04, in totaal 1 keer bewerkt

Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Gaat het vaak goed?
BerichtGeplaatst: 15 jan 2020, 13:18 
Volwassene
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 02 feb 2012, 15:21
Berichten: 5275
Ja, in mijn familie vooral de oudere generatie.
Ik heb de indruk dat er tegenwoordig sneller gedoe is. Ik ben nog aan het bedenken waar dat in zit.


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Gaat het vaak goed?
BerichtGeplaatst: 15 jan 2020, 14:11 
Volwassene
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 12 apr 2011, 16:35
Berichten: 2261
Woonplaats: Den Haag
Citaat:
Ik heb de indruk dat er tegenwoordig sneller gedoe is. Ik ben nog aan het bedenken waar dat in zit.


Ik heb de indruk dat de eisen tegenwoordig hoger zijn/prestatiedruk hoger is (cijfers, aantal vakken, huiswerk/toetsen), maar misschien is dat vooral gebaseerd op mijn simpele vergelijking met mijn eigen schooltijd :) . Verder is er tegenwoordig meer afleiding en er zijn meer prikkels. Er wordt een groter beroep gedaan op zelfdiscipline.

Afleiding (gaming, social media) is nu altijd aanwezig. Als er zoveel leuks en afleidends te vinden is hier en nu (social media, gamen), dan is de kloof met huiswerk doen dat je welicht taai en saai vindt, groter dan vroeger. Alles moet nu maar leuk en interessant zijn, volgens mij konden we ons er vroeger beter bij neerleggen dat school niet altijd leuk was._________________
ECHA-specialist hoogbegaafdheid en Psycholoog NIP
http://www.sachageerlings.nl
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Gaat het vaak goed?
BerichtGeplaatst: 15 jan 2020, 14:39 
Volwassene

Geregistreerd: 20 mei 2017, 15:38
Berichten: 718
Ik denk dat je gelijk hebt Sacha.
Vroeger was er meer rust, meer overzicht, de wereld was kleiner en de afleiding werd niet gelijk met het lesmateriaal (iPads en laptops) meegeleverd.
Er was ook eer respect en plichtsbesef. Toen ik dat bij mijn kinderen op school een keer aankaartte werd ik een ouderwetse moeder genoemd.
Ik denk ook dat meespeelt dat er in de opvoeding vaak beloond wordt voor gewenst gedrag. Kinderen zijn niet zo vaak meer geneigd om zich in te zetten als er niets leuks tegenover staat.

Om even op de oorspronkelijke vraag terug te komen.
Mijn broer is prima door zijn schoolloopbaan heen gekomen en heeft twee universitaire studies gedaan zonder al te veel inzet te moeten tonen.
Voor mijzelf begeleiding achteraf gezien wel handig geweest._________________
O, 2001
M, 2003
J, 2010
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Gaat het vaak goed?
BerichtGeplaatst: 15 jan 2020, 14:57 
Volwassene

Geregistreerd: 30 nov 2016, 09:08
Berichten: 394
Naar mijn mening is de basisschoolperiode de moeilijkste tijd voor hb'ers. Zo was het voor mij, ondanks hb les vanaf de kleuterklas en een prachtige day-of-the-week school (in Amerika waar ik opgroeide). Middelbare school, op een goede stroom, heeft veel meer sociale opties en een bredere opleiding. Niet dat het voor ieder kind even makkelijk is, maar basisschool vond ik zelf moeilijker. Niet alles in mijn studietijd ging vlekkeloos, maar dat zou je niet weten van de cijfers.

Mijn man is ook prima door leven gekomen. Een keer versneld, top van zijn middelbare school, cum laude studie, gepromoveerd, ga zo maar door. Heel bijzonder slim maar ook gewoon sociaal en succesvol.

Wat Spitsmuis zegt is wel interessant: wij zijn beide beta's, dus misschien is het leven makkelijker voor beta hb'ers._________________
Twee zoons, 2010 en 2013
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Gaat het vaak goed?
BerichtGeplaatst: 15 jan 2020, 15:02 
Volwassene

Geregistreerd: 20 aug 2012, 12:41
Berichten: 1962
Ja, het gaat vaak goed. Mijn indruk is echter dat de meiden het over het algemeen makkelijker hebben/beter doen op school dan de jongens. In mijn familie en gezin is dat wel zo, in elk geval. De vrouwen zijn zonder noemenswaardige problemen door gymnasia en universitaire studies heen gerold, de mannen zijn vaak blijven zitten of afgestroomd en hebben met veel moeite een studie volbracht. Mijn dochter heeft het ook weer makkelijker dan mijn zoon.
De mannen hebben overigens (op een enkeling na) wel goede banen en doen het dus goed in het bedrijfsleven, net als de vrouwen. [blossom]_________________
"Een boom beweegt niet, tenzij er wind is."
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Gaat het vaak goed?
BerichtGeplaatst: 15 jan 2020, 18:44 
Volwassene
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 15 jun 2010, 13:17
Berichten: 3285
Om op deze vraag antwoord te kunnen vinden lijkt het me ook belangrijk om onderscheid te kunnen maken tussen hoogintelligent en hoogbegaafd, en dat is een stuk lastiger te onderzoeken dan enkel het IQ.

Ik heb het vermoeden dat hoogintelligente mensen makkelijker door het onderwijs rollen dan hoogbegaafde mensen, vanwege de vaak creatievere manier van denken en mogelijk andere wijze van informatieverwerking van hb-ers.
In mijn werkomgeving lopen veel erg intelligente mensen rond die zeer succesvol zijn geweest in het onderwijs, maar bij het gros van hen zie ik geen specifieke kenmerken van hoogbegaafdheid, wel van hoge intelligentie._________________

Moeder van 3 heerlijke HB-ers:
♀ (2006, 2 vwo-extra)
♀ (2007, 1 vwo-extra)
♂ (2010, gr. 7)
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Gaat het vaak goed?
BerichtGeplaatst: 15 jan 2020, 19:44 
Volwassene
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 04 apr 2011, 10:08
Berichten: 2130
Ik weet niet of het met een verschil tussen hoogintelligent of hoogbegaafd te maken heeft. Want als je zeer intelligent bent, scoor je neem ik aan zeer hoog op een IQ test en wordt dat aangeduid met hoogbegaafd.

Mijn ervaring vanuit hb onderwijs op de basisschool en mensen in het hoger onderwijs/ op de universiteit, is dat er heel erg veel verschillende hoogbegaafden zijn. Hun persoonlijkheid is steeds anders, de een is veel flexibeler, socialer, gedisciplineerder, sociaal-emotioneel vaardiger en sensitiever dan de ander. Bijkomende problemen zoals autistisch spectrum, AD(H)D, dyslexie, Pv-kloof, dyscalculie enz maken een enorm verschil. De opvoeding, persoonlijkheid en de jeugdervaringen van de ouders kunnen een kind positief of negatief beïnvloeden.

Hoe stabieler en sociaal-emotioneel vaardiger je bent, hoe meer voordeel je hebt van je hoge IQ.
Daarom is EQ bepalender voor je succes in het leven dan IQ. En daarom zijn er zeker hoogbegaafden die probleemloos door hun opleidingen heen gaan en ook in hun werk succesvol zijn.


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Gaat het vaak goed?
BerichtGeplaatst: 15 jan 2020, 20:48 
Volwassene

Geregistreerd: 12 jan 2013, 16:24
Berichten: 86
Dankjulliewel voor de leuke en interessante reacties! Stof tot nadenken ook over de in wezen onderliggende vraag waarom de ene hb-er juist makkelijk door het leven gaat met/door (oa?) een hoog iq en anderen niet. Verschil tussen hoogintelligent en hoogbegaafd ken ik niet maar ben benieuwd. Dacht ook dat als je heel intelligent bent je iig met bij een test als hb kwalificeert omdat bij een iq van meer dan 130 toch vaak over hb wordt gesproken, nog los van evt zijnskenmerken?


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Gaat het vaak goed?
BerichtGeplaatst: 16 jan 2020, 10:45 
Volwassene

Geregistreerd: 05 feb 2019, 00:34
Berichten: 99
Ik zou oppassen voor de scheiding hoogintelligent en hoogbegaafd. Als ik onze oudste twee vergelijk, dan zou je misschien kunnen denken dat de oudste HB is en de middelste alleen HI. De oudste is getest omdat hij al jong vastliep. Door hem waren we bij de middelste meer alert en grepen we bijvoorbeeld op het KDV eerder in. Dat maakt de route van middelste natuurlijk makkelijker en maakt ook dat we testen niet zo nodig vinden. We weten zo ook wel dat hij bovenmatig intelligent is. Daar bestaat geen twijfel over, zowel niet bij school als bij ons.

Daarnaast zijn het ook gewoon verschillende karakters. Bij de oudste is het creatieve denken veel zichtbaarder omdat hij dat meer verbaal uit. Toen we beide jongens didactisch lieten onderzoeken bleken ze beiden enorm creatief en associatief te denken en waren er eigenlijk nauwelijks verschillen in hoe ze dingen aanpakken. Terwijl je dat op het eerste gezicht niet zo zou zeggen.

Dus ik denk dat het veel meer te maken heeft met karakter in combinatie met de ervaringen die je op doet in je leven wat maakt of je het gemakkelijk hebt op school of dat je het lastiger hebt. De oudste is een kind dat zich meer verzette tegen het niet passend zijn van de omgeving. De middelste lijkt dat meer te accepteren als een feit. De oudste is zich heel bewust van sociale processen en hiërarchie in de klas, de jongste lijkt daar maling aan te hebben en gaat gewoon z'n gang. De oudste begint er ook meer in te berusten dat hij het moet doen met wat er is en gaat sinds dien ook gemakkelijker, maar heeft dus wel meer last van allerlei sociaal gedoe in de klas. Ook de match met de leerkracht is ontzettend belangrijk (voor elk kind denk ik), dat kan echt het verschil maken.

Het is dus denk ik altijd een combinatie van factoren. Dat het lijkt alsof HB'ers het altijd moeilijk hebben op school komt omdat er minder noodzaak is om hulp te zoeken als het relatief goed gaat. Dat betekent nog niet dat het altijd alleen maar kommer en kwel is.


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Gaat het vaak goed?
BerichtGeplaatst: 16 jan 2020, 12:56 
Volwassene

Geregistreerd: 30 nov 2016, 09:08
Berichten: 394
Ik kan me helemaal vinden in wat Bissi zegt, dat de sociale kant, weerbaarheid, aanwezig of gebrek van een tweede exceptionality, heel belangrijk is in het bepalen van succes in het leven. Daarom zoeken we de opleiding voor onze kinderen niet die academisch best passend is maar dat ook de andere kant sterk ontwikkelt.

Of er daadwerkelijk een groep mensen met hoge iq die niet creatief denken vraag ik me af. Er zijn voldoende heel slimme beta's die echt geen creatieve types zijn, maar in hun vakgebied erg creatief en ruimdenkend zijn.

De kenteken voor mij van een hb-er ligt in connecties zien en analytische denkvermogen, vaak gecombineerd met een sterke geheugen. Door eigen interpretatie kunnen inderdaad hb-ers anders informatie verwerken en andere conclusies trekken. Maar zeker na de basisschool, zou een hb-er de sociale inzicht moeten hebben om te leren hoe het systeem werkt, tenzij er andere omliggende problemen zijn.

Een voorbeeld van een mislukte hb-er is mijn eigen vader, die niet de HBO destijds heeft afgerond. Zijn "EQ" is helaas erg zwak, en dat heeft hem ook in zijn verdere carrière belemmerd._________________
Twee zoons, 2010 en 2013
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
 Berichttitel: Re: Gaat het vaak goed?
BerichtGeplaatst: 22 jan 2020, 09:55 
Volwassene

Geregistreerd: 12 jan 2013, 16:24
Berichten: 86
Dank ook vraagteken en Marnix. Interessant. Denk dat ik het wel met jullie eens ben. Herken inderdaad ook dat er kennelijk bepaalde eigenschappen zijn die het voor sommige kids lastig maken-ook op bijvoorbeeld een reguliere school en/of zonder aangepast onderwijs. Aanpassen wordt hier vaak negatief uitgelegd (en in de context waarin het dan vaak gebruikt wordt snap ik dat heel goed) maar met de term flexibiliteit (klinkt net weer anders) kan het een kind denk ik ook erg helpen. Ik vond en vind het leuk de reacties te lezen en natuurlijk heel fijn terug te lezen dat het inderdaad ook heel vaak gewoon (heel) goed gaat.


Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
 Pagina 1 van 1 [ 16 berichten ] 

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar: