Het is nu 15 sep 2019, 22:20
 Pagina 1 van 1 [ 1 bericht ] 
Auteur Bericht
 Berichttitel: Spelregels bij discussies
BerichtGeplaatst: 27 feb 2010, 02:21 
­
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 15 feb 2010, 13:00
Berichten: 3077
Woonplaats: Hier...
Deze fora zijn bedoelt om discussies op (wetenschappelijk) niveau te houden. Omdat in het verleden op het HIQ-forum is gebleken dat niet iedereen de spelregels van discussies kent of beheerst zal er hier strak gemodereerd worden.

Voor zover nog niet bekend volgt nog een lijstje van spelregels bij discussies (het is knip/plak werk dus niet zelf verzonnen )

Over het openen van een discussie:

Een discussie bestaat uit 2 dingen:
- een stelling, mening of gedachte
- onderbouwing, argumentatie of uitwerking

Posts die een van deze 2 punten niet in zich hebben kunnen worden gesloten door een moderator. Het is dus niet de bedoeling om alleen een link of een quote te plaatsen of alleen stelling of mening zonder onderbouwing.

Wat betreft het voeren van een discussie:
1. De partijen mogen elkaar niet beletten standpunten naar voren te brengen of in twijfel te trekken.
2. Een partij die een standpunt naar voren brengt is verplicht dit standpunt te verdedigen als de andere partij hem daarom verzoekt.
3. Een aanval op een standpunt moet betrekking hebben op het standpunt dat door de andere partij naar voren is gebracht.
4. Een standpunt mag alleen verdedigd worden door een argumentatie naar voren te brengen die op dit standpunt betrekking heeft.
5. Een partij mag geen afstand nemen van een argument dat hij impliciet heeft gelaten of de andere partij ten onrechte een argument toeschrijven.
6. Een partij mag een argument niet ten onrechte als een aanvaard vertrekpunt voorstellen en hij mag ook geen afstand nemen van een aanvaard vertrekpunt.
7. Een partij mag een standpunt niet als afdoende verdedigd beschouwen als het niet met behulp van een geschikt argumentatieschema op correcte wijze verdedigd is.
8. Een partij mag in zijn argumentatie alleen gebruikmaken van redeneringen die logisch geldig zijn of geldig gemaakt kunnen worden door een of meer verzwegen argumenten te expliciteren.
9. Een mislukte verdediging van een standpunt moet ertoe leiden dat de partij die het standpunt naar voren heeft gebracht het standpunt intrekt en een afdoende verdediging van een standpunt moet ertoe leiden dat de andere partij zijn twijfel aan het standpunt intrekt.
10. Een partij mag geen formuleringen gebruiken die onvoldoende duidelijk of verwarrend ambigu en hij moet de formuleringen van de andere partij zo zorgvuldig en correct mogelijk interpreteren.
11. opmerkingen in de trend van "dat geloof ik gewoon niet" , "ik ben het er niet mee eens" enz enz zonder verdere argumentatie kunnen zonder pardon door de moderators worden verwijderd.
12. discussies die uitlopen op een welles-nietes verhaal kunnen zonder pardon door de moderators worden gesloten.

Dit klinkt allemaal erg formeel en streng, maar waar het op neer komt is dat posts als "dat vind ik nou eenmaal niet", "je bent dom/idioot dat je dat denkt", "dat geloof ik niet dus is het niet zo", enz enz enz niet thuis horen in een discussie.

Op het moment dat een moderator een situatie opmerkt waar een of meerdere van bovenstaande regels overtreden wordt dan gaat het topic meteen op slot en wordt er overleg gepleegd. Na beraad volgt dan de eventuele actie en wordt het topic weer open gezet. Dit om escalatie te voorkomen._________________
Een lepeltje geluk is meer waard dan een kilo verstand...
Offline
 Profiel Stuur privébericht  
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
 Pagina 1 van 1 [ 1 bericht ] 


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar: